:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,406,773
Активни 68
Страници 1,140
За един ден 1,302,066

Единственият храм на Орфей е у нас

Нови свидетелства от светилището в Татул за култа към митичния певец
"Вече сме почти сигурни, че светилището при с.Татул е на Орфей", съобщи проф. Николай Овчаров след завръщането си от 4-месечни разкопки в Кърджалийско. Става въпрос не просто за гробница, където е бил погребан тракийският цар и певец, а за мавзолей, където се е развил и култът към него, добави Овчаров.

Според него е абсолютно сигурно, че това е хероон, т.е. светилище на обожествен след смъртта си велик тракийски цар. Доказателство за това е начинът на погребване - не под могилен насип, а върху 4-метрова скала. Подобен рядък ритуал е описан в античните извори само за тракийските царе Орфей и Резус. Откритите керамики от Мала Азия, Егейска Тракия и о. Крит пък показват, че героят е бил почитан не само от местните траки. Намерената статуя от 2-3 в. (която вече е в музея в Кърджали) на гол бог с лира в едната ръка и перо за свирене в другата също свидетелства според проф. Овчаров, че в с.Татул е първият засега известен храм на митичния певец. Разкритата преди 18 години рядка монета на Филипопол, на гърба на която е изобразен Орфей, седнал на скала, също потвърждава хипотезата, смята архитектът.НАХОДКИ

Сред уникалните находки в Татул са 3 глинени колела - модел на небесната колесница, по която небесният бог се е движил, жречески жезъл, 30 глинени олтара с изображения на слънцето, върху които са се извършвали жертвоприношения, както и 4-сантиметрова част от 23-каратова златна маска. По всяка вероятност светилището е било населявано от основателя на династията на палеолозите севаст Георги Палеолог. Там е открита цяла колекция от 13 оловни печата, с които са се затваряли свитъци писма. Надписите върху 6 от тях ясно показват, че са били използвани от византийския пълководец, обясни проф. Овчаров. Според доц. Красимир Лещаков храмът при Татул е най-компактното светилище на север от о.Крит, т.е най-голямото в цялото Източно Средиземноморие.

Това лято завърши и проучването на най-ранната църква в Родопите. Според проф. Овчаров разкопките доказват, че оттам е започнало покръстването, както и че като град Перперикон е възникнал през 15-11 в. пр. н.е., т. е. е съвременник на градове като Троя и Рим. С 20 000 лв. от културното министерство ще бъде монтирано защитно покритие, което да пази храма от снегове.
14
1008
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
19 Октомври 2005 00:09
Черепът как не му е видял сметката
19 Октомври 2005 10:58
Намерената статуя от 2-3 в. (която вече е в музея в Кърджали) на гол бог с лира в едната ръка и перо за свирене в другата също свидетелства според проф. Овчаров, че в с.Татул е първият засега известен храм на митичния певец


Поне 2 часа се чудих, дали да не се намеся, но не се сдържах.
Тука става въпрос за ОГРОМНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ. Тази статуетка, която мисля беше публикувана и от СЕГА, не е ОРФЕИ, а АПОЛОН.
Ако по статуетката на "Орфеи" се съди, че това е първото светилище на Орфеи, а тя всъщонст изобразява Аполон, то тогава става въпрос за огромен гаф.
Логично е един учен да знае иконографията на гръцките богове.
Лирата е атрибут НА АПОЛОН. Ето статуя на Аполон със същата иконография, положение на дясната ръка; краката, като статуетката на "Орфеи".
Натиснете тук

19 Октомври 2005 11:37
"Перперикон е възникнал през 15-11 в. пр. н.е., т. е. е съвременник на градове като Троя и Рим"


Е, Рим е основан през 8-ми век преди Хр., но нейсе ...
19 Октомври 2005 11:42
Kapitanot, светилището при Татул е действало към 19-ти век пр.Хр. За какви "гръцки" богове говориш? Въобще забрави я тая дума, когато става въпрос за тая дълбока древност. Че Силвето е объркала всички дати и имена, е съвсем друга работа.
19 Октомври 2005 12:27
19 век преди новата ера е пална магла. Никои не мойе да кайе какво и как е било.
Колкото за датите - дано Силвето да е обаркала - щото ако е професора - лоша работа.
Ама и самата обява си е пална глъпост - сигурен бил че било на Орфеи)
19 Октомври 2005 12:29
Олег, става въпрос за една статуетка, публикувана от СЕГА, очевидни намерена от Овчаров. В статията тои твърдеше, че статуетката е на "Орфеи" и това значело, че светилището е на Орфеи.
Статуетката обаче не изобразява Орфеи, ами АПОЛОН. Не ми се търси статията, но виж снимката, към която съм дал линк по-горе. Идентична е.
Като доказателство на тезата- Орфеи, беше изтъкнато наличието на ЛИРА, а тя е атрибут на Аполон. Това обърква по-нататъшните изследвания на обекта и го води в задънена улица. Виж линка ми!

ЗА РИМ- "...За континуитетно поселение в Рим може да се говори от 10 век пр. Хр., първо върху Палатин... " Tino Hö lscher. Einfü hrung in die Archä ologie.

П.П. ЗА това става въпрос. В България датирането на обектите маи става на принципа на случаиноста. Рим- създаден бил през 15- 11в пр. Някъде между тези 4 000 години???
19 Октомври 2005 13:28
Овчаров е същия Индиана Джоунс като Китов, само че в региона на Родопите... Местните много се е..ват с него
19 Октомври 2005 13:39
По- горе съм натиснал една нула повече. Имам в предвид 400. Sorry.
19 Октомври 2005 17:46
(снимка: натиснете тук)

Hermes_Eurydike_und_Orpheus-rechts - Seine Lyra wurde als Sternbild an den Himmel gesetzt.

това е от твоя извор Капитанот - което показва че не си лира а прост тупан.
19 Октомври 2005 17:56
Похвално е, че проф.Николай Овчаров атакува редовно и масирано масмедиите, защото дълго време по тия въпроси беше умишлено мълчано, за да са облагодетелстват нашите съперници и врагове. Тая неделя го видехме по телевизията, днес в "Сега" и "Труд".
Проф.Овчаров обаче требва да внимава какво говори на журналистките, защото и най-малката глупост, която изрече, веднага става заглавие.

Днеска напр. Анелия Узунова е написала на челно место в статията си "Разкопаха най-старата църква в Родопите" в "Труд":
"Българи са разрушили през VII-VIII век най-старата църква в Родопите по времето на хан Крум и хан Маламир, допуска проф. Николай Овчаров"
Да оставим настрана измишльотината "хан", а да отбележим само, че всички български Императоре (Канове) още от времето на Атила са християне и че Крум и Маламир никакви цръкви не са разрушавале, а тва си е основна дейност на гръците, които са считале българските православни християни за "полуарияни" и са разрушиле стотици и хиляди български цръкви по наще земи.

На Анелия явно много е харесАло Българе да са разрушителите, защото така са я научиле нейните началници и това го повтарят папагалски сите кат нея ката ден.
По-доле проф.Овчаров е казал и нещо по-умно, а именно, че "вероятното обяснение са религиозните междуособици във Византия през VII-IX век, когато на власт идват Императорите иконоборци, които са против стенописите и манастирите. Тогава много църкви са били опустошени, казва Овчаров". Да, ама тва е тургнато доле в кьошето, та никой диоптър да го не види.

Спорно е също, дали цръквата в Перперикон (Пергам) е наистина пръвата цръква в Родопите. Проф.Овчаров се позовала на дейността на големия български просветител епископ Св.Никета Ремезиански (приятел на Св.Павлин Нолански), който през 4-5 век е покръствал тракийските българе, Гетите/Готите, които по високите части на планините все още не са биле покръстени. Известно е, че Св.Никета Ремезиански е започнал именно от Перперек и е проповядвал на Гетите на български, а светите книги са биле написани на Глаголицата, която българският епископ Урфил (Улфила) създаде за българете в началото на 4-ти век по поръчение на Императора Св.Константин Велики.

Пръвите европейски християне обаче са Пловдивчане.
(По материали на проф.Асен Чилингиров от Берлин и неговата забележителна книга “ГОТИ и ГЕТИ” от поредицата “Брегалница”)
Известно е от "Деянията на апостолите", а и от "Послание до римляните", че Св. апостол Павел, по препоръка на македонеца Сила ("Ела в Македония и ни помогни!" ), идва да покръсти най-напред Българете. През 52г. той взема Сила със себе си за преводач на български и минавайки транзит през Троя и после с кораб през о-в Самотраки и Неаполис (Кавала) пристига във Филипопол "главния град на Македония - римска колония". Там, “при реката край града” (река Евро, Марица), среща група жени и им изнася пръвата християнска проповед.
Там Св.апостол Павел покръства една от тях, Лидия, и тя става пръвата в Европа православна християнка.
Наклеветени пред Воеводата (римския управник), че бунтуват народа, двамата са бити и хвърлени в затвора. През нощта става земетресение, вратите на тъмницата се разтварят и оковите им падат. Уплашени от чудото, тъмничарят се покръства с целото си семейство, а римските управници пущат апостол Павел и Сила да напуснат града.

Така Св.апостол Павел създава пръвата християнска община и пръвата цръква в Пловдив (Филипопол). При второто си идване в България, на връщане от Пловдив за Троя апостол Павел пътува с кораб по Марица, защото е предупреден, че юдеите ша го убият по пътя, и за 5 дена пристига в Троя.

Както е известно, гръците са толкоз големи “любители” на българската история, че чак я обявиха целата за гръчка със съдействието на наще гръкомане. Така те съчиниха и лъжата, че апостол Павел не бил дошел най-напред във Филипопол, а в некакво си незначително гръчко градче “Филипи”. Даже са обрънале “затвора” на апостол Павел в музей и там водат туристе кат Фичо и други несведущи, за да им зимат парите. По волята на гръцката и римската цръква името на Филипопол е заличено от църковните документи и е заменено с градчето Филипи. От простотия обаче не са се сетили да заличат имената на пръвите епископи на Пловдив и Илирик, ученици на апостол Павел, които се споменават на много места.

И тва става, въпреки, че западни археолози доказаха, че “затворът” във Филипи не е било никаков затвор, а некакви руини от водохранилище. Че в такива пикани гръдчета кат гръцкото Филипи не е имало нито римски управители, нито съдилища, нито затвори. Че не малкото Филипи, а големият Филипопол е бил главният град на Македония по тва време. И най-накрая, че нито тогава, нито сага във Филипи не е имало река, докато единствената плавателна река на юг от Балкана е в Пловдив – река Евро (Марица), на която е наречена цела Европа.
Тук в Пловдив е ръкоположен лично от апостол Павел пръвият епископ на Филипопол, Св.Ерм, един от 70-те апостоли, на който апостол Павел изпраща специални поздрави в своето “Послание до римляните”. Т.е. пръвият епископски престол в Европа е тоя в Пловдив, а не в Рим. За “Константинопол” да не говорим, защото в ония стари времена той е бил още селото Бизантин на Босфора (Боспор на старобългарски, “волски брод” на новобългарски), дето никой го не е знаел.

Че българският народ е пазил в паметта си повече от 1000 години спомена за посещението на апостол Павел в Пловдив става ясно и от приписката “Христинополски апостол” от началото на 12-ти век, части от която се съхраняват в Лвов и Киев и която е препис от значително по-стар ръкопис на Глаголица: “Аплъ мNогы печали приимъ въ Вери и въ Плъпдиве Македоньскемь”

За да са врънем пак на вопроса, кой разрушаваше българските православни цръкви, требва да кажем, че още от 1-ви век започва люта борба за надмощие между български и гръцките епископи.

След 1-вия Вселенски събор в Никея през 325г. по времено на Император Св.Константин Велики, на който беше осъдено Ариянството, гръцките епископи обявиха българските епископи за “полуарияни”, “езичници” и “варвари”.
Вместо да се занимават с важните въпроси за устройството, организацията и дейността на Православната цръква, в Никея гръците пренесоха спора върху “Православния Символ на вярата”, с което поставиха началото на християнското разединение в полза на една върхушка.
Беше узаконен “Православният Символ на вярата”, според който “Бог-Отец”, Бог-Син” и Светия Дух са единосъщни и се изявяват като такива от началото на времето; те са без начало и без край”.
Беше осъден Арий от Александрия, според който ”Синът и Светият Дух са от напълно различно естество от това на Бог-Отец и са се изявили след него”.
Българската цръква в Илирик и българските епископи също осъдиха Арий, но позовавайки се, че следват Христовото учение, предавано от баща на син от много поколения и че пръвите членове на българските християнски общини са получили това учение непосредствено от апостол Павел (за разлика от другите новобранци в Християнството), приеха своя компромисна формулировка за “Символа на вярата”, а именно, че “Бог-Син и Светия Дух са подобносъщни на Бог-Отец, който единствен е извън времето и пространството”. Следователно те също отхвърлиха Арианството, което Арий изложи едва в 30-те години на 4-ти век. Тази формулировка целеше помирение на християнския свят, а не неговото разделение.

За да се прикрие участието на голема група български епископи на 1-ви Вселенски събор в Никея, гръците впоследствие подправиха протоколите и дневниците на събора. Фактът обаче, че следващите 6 събора се състояха на българска територия в Илирик, показва че значението на българската цръква в тоя момент е било по-важно от цръквите в Константинопол и Рим. Столицата на Илирик, тая най-голема римска провинция, беше българския град Сирмиум (Сремска Митровица), средище на основаната от апостол Павел Илирийска апостолическа църква и императорска резиденция. Другият голем град беше Сердика, столица на римската провинция Средиземна Дакия и също императорска резиденция.

2-рият изключително важен Събор за организацията на Православната църква беше през 342/343г. в Сердика (София), а следващите 5 събора от 347 до 359г. бяха в Сирмиум.
Както римокатолическата цръква, така и цариградската патриаршия не зачитат тези 6 събора за “Вселенски”, а след Константинополския вселенски събор през 381г. не се казва вече за църквата в Илирик, че е апостолическа, а седалището на архиепископа на Сирмиум не се споменава в официалните документи на Източната и Западната църкви чак до средата на 9-ти век. Демек до 9-ти век, когато “езичниците и еретиците” българе биле “покръстени от гръците за пръви път” по времено на Цар Борис I.

Факт е, че Император Св.Константин Велики, който узакони Християнството и свика Никейския събор против Арианите, като българин изповядваше българското православие. Затва и гръците много-много го недолюбват. Предпочитат повече да възхваляват Император Св.Юстиниан Велики, който макар и също българин, беше гръкоманин.
Факт е, че додека Св.Константин Велики беше на власт и българската цръква беше на власт в Цариград. И тва продължи до края на 4-ти век, когато в Цариград Император стана испанецът-гръкоманин Теодосий. Тогава със силата на имперската войска започна жестоко гонение на българските християни в Цариград, българската православна църква беше забранена, българските храмове бяха разрушавани и горени заедно с българските богомолци в тех.

Въпреки това гръците не можеха да се наложат и българската цръква в Илирия, Македония и Тракия остана независима, в нея се проповядваше на български с български книги на Глаголица. За да тури край на 5-вековните борби между Българе и Гръци, Император Юстиниан Велики създаде през 535г. специално за Българете абсолютно независимата от Константинопол и Рим българска архиепископия Първа Юстиниана със седалище в Охрид, равна по ранг на Цариградкия патриах и даже с по-висок ранг от Римския Папа.

Поне за полвин век настъпи мир в българските земи.
Требе да е ясно, казвам го за по-простите, че хилядолетните борби между Българе и Гръци, в т.ч. и много по-късно между Българската и Римската империя (Византия), са биле почти винаги религиозно мотивирани, демек за вярата. Гръчките фанатици никога не са се свениле да извръшат грях, като разрушават и горат българските православни храмове, защото са ги обявявале за “езически”, “еретически” и “варварски”.
През 9-ти век Цариград и Рим започнаха нова координирана атака за отнемане на българската църковна независимост на Илирия, Македония и Тракия като на 8-мия Вселенски и 4-ти Цариградски събор Панония премина към диоцеза на Рим, а останалете български провинции към Цариград.
Това наще гръкомане и други чужди агенти наричат “покръстване” на българите при Цар Борис. Благодарение на дипломатическия талант на Цар Борис I, който както по-късно Цар Борис III играеше по острието на бръснача, новата опасност от погръчване на Българете беше предотвратена с узаконяването на Кирилицата като компромисен заместител на Глаголицата, и богослужението на български.

Друга вълна на разрушаване и горене на български цръкви от гръците идва след падането на Пръвото българско Царство, макар и Василий II да беше толкова респектиран от българската непокорност, че създаде отново в Охрид независима от Цариград Българска архиепископия.
Разрушените цръкви после се градеха наново по гръчки образец и се преосвещаваха по гръчки канон и в тех продължиха 170 години опитите за гръцизация на българския народ.
Този процес наще историчаре-дупедавци наричат “благотворно влияние на византийската култура върху българската”.
Интересно, чия е била тая “византийска култура”, след като от най-дълбока древност по тия земи и тогава във Византия основното население е било българското.

За по-късните разрушавания на български цръкви след падането на Второто българско Царство, по Турско, в т.ч. и от гръците, нема да говора, защото тва е нормално при такива противоборстващи религии, па по-нататък и по Турско се градеха български цръкви, а накрая и независими от гръцката.

Още по-късно в Македония, Тракия и Западните покрайнини българските цръкви не се рушеха, но българският народ беше подложен на брутална гръцизация, сръбизация и дебългаризация с любезното съдействие на некой “сестрински” цръкви.

Нема да взимам отношение и по разрушаването на българските православни цръкви и въобще на Българската църква след падането на Третото българско Царство, през 2-та полвина на 20-ти век, от новите “религиозни” фанатици, защото тва е добре известно, па и бившите фанатици се оказАха напоследък най-усърдни в цръковното новостроителство. Сигурно, за да изкупат греховете си.

Нека проф.Овчаров да продължава с откритията си, но да се не изхвърля в заключенията си, преди да се запознае с тая част от българската история, която и той не е учил. Ако ли пък я знае, да говори ясно, без да цепи басма никому и на старите догми.

А Българската православна църква да си не крие древната история от солидарност с нейните и на българския народ врагове, а да се намеси по-активно в ограмотяването на народа.
Требе да се отворат наново Цариградските, Ватиканските и др. архиви, ако и да са доволно прочистени и фалшифицирани, защото истината и сага ни е ясна, но требе да стане достояние на по-късно покръстилите се европейци.


Редактирано от - другаря Тодар Живков на 20/10/2005 г/ 08:06:30

19 Октомври 2005 19:22
ТЕЛЕШОП, само моля те, не се изказваи неподготвен! По- добре е да мълчиш, от колкото да говирш глупости! Типична българска черта е, че всички "разбират" ПО РОЖДЕНИЕ от политика; истирия и футбол.
Няма да ти обяснявам много. Има си книги. НО
Ако ти прави впечатление на снимката, която си ми дал, фигурата с лирата е охарактеризиран като- НЕ ГРЪК, т.е. човек, различаващ се от гърците. Обикновените похвати в този случаи са чрез изобразяване на разлики в дрехите:- ако ти прати впечатление Орфеи НЕ е бос, за разлика от Хермес; Орфеи носи особен вид шапка, по- късно този вид шапка бива наречена "Фригииска шапка"; "Орфеи" на Овчаров- НЕ.
Намерения "ОРФЕИ" от Овчаров (и снимката от моя линк)- Е ГОЛ; Орфеи никога не е изобразяван ГОЛ; С ДЪЛГА КОСА- като Бог на мъжката младеж;
С ЛИРА- като Бог на музиката.
ТАКА ЧЕ ПРОСТ ТУПАН СИ ТИ. ДРУГИ ВЪПРОСИ?????????
19 Октомври 2005 21:47
Нямам ДРУГИ ВЪПРОСИ????????? от името на колегата ТУПАН.
Па и тоя ник е на общо ползване. Нещо като жените при комунизЪма!

Редактирано от - TELESHOP на 19/10/2005 г/ 21:52:40

20 Октомври 2005 17:43
проф. Герги Сотиров, Канада
Относно "славянския" език и "славянската" писменост на Траките=Гетите=Готите=Славяните=Българите , на които Овидий е писал поезия в гр. Томи (Кюстенджа) през 8-ма година сл.Хр. ... и още много други неща

20 Октомври 2005 20:25
"Златото на Троя и Микена е идвало от България. Българските земи са били основен източник на злато в древността. България е била първото средище на златари още преди 6700 години"

Ancient hoard of royal gold found in Balkans
By David Keys, Archaeology Correspondent
Published: 21 August 2005
"The Independent"

"Archaeologists in Bulgaria have discovered a previously unknown series of royal tombs from a fabulously wealthy civilisation dating back over 4, 000 years.

Excavations inside a group of ancient burial mounds - 80 miles east of the capital, Sofia - are expected to yield up to 100, 000 gold artefacts.

Article Length: 641 words (approx.) "Редактирано от - neminona на 20/10/2005 г/ 20:28:53

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД