:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 193
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Настояще

Косово на Бил Клинтън

Сърбите платиха много скъпо след окупацията на провинцията, но всички други спечелиха, включително и България
Прочутата магистрала между Прищина и Тирана свършва изненадващо в хълм.
Паметникът е грозен, откъдето и да го погледнеш. Позата е такава, че ако смениш главата, спокойно можеш да получиш Саддам Хюсеин, Хафес ал Асад или Мао Дзедун. Ръката е повдигната за поздрав - класика, традиционната топла усмивка и поглед, гледащ в бъдещето. Това е той: националният герой на Косово, освободителят Бил Клинтън. В неделя американският президент, дал свободата на бившата сръбска провинция, пристигна в Прищина, където в негова чест откриха конкретния паметник, сгушил се между грозновати блокове, типични за югославската масова архитектура.



САЩ и Клинтън са на огромна почит в Косово



Американското знаме може да се види точно толкова често, колкото и косовското.

Малък детайл е, че този паметник не е толкова израз на обичта на косоварите, колкото част от традиционните балкански номера преди избори. На 15 ноември се провеждат местните избори и посещението на Клинтън по някакъв начин подкрепя управляващата партия на Хашим Тачи. Нещо в смисъл "Клинтън е до мен, значи трябва да гласувате за моята партия".

Така или иначе този монумент ще остане завинаги и никой тук няма да си спомня, че войната започна в контекста на аферата "Моника Люински". Истината обаче е, че независимо Косово е плод на железния ход на логиката, а не на черен PR.

Преди 11 години, малко преди войната, усещането да напуснеш Косово и Метохия беше, сякаш си тръгваш от посещение при неизлечимо болен.



Всеки ден имаше убити



и от двете страни. АОК атакуваше полицейски патрули, полицията атакуваше бази на АОК. Паравоенните групи на Аркан вършеха нечовешки неща. Такива, дето трудно може да ти побере главата, като това да избиеш цяло семейство, да отрежеш ръцете, да ги натикаш в изкорменото тяло и да ги зашиеш с тел. И това само с цел да накараш албанците да се страхуват, да бягат.

Днес това място няма нищо общо с предишното Косово и не искам да си представям какво би се случило на Балканите, ако предишният ад не беше прекратен.

Най-новата европейска държава все още не е призната от света, но е амбицирана да покаже, че е имала правото сама да гради бъдещето си. За 10 години



Косово се преобрази



Някога пътят от КПП Блаце (Македония) към Прищина беше осеян с пешеходци, които сновяха между селата или в най-добрия случай със самоходни машини или трактори. Всичко изглеждаше пусто и занемарено. Сега пътят усилено се превръща в магистрала. По пътищата се виждат предимно нови коли и никакви пешеходци. В Косово не можеш да внесеш кола, по-стара от 8 години, като върху тях се плаща и сериозно мито. Последните петнайсетина километра към столицата са застроени от луксозни магазини, малки молове, блестящи витрини.

Това е типичният ентусиазъм на новите държави. Сега усилено се изгражда инфраструктурата на страната. По пътя към Призрен буквално бутат планини, за да може до две години магистрала да свързва Прищина с Кукеш в Албания и така столичани да достигат до Адриатика за 2 часа и половина по идеална магистрала. От другата страна на границата (пак предизборно) Сали Бериша три пъти откриваше магистралата от Кукеш до Тирана. И магистрала има, само дето не се използва. Можеш да караш по прясно асфалтирания й път



и той рязко да свърши в планина



без никакво предупреждение..., но това е друга история.

Това, което може да изглежда странно, другата магистрала, която се строи, е през Косовска Митровица, за да може да се свърже с Ниш. Така най-прекият път към Гърция няма да минава през България, а през Косово и Македония.

В момента новата държава е значително по-сигурно място за живеене, отколкото България. Престъпност има, но тя е в пъти по-малка от тази в нашата родина. Кражбите на коли са екзотика, обирите по домовете - също. Разбира се, по селата, където битът и манталитетът са на нивото на "Гераците", има много скандали и шамари, но за сметка на това може да разчиташ напълно на полицията при нужда.

Корупцията сред пътните полицаи е на най-ниско ниво на Балканите. Само през миналата година са арестувани около 150 чужденци, които са се опитали да бутнат рушвет на ченгетата. Те стоят доста на често по пътищата и ако не спазваш правилата за движение, почти неизбежно си хващан. Глобите са европейски и споровете с полицаите - излишни.

Корупцията съществува, разбира се, и то в огромни размери, но на доста по-високо ниво. Тази корупция е един вид задължително бизнес партньорство. Представете си, че в страната ни има 4 или 5 партии, които са си поделили сферите на влияние и бизнес. Ти даваш своите проценти на когото трябва и правиш бизнес.

Промяната за тези 10 години най-добре се вижда вечер в десетките барове, ресторанти и кафенета. Музикалните клубове (предимно джаз и рок) влизат облечени с вкус хора, обслужването е такова, каквото в България можем да мечтаем, а качеството на храната и услугите е страхотно.

Това е положителната страна, така че



не хуквайте да инвестирате



или, не дай си боже, да емигрирате

Въпреки тези усилия Косово си остава изключително бедна държава. Инвестициите са предимно от донори - американски, турски, арабски. Присъствието на КФОР, Еулекс, ОССЕ, ООН създава много работни места и съставлява немалка част от парите, които се въртят в Косово. Няма много ясни данни каква е безработицата, но се твърди, че тя е много повече от 50 на сто. Хората живеят благодарение на помощите на роднини от чужбина. Тук има традиция единият от братята да остава и да се грижи за родителите, а всички останали да работят в чужбина, където има големи албански диаспори.

Държавата се задъхва от два огромни проблема - липсата на достатъчно електричество и вода. Неслучайно режимът е на почит в Косово.



Водата в Прищина се спира всяка вечер,



а електричеството може да изчезне по всяко време.

След обявяването на независимостта почти не е имало етнически сблъсъци в младата държава. Но това е поради много, много строгия контрол на управниците върху народа. Това лято 15 000 сърби тръгнаха на поход до Косово поле, за да отбележат годишнината от прословутата битка от далечното минало. Демонстрацията обаче мина толкова тихо, че дори, както се казва, нито един даже не кихна.

Такова примирие обаче е илюзорно. Ако за албанците Клинтън е герой, то за сърбите той е човекът, довел до геноцид. И това е факт. Косоварите само един път показаха какво могат и светът настръхна. Това стана през 2005 година, когато при нещастен инцидент в Косовска Митровица се удавиха две албанчета. Само за 24 часа (албанците казаха, че е спонтанно... не е, повярвайте) организирано бяха нападнати стотици сръбски обекти - манастири, църкви, къщи. Убити бяха повече от 30 души, а хиляди сърби напуснаха Косово завинаги.



Малките анклави живеят постоянно в страх



и не знаят кога ще дойде и техният ред. Сърбите практически са неприспособими да останат в тази държава. По закон за тях има място в администрацията и в полицията и при повече гъвкавост биха могли да се интегрират, но това е илюзия.

Тъжната новина за тях е, че Белград изтъргува тяхната съдба. Поне така е за мен. Блянът на Прищина е нито един сърбин да не остане в Косово. Това не означава, че 10 години по-късно омразата към славяните е толкова силна. Ако видят, че сте добронамерен, в Прищина спокойно ще ви заговорят на сръбски, щом чуят славянска реч. На мен това ми се е случвало десетки пъти.

Може би трябва да мине още време и тогава сърби и албанци биха могли да живеят отново заедно, но при други условия. Малък факт е, че на ниво престъпност тази интеграция е постигната до съвършенство. Полицията редовно разбива банди, които са



съставени от сърби и косовари



Още нещо интересно - в магазините на всички градове може да се намери стока, произведена в Сърбия, и тук не става дума само за сливова ракия и мляко, а за строителни материали, техника. Тези факти само показват, че ако се гледа в бъдещето, могат да се постигнат много позитивни стъпки за окончателния мир на Балканите.

В крайна сметка, както и да гледам събитията назад, окупацията на Косово изигра положителна роля. Тя беше жестока за сърбите, останали там, но историята на всички нас щеше да бъде значително по-кървава, ако безумието в Косово не беше спряно. Отворената рана в бившата сръбска провинция можеше да инфектира Македония, България, Албания, освен Сърбия и Черна гора. Косово можеше да се превърне в генератор на ислямски фундаментализъм, точно толкова агресивен и неуправляем като този в Палестина. Аз не познавам нормален човек, който би приел подобно бъдеще.

Сега Косово е независимо, но несъвсем. Още дълги години тук ще има присъствие на чужди войски и по някакъв начин държавата ще върви с патерици, а когато ги хвърли, ще е минало толкова време, че народите от бивша Югославия ще живеят отново заедно, както навремето, но този път заедно с другите европейски държави. Така че вдигнатата ръка на президента Бил Клинтън, която така умело подписва заповед за военна операция, както държи пура, може да бъде целувана не само от косоварите.
Снимка: "Сега"
Косово на Слободан Милошевич, юни 1999 г., с. Велика Круша
 Епаршията в Призрен е сериозно охранявана след атаките през 2005-а
 Следите от обстрела на поста на КФОР пред Печката патриаршия още личат.
 Автоматите на италианските миротворци са поставени пред патриаршеската църква.
 Пътят между Печ и Прищина. Православна църква е сравнена със земята.
Снимки: Авторът
Булевард "Бил Клинтън".
 Паметникът на американския президент седмици стоеше обвит с това було. На блока зад него е написано "Не на преговорите! Самоопределение".
50
11949
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
03 Ноември 2009 00:58
Емил Спахийски
03 Ноември 2009 01:39
"Сърбите платиха много скъпо след окупацията на провинцията"
***
Сърбите платиха скъпо, защото "забравиха" кой век и коя година сме, "забравиха", че СССР и страните от Варшавския договор фалираха и няма да получат от тях военна помощ, "забравиха", че се намират на Балканския полуостров.Играха ва банк и не се усетиха, че килимчето им е дръпнато и се сгромолясват.А когато се усетиха, вече беше късно за преговори и не можаха да задържат и една стотна от "исконната" си територия.
Подобна съдба очаква и Македония.Нейните управляващи също забравят кой век сме и къде се намират.Докато си търсят изкуствени проблеми с гърци и българи, държавицата им един ден ще бъде завладяна от албанското море.
03 Ноември 2009 02:08
Албанците няма да ни искат повече от италианската окупационна зона от ВСВ.
03 Ноември 2009 03:19
Стоит статуя ...
А иначе статийката е пълна с противоречия. И нито дума кой е основният източник на приходи в тази т.н. държава.
03 Ноември 2009 05:27
"Така че вдигнатата ръка на президента Бил Клинтън, която така умело подписва заповед за военна операция, както държи пура, може да бъде целувана не само от косоварите." Ами цалуваите, и не само ръката...да ви е сладко!
03 Ноември 2009 05:31
Тоя косовски апологет май не е чувал нито за косовска мафия (дето във всеки втори филм я споменават), нито за пране на пари, нито за търговия с дрога, хеле пък с органи и секс робини. Ама хей така немаше-немаше Косово при сърбето, па откак напраиха паметника един прогрес?! А бе Европа, трева пасе, Америка пък ич. И какъв казваш е келепирът български, Спахийски?
03 Ноември 2009 06:01
"Ако видят, че сте добронамерен..."
Т.е., ако видят, че си арабия, по техному.
03 Ноември 2009 07:09

Не мога да остана безучастен към нравствения и морален релативизъм, развиван тук от автора. Според него войната на Клинтън, а и на Западна Европа, срещу Югославия е нещо, което не е укоримо, тъй като резултатите били добри. Това е толкова далеч от принципите на хуманизма, че даже не си струва да се говори. Самата война създаде стандартите, според които да избиеш 30 сърби заради неясното удавяне на две албанчета е нещо допустимо. Защото още през войната разрушаването на влак, пълен с пътници, бе представяно многократно като триумф на технологията. Невинните пътници на чия съвест тежат, авторе?
За какво нормално общество може да става дума, когати самият Вие пишете - Блянът на Прищина е нито един сърбин да не остане в Косово. За какви нравствени принципи може да говорим, когато българин, служител на ООН беше заклан на улицата, заради това, че е произнесъл фраза със славянско звучене?
Айде, моля Ви се!
А Клинтън - при Клинтъновица. Докато не си посипят главата с пепел.
03 Ноември 2009 07:44
Стига си плямпал бе . Сърбите са окупатори на българска земя. Къде им е моралът дето толко го дъвчеш ?
Ай Улево !!!
03 Ноември 2009 08:06
Руските дудуци ще засвирят тъжна и протяжна песен.
Интересното е, че пишманпатриотизмът им не засяга Западните покрайнини...
03 Ноември 2009 08:47
Мнооого слаба статия. Конюнктурен буламач...па - какви коли имало в Косово , па какви кръчми имало... Дрън-дрън. И у нас има бентлита и майбахове повече от Европа , и кръчми ексклузив... Това ако е критерий за развитие на една популация !? Косово беше и си остава ГАНГРЕНА на Европа. Гангрена , създадена от САЩ. Мафия от Световен мащаб ! Наркотрафик. Трафик на хора. Контрабанда ... За капак - Бондстийл , най-големия военен град на САЩ в Региона. Разпределителна гара за наркотиците от цяла Евразия...Още дълго автоматите на италианските омиротворители ще трябва да лежат пред църквата в Призрен , за да може Европа да компенсира собствената си глупост от преди десетилетие. А уродливото образувание , наречено Република Косово , ще си остава непризнато от 3/4 от страните , членки на ООН. Най-важните за бъдещето на Света страни.
03 Ноември 2009 08:58
Емил Спахийски .
Статията е тотална сорофщина.
03 Ноември 2009 09:10
Руските дудуци ще засвирят тъжна и протяжна песен.
Интересното е, че пишманпатриотизмът им не засяга Западните покрайнини...


Нечий друг пишманпатриотизъм пък не засяга тракийските бежанци от Одринско и Егейска Македония. Те така.
03 Ноември 2009 09:16
Да обаче Бай Тошо е първият човек надживял паметника си. Имаше паметник в Правец още приживе.
03 Ноември 2009 09:47
03 Ноември 2009 10:01
Пускал съм, пускам и ще продължавам да пускам видеоматериал за какво всъщност стана в Косово: Натиснете тук
*
Изгледайте го целия или направо превъртете към края дето един апаш подскача върху кръста над входа.
*
"Моралния релативизъм" развиван в тази статия и в коментарите на талибански настроените форумци е показателен за дълбоката криза на възприятие за добро и лошо, както и елементарна рационалност. А статуята на Клинтън като Туркменбаши е много точен символ на първобитния интелект и роболепието - които са характерни не само за Косово, но и за държавата малко по на изток.
03 Ноември 2009 11:11
Мнооого повърхностно, Спахийски! Чак неудобно да му стане на човек като ви чете.
Добрите KFOR и подобие, дето давали работа и приходи на местното население! Според едно проучване при 60% безработица за хората там липсата на работа и пари беше на 5-то или 6-то място като проблем. Извод? Семейството от чужбина праща толкова пари, че на хората не им пречи липсата на работа. А какво правят в чужбина? Проституция, наркотици, оръжие. Прекрасно, според вас, нали? Не, страшно е! И унищожението на сърбите там също е страшно! И оправданието, с което спретнаха войничката, също е страшно и престъпно! И който възхвалява тези престъпления, има сериозен проблем с морала си!
03 Ноември 2009 11:20
Статията на Спахийски е типичен пример за политкоректност. Браво Спахийски! Ще имаш паре за леб да занесеш на децата си (ако ги имаш).
03 Ноември 2009 12:56
мдаамм...

статията е доста повърхностна...

та иа з да изокам - т.е. да допълня - споменава за аркан но забравя да спомене и за косовските аркановци... що ли?!

изобщо насилието там не е от вчера или от преди 10 или 20 години...

иначе че сърбите са си за таковане е ясно... та те си ги и изтаковаха де...
03 Ноември 2009 13:01
Голям гювеч Спахийски ... хем било хубаво, хем не било толкова хубаво. Дел Понте беше написала нещо за Хашиш Тачи и ролята му в търговията с органи на сърби, които са изчезнали безследно- хиляди хора. Някой в Хага да се самосезира? Да арестуваха друг? Тцъ, май пуснаха главореза Чеку... те така, двойните стандарти- хубаво, ама не толкова. Спахийски написал нещо, ама и той не знае какво...
Пътувай Спахийски, цивилизационно пътувай...
03 Ноември 2009 14:11
"Руските дудуци ще засвирят тъжна и протяжна песен.
Интересното е, че пишманпатриотизмът им не засяга Западните покрайнини... "

"Нечий друг пишманпатриотизъм пък не засяга тракийските бежанци от Одринско и Егейска Македония. Те така"
***
Истинският патриотизъм засяга и Западните покрайнини, и тракийските бежанци от Одринско и Егейска Македония.
Останалото обслужва чужди интереси!!!
03 Ноември 2009 14:21
Голяма Югославия и после по-малката неможаха да осигурят приемливо икономическо развитие на една иначе богата на природни ресурси територия, така сърбите препочитаха да градят дом и бъдеще в Белград или Войводина, а не в Косово, а албанците се изнасяха по Европа и Америка.....разликите: албанците пращаха пари на родата в Косово за да строят къщи и да купуват земи от сърбите, а сърбите си купуваха имоти в други части на Югославия.
Въпреки емиграцията албанците увеличаваха броя си, сърбите го намаляваха.....накрая Милошевич се опита да реши проблемите натрупани с десетки години с помоща на военна сила, а албанците бяха подготвени да се съпротивляват и да представят това като справедлива кауза пред света.
Така че в крайна сметка се случи нещо логично, а въпросът дали е справедливо зависи от гледната точка.
Най-малкото защото, ако искаш да пазиш земята на дедите - трябва да останеш там....
03 Ноември 2009 15:17
И каква точно е ползата за България ?
03 Ноември 2009 16:28
Mutant4o, точно (и збито) описание...
само ще добавя че сърбското изнасяне беше по-скоро доброзорно от колкото доброволно... просто албанците ако бяха малко по-търпеливи и толерантни, най-вероятно нямаше да се стига до война.
03 Ноември 2009 16:40
Благодаря ..... и най-важното, ние трябва добре да се поучим от станалото...за което трябва да гледаме на тази ситуация без анти и про сръбски/албански емоции. За такива уроци до сега обикновенно сме плащали с наша кръв и територии.
03 Ноември 2009 16:56
Хъм и какъв трябва да е изводът от видяното в сръбско ?
03 Ноември 2009 17:10
Ами да кажем така: да направим България таква, че поне на нас българите да ни се живее тук...това за начало...после таква, че и на българските турци да им се живее в България заедно с българите (това общо взето е така, но има какво да се направи) ...и накрая да видим кво ще правим братята цигани, щото те в момента създават анклави в които никой друг не вирее....всичко това трябва да стане с мир (и някой багер в краен случай).
03 Ноември 2009 17:25
"Поуката е тук прозрачна -
със стар човек не се закачай."

Изводът е, че сръбският "пиемонтизъм" на Балканите, дълбоко антибългарски по характер, биде развеян в прах и пепел от международното положение.

За съжаление отровните му издънки още не са премахнати - тука ни касае държавата БЮРМ и промитото й от сръбска антибългарска пропаганда, българско по произход население. Други приятелски страни като Унгария имат други грижи.

Друг извод е, че България е в ЕС и НАТО, а Сърбия е засега международен парий и ще кандидатства за членство в по-отдалечено бъдеще.

Колкото до "славянския" аспект - "славянски" е езиково, не политическо понятие. (Всъщност много колеги твърдят, че не сме били славяни, а българи - според мене сме и славяни, защото говорим славянски език.) Панславизмът, пантюркизмът и др. пан-езикови понятия за нас са вятър и мъгла. "Славянското" ни политическо братство със Сърбия е било ясно като слънце още на Раковски, Каравелов и Ботев.

Албанците пък според нашата историческа наука пък са потомци на траките, най-вероятно - на източните беси (от Родопите), и най-старото историческо население на Балканите, вкл. на Косово. Там те са формирали като етнос в 11 в., там е била люлката на национализма ин в 19 в. - Призренската лига (1878), първата албанска националистическа организация.

Престъпленията на Милошевич и марионетките му бяха уникално за Европа след 1945 г. явление - и закономерно доведоха до уникални (макар безумно закъснели) решения на международната общност - военен разгром на босненските сърби в хърватската и босненската война, военен разгром на Сърбия в косовската война.

Няма никакви смислени аналогии между Косово и части от бълг. територия или между положението на Милошевич в 1991-99 на международната сцена и на България като член на ЕС и НАТО.

Редактирано от - Чичо Фичо на 03/11/2009 г/ 17:28:22

03 Ноември 2009 18:22
От статията се подразбира, че там, у комшиите, мечката се е наиграла за добро.
03 Ноември 2009 18:27
Чичо Фичо па почва с отявления си анти-сърбизъм...

но негово си право да има каквото си иска мнение...

Фичо, само не пробутвай че единствено и само Милошевич е виновен за станалото. защото той отиде да "спасява" останалото сърбско население от вечните шиптърски набези... просто отиде прекалено късно... и с прекалено силно... това му беше тактическа грешка която косоварите използваха.

късно защото косовския проблем е трябвало да се реши много много отдавна.


03 Ноември 2009 18:56
Косово - държава създадена со к рец и верска наглост! Това се случва и в Македония и малко по на изток!
Обещаха му паметник - даде им дъжава - а за другите Пурата!

03 Ноември 2009 18:58
Грешките са си грешки и незнам как Милошевич се е надявал на успех след случилото се в Босна и Хърватска...това си е било лудост....можеше просто да си подаде оставка и да започнат преговори с албанците....игра ва банк и загуби без да е имал шансове да спечели.
03 Ноември 2009 19:03

Бил Клинтън си откри паметник в Косово /1 от 16 снимки/

В косовската столица бяха отложили церемонията по откриване на монумента, за да може бившият US президент да присъства лично. Жителите на Прищина го посрещнаха като национален герой, а на него в града е кръстен и булевард, който преди е носил името на съветския комунистически вожд Владимир Илич Ленин.
О, времена, о, нрави...
Натиснете тук

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
03 Ноември 2009 19:14
Не познавам нормален човек, който да мисли, че това, което направиха Клинтън и неговите пудели с Югославия, Сърбия и нейната област Косово, може да се възхалява.
03 Ноември 2009 19:34
Чичо Фичо продължава с една малоумна последователност, граничеща с краставицата на Мирча Кришан, да повтаря мантрите на Олбрайт, попити и от него като Нада Михайловски кадър, за "уникалността" на Косово. Кой и по какви критерии го определя като уникално? Американците? Защото служи да оправдае действията им. Много ми е чудно дали Чичо Фичо знае, че от Косово и Метохия са изгонени 400 000 сърби и неалбанци и как ще коментира това? Или ще продължава да вижда само престъпленията на Милошевич и ще си затваря очите за Хашим Тачи, Рамуш Харадинай и Агим Чеку. Освен това той доста фриволно борави с историческите факти. Истина е, че след голямото изселване на сърбите от Косово през 1689 г. начело с патриарх Арсений Чарноевич техният брой намалява, но дори и към 1912 г., когато сръбската армия влиза там, те са мнозинство от населението. Истинското обръщане на демографската картина започва по време на Втората световна война, когато Косово е окупирано от италианците и те умишлено го населват с албански колонисти от самата Албания и изгонват голям брой сърби. ВСИЧКИ топоними, исторически названия, имена на селища в Косово, включително и името на самата област са със славянски/сръбски произход. Същевременно, няма никакви следи от релевантно арнаутско културно-историческо наследство. Всички паметници на културата са сръбски-Печката патриаршия, Грачаница, Св.Богородица Левишка в Призрен, манастира Високи Дечани.....
03 Ноември 2009 20:38
".....накрая Милошевич се опита да реши проблемите натрупани с десетки години с помоща на военна сила, а албанците бяха подготвени да се съпротивляват и да представят това като справедлива кауза пред света."
***
Mutante, Косово имаше бая автономия преди Милошевич да реши проблемите създадени от албанската нетърпимост с военна сила.
***
Don, учудва ме че те учудва. Т анима пътят към ада не е послан с добри намерения.
***
Чичка, пресоли манджата с тоя пиемонтизъм. Явно си прочел нейде термина и го повтаряш с цел захласване на популацията. Пиемонтизмът едно време е създал Италия, денеска покрай северната лига много по-добре пасва на косовските албанци, отколкото на сърбите.
03 Ноември 2009 21:27
" (Всъщност много колеги твърдят, че не сме били славяни, а българи - според мене сме и славяни, защото говорим славянски език.)"
***
Швейцарският институт по генетика "Игенеа" оповести т.г. съставения ни генетичен профил. Ние българите дължим 49% от кръвта си на древните траки, 15% е славянска, гръцката е също толкова, македонската е 11%, финикийската – 8% и т. н. "Прабългарска" няма регистрирана.
03 Ноември 2009 21:28
Не можем да подкрепяме сърбите, след като те нас не ни подкрепят.Да върнат Западните български покрайнини и тогава ще застанем на тяхна страна.
Отделно дето обезбългариха Македония и ни направиха сума ти поразии.
Така че ний не сме най-големите бунаци на Балканите!
03 Ноември 2009 22:04
Да бе, така е, ама не е здравословно да се правят адмирации на албанците. Ще се размножат още повече. И кво печелим ние?
03 Ноември 2009 22:58
Drug,

Автономията колко я е имало може да се спори след като в автономно Косово и Метохия администрация, милиция, съд, стопоанство са ръководени от сърби...това не е само в Косово.
Казвали са ми че дори в Дубровник шефове на милиция, съд, прокуратура - само сърби.
Но автономията е премахната 89г. заедно с автомномията на Войводина (за Косово не съм сигурен дали са си правили труда, но във Войводина организират бутафорен референдум за премахване на автономията).
03 Ноември 2009 23:04
Стоянчо,

Историята е курва, ако имаше логика...Белград не би трябвало да е сръбска столица. Сърбите влизат в Белград за кратко през XV век.
Белград, областта Браничево стават сръбски през турското управление и техния исторически принос за този град до този момент е нулев.
Незнам кога албанците са отишли в Косово, но е много вероятно да са си били там защото се знае, че са едно от най старите балкански племена.
Какво е ставало после, трудно е да се каже, ако четеш само сръбските източници....
03 Ноември 2009 23:12
into


03.11.2009 г. 19:14:27 Не познавам нормален човек, който да мисли, .......
Ако те пуснат от заведението с белите престилки мое и да се запознаеш с некой.
А иначе по темата - баш ма брига за србоците.
03 Ноември 2009 23:15
"И кво печелим ние?"
***
Македония е един остров сред настъпващото албанско море и е изправена пред дилема:
Ако искат от гордост да се превърнат в държава-джудже и нищо да не зависи от тях.
Вторият път е пътят на компромиса- да се присъединят към нас.
Ако играят ва банк ще имат име, но не и територия.
Ще им остане едно име-една куха черупка!
03 Ноември 2009 23:21
Може да рекат да се присъединят към Сърбия . Като глеам какви патриоти са се нацвъкале по нашите краища .... и по македонските чукари ги има бол такива.
03 Ноември 2009 23:41
"Може да рекат да се присъединят към Сърбия."
***
Има такава вероятност.Все пак сърбите са работили много години за това.Опитаха се да изтрият българското самосъзнание на тези хора.Сърбите не успяха да ги сърбизират и със сигурност са проумяли, че това не е начинът, но ги накараха да имат една мечта, да си мислят, че са потомци на древни македонци, да си мислят, че са значими.
Но няма логика да искат да отиват към Сърбия.
Като хора аз не ги виждам по-близко до сърбите.
03 Ноември 2009 23:49
От гордост и предразсъдъци ще останат едно нищо.
Ние сме по-добре позиционирани от сърбите.Не вярвам да искат да влязат в нещо, което умира: Сърбия(многонационална федерация).
За какво да влизат, за да се отцепят утре пак ли?

Редактирано от - потребител,07 на 03/11/2009 г/ 23:57:37

03 Ноември 2009 23:54
Рано или късно там ще стане нещо и те ще си решат какво искат.
03 Ноември 2009 23:58
Няма да са те които ще вземат решението.
Просто ще следват събитията.
04 Ноември 2009 00:12
Голям песимист си.
18 Ноември 2009 14:48
Спечелихме стръвта на кукичката.
В ход е не ислямската, а шиптърската демографска бомба. Вече в Западна България има много заселени косовари и след 30 години ще направят ново Косово.
А преди това ще обединят нацията и ще влезнат във война за Македония. От която няма да можем да останем настрани.
Това са хора от средновековието и мястото им е по чукарите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД