:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Юбилей

Кабинетът на Борисов се крепи основно на вяра

За 100 дни безпрецедентна народна любов управляващите не показаха конкретни резултати. Но очевидно това не е толкова важно
Драгомир Стойнев
На 5 юли избирателите гласуваха за промяна. Хората искаха да се разделят с некомпетентната тройна коалиция, която не постигна нищо съществено през своето управление. Е, имаше и успехи - пълноправното членство на България в ЕС, постигането на рекордно ниска безработица (бизнесът пледираше за внос на работници от чужбина), привлякоха се над 25 млрд. евро чуждестранни инвестиции, държавният дълг бе намален от 32% на 16% от БВП, фискалният резерв се удвои, икономическият растеж не падна под 6% за 4 години, спестяванията на домакинствата нараснаха от 11 млрд. лв. до 22 млрд. лв., а ръстът на раждаемостта се подобри значително. През 2008 г. Световната банка обяви България за топреформатор в областта на данъчноосигурителната политика и сегашният министър на финансите (по това време експерт в Световната банка) лично връчи наградата на г-н Орешарски за изключителните постижения в тази сфера.

Разбира се, тези резултати са незначителни на фона на бъдещите големи очаквания за безпрецедентни успехи на сегашното управление. Още от първите дни успехите на новата власт не закъсняха. Хората със задоволство приеха новината, че новият парламент ще работи неуморно и ударно ще приема закон след закон. Всички бяха доволни, че мързеливите депутати ще работят през август. За тяхна изненада обаче през този месец парламентът само симулираше дейност, провеждаха се кратки заседания, председателят на парламента излезе в заслужена почивка и в резултат на двумесечна работа



народните избраници гласуваха цели 5 закона на второ четене



Новото правителство логично започна своята работа силно мотивирано от желанието да предостави европейско бъдеще на страната. Всички с нетърпение очакваха да видят плана, който ще изведе страната от настоящата икономическа криза. Вместо конкретни мерки министрите се надпреварваха да показват колко лошо е финансовото наследство в техните ведомства. Например ремонтът на сградата на МРРБ, който ни бе представен за сумата от 42 млн. лв., а реално се оказа, че възлиза на 13 млн. лв. Министерството на финансите не можело да плати 30 млн. евро за "туристически" хеликоптери за МВР, но впоследствие се оказа, че тези хеликоптери са за нуждите по Шенген. Толкова лошо се оказа финансовото положение на министерствата, че някои от тях започнаха да дават и допълнителни заплати.

Управляващите очакваха да заварят една разграбена държава и още преди изборите ясно огласиха своите намерения за излизане от ситуацията, а именно чрез актуализация на бюджета и подписване на предпазно споразумение с МВФ. Тези намерения не бяха изпълнени. Нещо повече - Европейската комисия поздрави България за отличните резултати в областта на публичните финанси.

През последните 100 дни правителството предприе и изключително важни мерки за предотвратяване негативните последствия от икономическата криза. Вместо план за излизане от кризата



правителството представи наръчник от мерки



За съжаление една част от предложените антикризисни мерки продължават предприетите от предишното управление, друга част са свързани с членството ни в ЕС, а трети повтарят действащи законови регламенти. Основната антикризисна мярка на сегашното правителство е намаляването на осигурителните вноски с 2%, което ще лиши държавната хазна с приблизително 400 млн. лв. Драстичните намаления на преките данъчни и осигурителни тежести (с 11,4%) през последните 4 години не застрашиха приходите в бюджета. Днес сме свидетели на обратния подход. Първо се намаляват осигурителните вноски в условията на свиващи се бюджетни приходи, а след това се търсят допълнителни източници, като ударно увеличение на акцизите с цел балансиран бюджет. От трите направени предложения за вдигане на акцизи - на горивата, цигарите и алкохола, управляващите се спряха само на цигарите. Очакванията, че шоковото вдигане на акциза ще донесе на хазната допълнителни 130 млн. лв., са доста спорни предвид очакваното разрастване на сивия сектор в бранша. Необходимо е да се вземат под внимание и евентуалната загуба на конкурентоспособност на "Булгартабак" и застрашаването на стотици работни места, за което министър Дянков заяви: "Много малко ме интересува какво ще стане с "Булгартабак".

Новите фискални власти искаха да получат по-високи лихви от управлението на 8 млрд. лв., без да имат никакъв принос в натрупването и съхранението на този рекорден по размер фискален резерв. Подобно изваждане на част от фискалния резерв от БНБ и пренасочването му към търговските банки можеше да застраши гладкото функциониране на валутния борд. Добре е, че управляващите се отказаха от тази екзотична идея.

За 100 дни управляващите



се отметнаха от обещанието си за изграждането на 4 магистрали.



Дано поне изградят трите лота на магистрала "Тракия".

Новата власт предложи да вдигне възрастта за пенсиониране, но и тази идея преживя само няколко седмици. Бъдещето на енергийните проекти е все още неясно, въпреки че тяхното изграждане ще превърне нашата малка страна в европейски енергиен център.

Няма как да не се обърне внимание на един от безспорните успехи на сегашното управление, а именно унижението, което наложиха на Синята коалиция, РЗС и "Атака". Тези три политически сили безусловно подкрепят управляващите, без да участват във властта. Разбира се, тяхната наивност не е безкрайна и е съвсем нормално да се очаква в бъдеще да получат по-голямо внимание и уважение, а не само, както досега, потупване по рамото за добре свършената работа.

Стоте дни отминаха. Новите управляващи се радват на безпрецедентна народна любов, а що се касае до конкретните резултати, те не са толкова важни. Важна е вярата в утрешния ден.
Снимка: IMPACT PRESS GROUP
През юли 2008 г. заедно с министър Асен Гагаузов премиерът Сергей Станишев откри магистралния водопровод "Камчийски пясъци" . Изборът на деня не бе случаен от пиар гледна точка - тогава Еврокомисията обяви официално решението си да спре парите за България. Един от най-критикуваните министри бе Асен Гагаузов. Тогава Станишев заяви, че няма намерение да дава никой министър на вълците.
266
7987
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
266
 Видими 
03 Ноември 2009 00:49
Личността в ляво на снимката не беше ли хваната с пръст в кацата с мед? Другарката Корнелия Нинова и такива като нея са причина защо хората асоциитар БСП с корупция.
03 Ноември 2009 00:53
Кабинетът на Борисов се крепи основно на вяра

Съжалявам, но другарят е казал само половината от истината. Другата половинка, която е изпуснал е отвращението към тройната коалиция начело на която беше имено неговата шайка.
03 Ноември 2009 01:07
Гей Сер за четири години не показа нищо освен кражби и нагли миши очички и ко?
03 Ноември 2009 01:45
Кабинетът на тулумбаджията се крепи основно на глупост.
03 Ноември 2009 02:01
Кабинетът на Борисов се крепи основно на това, че БСП и ДПС си ос.ра.ха пътеките.
03 Ноември 2009 02:11
Последното не е нещо ново и едва ли можеше да се избегне - всеки досегашен кабинет беше отсвирен по същия начин. Новото е в уникалната некадърност на новите.
03 Ноември 2009 02:22
Щото тройната коалиция не се прочу с уникалната си крадливост и некадърност в Европа!
03 Ноември 2009 02:46
Кабинетът на тулумбаджията се крепи основно на глупост

Значи 2 мандата минимум са гарантирани. Може и повече.
03 Ноември 2009 02:47
Ще има да подсмърчате за тройната.
03 Ноември 2009 03:00
Значи 2 мандата минимум са гарантирани. Може и повече.

Както вървят нещата засега гарантираните мандати са един в числител и два в знаменател. И тия в знаменател имат шанс да станат и повече от два.
03 Ноември 2009 04:42
Волен Сидеров: Истинският преход в България започва едва сега
Натиснете тук
03 Ноември 2009 05:00
Основната антикризисна мярка на сегашното правителство е намаляването на осигурителните вноски с 2%, което ще лиши държавната хазна с приблизително 400 млн. лв.

Няма намаляване на осигурителната тежест - процентът се смъква с 2, но праговете растат, дори двойно при самоосигуряващите се. Ще трябва да плащаме 2% по-малко, върху 100 % по-голяма сума.
-
Ако тези 400 милиона минус не са просто авторово предположение, а са заложени в проекто-бюджета, то означава, че очакват да предизвикат голяма безработица с "антикризисните" си мерки.
03 Ноември 2009 06:02
Този с фърчащия лист до Курнелия кой е?
03 Ноември 2009 06:48
oIo, и аз се чудех същото.
03 Ноември 2009 07:23
министър Дянков заяви: "Много малко ме интересува какво ще стане с "Булгартабак".

*
Булгаристанише министър на икономиката предлага нов поминък на тютюнджиите: Натиснете тук
03 Ноември 2009 07:30

Стоте дни отминаха... що се касае до конкретните резултати, те не са толкова важни. Важна е вярата в утрешния ден.

Имайки предвид резултатите от последните 20 години, 100 дни няма как да окажат влияние на каквото и да било.


____________________________
Банкер: частник, ама с парите на другите... Смех
03 Ноември 2009 08:49
Намаляване на осигурителната тежест с 2% ???
Ама прагът се вдигна от 260 на 400 лева , въпреки кризата , последвалото обедняване и липсата на свежи пари.
Дянков , ти колко имаш по смятане?! Главния Бог ви е писал 5 -ца. Стимулира ви , като ученици от у-ще"Петър Берон"
03 Ноември 2009 08:52
Червените прашки са ербап , щото повечето съдии и прокурори барбар с Главният прокурор , са от квотата на тройната коалиция и останали от предишният кабинет от квотата на НДСВ .
Затова и нещата вървят мудно !
Я да почнат да подменят съдиите като полицейските шефове - няма да стигнат местата за принудителен отдих !
03 Ноември 2009 08:54
Ще има да подсмърчате за тройната.


03 Ноември 2009 09:04
А пък да беше станала петорна, както ни обещаваха тая пролет! И начело - знаете кой.
Щеше да е един живот...
03 Ноември 2009 09:16
Едно нещо не може да се отрече, кранчето за лесните пари се позатегна още малко.Трайна тенденция!
03 Ноември 2009 09:23
Ето втората част от интервюто с ББ от вчера Натиснете тук
03 Ноември 2009 09:25
А възможно ли е хората от КБ да вземат да си затворят устата, поне за 2-3 години, ей така от кумова срама....
Осраха и изкрадоха всичко, в комбина с ДПС, сега се изказват по психологически теми....гьон сурат..
Бойко може да е тъп пожарникар, но поне нещо се опитва да прави.
03 Ноември 2009 09:29
Социалистите имаха редкия шанс да затворят един сносен мандат , едно сполучливо управление... Не успяха. Знаем кой ги провали - ДПС , Доган и собствената им недалновидност. Сега се налага да си затворят устата. По законите на Демокрацията , поне 4 години. Буди обаче недоумение амнезията на Бубойко по отношение на ДПС и откраднатото , имотите на Доган... Мирише на сключена сделка Бойко-Ахмед. Ще горят малки бушончета , сараите са в безопасност.
03 Ноември 2009 09:34
За разлика от кабинета на серГей, който се крепеше на един Голям турски К.р!
03 Ноември 2009 09:35
Чичовите Фичови пожелания са едно, реалноста - друго.
След Станишев и тройната е лесно да изглежда политик даже толумбата
Но за това той не е виновен.
Арести чакаме, на министри и председатели. Там е ключа за успешното управление, защото Станиешев се беше окопал в държавата, както и сега в партията си.
Добре че българите го изринаха.
03 Ноември 2009 09:39
Без вяра нищо не става..., но къде остава надеждата, за любовта да не говорим...20 годин, много "вери" се изредиха...та разгониха фамилиите...Нейсе.
03 Ноември 2009 09:50
Не знам дали предишните крадяха, това ще трябва да се докаже пред съда. Знам, че заплатите и пениите се удвоиха!
Сегашните казват, че няма да увеличават пенсии и заплати.
Ха, кажете ми, колко смятат да откраднат тогава новите?
03 Ноември 2009 09:56
афффтора
03 Ноември 2009 09:59
Ще има да подсмърчате за тройната.

Абе нещо не моем се вредим да поподсмърчаме малце и ние от некои форумци. Цялото форумно пространство осополивиха, жально-мильно да ридают за Серго и неговата дружинка мъжеложци.
03 Ноември 2009 10:02
Бате Серго,
Като не знаеш, да ти цитирам по памет Станишев, който със сигурност знае:
"Ние разпределихме огромни богатства по не най-добрия социален начин".
03 Ноември 2009 10:06
Милчо,
Добре казано.
Само с разграбване не може да се съсипе един народ.
Но с душевно унищожение - може.
03 Ноември 2009 10:09
Стоте дни отминаха. Новите управляващи се радват на безпрецедентна народна любов, а що се касае до конкретните резултати, те не са толкова важни. Важна е вярата в утрешния ден.
Е, още не са отминали, ще трябва да изчакаме и днес, но това за вярата си е съвсем вярно. Още СДС с Иван Костов спечели изборите през 1997 точно на базата на тази вяра, а и резултата се видя през 2001-ва. После през тази 2001-ва НДСВ с вярата в 800-те дни също спечели изборите както сега ГЕРБ, а резултата пак се видя през 2005-та на следващите избори, когато народа се обезвери - липсваше поредния спасител и разпръсна гласа си по много партии. Сега с вярата напред през юли 2009-та, а резултата ще го видим на следващите избори през 2013 година. Дай боже да не е както предишните, но много се съмнявам. В статията много внимателно и съвсем на място е написано какво /не/свърши ГЕРБ за първите стотина дни на управлението си. Не че ако беше някоя друга партия или коалиция щеше да свърши нещо много по-различно.
03 Ноември 2009 10:15
Нарочването за червени прашки, комуняги и пр. простотийки на всички, дето се осмеляват да продумат нещо критично относно Великия, е голем ташак.
.
Ноооо, гатанка:
- кой е бил член на БКП?
- на кой баща му е бил член на БКП?
- кой разправя, че комунягите убили дядо му?
- кой е бил портиер на др. Тодар Живков?
.
Има само ЕДИН такъв!
03 Ноември 2009 10:17
Веролом ли?
03 Ноември 2009 10:20
Много се пише и говори какво било накарало избирателя да не одобри едно управление и да гласува за друго на основата на обещания, но винаги се пропуска най-важното. Пише се за корупция, престъпност и какво ли не още, но избирателя в България оценява всяко едно управление главно по джоба си и още и по начина на живот/престъпност, чистота, уредена инфраструктура и т.н./. Досега през последните 20 години няма управление оценено от избирателя като успешно в това отношение. Основното е в доходите. Няма начин българина да оцени като успешно кое да е управление, което го оставя с заплати под 1000 евро или пенсии под 500 евро /1000 евро и 500 евро не са избрани случайно/. Какво прави ГЕРБ в тази най-важна за българина област? Ами засега все още само говори, както и за всичко останало, но се очертава замразяване, което реално означава понижаване на доходите заради инфлацията.
03 Ноември 2009 10:22
веролом,
сега има и един министър, който според агенция ЕЖК бил син на оная медицинска сестра дето МУ кърпеше чорапите.
03 Ноември 2009 10:23
Не.
03 Ноември 2009 10:23
Абе, какво става в тоя форум?
Най-червените - Хикс, Маркс, Милчо - разсъждават обективно-критично.
А изведнъж изникнаха далеч по-червени от тях.
03 Ноември 2009 10:25
Какъв беше Великия, преди да му проличи колко е велик, е matter of record и няма нищо общо с ЕЖК...
03 Ноември 2009 10:26
Само едно нещо може да се окаже по-важно от доходите, за избора на българите - свободата. Сега свободата я загубихме, не сме свободни заради мутрите, не сме свободни заради мафиотските партии, не сме свободни защото няма как да кажеш така че да те чуят нещата, които смяташ за важни. На теория сме много свободни, но на практика нещата са горе-долу както когато сме били под турско.
03 Ноември 2009 10:28
***

Редактирано от - sybil на 03/11/2009 г/ 11:09:19

03 Ноември 2009 10:33
Не е девствен.
03 Ноември 2009 10:38
Вярно, че за разлика от преди, сега всеки може да си приказва каквото и колкото си иска, но за съжаление хранещите се от приказки никога не са били болшинство от населението.

Редактирано от - Zmeja на 03/11/2009 г/ 14:17:08

03 Ноември 2009 10:39
Драги Вероломе,
Спрямо мен е възможно да си прав. Не мога сам да си оценя ума.
Но виждам, че хора, с които неведнъж съм се сблъсквал по въпросите на идеологията и които би трябвало да са най-върлите врагове на ББ, подхождат със скептицизъм, но обективно.
Това ме изпълва с умерен оптимизъм. Може би левицата постепенно узрява за своето реформиране и стъпване на ясно определени позиции. Естествено, тая работа няма да стане отгоре, чрез апаратни игри, а чрез натиск отдолу. И това ще е добре за България, защото вече почти всички са съгласни, че ни трябват поне по една истинска лява и дясна партия.
03 Ноември 2009 10:40

Статията пропуска и първата антикризисна мярка на правителството на Бойко Борисов - отмяната на Постановлението на МС за ограничаване на разходите ...
03 Ноември 2009 10:42
Постановлението за ограничаване на разходите беше пълна смешка, нищо лошо, че са го отменили...
03 Ноември 2009 10:43
За мен вярата е много силно нещо.
Вярата в бога... не вярата в партия, още повече в тази, "която е права дори когато греши".
Отдавна на БСП не и вярвам. Поне не на тази БСП.
За сега обаче все още не му вярвам и на Бойко Борисов.
Има обаче едно условие, което може да промени нещата.
Ако г-н Премиера успее да извади от Дойче банк - Лондон и върне в България, огромната сума /по агентурна информация около 7млр. евро/ собственост на българския народ, а не прехвърли само лихвите на негово име.
Тогава бих повярвал в мисията му.
Г-н Премиер, поне се опитайте, а!
03 Ноември 2009 10:46
XYZxyz:
Само едно нещо може да се окаже по-важно от доходите, за избора на българите - свободата. Сега свободата я загубихме, не сме свободни заради мутрите, не сме свободни заради мафиотските партии, не сме свободни защото няма как да кажеш така че да те чуят нещата, които смяташ за важни. На теория сме много свободни, но на практика нещата са горе-долу както когато сме били под турско.

Няма какво повече да се добави
03 Ноември 2009 10:50
Микеле,
Извини ме за неосведомеността, но какви са тези 7 млрд лева в Лондон?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД