:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,519,737
Активни 126
Страници 18,462
За един ден 1,302,066

Чашата след 100 дни е донякъде пълна, донякъде празна

Реформите в разходната част на бюджета и в правораздавателната система ще са най-големите изпитания пред кабинета в бъдеще
Георги Ганев
Тази седмица се навършват първите сто дни на новото правителство и е време за първи оценки. В областта на икономическата политика напълно логично доминираха действия, подчинени на трудностите по време на криза, но и бяха направени заявки за политики с по-дългосрочен прицел. Или с други думи - действията оставят достатъчно място чашата да бъде разглеждана като донякъде пълна или донякъде празна.

Първото, и най-важното от гледна точка на икономиката, е свързано с бюджета на държавата. Правителството пое нещата в момент на силни и резонни съмнения дали държавата ще може да се справи с тазгодишния бюджет или той ще се издъни под краката й. Сто дни по-късно можем да кажем, чеза момента положението изглежда овладяноВъпреки че приходите продължават да спадат, това вече правят и много разходи на държавата. Месечните дефицити през август и септември станаха достатъчно малки, за да няма голяма тревога. Данните за фискалния резерв към края на октомври също показват липса на сериозно влошаване и през третия месец на правителството. Ограничаването на държавни разходи по принцип е трудно, още по-трудно е то при спадаща стопанска активност, така че това постижение на правителството никак не е малко. Остават два месеца изпитание, за да могат с право да се хвалят, че са спасили един сериозно застрашен бюджет.

Освен това в рамките на стоте си дни правителството в лицето на министерството на финансите успя да подготви бюджет и за 2010. С оглед смяната на министри и министерски екипи през юли и началото на август, успешното подготвяне на проектобюджет за следващата година си е направо постижение. На всичкото отгоре той, въпреки набора от възможни възражения, изглежда последователно премислен в иначе не особено приятните новини, които носи поради кризата.

Има и поне две свършени неща, които ще имат значение отвъд хоризонта на текущата криза. Едното е свалянето на изискуемия капитал за регистрация на фирми до символичното едно евро. Това е типична мярка за подобряване на бизнес средата, която няма значими минуси, но за сметка на това отваря възможност на много хора без големи ресурси да пробват предприемаческия си шанс. Колкото повече пробващи има, толкова по-голяма е вероятността някой да успее, от което за обществото произтичат само ползи.

Другото свършено нещо в стопанската сфера е осъществяването на връзка между информационните системи на митниците и на данъчните. Този иначе елементарен акт така и не можа да бъде извършен от три предходни правителства, като всяко от тях се позоваваше на грандиозни и многоетажни обяснения и извинения. А това просто нещо е най-ясният намек до момента, че може би това правителство е наистина поне малко различно от предходните.

Със сигурност има и неща, които този поглед пропуска, но и тези не са малко за сто дни. И все пак остават доста области на правителствено действие в областта на стопанството, в коитонещата едвам започват или изобщо не са потръгнали.Една област на частичен напредък е възстановяването на европейското финансиране, което е особено важно в условията на криза като алтернатива на намаляващите частни капиталови потоци. Напредък определено се вижда и се чува откъм Брюксел, но дали и доколко правителството ще се възползва от увеличените възможности за "усвояване" е изцяло въпрос на бъдещето. Дори и през стоте дни да са били положени някакви основи в тази посока, все още никой не бива да се радва, защото "усвояването" не се е проявило.

Друга област на частичен напредък е прецизирането на българската позиция за енергийните проекти. За разлика от предходното правителство, когато първо нещата се обсъждаха с партньорите от Европа и после се отиваше в Москва, новото правителство буквално обърна нещата. Първо се разговаря с руските представители, след което новостите в ситуацията се споделят с партньорите от Европа. Това отваря значителни възможности и увеличава свободата на действие на правителството, но остава да видим какво ще направи то с нея.

Трета област на частичен напредък е подходът на правителството по отношение на обсъждането на идеи в областта на икономическата политика. Две важни идеи - ударното увеличение на някои акцизи и преместването на фискалния резерв от БНБ в търговските банки - бяха не просто замислени, но и пуснати за автентично, т.е. преди вземането на крайно решение по тях, обществено обсъждане. В резултат на автентичния обществен дебат идеята с акцизите беше прецизирана, а идеята за фискалния резерв изцяло изоставена. Това е положителна, но само първа стъпка. Остава правителството и парламентът най-сетне изрично нормативно да регламентират необходимостта от предварителна оценка на въздействието на предлаганите политики и механизмите за задълбочен обществен и експертен дебат да заработят постоянно за всички замисляни политики, не само за някои.

И накрая две неща, които трябвада бъдат поставени в категорията "несвършени",въпреки опитите на правителството да прави нещо и в тези области. Първото е реформата в разходната част на бюджета. Въпреки обявените съкращения в административните разходи, истинската работа по тази реформа тепърва предстои. Тя се състои в действителното въвеждане на принципите на програмното бюджетиране, при което всяка година всяко ведомство започва планирането на бюджета си от нула и го структурира по програми и проекти с ясна логика и разумен очакван и после оценяван обществен резултат. Кризисна година, при всички други предизвикателства, е прекрасна възможност да се постави началото на подобна реформа, но до момента такава заявка няма.

Второто несвършено нещо е само косвено свързано с икономиката, но е важно - реформата в правораздавателната система. Там сме свидетелиповече на скандали, отколкото на промениНяма знакови фигури в затвора, няма значими хора, реално обвинени за безобразията от предходния мандат, има замеряне с тайни доклади и вътрешни разпри в съдебната власт. Вярно е, че скандалите може и да са показател за назряващи промени, но нищо фактически не се е случило. А без да се промени правораздавателната система, бизнес средата няма да има как да се характеризира със сигурност на имуществените права и с ефективно изпълнение на договорите и един от основните дългосрочни проблеми на стопанството засега остава нерешен.

Не е трудно да се изброят и други несвършени неща, но все пак става въпрос само за първите 100 дни. Следващите 100 са прекрасна възможност поне някои от тях да бъдат свършени.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
За 100 дни финансовият министър Симеон Дянков успя да се справи с един застрашен бюджет и да подготви бюджета за 2010 г. Сериозните изпитания пред кабинета на Бойко Борисов обаче тепърва предстоят.
29
5744
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
03 Ноември 2009 01:12
бай Ганев не знае ли наредбата за частицата "ще"?
03 Ноември 2009 01:23
И преди, и след 100 дни лейката е куха, тулумбата - мека, народът - поробен.
03 Ноември 2009 02:59
Чашата не е наполовина , а си е празна, както са празни манерките и тиквите на всички гласували за бб.Победата си БоБо дължи 90%на Доган , че се вдигнаха млади и стари , като опълченци да гласуват с/у ДПС-то, /изключвам увехтелите шафрантии, които го харесват като пич/Всички други бяха готови да гласуват и за извънземен-само напук на Доган!Опиянението обаче отива да мутира в зъл махмурлук и на следващите /дай Боже да не са предсрочни/избори Сава ще се върне на Бял кон отново /дай Боже пак като балансьор/, щото 60%от глесувалите тоз юли-ще си останат следващия път в къщи!Не знам какъв дебил трябва да е човек, ако това не може да разбере!Парата няма да стигне и за свирката !
03 Ноември 2009 04:39
Волен Сидеров: Истинският преход в България започва едва сега
Натиснете тук
03 Ноември 2009 04:55
Е, па симпатичен-антипатичен, тулумба-не тулумба...бат Бойко в общи линии се справя добре с положението.
Верно, бая стахановски ги смени и шефовете на полиции, и тез у Солунската митница.
И верно, борбата с корупцията все още е у сферата на "ще"-то, но да се надяваме, че все некога Бойко и нея ще я подхване, а нема да сключи негласен съюз с най-видните нейни представители.
Та...може мен да ма е яд, че наш Аамет е преминал у кръгова отбрана, както и може Фичката да го е яд, че Борисов не му е подал нещичко за подпипване, но елементарната чиляшка култура изисква да се казва на белото-бело и на църното-църно.
Народът българский изчека цели 800 деня дедото на Симион-Асан да го оправи.
Нека да дадем малко шанс и на Бойко, а приятели?
И ако за го плюем-нека да е за делата му като най-първи мъж у майка България, а не зарад шкембето му или костюмот му?
Бива ли, а Фичка?


03 Ноември 2009 05:01
Да се чуди човек, как така се надушвате.Или си имате някакъв таен код?!
03 Ноември 2009 05:25
Па се натегам на Бойко, ама...наистина требе да си бая ташакман, та да тръгнеш да управляваш еднопартийно, ако и да немаш мнозинство у Парламенто.
Евалла му за кабадайълъка!
Засиге Белата тиква и Църнийот мавър му правят метани, ама рано или късно и те ке си поискат своето, след което...
След което за настъпи часот на коалицията между наш Аамет и неговият довереник, приятели.
Верно, нема да е сиге, а след две-три лета, но...нали не сме разбързали, приятели?
03 Ноември 2009 05:38
И кой е неговият довереник, а приятелю?? Кирил Добрев?!
03 Ноември 2009 08:51
Нека изчакаме година-две. Резултатите в политиката се виждат в един по-дълъг период, а не веднага. Нали знаете поговорката - бързата кучка слепи ги ражда. Повече търпение, нервите и стреса настрана.
03 Ноември 2009 09:01
Умно, по-умно, най-умно, соросов экономист.
През двата месеца от Новото Летоброене (август и септември) за които има налични данни, сухите числа показват, че Новото Правителство събира средномесечно с 10% по-малко приходи от старото и харчи с 9% по-малко.
Това при положение че се увеличава невърнатият ДДС. А целият задържан ДДС Симо щеше да върне до края на август 2009 година.
03 Ноември 2009 10:11
И пак нито дума за многото неща, които свършиха по прозрачността. Абе само за мен ли това е супер най-важното нещо за едно управление?
03 Ноември 2009 10:53
Ами аз не се сещам нещо особено глупаво да е направил бате Бойко досега, не знам що толкова хора не го харесвате. Е, и за нещо особено смислено не мога да се сетя, ама човекът определено ми е много по-симпатичен сега, отколкото преди 100 дена. Хем умее да слуша, хем не е смотан и изтръпнал, рядка комбинация, която не се срещаше у предшествениците му (пък и нито една от двете ѝ съставки, май ). Ако можеше и да организира работата си, цена нямаше да има.
03 Ноември 2009 12:12
Точно сега по БТВ ББ даде пресконференция-зачервен пита що пък само той да тегли каиша и да му броят какво е свършил за 100 дена, макар, че колко много било свършено!!Ама г-н Борисов, Вие как си мислите-че няма да ви броим всеки ден власт ли! Нито на Станишев- дано му вземат имунитета след обед, нито пък на вас и ГЕРБ имаме намерение да прощаваме- щото този живот е НАШ и искаме да живеем, въпреки ЗДРАВНАТА ВИ РЕФОРМА, тук, сега и то сносно!!Така че и на 101 и на 202 Ви ден ще ви следим и коригираме, щото властта е хубаво нещо, а абсолютнвата власт е най-тоталитарна!!Такава власт- А нямаме нужда повече!!
03 Ноември 2009 12:16
Като чета заглавието излиза, че чашата е наполовина пълна, че то много добре бе джанъм, ама да ли е така, с мойта определено не е така...пълна е... с въздух...Нейсе, автора да е добре...
03 Ноември 2009 13:21
Така, за 100 дни:
1. Положително:
Свалят имунитета на Станишев
Обединиха информационните системи на данъчните и митниците.
Издръвчихме се на Русия.
Ми..толкоз.
3.Отрицателно:
Нищо срещу ДПС
Катастрофален бюджет
Смачкване на конкурентите на Вальо Златев
Общи приказки и оправдания
Лъжи - като тази, че трябвало да се дадат 20 млн. лева за отпуски за службата за борба с градушките, като тази, че парите от увеличения акциз за цигарите щели да идат за здравеопазване и т.н. и т.н.
Долнопробни пропагандни манипулации - като тази, че правителството на Станишев оставило хора с по 300 дни неползван отпуск, което по законите на страната означава, че правителството на Станишев е управлявало поне 10 години.
Долнопробни ченгеджийски скандали покрай ДАНС - има доклад, нема доклад.
Ежедневно вбесяващо присъствие на ББ по откриване на разни обекти, построени от държавата и общините преди той да стане министър председател.
Ежедневно мегадразнещо присъствие по телевизията на Малката пица - Тука има, тука нема.
Осиране на руските енергийни проекти без никаква идея как ще се компенсират пропуснатите ползи
Престъпността се шири както и преди.
03 Ноември 2009 13:34
Пропуснах да добавя - продължаваща и неспираща атака срещу свободата на медиите чрез поглъщане на безброй медии от ДПС. Всичкото това гарнирано с гнусната ПР сделка "Не пипайте Борисов", па той няма да пипа вас.
03 Ноември 2009 13:35
Пълна - празна !? Кой му пука, като се виждат само описание на белите на предходните, а след това се обяснява как с изключителни усиллия са спасили нещо. То не беше дупка от ... стотин милиона, пък се оказахме с 2 поредни месеца на зелено. Новият бюджет щеше да е по-реале от предишния, защото било криза, пък се оказахме с 2 млрд. повече приходи за следващата година. Стар комсомолски номер - кажи колко е трудно за да отчетеш успех и без д си правил нещо. Носеше си и специално има - паказуха.
03 Ноември 2009 14:13
Големият Емилиян Станев е записал на 10.5.1958:
Няма идея без своите мошеници.В това се състои световната трагедия.
03 Ноември 2009 15:05
"Сега", стига сте ги бутали тия смешни либертарианци. България май ще остане последното им убежище.
03 Ноември 2009 15:11
Ма що този сте пуснали да коментира ББ -то? Няма ли го "старшия икономист"?
03 Ноември 2009 15:44
ако е наполовина пълна - добре, защото можеше и само на дъното да има, ако е донякъде празна - добавете пълна шепа лед и наздраве за 100-те дни без тройната коалиция
03 Ноември 2009 16:52
Ако се върже бюджета за 2010 година, това е страшно много!
Другото - за да има осъдени трябва да се реформира съдебната система. Само с натискане няма да стане, защото по закон съдебната система е независима и трудно може да се натисне. За да се направят съдебни реформи обаче парламента, т.е. повечето народни представители трябва да решат какво да предложат и да го гласуват. И новото да е хубаво и работещо.
Иначе - положението донякъде ще се разбута с малко чистки сред магистратите.
За сега - 100-те дни е по-скоро добре.
03 Ноември 2009 18:07
Да, ура за ББ! По-скоро добре! Как може такова нещо? Какъв е този негативизъм? Направо е отлично всичко! Цъфти и грее! Е, вали малко сняг, но това се дължи на провокаторите от Агенцията за борба с градушките - те са пуснали снега! Но ББ ще го спре!
03 Ноември 2009 18:08
Сега точне може да е малко зает с откриване на детски градини, но до напролет ще го спре!
03 Ноември 2009 18:39
А моята чаша е празна и хич не ми пука за 100-те дни на ЛИДЕРА. За мен всеки ден има значение - от първия до последния. Досега щастлив ден нямаше, занапред се съмнявам, че ще има. Но аз съм си песимист по убеждение. Казвал съм, че предимството на песимиста е, че не може да бъде разочарован.
03 Ноември 2009 20:01
Особено е приятно да се сподобием с компетентното мнение на виден представител на Центъра за либерални стратегии, за който център иначе бърборивата Википедия пази тайнствено мълчание.
Май има защо.
Друг виден представител на центъра е прохвесор, опа, грешка, синчето на прохвесор Чавдар Кюранов. Който прохвесор през 1989 беше недоволен от нещо. Не му дали четвърти апартамент или не го направили академик - имаше неква страшна репресия.
Ма нема а се заяждаме.
Другарят ББ, както си беше разписано по сценария, за сто дни направи нищо, но от сърце.
Вдигна се страшна пушилка, неустрашимо се фърли напред другарят Болен Лидеров, янетата припяваха ту оттук, ту от Израел и в резултат ни един от очевидните крадци не е подсъдим. Не че ша пострада особено, ако стане подсъдим, ма се пак...
03 Ноември 2009 20:16
народът - поробен

Кой точно народ имаме предвид? Бившите консули на Република България (един брой, Чичо Фичо), престъпили клетвата си? Или бившите министри на Република България, престъпили клетвата си (един брой, Стуенчо Ганев)?
Съ ли налага секи ден да го ближете или ви отпущат почивен ден?
03 Ноември 2009 20:29
Асане,
Твоя Метю, както и некои други твои другари, нема а се появят скоро.
Дори другарят Станишев да цъфне за малко, то ще е за малко.
Другарят Ротшилд е парен валяк, Асане, та нема да е лошо да си намериш по-дълбока дупка.
Капиш?
03 Ноември 2009 21:01
9101
Ако се върже бюджета за 2010 година, това е страшно много!


Бафти и проблема, госпожице 9101!
Режеш социалните разходи за образование и здравеопазване, праиш са на тапа (да ме извинява съфорумеца) за фалшивите алкохолни бандероли, печатани в Турция, пак се праиш на тапа за кутрабандата на горива от Гърция и Румъния (интересно тия от Лукойл що се праат на тапи), дигаш акциза на цигарите в угода на другарите от БАТ и ето ти тебе вързан бюджет!
А мое ли ви отперем един въпрос? Кому е нужен вързан бюджет?
Не мое ли парите от "фискалния резерв", дето е американски "тия дни ша ти платим, звънни другата седмица" безценни книжа, да се използват за стимулиране на реалното производство? Щото тазгодишната реколта беше съвсем мижава, а и другарите от ДПСТМБ я изнесоха на зелено. В момента папкаме хлебец от вносно брашно (не зърно, брашно!) и а са го спряли, а сме се озовали в преддверието на Великата Френска Революция. И нея така са я организирали. Държавни резерви няма, защото другарката от ДПСТМБ ги ликвидира. Предполагам, че другарят Петков пази топли спомени за горещата таквоз на въпросната другарка. Сигур топи свещи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД