:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 549
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хайде да помислим

Антиутопията

Да не се отегчаваме с числа (ще направим това по-нататък). Да си представим как на кея се изсипва една весела компания и местното население научава, че това са дегустаторите на бира от стария орден на "Пенодухачите".

След 48 часа веселяците събличат своите блейзъри с герб Frothblowers, пришит на горното джобче, навличат работното си облекло - маскировъчните униформи, - проверяват оръжието си и превземат ключовите центрове на властта.

Прилича на филмов сценарий, но тъкмо това направиха през 1981 г. на Сейшелските острови Лудия Майк (полковник "Mad" Майкъл Хоър) и неговите парашутисти. През 70-те те се бяха подвизавали в ЮАР, а преди това в Белгийско Конго, когато трябваше да бъде елиминиран Патрис Лумумба.

Наемниците имат красиви прозвища - рицари на слуката (chevalliers de la fortune, soldiers of fortune etc). Но грозна слава. Това е поправимо. В бъдеще те ще се регистрират като PMC's (Private Military Companies - частни военни компании). Форин офис излезе със Зелена книга как PMC's да излязат на пазара.

Вярно, това много-много не се връзва с претенциите за етична политика. Но британският външен министър Джак Стро обясни, че след студената война по-слабите държави са лесна плячка за въстаници и въоръжени бандити и ще им е по-изгодно да ползват PMC, вместо да разчитат на правителствата си да организират противодействие или - още по-зле - на ООН да гласува резолюции за намеса и да комплектува сила за реагиране. Когато базираната в Лондон PMC (Sandline) върна на власт сваления с преврат президент на Сиера Леоне, всички знаеха, че това става със знанието на Форин офис и в нарушение на оръжейното ембарго на ООН.



Да живее смъртта...



Крепостта на мъртвите? Чуждестранният легион? И невероятният легионерски марш:

Vive la mort, Vive la guerre, Vive le sacre legionnaire! (Да живее смъртта, да живее войната, да живее проклетият легионер.)

Наемниците имат това предимство, че обществото няма особени угризения, когато те загиват, нито когато те избиват туземците. Те са превъзходен материал за Холивуд.

Но понякога холивудски злодей става капиталистът. Например в "Wall Street" и във "Варвари пред портите на града" (Barbarians at the Gate). Ако отново се появят филми за лошия капиталист и добрия среден американец, това ще е знак, че общественото мнение се обръща. Филмите за systemic crisis (криза на системата) съвпадаха с предупрежденията на Айзенхауер за "военноиндустриалния комплекс" и на Т. Рузвелт за "богатите злодеи" (the malefactors of great wealth).

Все пак по-вероятно е да продължи ентусиазмът за свободно предприемачество във всички поприща, включително във военното.

Кампанията на САЩ в Афганистан трябваше да е short, sharp and targeted (къса, остра и прицелна). Тя протече с минимални, но не нулеви американски жертви, понеже дори при учения стават бели. Оказа се, че 8 хиляди афганци са станали жертва на неточен прицел; близките им демонстрират пред посолството на САЩ и искат компенсации. Не би стоял такъв проблем, ако операцията беше възложена на консорциум от PMC's, сключил договор за лизинг на бойна техника и GPS (спътниковата система за позициониране) плюс застрахователен договор с клаузи за щети и неустойки.

Преди 11 септември предстоеше елиминиране на дивизии, самолетоносачи, R&D програми, закриване на отвъдморски военни бази.



...и простата аритметика



През 2000 сборната пазарна цена на американските ценни книги спадна с $ 4 трилиона - 40% от БВП. Не че американците обедняха; те станаха дори по-богати, понеже недвижимото им имущество поскъпна, макар че мнозина пострадаха. Акциите се сринаха (с 50% на силно задлъжнелите компании и с по-малко на онези, които са по-слабо задлъжнели). Миналата година Standard & Poor's (съперникът на Moody's) повиши кредитния рейтинг на една компания срещу 5.5 компании, на които тя го снижи. Рекорд. Но тази година той бе счупен. На 6 компании със снижен кредитен рейтинг се пада една с подобрен. Сред пострадавшите има световни гиганти (WorldCom, АT&T, Qwest, DaimlerChrysler, Deutche Telecom, Repsol, Motorola). През 2001 дългът на американските компании достигна $ 4.9 трилиона (6.6% повече, отколкото през 2000). Дългът на компаниите е рекорден (шесторен на печалбите им).

След 11 септември 2001 започна помпане на икономиката с незапомнено от 20 години увеличение на военнните разходи. PMC's ще са субконтрагенти.

Сценарий: В една прекрасна сутрин на 2040 жителите на федеративна България - 3.7 млн. души (колкото бяха сиералеонците), от които 700 хиляди са българи - узнават, че МВФ им отпуска заем, за да се договорят с PMC. Във втори сценарий се сбъдва видението на Алвин Тофлър как цивилизованите изтребват нецивилизованите.

Ако знаете трети, разкажете ми го. Моля ви.
1454
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД