:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 582
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
мишена

Спецслужбите ъпгрейдваха мерака си за интернет

Докато имаше облекчен достъп до телефонните разпечатки и интернет трафика, МВР не доказа, че заслужава това правомощие
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Преди година младежи се събраха пред МВР, за да протестират срещу безконтролното следене в глобалната мрежа. ВАС отмени това правомощие на службите, но те не се отказват да пробият отново. При сегашното мнозинство май имат големи шансове.
Последната афера с изтеклите секретни доклади от ДАНС доказа, че службите и МВР не оправдават даденото им от закона право да контролират телефонните разпечатки, есемесите и интернет трафика. Видя се, че са го правили в името на котерийни боричкания между различни групи или между ДАНС и МВР. Събирали са пикантна информация от рода кой депутат с кой журналист колко пъти говори. Но битката за контрол продължава - и все с аргументи, че се прави в името на сигурността на гражданите и бързия лов на престъпниците.

Дълги години полицаите можеха да вадят телефонни разпечатки дори без никакво съдебно разрешение и ограничение. Имаха и специални устройства, чрез които в централата на МВР можеха да контролират целия трафик на мобилните оператори. Затова в крайна сметка в закона за електронните съобщения телефонните разпечатки и данните от трафика в нета бяха приравнени на специални разузнавателни средства. За да могат да се искат и дават само след разрешение на председател на окръжен съд, и то при тежки престъпления - т.е. деяния, за които Наказателният кодекс (НК) предвижда над 5 години затвор. Междувременно



съдът отмени разпоредба,



с която интернет доставчиците трябваше да осигуряват пълен достъп до съхраняваните от тях данни за оперативно-издирвателната дейност и наказателния процес. Т.е. във всеки момент някоя специална служба може да отиде при интернет доставчика и да пита с кого и кога сте си говорили. Точно тази всепозволеност бе отменена с решението на ВАС.

С мотиви, че не са предвидени никакви гаранции срещу евентуалната злоупотреба с информацията, нито някакви ограничения пред достъпа на службите до данни на потребителите.

Веднага след това МВР и службите започнаха неистова битка за връщането на тези правомощия.

На три пъти бяха правени опити за прокарване на промени в закона за електронните съобщения, които не минаха. Аргументите са, че МВР и службите са с вързани ръце. Не могат да разкриват сериозни престъпления, както и да реагират веднага при отвличания, заплахи за националната сигурност, убийства. Дават се примери, че за телефонни разпечатки в някои полицейски управления чакат по 30-40 дни и така всъщност работата по дадено престъпление се обезсмисля. Изобщо не можело да се говори и за работа по горещи следи, още по-малко - за предотвратяване на престъпления.

Очаквано бе и сегашното управление, особено в лицето на МВР и спецслужбите, бързо да направи опит за връщане на правомощията за контрол върху трафичните данни. И нещото се случи. МВР представи за обсъждане промени в закона за електронните съобщения и в Наказателния кодекс.

Промените в закона за електронните съобщения целят да облекчат процедурите за достъп и работата на полицията, т.е. да имат достъп в реално време до интернет данни.

Спецове твърдят, че у нас все още няма такава техника и това е невъзможно да се осъществи в момента. Особено за интернет операторите. Достатъчно обаче е да се припомни, че нямаше такава техника и за мобилните оператори преди години. Но бе въведено изискване за осигуряване на такъв достъп като част от лицензията. Дори и самите оператори трябваше да закупят техниката.

Никакъв проблем това да стане в някаква степен и сега. И тук стигаме до наистина странни неща. Проектът въвежда и правилото данните да се ползват вече за всички престъпления, за които НК предвижда над 2 години затвор. Това означава за почти всички. Уверението е, че така трафичните данни



ще могат да бъдат използвани за престъпления, които не са тежки, но



които влизат във фокуса на обществения интерес. Дадените примери обаче са доста странни - данните щели да са полезни при приготовление и подбуждане към убийство, причиняване на смърт по непредпазливост, престъпления против изповеданията и политическите права на гражданите, закана с убийство, бягство на затворници. Ако тези престъпления са толкова в обществения фокус или са толкова сериозни, нека се увеличи наказанието за тях. Защото в противен случай ще означава, че въпросната норма ще може да се ползва като повод за вземане на телефонни разпечатки за всичко, споменато в НК.

Добре е все пак, че се иска достъп само до трафичните данни, но не и разкриване на съдържанието на съобщенията.

В мотивите на проекта е посочено, че те са заради изискванията на Директива 2006/24/ЕО на Европейския парламент. Да, но е пропуснато да се спомене, в много страни тази директива се оспорва. Атакуват се законите, с които тя е въведена в Германия и Унгария. Новото германско правителство под натиска на либералите - новия коалиционен партньор, ще се откаже от това драконовско следене в интернет.

Повечето държави не са приложили още директивата, тъй като изчакват да приключи делото пред първоинстанционния съд на Европейските общности, където Ирландия обжалва цялата директива. В Италия съдът нареди на италианските телекомуникационни компании да унищожат незаконно съхраняваните информации и да предприемат действия, чрез които да не може подобни данни да бъдат пазени занапред. Бе забранено дори да се пазят данни и за думите, търсени от потребителите чрез интернет търсачки. Аргументите са, че

не трябва да се получава информация за



личните и социални контакти на потребителите,



за религиозните и политическите им убеждения или за сексуалната им ориентация. Според италианското решение единственото нещо, което компаниите могат да пазят в архивите си, е информацията, свързана с консумирането на интернет трафик с цел заплащането на предоставените от тях услуги.

В България обаче се пази всичко. И може да се знае за всеки един от потребителите на интернет наборът от IP адреси, които ползва. На кого са изпращани електронни писма, кога и колко пъти. С кого е говорено чрез използване на телефония (примерно SIP), колко пъти и колко време. С кого е чатено чрез ползване на средства за мигновени съобщения. А сега МВР и службите се борят за възможност да знаят по всяко време кой стои зад даден IP адрес, кой какви познати има, колко време прекарва в интернет. И да проследява цялата му интернет история.

Едва ли някой има нещо против да се следят и подслушват престъпниците. Включително и в интернет - педофили, убийци, терористи, похитители, корумпирани. Те обаче очевидно добре се прикриват, след като не могат да ги хванат, независимо от тоталния контрол върху мрежата, който се извършва вероятно и в момента. Истина е, че има и много редки случаи, в които телефонните разпечатки играят някаква роля - като например в случая със съдебния скандал "Красьо".

Кой обаче може да даде гаранции, че почти единствените потърпевши няма да са всички нормални хора, които нямат престъпни намерения, а искат единствено да си говорят свободно по телефон или в интернет. Без да се страхуват, че от това някой може да възпроизведе компромат или изнудване? Още повече, че вече разрешения за разпечатки ще дават районните съдилища.

Затова първо гаранциите, и после правомощията. А в представения проект определено има свръхправомощия за полицията и малка защита за личното пространство.
18
5274
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
03 Ноември 2009 01:08
АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВ
03 Ноември 2009 03:17
Браво на Сашо Петров!Казал е с нормални думи същото което мисля и аз, но аз никога не бих "обул"мислите си върху темата , без да хвърля тежката си артилерия от цинизми и обидни сравнения /за кривия косъм и прочие/Ако им вярва човек, ще помисли, че преди интернет и мобилни телефони-престъпноста не е била изобщо борена от колегите им тогава!Борена беше и още как!Достъп до личния живот на хората от всяко ченге не бива да има!То си го е казал народа ..."На бодлива крава-Господ рога не дава!"
03 Ноември 2009 04:33
***

Редактирано от - sybil на 03/11/2009 г/ 11:01:37

03 Ноември 2009 05:41
По време на предизборната кампания в предаването "Референдум" на БНТ, всички с изключение на Корнелия Нинова от БСП се обявиха срещу следенето на трафика. Включително и представителят на ГЕРБ. ( Май Стоян Мавродиев бе упълномощен да представлява ГЕРБ в това предаване.)
-
Та кога казват истината ? Когато лъжат за да ги изберат или когато след това правят точно обратното на това, което са говорили и обещавали ?
03 Ноември 2009 06:50
Най-чистата форма на следене е "мозъчната шапка" на Артър Кларк от "Една одисея в космоса..".Техниката се развива с бързи темпове, така че спокойно.
03 Ноември 2009 06:50
По молба на фризирания колега генек дойдох за малко от "Спорта", за да ви пусна този линк /Търсете "Веригите на свободата" и "Нищо старо не се забравя"/ по темата.
Доскоро, че някои тръгваме пак на път!
Натиснете тук
03 Ноември 2009 07:36

айде-е, да не почваме да сравняваме айпишки...
03 Ноември 2009 08:08
И к'во ще правят милиционерите с откраднатите лични дани
АКО СА КРИПТИРАНИ?
Ще ги пращат в NSA?
03 Ноември 2009 08:43
Като толкова им е нужна инфо, да ползват "Ешелона"на УСА-ците- следят 24 часа в денонощие ВСИЧКО от разговорите през интернет пространството!Да им ползват данните на ситата за каквото се сетите престъпление!тука ни е малка камбанарията, че да лашкат камбаната на трафика!!
03 Ноември 2009 09:00
И кокво си мислите, че досега не са следили ли?
03 Ноември 2009 09:13
С. Борован (Вр.) е голямо село!

Редактирано от - Mitnicharъ на 05/11/2009 г/ 08:33:35

03 Ноември 2009 11:47
По горното е велика глупост. В българия се пази информация- ужасно много информация но при нито един случай идеята не е да се предотврати мошенничество или измама.
опитвали сме се да доложим горе долу всичко на полицията - през разпространители на детско порно снимано в българия, финансови измами, злоупотреби кражби и хакерски атаки - ефектът и помощта от страна на службите са кръгла нула. Отговорът е най много "да мерси".
При все това трафик се записва и се следи ужасно много. Следи се на принципа "аз да запиша пък то ако се наложи". Не че имат ресурсите да проследят всеки разговор но ако се наложи ... ако примерно Първанчо почне много да надига главичка .. или ако примерно онези мекерета конкуренцията от фирма ХиксИгрекЗет требе да им се подрежат крилата. За това се следи и за това се работи, а "сигурност" е просто удобен лозунг размахван с повод и без повод.
И да на никой не му пука за предотвратяване на престъпления през запис на интернет.‌ Виж за потенциален контрол и средство за изнудване оооо да. И най добре да е облечено в законова форма. Да не стават грешки.
03 Ноември 2009 12:49
Абе, тези не успяха да опзят собствените си доклади, а сега ще ни обясняват, че ще пазят нашите данни. Аи че то, пенсионира се някой и по стар обичай започва да цитира данни и информация от полицейските си дни. И те няма да го спар, щото иначе трябваше да са опандизили вече няколко напуснали генерали от последните 1-2 години.
03 Ноември 2009 12:57
Това, ако беше тема за царските имоти, щеше да е пълно с коментари.
Сега... никой.
Ба си.
03 Ноември 2009 14:12
Колеги,
връщам се от път, надничам да видя какво става с посланието на братовчеда и гледам що за щуротии са се изписали тук.
Бай Хасане или какъвто си там,
мъжки секретарки имат рязаните и техните цигански вождове.
А ти се запитай защо никой не е пускал твои послания, докато си бил изгонен.
Митничар,
доста глуповат опит за нещо като стихче. Всъщност, няколко пъти съм излизал с товар зад граница и добре зная колко ограничена и крадлива пасмина "бди" на границите, чакайки да лапне нещо чуждо.
Това е, отивам си в спорта, при колегите.
П.П. А, напълно съм съгласен с колегата пред мен - наистина хич не ви пука за някаква свобода, та дори свобода на мнението.
03 Ноември 2009 14:14
тука ще се самоцитирам отпреди седмица:
много хора само като чуят "следене на интернет" истерясват, защото си мислят, че на властта и пука за това, че дърпат торенти, списват някое "дисиденстко" блогче, гледат порно и (въпреки, че примерно са женени с деца) използват нета да се зарибяват по сайтове и чатове с който им падне, включително малолетни, но това не е така!

показателно е делото "галерия", свързано с подслушването на политици, журналисти, бизнесмени и бандити. това е групата, която интересува властта - нейната конкуренция. личния живот на редовия гражданин представлява интерес само за други редови граждани (съседи, колеги, роднини), за големите риби той е дребна цаца и ако не се опита да се прави на голяма работа (примерно да влиза в политиката, да повежда стачки и протести, да завърта едър бизнес) няма защо да параноясва излишно. иначе става "чула жабата, че подковават вола, и вдигнала и тя крак".

главната опасност от следенето на редовия гражданин е свързана по-скоро със слабия контрол върху съхраняването и разпространението на събраната информация, която може да бъде купена/открадната от бандити и използвана за престъпления срещу отделния гражданин - кражба на самоличност, обири и т.н. (примерно google earth отдавна се ползва от бандитите за търсене на цели и предварителен оглед на терена).
03 Ноември 2009 15:15
Any society that would give up a little liberty to gain a little security, would deserve NEITHER and lose BOTH.
Benjamin Franklin
03 Ноември 2009 18:07
Руританецо

Кристално ясно е че информацията ще се използва за облаги, чрез компромати, натиск и изнудване, за толкова много години се "убедихме" в ищаха им да громят престъпността. Громят я като я овладяват и канализират, за да работи и за тях и да им се отчита
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД