:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 378
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Първанов агитира Щатите да инвестират в България

Бизнесмени питат как се справяме с престъпността
България е добро място за инвестиране, увери в понеделник президентът Георги Първанов представители на водещи американски корпорации на работен обяд във Вашингтон. Държавният глава подчерта политическата стабилност и приемствеността в политиката като благоприятни условия за привличане на чуждестранни инвестиции.

Американските бизнеслидери обаче настояваха да разберат как страната се бори с корупцията и как се развива съдебната й реформа. Президентът подчерта, че буквално преди дни е приет новият Наказателно-процесуален кодекс и информира бизнесмените за предстоящите промени в други закони.

Американската компания АЕS е решила да участва с 500 млн. долара в проекта за строеж на нови мощности в ТЕЦ "Марица изток 1". Това е било обявено от представители на фирмата на среща с президента Първанов и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. "Чакаме това решение от АЕS вече седем години. Проектът се отпушва", заяви Овчаров. Той и президентът разговаряха с министъра на енергетиката на САЩ Самюел Бодман в понеделник вечерта на прием, даден от посланика ни в САЩ Елена Поптодорова в сградата на Организацията на американските държави във Вашингтон. Обсъдени са били възможностите за участие на US фирми за изграждането на АЕЦ "Белене", включително и с подкрепата на американската Ексимбанк. Фирмата "Уестингхауз" вече е заявила интерес към проекта.

Бизнеслидери на някои от най-мощните компании, сред които технологичните гиганти "Оракъл" и "Рейтиън", се интересували още от предстоящото членство на България в ЕС.

Вчера Първанов се обяви за пълна интеграция на Балканите в Евросъюза до 2015 година. В реч пред Центъра за стратегически и международни изследвания той заяви, че ако ЕС се затвори за Балканите, има риск да се задейства една от най-лошите прогнози - пълна дезинтеграция на региона, триумф на шовинизма и промяна на границите. Според държавния глава подхранването на националното, етническото и религиозното противопоставяне ще доведе до изолация на Балканите. Съчетано с ниския жизнен стандарт и организираната престъпност това вещае мрачно бъдеще.

Първанов предупреди, че хипотезата за независимост на Косово не отчита сложните интереси и може да предизвика ефекта на доминото в бивша Югославия. Това би променило плановете за разширяване на ЕС и дори да отложи членството на България и Румъния. Той обърна внимание и на факта, че и в България вече има националистическа сила, която дори е парламентарно представена. На Балканите и в Европа не е възможно да има етнически чиста държава, каза Първанов на форума, който премина под наслов "България - стабилизиращ фактор на Балканите".

"Аз съм тук, за да говоря за европейското бъдеще не само на моята страна, но и на региона като цяло", каза той. При срещите си в САЩ Първанов търси подкрепа за решаване на комплекса от инфраструктурни проблеми в района. "Най-добрата инвестиция на Балканите е в инфраструктурата, каза той. Това има дълбок политически смисъл, защото когато крупни фирми инвестират в големи проекти, инвестират в мира."



----------------------

ФАРАОН

Бащата на Майкъл Капустин - Божидар Николаевич Капустин, който се подвизава в САЩ като Робърт Кап, запита Първанов кога ще пуснат сина му от затвора. Президентът му отговори, че като баща е склонен да разбере неговата болка, но помоли да се уважава българският съд. Припомни му, че обвиненията срещу сина му са много тежки. Капустин излежава 17-годишна присъда за крупна измама чрез финансовата пирамида "Лайф чойс интернешънъл".
 
Майкъл Капустин
10
672
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
19 Октомври 2005 05:21
По силата на каква идеология, другаря Първанчо кани смъртните врагове на социализЪма, капиталистите, да инвестират в социалната държава България. Вие не се ли усещате, че никой няма да се върже. Простата причина - ако компаниите вкарат пари, не са сигурни, че комунистите няма да ги насочат за покриване на социалната политика и да смукнат парите........
19 Октомври 2005 06:23
1.....Георги Първанов представители на водещи американски корпорации....
А бе тези комунисти, все ги дърпа към първоизточника. Нашите и съветските Кооператори все от американските Корпоратори просят пари и ония им бутат за да е всичко мирно.
2. Симо и Дай Хексе, тук ли сте бе приятелите? Малко късно ви видях молбите за вица, за който бях намекнал във вчерашния брой. Но ето за какво става въпрос: Един хубав нашенски левент като Сергейчо Станишев се качва в тролея. (Те това до тук е най-краткият виц - Станишев в тролей.) В тролея един мърляв, скапан, изцяло ЦУМиран в "аутфит"-а си стар господин, със зелено бомбе, тип "Цигански сватбар", спогледал с презрениe нашия модел на "Версачи" и му казал "Ти си рогоносец". Бре, втрещил се, прилежният комсомолец и право при красивата си като Татяна Дончева (Опа, още един виц!) жена припнал. От вратата заревал на другарката си "Ама, Елена, как не те е срам с такава отрепка да ми изневеряваш?" "Ама чакай бе Серго!" успокоява го тя, социалистическата Пенелoпа, "Ти на кого ще вярваш: на мен или на някакъв си етнически декласиран елемент?" Успокоил се нашият герой, пил една ракия, повърнал две и заспал като бебе. На другия ден пак в същото превозно средство, не щеш ли, гледа вчерашния Яго и той там. А оня му казва ехидно "Ти не само си рогоносец, ама си и клюкарка". Живи и здрави, пичовете!
19 Октомври 2005 09:42
България е добро място за инвестиране, увери в понеделник президентът Георги Първанов представители на водещи американски корпорации на работен обяд във Вашингтон.



Силно съм изненадан от това заявление на президента д-р Първанов. Аз очаквах нещо от типа на:... такава е мафия, че не знам какво да ви кажа. Тежко наследство им оставихме ние на хората, 50 години в грешната посока, ама признат грях, половин грях, дугари...таковата, господа бизнесмени.
19 Октомври 2005 10:35
Първанов е смешен комунист - лицемер и Съветофил-Путиновец. Та нали точно БСП-ДПС изгониха БАТ за Булгартабак. Изгониха и Американски фонд от туризма. Плюят срещу Вива Венчърс за БТК...И винаги са били против американско присъствие у нас. Те обичат СССР, но всички имат имоти в САЩ - бизнес, къщи, червени студенти-юпита. ДВУЕТАЖНАТА политика - явна и скрита е анти-американска... Това е истината.
19 Октомври 2005 11:26
Щатите друго освен военни бази и ядрени бомби няма да инвестират в България, а тъпата продажна юдейска подлога Първанов заслужава един здрав пердах!
19 Октомври 2005 14:26
"Бизнесмени питат как се справяме с престъпността"
Oтговорът е прост - не се справяме!
19 Октомври 2005 15:20
Как да не се справяме? Напротив, помагаме, добре се развива!
Чичо Д-ре, мерси!
19 Октомври 2005 16:41
да плача ли, да се смея......
Ужассс, допеди години не на НАТО сега главнокомандващ на натовска армия.....
пародия
19 Октомври 2005 18:46
Ами тя, пародията почна още с първото посещение на другарите в църквата.
19 Октомври 2005 21:30
Хахахахахахаха, хихихихихихихииии!!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД