:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,524
Активни 513
Страници 1,969
За един ден 1,302,066

Монументомании юзеирови

Паметници, особено пък на воини и юнаци, обикновено зидат победителите
Бойко Ламбовски
Когато някой заразмахва национализма както регулировчик размахва палка, обикновено става дума за власт и пари. А когато някой заразмахва по същия начин религията, то най-често става дума за власт и национализъм. Това си мисля, гледайки издалеко суматохата в края на миналата седмица покрай инициативата на братята Юзеир и Али Юзеирови от търговищкото село Славяново. Те учредиха нова партия, в чието ръководство освен двамата братя влиза и сестра им Десислава Йорданова (малко странно име за лидерка на "турска" партия, нали. Името ми напомни Боянската църква и едно хубаво стихотворение на Владимир Башев

Когато се запитвам за лицата

на старобългарските Десислави

ще виждам само теб - и тъмнината

безкрайни и безсмъртни ще ни прави.)

Както и да е, двамината братя Юзеирови сигурно могат да се оплачат от много неща, освен от липса на медийно внимание. Вече доста месеци вестници и телевизии се занимават с техните екстравагантни идеи. Първо имаше някакъв благотворителен Български червен полумесец, който се оказа не твърде съвместим с Червения кръст. После се появи един не особено скопосен паметник в двора на Юзеирови, отначало увенчан с не много скопосен полумесец, а после му добавиха още по-нескопосен кръст. Паметникът бе наречен "Паметник на незнайния турски войн". Химн на новосъздадената партия пък стана "Чеддин Деде" - турски военен марш. Т. нар. "Мюсюлман Демократичен Съюз" (МДС) според братята не била етническа партия, а била отворена за всички български граждани, "приели етичните норми на исляма". Тези норми са: "не убивай, не кради и т.н.", обясниха те пред медиите. (Гаче другите големи религии не думат същото. И гаче това не им е пречило все в името на тези религии да бъдат избивани милиони - под предлог, че са неверници, езичници, гяури, супостати, душмани и т.н.)

От цялата работа, без да познавам лично братя Юзеирови, разбирам едно. Те обичат символиката. И изглеждат доста мотивирани идейно именно за политика, а не за религия. Щото никой не им пречи да си продават бракуваните пилета в Азия и да купуват компютри на бедните си съселянчета, нито да им варят чорба и да наливат по паница на сиромасите от своя, че и от чужди, ако рекат, етноси.

Само че братята търсят знака, ценят жеста,



тегли ги сферата на монументалното.



Иначе нито паметникът, нито "Чеддин деде", нито желанието за преименуване на селища и улици и строене на паметници могат да бъдат обяснени. Те дори споделиха, че във всеки град трябвало да има паметник на незнайния турски войн. Изглежда го усещат някак обезправен този войн точно по тези земи (щото в Турция той си е хипермонументално зачетен).

Ако трябва да бъдем честни, следва да признаем следното. Паметници на знайния и незнаен турски войн щяха да се извисяват по нашите земи на възбог, ако през 1877 и 1878 г. армиите на руския цар Александър II Освободител, подпомогнати от румънски ратници и българско опълчение, не бяха надвили таборите на падишаха. На Шипка днес нямаше да има топ и църква, а щеше да вдигат ръст най-вероятно минаре и Сюлейман-паша - излят от бронз или изчукан от мрамор. А Плевен пък можеше да се нарича не Плевен, а Осман-паша. Следва да допълним също, че можеше и да няма бронзови и мраморни фигури, ако беше победила Османската империя, защото тогава в нея нищо чудно да бе задоминирал радикалният ислям. Пък той забранява изображенията и фигурите на хора. Пророкът не разрешава таквоз безобразие. И Ататюрк също можеше да го няма, с все реформите му за повече светскост и отделяне на религията от държавата.

Уважаеми г-да Юзеирови, не се наемам да твърдя, че всичко в световната история е справедливо. Но паметници, особено пък на воини и юнаци,



обикновено зидат победителите





Иначе в Пърл Хърбър щеше да се извисява паметник на незнайния японски летец, в Сталинград щеше да има гигантски монумент на незнайния есесовец, а в Тел Авив щяха да курдишат бюст на трагично обесения Айхман... Не знам как би реагирал Истанбул, ако кюрдите пожелаят паметник на незнайния кюрдски борец за независимост насред булевардите край Златния рог. Моето лично мнение е, че паметник не на някой воин, а на арменските, че и на българските, че и на влашките, че и на гръцките милиони избити цивилни - жени, старци и деца, би следвало да краси турската столица, за да внушава на гражданите й тяга към милосърдието и добротворството, а не монументи на десетки аскери и аслани да палят първобитни имперски емоции в по-простодушната част от населението...

Изобщо - символиката е дело деликатно. В ръце на наивни или привидно хитроумни ентусиасти тя може да се окаже катализатор към реакции от миналото, а не от бъдещето. Понякога си мисля, че прословутата кутия на Пандора е тъкмо миналото. И който й отхлупва капака, мислейки, че ще извади оттам само каквото му харесва, рискува да заприлича на дете, което иска да си поиграе със запалката на тати. Има намерение да палне едно вестниче, пък то - яаа - лумнали къщата и хамбарът.
Снимка: БГНЕС
Това е паметникът в село Славяново, издигнат от т.нар. сдружение Български червен полумесец. Междувременно основателят му Юзеир Юзеиров учреди преди два дни на площада в селото и Мюсюлман-демократичен съюз.
40
6460
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
28 Септември 2009 23:35
Ако Юзеирови не бяха турци бих се учудил на глупостта им. Моля не бързайте да ме обвинявате в расизъм! Но ако някой истински ислямист види сътворения от тези тотални идиоти паметник (с кръста върху полумесеца) сигурно ще ги осъди на пребиване с камъни! Аз лично бих му помогнал в осъществяванто на това свето шариатско дело.
29 Септември 2009 00:02
Абе тия пишман сепаратисти верно са си вкарали красив автогол. Само да не го види Хуманитарната организация "ХАМАС" че тогава ше се представят на Аллаха много бързо
29 Септември 2009 00:03
Наивно е да с мисли, че тия двамата си измислят сами акцията и сами деиствуват. Това е проба, хвъряне на камък в храстите...Търсят се вероятно алтернативи на ДПС за политически натиск. Ако правителството се сниши, дано поне общественото мнение реагира.
29 Септември 2009 00:06
Накой им дърпа конците на тези юзевирови - сигурно Доган, но непряко. Но трябва да им се спрат глупостите, статията е правилна!
29 Септември 2009 00:06
Добра статия, Ламбовски !


Заиграванео с религията и религиозните чувства на хората за постигане на политически цели и лични изгоди е игра с кибрит в бензиностанция и нищо хубаво от това не следва. Я да си налегнат парцалите тези две братчета, а ако им се иска да дърпат лъва за опашката, да прескочат Босфора и там да си играят на подобна "политика".
29 Септември 2009 00:14
Аасане, бау-бау кьопеджеим..
Сигъ ти си нъ ред дъ пишиш.
ПП Извинете Сибил и форумци , споделям с Аасан мнение..

Редактирано от - vance на 29/9/2009 г/ 00:18:11

29 Септември 2009 00:32
Какъв е логичният извод- от такива партии ще ни пази ДПС. Стар, изтъркан трик на Доган, и децата вече го научиха. И сдухан опит за отвличане на вниманието от извратеното гласуване в Турция. Тези братя са негово производство, но колко пари му струват?! ДАНС ще разследва, но пак няма да каже
29 Септември 2009 00:34
"Т. нар. "Мюсюлман Демократичен Съюз" (МДС) според братята не била етническа партия, а била отворена за всички български граждани, "приели етичните норми на исляма". "
***
МДС е прокси на доган и Турция.Поредната провокация, опипване на почвата и изнудване от доган.Видите ли, ако не били ДПС и доган на власт, глейте сеа кво става!
29 Септември 2009 00:38
"приели етичните норми на исляма"
Тази партия е само за brightman.
29 Септември 2009 00:53
потребител, 07 пропуснал си сума ти и форумни членове на МДС политбюро - Бай Асан, Небол, Яген, Бг Турчина, Блак Суанс и сие турски мекерета. То май и аз ще пропусна колцина. Те обаче ще ни напомнят. Като ги запомним ние обаче, лошо им се пише един ден.
29 Септември 2009 01:15
Това не е кръст. Творбата представлява полумесец, прободен с меч. Вероятно св. Георги Победоносец ги е вдъхновил Натиснете тук
29 Септември 2009 01:20
"После се появи един не особено скопосен паметник в двора на Юзеирови, отначало увенчан с не много скопосен полумесец, а после му добавиха още по-нескопосен кръст."
***
Ами щом sta казва, явно не е. То и съюзът не бил мислюмански, ами пехливански, а пък паметникът не бил паметник, ами апотеоз на турската арогантност и простотия...
29 Септември 2009 01:44

Имах предвид едно мнение на Brightman относно исляма:
***
Brightman: "и въпреки, че съм кръстен православен християнин, ще ти кажа, че исляма е най-съвършената."
29 Септември 2009 01:57
Вероятно тези, меко казано, двама глупака, ще получат по някой и друг шут от централната "власт" за да си седнат на четирибуквията...

Но мен много повече ме интересува, кой е "спонсора" и де-факто владетелят на окрупнената и добила монополни, тлъсти черти българска преса. Тази, в ръцете на макята свинкя и синчето "вундеркинд"...

...Все още не мога да допусна, че сегашният Премиер, може да се хване така ефтино на долнопробно подмазване от подобни компрометирани двукраки.

Или обаче, тези - майка и синче, обслужват господарите на предполагаемия им "благодетел" - оня, Читака. Или дори, че париците идват от срещуположната посока: - от Меката на "демокрацията".

Тогава, къчове по мазната дружина не се очакват!
29 Септември 2009 14:31
Толкова е тъпо и посредствено, че едва ли е провокация на Доган.
29 Септември 2009 14:44
Единственото изумително в цялата работа са тези дето въобще се занимават с онези льольовци. Не може да се слиза на акъла на всеки луд. Такива като тях, барабар с турчеещите се у форума трябва да се игнорират - просто смисъл да им се обяснява каквото и да било няма.
29 Септември 2009 14:59
Моето лично мнение е, че паметник не на някой воин, а на арменските, че и на българските, че и на влашките, че и на гръцките милиони избити

... и на дьонметата паметник трябва, те си знаят защо![/b]
29 Септември 2009 15:02
а не монументи на десетки аскери и аслани да палят първобитни имперски емоции в по-простодушната част от населението...


Туз е верно. Повечето глупости в Истанбул са строени след Ататюрк - като онези чалмалии, средиземноморските пирати дето имат монументи, че и булеварди. При кемал-башията нямаше да бъдат одобрени . Също както маанетата, които бяха забранени.
29 Септември 2009 15:10
Отлична статия. Написана с мъдро спокойствие и неоспорими аргументи. Поздравления .
29 Септември 2009 15:43
Тцъ, тцъ..не се е получило, Ламбовски.
Всъщност, получило се е нещо посредствено, тъпо и злобарско.
***
Хеле па таквиз, де са против отварянето на кутийката на Пандора, ама си умрат да дигнат крайчеца на таз кутия.
Рисковано е за ВСИЧКИ НИ, приятели.

Редактирано от - sybil на 29/9/2009 г/ 18:02:30

29 Септември 2009 15:44
Не знам защо пресата се занимава с всякакви маргинали. Някакъв идиот измъдрил някакви съвсем абсурдни идеи и веднага хоп! всички медии му дават трибуна да занимава целия народ с глупостите си.
29 Септември 2009 15:53
Има паметници на загинали във войните за България мъже - ПОИМЕННИ, а не безименни, където наред с християнските има и немалко мюсюлмански имена. Който е паднал за отечеството - почетен е, независимо от религията. Така се споява братството на един народ - с кръвта дадена за отечеството. И не възродителен процес, а поклонението пред тези смесени паметници ще ни направи СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ. Дано военните се сетят поне веднъж на вечерна проверка и заря да споменат някой българин-мюсюлманин или турчин, паднал във войните за България. Ще напраят голям жест към тази общност и ще забият в земята всякакви мераци Юзеирови и Доганови.

Редактирано от - integer2 на 29/9/2009 г/ 15:55:50

29 Септември 2009 16:07
За статията и гнева на наще форумни лъвове...толкоз.
Що се отнася до монумента и партията...за партията ви казах и вчера, и завчера-къв е проблемот да има партии с муслимским, бахайски или хиндуистки имена, щом в светска България има цел вагон партии с християнски имена?
За монумента....не, такваз пародия на монумент не би требело да има.
По-скоро идеята на гусин Ламбовски за покрай Шипка, или по-точно ЧАСТ от нея, наистина си заслужава вниманието...
Или ще кажете, че не всеки има смелостта на Великия Ататюрк, който не се е поколебал да отдаде почит на всички паднали край Босфора?
И сигурно ще сте прави, приятели.
29 Септември 2009 16:20
Е нещо такова съм си представял от стихотворението "Грамада" - проклет да е християнина дето не ни зачита и ...бух един камък - па и като пирамида го издокарали.
Тоя блиндаж стига ли му един артилерийски гръм или ще трябва да мина и с джипа?
Е ййййй стадо без кучета бе!
29 Септември 2009 16:52
Всяко чудо за три дни. Ще пеят, ще викат, после махмурлук...Що им се обръща внимание на тия идиоти...те друга цел освен шум в медиите май нямат.
29 Септември 2009 18:06
Bay Hasan,
привет и дай малко инфо, как Ваш Сокол се помести пак на сцената, толкова ли си може?
29 Септември 2009 18:33
integer2,




29 Септември 2009 18:44
То верно има и кръст, и полумесец! Боже, боже...
29 Септември 2009 18:58
len,


"Коалиция" бе, що се чудиш ? За да стане "тройна", само липсва звездата на Давид !!!
29 Септември 2009 19:21
Рисковано е за ВСИЧКИ НИ, приятели.

Ела си, и го поеми...
Риска!
Отстрани всеки може.
Вкл. и аз.
Пак повтарям - тъпо, елементарно и твърде посредствено, за да бъде квалифицирано като провокация на ДПС!
Всички знаем възможностите на А.Доган.
Колкото и да ги нахъсват медиите и разни пишман-националисти, едва ли някой от службите ще хукне да дири заек в подобна "трънка".
Все пак, Държава сме...
Или?
29 Септември 2009 19:56
Трагикокомичното в тази безумна ДПС постановка е, че именно ДПС е големия губещ. Очевидно, че групите и групичките в Догановата мафийка, пардон партия, нещо са започнали да действат самосиндикално.
От личните наблюдения, които имам в тази т.н. партия, мога смело да твърдя, че тя винаги се е раздирала от много остри икономочиески и лични конфликти. Лапането на държавната софра донякъде ги обединяваше, но сега нещата се закучиха, баницата много рязко намаля и останаха тук-таме общински трохи.
Мисля, че ще бъдем свидетели на крайно интересни събития в ДПС.
29 Септември 2009 20:32
Значи измениха се приоритетите - преди беше толерантност, та толерантност, днес когато се видя, че с толерантност не става "приятелите" на Бае ви Асан ни предлагат да не сме обръщали внимание на кьорфишеци?! Асан Мъдрецът от Калифорния пък не престава да менторствува из форума. Наверно за да ни подсети, че като пуснеш мангала под масата, той ще седне отгоре и. Сал междувременно загрижени за всички що споделят ислямските идеали Асановци излязоха из под масата и вече развяват байраци и без "възродителен процес". Не знам само кой ще си изберат за потисник този път - в свят съюз са с БСП-то , в парично-имотен с НДСВ-то . С останалите засега в печеливша конкуренция. Имат си и един Воленчо за параван. Пък народеца чака Аврупата да го отърва.
***
Самоубийци сте братя-българи...
29 Септември 2009 21:04
Не се сърдете на двамата поповски братя Юзеирови /тази вечер се оказа пък, че са с български имена май/. Възложена им е била работа, свършили са я. Преди 4 години на други техни вероятни съидейници им е било възложено да построят паметник на Енихан баба в самата пазва на Родопа . И те са си свършили работата, прославяйки името на знайния турски воин, потурчил навремето тази планина.
Що пък поповските братя да не строят паметник на "незнайния турски воин", след като държавата и за паметника на "знайния" на връх "Свобода", и за паметника в Славяново все още не си е казала официалното становище?! Ако братята питат народа, той може да им подскаже и други "незаети" още места за паметници на турски воини - например Перущица, Батак, Клисура...
29 Септември 2009 21:53
Не знам защо пресата се занимава с всякакви маргинали. Някакъв идиот измъдрил някакви съвсем абсурдни идеи и веднага хоп! всички медии му дават трибуна да занимава целия народ с глупостите си


29 Септември 2009 22:02
Вижте кво !

Както и Крюела ви каза.....

Целта е (както по Възродителния процес) да се настроят още по.злобно българи срещу турци!

Че хората да НЕ видят как ББ си стои на ниво-медиен словоблудец, както и ..... да не виждат хората че приказките си оставят ялови!!!

Затова и ще ни създават и "информират" за какво ли не, одмен ца основните проблеми на хората!

Както и на запад вече казват по медиите: "Във всяка държава си има мафии и корупция, но в БГ - мафията и корупциата си имат държава!"

Аз бих добавил..... понеже пората са тотално подплашени и смазани!И забравят какво значи за е горз човек със....същността си!
29 Септември 2009 22:17
Ах, не видях че нашто татарХасан пак се е намъдрил "умно" тука!

Прав е обаче да плюе по Ламбовки, щото Ламбовски можеше да ни "запали лампите" по тепегьозлъка и нежеланието на управляващите да видят колко зле живеят хората!
***


Бай Хасан Татароглу,


Най-умно ще е да кажеш нещо конкретно по тази партия ТИ...като вътрешен човек !? Пък и изобщо....лесно е да се бъзикаш и да отричаш всичко, но е трудно да изразиш конкретно мнение! ..... Нали?

(жалко че явно не си ходил в университета, че да ни разкажеш поне за....заселването на десетки хиляди татари и черкези в Булгаристан)

Редактирано от - sybil на 30/9/2009 г/ 00:18:09

29 Септември 2009 22:35
Касим Дал и кръгът на доган са в основата на провокацията с мюсюлманската партия, създадена в Славяново!
Натиснете тук

Редактирано от - потребител,07 на 29/9/2009 г/ 22:45:03

30 Септември 2009 00:43
01 Октомври 2009 14:38
абе не е на Доги тази работа. На него ще му извадят зъбите, заради едно барбекю, дето даже се оказа, че не е негово, а тия са отгрухали цела камара камънак и нема кой да ги пита каква е тая ограда. Не ми се говори за незнайния турски воин. Имената на загиналите от неговия геройски и самоотвержен боен подвиг са описани в скорошна присъда и доста от тях са на невръстна възраст. Не мога да разбера що Ламбовски ми носи вода от хилядолетията и какво общо има това с воините победители. Пък и тази партия трябва да се оценява по това какво ще прави и какви цели има, които в днешно време няма как да са изписани в корана. И бай Сюлейман, като го питах, какво от корана може да бъде цел на някоя партия ми каза, че не знае, ама се интересува каква ще му е пенсията.
01 Октомври 2009 23:44
Кръстът много хилав са го (бяха) курдисали, гиди маскари. Няма ли кой да раздава шамари в тази държава джанъм? За "тарикатите" предполагам няма да има санкции. Е, те утре ще опитат нещо друго. Важното е народът да не скучае.

Редактирано от - dabedabe на 02/10/2009 г/ 11:12:39

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД