:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,928,821
Активни 108
Страници 19,041
За един ден 1,302,066
Интервю

В СДС има желание за промяна

Ние говорихме, че ще направим широка дясна коалиция, но я направихме само с ДСБ, смята зам.-шефът на сините Любен Петров
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Любен Петров
Любен Петров е роден през 1966 г. в София. Той е зам.-шеф на СДС. През 2007 г. бе избран за кмет на район "Витоша" от името на коалицията "Алианс за София" на СДС и ДСБ с мнозинство от 51.82%. В момента е един от кандидатите за лидер на СДС.

- Г-н Петров, чувствате ли се подготвен, за да се кандидатирате за лидер на СДС?

- Вече съм номиниран от общинския съвет на СДС-Лозенец и други организации. Отдавна заявих, че съм готов да се кандидатирам. Аз съм повече от 15 години в СДС, минал съм през цялата йерархия - от местен клуб, през общинска организация, областна организация и в момента - зам.-шеф на партията. Смятам, че съм напълно подготвен, познавам структурите, знам как работят и мога да помогна на СДС.

- Вярно ли е, че има разнобой в софийската организация и е възможно столичните сини да издигнат повече от една кандидатури?

- София ще застане зад една кандидатура, независимо дали ще бъде моята или някоя друга. Идеята е нашият кандидат да бъде максимално обединяваща фигура за всички седесари в страната, за да може партията да бъде консолидирана и единна.

- Какви са шансовете според вас Мартин Димитров да не бъде повече лидер на СДС? На националната конференция се видя, че и той има доста солидна подкрепа.

- Наистина в началото имаше паритет на емоциите в залата. Впоследствие в цялостната дискусия се видя, че нещата не са такива, каквито се представят в официалните доклади и отчети. Казаха се много откровени истини. Според мен в края на конференцията ясно си личеше, че има воля и желание за промяна в СДС. Хубавото при нас е, че тази промяна се извършва по един демократичен начин, на вътрешнопартийни избори и гласът на всеки седесар ще се чуе.

- В момента СДС е на ръба. Успя да влезе в парламента, но на следващите избори може и да не успее. Според мнозина СДС дори е изчерпан проект. Какво според вас трябва да се направи, за да излезе партията от тази ситуация?

- Аз отдавна отстоявам позицията, че СДС трябва да се превърне от партия на прехода в една модерна европейска партия, която е полезна и значима за всеки един седесар и за всеки български гражданин. В СДС досега постоянно се нарушават правила, принципи и устави. Всеки един седесар трябва да знае, че когато той работи и е лоялен, това ще бъде оценено. На последните парламентарни избори имаше вътрешен вот, имаше избрани кандидати за депутати, но в последния момент един човек реши, че това може да не се спази и подмени няколко листи, включително в София. Това нещо не бива да се случва оттук нататък. Трябва да има ясни правила и ред. Оттам нататък трябва да станем полезни и на българите. Ние никога не сме били популистка партия. За 8 години мисля, че си изкупихме греховете. Бихме могли да бъдем полезни на България с нови хора, с нова енергия, с хора, които обединяват, а не разделят.

- Избирателите на СДС от избори на избори намаляват. Как бихте могли да ги върнете и да си спечелите нови? Коя ще бъде новата кауза?

- За мен е важно при нас да дойдат активните хора. Тези, които искат да си плащат данъци, които искат да живеят в европейска държава, в която се защитават правата и има закони, хора на едрия, средния и дребен бизнес.Те трябва да чувстват, че СДС защитава нормални бизнес взаимоотношения. Нека капитализъм да стане едно нормално понятие. СДС има много добре разработена програма.

- Не може да се отрече на сегашния лидер, че понякога прави правилни стъпки в тази насока. Той например активно лобира за бързо връщане на ДДС.

- Да, така е. Но това се прави стихийно, без да е обсъдено с гилдиите, съсловията, без да са чути техните проблеми. Това е едно експертно мнение, не е тръгнало от средите на бизнеса в България. Ако бизнесът е с нас, това искане ще тежи много повече.

- Смятате ли, че СДС някой ден отново ще спечели изцяло властта или по-скоро ще бъде една по-малка дясна партия, която ще има своя роля сред по-тесен кръг избиратели?

- Наскоро едно изследване показа, че 56-57% от хората смятат, че СДС трябва да продължи да съществува. Аз съм убеден, че СДС отново трябва да се върне на политическата сцена. Затова ние първо при нас трябва да спазваме процедурите и правилата. Това ще е първият сигнал към десния избирател. Иначе при нас има експерти, но в момента ГЕРБ управлява без нас.

- Ще има ли някаква промяна в отношението към ГЕРБ, ако вие станете лидер на СДС? Ще поискате ли по-активно участие в изпълнителната власт, включително министри?

- Когато говоря, че СДС трябва да прави политика, за мен е важно тя да не бъде правена само от един човек. Лидерът трябва да обединява цялата воля. Политиката трябва да се прави на "Раковска" 134. Когато коментираме бюджета на правителството например, по него не трябва да се изказва един човек, а там да е вкарана цялата експертиза. Тогава можем да влезем в принципен дебат и да сме полезни на държавата и на ГЕРБ, ако желаят. Все още няма решение на НИС за бюджета, но лидерът си позволи да го коментира публично. Не е важно дали ще имаме министър. По-важното е да имаме активна позиция за всички сфери от живота в България. Много често вървим след събитията и това аз, ако стана лидер, ще го променя.

- Как оценявате първите 100 дни на правителството?

- Има много положителни неща, но има и все още какво да се желае. Винаги, когато се критикува, обаче трябва да се предлага алтернатива.

- Ще има ли някаква промяна по отношение на ДСБ?

- Винаги съм казвал, че ние с тях нямаме коренни политически различия, на 99% мислим еднакво. Нас ни разделят по-скоро лидери. Има наслоения от годините, изречени тежки думи и много обида. Десницата трябва да се обедини около кауза, около визия за България. Не трябва да се правят коалиции в последния момент, защото един или друг си калкулира един или двама депутати повече.

- Сегашният лидер на СДС имаше голям ресурс в началото, защото беше ново лице. Той обаче бързо бе загубен, когато се събра с Иван Костов. Ако вие станете лидер на СДС също ще сте ново лице, но искате или не също ще се съберете със старото лице на лидера на ДСБ.

- Аз съм за преразглеждане на дясното обединение. Аз не съм против обединение с ДСБ. Ние обаче говорихме, че ще направим широка дясна коалиция, но я направихме само с ДСБ.

- Има ли изобщо други по-сериозни десни партии?

- Има много хора, които бяха в СДС, но по една или друга причина вече не са там. Те могат отново да бъдат привлечени. Те са във всички партии, които се нароиха от СДС - ССД, БДС "Радикали", земеделци и т.н. Тази енергия трябва да почне да бъде събирана отсега, не защото ни чакат избори утре.

- Лидерите на ССД, на радикалите обаче са не по-малко изхабени лица от лидера на ДСБ.

- Лидерите са ни разделяли, хората трябва да се обединят. Аз ще работя за това. Трябва да се търси обединение на принципна основа.

- Тези партии въобще съществуват ли все още?

- Аз познавам хора в районите. Те са там, но нямат никаква дейност, защото десницата е разпиляна. С тези хора можем да направим СДС на XXI в., а не СДС на романтичния преход. Нашето минало е хубаво, но трябва да се гледа в бъдещето.

- Новата визия означава и нови лица.

- За мен в десницата трябва да се даде път на млади хора с активна позиция. Не може всичко от миналото да се зачеркне, но трябва да се направи нормалния преход. Хората, които са участвали в управлението, отново могат да бъдат полезни. Но преден план трябва да са новите лица.

- Парламентарните избори показаха, че има ниша за още една дясна партия, защото не всички десни избиратели гласуват за ГЕРБ. Как СДС би могло да демонстрира, че има разлики между него и ГЕРБ и да заеме тази ниша?

- Аз не искам да слагам разделителни линии. Но е важно СДС да има своя идентичност.

- В началото на мандата имаше непоследователност от страна на Синята коалиция. Вие например заявихте, че няма да подкрепите персоналния състав на правителството, защото в него има агенти на бившата ДС, но все пак в крайна сметка гласувахте "за". Не смятате ли, че отношението към ДС например би могло да бъде една от отликите между вас и ГЕРБ?

- Тогава председателят отново направи изказвания и зае позиции, които са резки, но не са коментирани в партията. Оттам в обществото остава усещането, че някой не е наясно какво иска да прави. По този въпрос впоследствие имаше дебат в СДС. Реши се, че в крайна сметка ние, като партия от ЕНП, не можем да застанем против ГЕРБ и заедно с БСП и ДПС. Ние обаче бяхме твърдо против участие на агенти на ДС в управлението. Оттам нататък отговорността се носи от колегите от ГЕРБ.
17
4105
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
03 Ноември 2009 00:35
Мерак всеки има
03 Ноември 2009 05:55
Докато не откъснете опашката на гущера и не дадете оценка на "доказано некорумпираните" не очаквайте, че ще има "презареждане" И ЕНП трябва да го знае като ни тика към "единение"!
03 Ноември 2009 08:59
както при много СДС-ари, симпатиите ми са за ДСБ
пожелавам успех на Мартин. много работа има в СДС, много боклук за изчистванеюнамирам тезите на г-н Петров за несъстоятелни
хората, живеещи в район "Витоша" добре познават "способностите" му
03 Ноември 2009 09:26
Като прочета, че в СДС има желание за промяна и си представям как от 8 човека ще останат 5 ....
03 Ноември 2009 09:27
Здравей и...сбогом!
03 Ноември 2009 10:26
Много мазен чичко като му гледаш снимката.

Такива като него вредпт само на партията.
03 Ноември 2009 10:44
На път са да се превърнат в партия с повече лидери отколкото избиратели.
03 Ноември 2009 10:48
В СДС има желание за промяна

А има ли живец?
03 Ноември 2009 13:30
Л.Петров ще е новият лидер на СДС !
Става. Всъщност след Мартинчо-Алелуята, разкапал СДС, не е трудно да се кандидатираш за лидер на тази доведена от него до общи алабализми и сателитни действия партия.
БСП да си приберат М.Димитров - за 11 месеца им свърши работа . колкото бай Цвятко Цветков и екипа му не успяха за 20 години - разгром на СДС от безхаберие.
03 Ноември 2009 14:20
И този не става. Само за имотите си мисли - на Витошка. Поне здраво семейство да създаде, а не за широка коалиция да мечтае. Какво направи през последните години заедно с Иванов и Бориславов - свиха членската маса на СДС-София 4-5 пъти. А столицата за този период се удвои.
03 Ноември 2009 18:21
Помня Любен Петров от 2002г когато спечели изборите ва шеф на СДС-район Витоша. Работата уреди Антоан Николов-записа 6 нови клуба на СДС, за които никой не бе чувал, плати им членския внос за 6 месеца назад, докара представителите им с маршуртки в залата на Хиподрума и даде на Л. Петров с 5 гласа шефското място пред Васко Василев-скромен, работлив и достоен. Попитах ЛП от трибуната-Защо няма и 1 ден трудов, не партиен стаж. Не можа да отговори. После последваха провал след провал. Ние 5 клуба от Витоша протестирахме. Изключваха ни от СДС за това. Как? Демократично-касиера отказваще да ни вземе членския внос, зает, не си вдига телефона, няма разписки, върнаха пощенския запис и т.н. После-СДС София издигна М. Герджиков и се провали, сведоха съотношението СДС-ДСБ в София до 1:3 (при съотношение от същите излори за страната 3:2). Тоест СДС София затри СДС. Ако искате това да продължи-гласувайте за Л. Петров, за Ив. Сотиров, за Бориславов и другите софийски лидери.
03 Ноември 2009 18:55
Желание има, възможност няма! Което пък няма никакво значение.
03 Ноември 2009 19:27
Юниверс, не си прав. Заболяването бе много дълбоко. Умните хора виждаха СДС докарано до посмешище от Антоан Николов и наследници и с отврата отказаха да гласуват за тях. Но финансово и по номерата те са много силни и кроиха много-кратно шапката на Мартин. Победи ги, сега ще е последната им битка за/срещу СДС. Дано пак ги бие. Има си недостатъци, но кой ли няма, а качествата му са много. Не очаквах, че е такъв биткаджия. Помня Е. Манева как капитулира пред тях, а той устоява.
03 Ноември 2009 20:38
Камене, и аз се моля да устои Мартин Димитров.
Не съм вътре в процесите и не знам какви са шансовете му, но много ми се иска да успее.
03 Ноември 2009 20:56
И аз Миранда се моля за същото. Както писах по-горе Л.Петров и Сотиров ни изключиха нашите клубове от СДС, но това не е вина на СДС, а на софийските Антоан Николовци. А за край и повечето клубове на СДС от община Витоша се саморазтуриха, поради липса на членове. Тотален погром докараха тези лакоми некадърници. Но мисля, че шанса им срещу мартин е малък. Софийската организация е почти мъртва, но в провинцията щетите са по-малки. Оптимист съм.
04 Ноември 2009 00:21
Район Витоша е такъв батак - Панорамен път е съсипан като селски сокак.
Никаква инициатива за подобряване.
Откъде Л. Петров има съвест да иска да става какъвто и да е!?
04 Ноември 2009 12:34
В последния брой на в-к Седем, ето какво казва Евгени Дайнов...


В СДС - особено в софийската организация, където е преляла модата на шкембетата - също не разбират , какво е политика и как се прави.
Затова спорят по напълно идиотския въпрос, дали е трябвало да издигнат кандидат за кмет на София / за една трета мандат /, който да им донесе 5-6 процента и да ги направи всенародно посмешище. Или : дали е трябвало да се съюзят с ДСБ - при положение, че и за селските луди е ясно, че БЕЗ този съюз щяха да гледат парламента през крив макарон. А ГЕРБ щеше да има пълно мнозинство.Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД