:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,273,009
Активни 106
Страници 24,704
За един ден 1,302,066
Консулт

Безработицата удари най-вече 40-годишните висшисти

Бизнесът търси евтини работници - плаща около минималната работна заплата, ако може и само процент
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Според някои фирми за подбор на персонал в строителството вече се забелязва раздвижване.
Висококвалифицирани и образовани хора все по-трудно си намират работа. В безизходицата са по-склонни да приемат дори работа, за която преди икономическия срив трудно са се навивали дори хора с основно образование. Това е най-тъжната тенденция, забелязана на пазара на труда, откакто през октомври 2008 г. кризата започна да съсипва в различна степен всички отрасли на икономиката.

Само чрез бюрата по труда можете да намерите работа по различните активни програми и мерки на пазара на труда, финансирани от Националния план за заетост или по операциите към ОП "Развитие на човешките ресурси". Обикновено след изтичането на субсидирания период човекът отново остава без работа. Но по-добре нещо да се работи, докато си търсите по-добра позиция, за да не се губят мотивацията и навиците за ходене на работа, съветват експертите. Защото един от курсовете за освободените от "Кремиковци" например е мотивационен, тъй като се оказало, че след дългото стоене без работа те са загубили елементарни навици да стават рано, да ходят до работното място, да си изпълняват ангажиментите.

В България има 105 бюра по труда и 9 регионални служби, които ги управляват административно. Създадени са и 166 филиала в по-малките общини. А след като заради кризата започна масово освобождаване на работна сила, за улеснение на новата армия от безработни Агенцията по заетостта дори открива временниприемни и в най-затънтените селцаи градчета.

В справките за пазара на труда от юли е видно, че почти всички регистрирани безработни, започнали работа през месеца, са го направили благодарение на посредничеството на бюрата по труда. Това са 11 831 лица или 92.4%. От тях 78.9 на сто или 9329 души са се реализирали в реалния сектор. Звучи невероятно, но това са 935 устроени на работа повече отколкото през юли 2008 г., когато за криза дори не се говореше.

Старши експертът в дирекция "Бюро по труда - Средец" в София Мая Георгиева е един от най-опитните трудови посредници в системата. От 20 години се опитва да улесни живота на хората, като им намира работа. От всички тях, тази година за нея е най-кризисна, защото хората с много високо образование и владеене на езици са на пазара на труда. Според анализите се увеличава точно безработицата сред 35-40-годишните с висше образование. "Това са специалисти в областта на банковата сфера, на услугите", обясни Георгиева. Преди учебната година били залети и с безработни учители, тъй като заради делегираните бюджети масово ги съкращавали през лятото. В момента работа търсят и IT специалисти, маркетингови и финансови експерти. За шивачите и строителните работници, които през 2008 г. без проблем са намирали работа, сега е направо немислимо.

Според Георгиева в кризата работодателите се освобождават от специалисти, изграждани с години, тъй като тяхното заплащане е по-високо. Тези безработнипо-трудно правят компромисис по-ниско заплащане, макар че това важи за всички в началото, когато всеки е убеден, че лесно ще намери работа. "По-късно всеки достига до реалната представа за трудовия пазар, особено като слуша за тенденциите за септември, когато се очаква по-голяма безработица. А ако човек е теглил кредити, това го кара да си осигури постоянен доход", обяснява Мая Георгиева. Тя е забелязала, че безработните обикновено се надяват на заплата с около 30% по-висока от предложената от работодателя за тяхната позиция. Но за каква сума биха се навили е много индивидуално. Тези, които са работили за по 4000 лв., не са склонни и на 1000 лв. Други, на които доходът им пада с около 500 лв., се навиват и на толкова. В същото време обаче в "Сердика" предлаганите заплати са около минималната (240 лв.) и под средната за страната (587 лв. за второто тримесечие).

Разбира се, работните места, обявени в бюрата по труда, са в голямата си част непривлекателни. Трябва да се работи на смени, което не е удобно, или се търсят хора, готови да се блъскат без трудов договор - само на граждански или срещу процент от изкараното. В бюрото по труда в "Сердика" има интерес към застрахователни агенти, готвачи, санитари, медицински сестри. А хората най-често търсят нещо на бюро и компютър, за около 1000 лв., показват наблюденията. Висшистите са най-голямата група безработни - към 60%.

Трудовите посредници не работят само с безработните, а и с работодателите. Георгиева например за 20 години си е създала трайни контакти с около 300 фирми. Грижи се средно за около 540 души, от които безработните са към 490. Другите са пенсионери, работещи, учащи, които имат нужда от други доходи и също имат право на регистрация, за да получават информация за пазара на труда. През първите 12 месеца на човека се търси подходяща работа съобразно образованието и здравословното състояние, след товаединственият критерий остава здраветоВ кризата е нормално средно на ден един посредник да устрои от 3 до 5 човека на първичния пазар. За месец Мая Георгиева намира работа на около 61-63 души.

Най-добри са клиентите, които знаят какво искат, обаче са много малко. "Дойде човек на около 45 г. и заяви, че търси: 1. работа за счетоводител, 2. да изкара курс за готвач, 3. за чужбина, може и в селското стопанство. Категорично отказа да се явява на конкурс за държавен служител", разказва началникът на отдел "Посреднически услуги" в бюрото Иво Иванов. Имал и аргументи: завършил икономика, но изкарал курс за счетоводител, защото му харесвало. Обаче установил, че браншът е зает само от жени. А иска да изкара курс за готвач, защото ще има повече шанс за работа в чужбина. "На това също се опитваме да научим клиентите - да си подредят приоритетите", казва Иванов.

На частните фирми в трудовото посредничество сякаш им е по-лесно. Тях ги търсят по-образовани и квалифицирани кандидати. Освен това някои са специализирани - обслужват например само финансовата сфера. Имат много контакти там, познават добре конкретни работодатели. Според управляващия директор на "Менпауър" Надя Василева например в бюрата по труда хората се регистрират, ако имат да получават нещо. "Впечатлението ми от тези, които идват при нас, е, че те не се надяват много там да си намерят работа", казва тя. "Менпауър" също работи с кандидати за работа с най-различно образование и възраст. Но 99 на сто от клиентите им работодатели са чуждестранни фирми, затова при почти всички позиции се иска владеене на чужд език, а често и по повече от един. "Менпауър" е регистрирана и като център по професионално обучение за девет професии. Между тях са касиери, продавачи, шивачи. Най-често се записва обучение в търговски умения, тъй катотърговците продължават да се търсятнезависимо от ситуацията на пазара. Отпадналите от пазара на труда в момента са специалисти в недвижимите имоти, в производството, рекламните консултанти. "Но кризата е повсеместна. И независимо дали една фирма е повлияна от кризата, ако някой напусне, работодателите предпочитат да не запълват мястото, а да изчакат по-добри времена", обяснява Василева.

Според наблюденията на "Менпауър" спрямо 2008 г. сега поне 4 пъти е намалял броят на хората, които си намират работа в рамките на месец. Има обаче и обявени позиции за продавач консултант на временна заетост, за които с дни никой не кандидатства. Защото дори в кризата, когато са склонни на повече компромиси, хората ги правят повече със заплащането, отколкото с вида работа. Според опита на агенция "Корект консулт" обаче на пазара вече има невероятно раздвижване. "Ако при нас обемите на предлагане на работа от работодатели бяха намалели от декември до юли с 30%, вече мога да кажа много щастливо, че за август постигнахме нормалните нива на работа", отчита шефката на фирмата Дафина Дамянова. Това ще рече 9 нови заявки от фирми за подбор на персонал. Отгоре на всичко в рамките на два дни я потърсили от две големи строителни фирми, които преди това били замразили всичките си строежи.

Впечатленията на "Корект консулт" са, че в момента има голямо търсене за консултанти за изготвяне на проекти за кандидатстване по европрограми. "Административни позиции почти не се търсят вече. От началото на тази година до днес сме работили не повече от 4-5 такива, а преди бяха много голям процент от нашата работа. В условията на криза обаче се преразпределят задачите в една фирма и на всеки служител се налага да си върши административната работа сам", обяснява Дафина Дамянова. През юли и август са назначили освен много консултанти по европейски програми и счетоводители и финансисти, няколко топмениджъри, които всъщност подменят колеги, не успели да направят успешна антикризисна програма.
 Старши експертът Мая Георгиева от "Бюро по труда - Средец" в София е един от най-опитните трудови посредници в системата. "Увеличава се безработицата сред специалистите в областта на банковата сфера, на услугите", обясни Георгиева.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Безработицата "поумнява" - на трудовата борса излизат много хора с високо образование, които не са склонни на компромис за по-ниски заплати.
26
7016
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
29 Септември 2009 01:06
бизнеса отново пилее оскъден ресурс, а няма да минат няколко месеца и пак ще бликнат крокодилски сълзи - "кадри няма, работна ръка няма"

човек се прави 20 години, специалист - 30-40. не е машина да я захвърлиш като не ти трябва, а при нужда просто да идеш до магазина за нова. ма не увират пустите му новочорбаджийски кратуни. нищо, фалитите ще ги научат.

Редактирано от - Pavlik Morozov на 29/9/2009 г/ 01:09:21

29 Септември 2009 14:27
И всички около и над 40 години имат аналогични проблеми, за жалост! Бюрото по труда предлага единствено работа като продавач-консултат и сервитьор...Нямам нищо против тези позиции, но първо, нямам опит в тези професии и второ, все пак съм със съвсем различни квалификации...В моята област търсят обикновено студенти, които се учат още в занаята и очевидно нямам претенции, особено по отношение на заплати и осигуровки. Все още съм умерен песимист, но до кога?
29 Септември 2009 14:31
20 години BG се хвали с евтини спесиалисти.
Няма по-голяма тъпота.
Или евтини или специалисти.
А после що няма качество, що не изнасяме.
Ха ха ха
29 Септември 2009 15:23
През последните години всички станахме банкови специалисти, финансови посредници, менъджери, консултанти, PR-и, HR-и и какви ли още не. Финансовото инжинерство беше много по-печелившо от истинското инжинерство, създаването на нови технологии и нови производства. Що да се мъчим да произвеждаме нещо и да си морим мозъците, като можем да купим ефтино някой чуждестранен боклук и да го продадем скъпо в България. Сладка работа, бърза печалба, такси, проценти, комисиони... Да, ама всяка приказка си има край. Време е да се хвашаме на работа и да създаваме реални блага с реален труд за много по-малко пари. Това е положението. Някои ще свикнат по-бързо, други по-бавно.
29 Септември 2009 15:36
човек се прави 20 години, специалист - 30-40. не е машина да я захвърлиш като не ти трябва, а при нужда просто да идеш до магазина за нова. ма не увират пустите му новочорбаджийски кратуни. нищо, фалитите ще ги научат.Ще се повтори пак историята с изтичане на мозъци.
29 Септември 2009 15:37
Всъщност като освобождават компетентните си специалисти над 40 години, така наречените работодатели целят - да оставят един двама върху които струпвата цялата работа вършена до преди това от 8-10, запазват си момичетата до 23-24 годишна възраст (в повечето случаи, когато са мъже) и най-вече продължават да си карат джипа, а даже си купуват и нов...
Е-ех БГ икономика
29 Септември 2009 15:48
А хората най-често търсят нещо на бюро и компютър, за около 1000 лв., показват наблюденията.

Така, де!
29 Септември 2009 15:58
К`ва БГ-икономика - к`ви пет лева, бе приятелю.
Ми, сега в БГ вече не се произвеждат нито пирони, нито кламери, нито гуменки... Дори и галошите са внос от Китай. Защото за изброените три неща трябва да се закупят МАШИНИ и да се разработят ТЕХНОЛОГИИ, които да се натоварят поне с пет години продукция, за да се изплатят, а на тях да работят ОБУЧЕНИ работници и КВАЛИФИЦИРАНИ специалисти.
А по повеля на Партията (и с нейните куфарчета с милиони от началото на 90-те) честните частници трябваше да трупат бързи печалби и да връщат проценти за финансиране на прогнилата политическа система. И за това нашата "икономика" потече по пътя на най-малкото съпротивление - внасяш евтини боклуци и ги продаваш тук скъпо. Внасят се тухли и цимент от Турция, електроуреди от там, трикотаж и обувки от Китай, електроника - тоже.
Разбихме си земеделието и целия внос -освен зърното е от околните страни.
Сега на път е да разсипем окончателно говедовъдствато и млекопроизводството. Кокошките и пилетата отдавна ги внасяме от зад океана, а яйцата от Украйна.
Ами ние финансираме чуждите икономики и това не прави впечатление на никое правителство досега. Пък после - що имало безработица. Ами като всичко го е ударило на търгашество, к`во да има?
29 Септември 2009 16:06
Основният проблем, проблемът на проблемите за нашата страна е, че за 20 години не можа да бъде изработена една национална стратегия - аджеба, като каква страна ще се развива България - като енергиен център, като бананова република, като доматена република, като евтина дестинация за не толкова качествен туризам или КАТО КАКВО???? Щото много възможности няма!
29 Септември 2009 16:08
Тук съм съгласен с малкия!
29 Септември 2009 16:10
Айде обратно в тинята...
29 Септември 2009 16:39

Високата ДДС ставка (20%) беше насочена уж да стимулира износа и да ограничава вноса (като ограничава вътрешното търсене и потребление). Но кажете ми, как една фирма, която почва от нулата или от малко, може да събере сили и направо да започне да работи за износ?! Сигурно може, но по-логичното е да се развиеш на вътрешния пазар и тогава да погледнеш и да изнасяш и навън. Вътрешният пазар обаче е пресиран от високи данъци и осигуровки пряко влияещи върху разполагаемия доход на хората, които и без това са свикнали с традиционно ниски заплати. Като прибавим и неефективната администрация и отчайваща инфраструктура и картинката съвсем се скапва. В крайна сметка, при такава конюнктура, няма как да поникнат или са много малко новите фирми и производства, които и да са конкурентноспособни. С една дума - беден, по-беден, най-беден, българин. Така е било, така и ще бъде още доста време. Чудеса трудно се случват. Особено когато всеки (и управляващ и управляван) мисли главно за себе си и ако остане време и място и за другите...29 Септември 2009 18:18
Безработицата отдавна удари високо квалифицираните кадри, просто сега се казва на глас.
Националноотговорният капитал отдавна не залага на вишисти, извън службите (понякига)
Не стреляй по пианиста, толкова може!
29 Септември 2009 18:29
Статията издиша в методологично отношение. С други думи, писаното едва ли трябва се приема като вярно.
29 Септември 2009 19:39
И що толко се кахърите за измислените специалисти с "више-непотребно"?
Нека се понаучат малко на реален труд!
В реалното БГ-производство.
Примерно...как се коси ливада, как се завинтва гайка с лява резба, как се забиват криви гвоздеи, как се дои пръч...
И всичко със задължителен английски.
29 Септември 2009 19:47
За всички, които оплакват т.нар. "ВИШИСТИ". Първо, пише се "ВИСШИСТ". Второ, няма цивилизована страна в света в която се плаща само за образование. Плаща се за ЗНАЕНЕ и МОЖЕНЕ. А голяма част от българските "ВИСШИСТИ" не могат на две магарета сламата да разделят. Никой не гони кадърните от работа. Освен някой тъп държавен ръководител, който се страхува от умен и кадърен подчинен.
29 Септември 2009 20:23
Спомням си как се преобразува завода, в който последно работих в България. Един от бившите му директори, малко временно поизгонен, написа списък на неприятните нему и ги уволниха за два дена. Никой не ги пита какво образование имат и какви са специалисти. Отидоха на улицата. Мен ме оставиха. Но аз напуснах сам след месец. Заплатите бяха станали по 80 долара. Заминах пак на майната си и ги взимах за ден.
Та мисля си какви са тези 40-сет годишни с висше, език/ци и на опашка за работа. Ами заслужават да седят на нея!
В нашия бранш да си на 40-се и с 2-3 тескерета е райско! Опъваш 15-20К/месец а и мацките още те заглеждат на улицата.
Ако имаше начин бих се съгласил да съм на 40 с благодарност.


Редактирано от - Гн Фотон на 29/9/2009 г/ 20:25:37

29 Септември 2009 21:33
Първо, пише се "ВИСШИСТ".

Само ако са завършили преди измисленото "магистър". До него време наистина имаше висше образование в БГ.
След което настана потоп...
29 Септември 2009 21:37
Само ако са завършили преди измисленото "магистър"
29 Септември 2009 21:39
"Безработицата удари най-вече 40-годишните висшисти."

А 50 и над 50 годишните? А 55 - 57 годишните, дето хем не могат да се пенсионират, хем не могат да си "дослужат"? Те по-добре ли са?


29 Септември 2009 22:50
Тия над 50 години са "дялани камъни" - всякакси се оправяме !
29 Септември 2009 23:20
като има толкова мераклии да работят на компютър защо тогава харчат пари по курсове , на които да учат разни безработни на компютърна грамотност???
29 Септември 2009 23:28
"Менпауър" ми звучи като "менопауза"...
30 Септември 2009 23:46
и това си има обяснение... требе да четиш повече дедо фройд и други като него
01 Октомври 2009 07:22
Щом "мъшка сила" ти звучи кат "женска слабост" значи ти е време за Виагра !
01 Октомври 2009 08:38
Честит ви Световен ден на възрастните хора!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД