:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 368
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пътна инфраструктура

Някои удрят джакпот, други ги удря топола

Ако ви сполети второто и останете живи, непременно трябва да съдите НАПИ
Снимка: БГНЕС
Авторът оглежда щетите по автомобила си.
На 13 октомври т.г. в 13 часа на Ботевградско шосе, малко след Долни Богоров и на около километър преди Околовръстното, както си карах към София, върху колата ми падна топола. Беше стара и вече изсъхнала, но с внушителни размери и вирнати нагоре клони като старица, молеща небето за помощ, както би се изразил някой поетично настроен наблюдател.

Аз не съм поетично настроен и ще разкажа случката с нейните прозаични подробности. Дървото се стовари за миг на платното и въпреки свиренето на спирачки, сблъсъкът беше неизбежен, а един от клоните счупи предното стъкло и влезе в купето. Заедно с баща ми се прибирахме от провинцията. Бяхме тръгнали леко притеснени заради лошата прогноза (около Търново ни валя дъжд), но вече се бях успокоил, че ще се приберем благополучно, тъй като след Витиня вятърът утихна и се показа слънце. И точно тогава ни удари тополата. За миг видях как една синя "Тойота" пред мен се промуши буквално на милиметри под клоните на дървото и щастливо продължи към София. Признавам си, че завидях на този късметлия, когото съдбата пожали, а мене наказа. Последва обичайната при такива произшествия суматоха. След като с баща ми се убедихме, че нищо ни няма, изтръскахме си стъклата от дрехите и излязохме да видим щетите. Освен счупеното стъкло моето старо "Рено 19" (с нови предни зимни гуми) беше останало без броня, десен фар, мигач и огледало, а се беше поотворила и тенекеджийска работа. Заради дървото трафикът спря и от колите излязоха сеирджии да видят какво се е случило с каръка от червеното "Рено".



След десетина минути дойдоха трима полицаи.



Зарадвах им се, защото ги помислих за катаджии, което значеше, че поне няма дълго да вися на пътя. Оказаха се от "Пътна полиция", били наблизо, видели какво става и дойдоха да регулират движението. Нямали право да пишат протоколи за ПТП-та. Казаха ми да звъня на 112. Оттам ми дадоха три телефона в КАТ. След настойчиво звънене в слушалката се обади мъжки глас. Обясних какво се е случило и гласът каза, че това не е работа на КАТ, защото е природно бедствие, а не ПТП. Ако съм бил блъснал друга кола или ако мен ме бяха блъснали, щели да дойдат, но така не. Опитах да настоявам, че дървото се е озовало на пътя и е предизвикало истинско ПТП, поради което от КАТ все пак трябва да дойдат и да направят протокол. Тогава мъжкият глас мина в по-висока октава: "Вие разбирате ли ме к'во ви говора?" ...и т.н. Разбрах, че разговорът е безсмислен, но момчетата от "Пътна полиция" прецениха, че случаят все пак налага присъствие на КАТ и решиха да помогнат. Няколко пъти търсиха по тяхната станция колегите си катаджии и след едно от поредните обаждания се разбра, че ще дойдат.

Междувременно други шофьори поразместиха клоните от платното и трафикът тръгна. След малко се появи човек с бус, който искаше да реже тополата и да си я носи някъде. Полицаите го отпратиха с репликата: "Глей, братче, един умира, друг му го завира." После дойде мъж с фотоапарат. Оказа се колега от агенция БГНЕС. Минавал случайно, видял и решил да снима. Почувствах известна професионална гордост - медиите са навсякъде и нищо не убягва от зорките им обективи. След това се появиха двама странни млади мъже, единият се държеше за главата, а на другия от ръката му капеше кръв. Бяха "щастливците" от тойотата, на които малко преди това бях завидял. Промъкването им под падащото дърво се беше оказало илюзорно. Бръснещите клони буквално бяха смачкали тяхната кола и покривът беше влязъл около две педи в купето. Отначало не разбрали какво става и спрели след триста метра. Аз пък разбрах какво точно е щяло да се случи, ако дънерът не беше паднал между двете коли, а върху една от тях.

По някое време се появи джипка на "Гражданска защита". Идваха да режат дървото и да освободят платното. Шефът на групата ме попита имам ли "Каско". Обясних, че нямам, но имам "Гражданска отговорност" и намирам това достатъчно, за да очаквам известна гражданска ангажираност от институциите, които отговарят за падащите дървета по пътищата. Човекът ми каза, че никой нищо няма да ми плати и е по-добре да си ходя. Не ми се вярваше да е така. Помислих си: "Този ми говори сякаш всеки ден му падат тополи на главата." В 15.30 пристигна кола на КАТ с двама много кисели полицаи. Докато оглеждаха произшествието, по физиономиите им се четеше нещо средно между досада и погнуса. През цялото време имах чувството, че съм ги отклонил от много по-приятно занимание. Провериха ме за алкохол, написаха протокол и единият ми го подаде с репликата "Свободен си."

После внимателно се прибрах до вкъщи, паркирах пред блока и загърнах колата с един найлон, за да не вали дъжд вътре и да не раждат котки. Докато се занимавах с тази процедура, започнаха да ми звънят познати и да питат какво ми се е случило. Бяха видели снимките в БГНЕС, които после се появиха и в няколко вестника.

На другия ден тръгнах по инстанции. В моята застрахователна компания любезна жена ми каза в общи линии да се разкарам и да не я занимавам с глупости. От краткия ни разговор разбрах, че нищо не може да се направи, тъй като тополата няма застраховка "Гражданска отговорност". Изразих леко учудване, последвано от крехък опит за несъгласие. Жената с тренирана любезност ме осведоми: "Господине, ние работиме по Застрахователния кодекс, приет от парламента, и той не предвижда обезщетение във вашия случай." Прозвуча убедително, макар и несправедливо. На изпроводяк ми даде телефон на т.нар. Гаранционен фонд, където нещичко евентуално можело да се направи. Във фонда друг любезен господин ми обясни, че не може. Щяло е да може на нещичко евентуално да се надявам, ако тополата ме беше улучила по-добре и ако бях умрял, но при посочените обстоятелства - нищо.



Звучеше компетентно, авторитетно и налудничаво.



Реших да разбера кой отговаря за старите тополи край Ботевградско шосе. От колеги научих, че е Национална агенция "Пътна инфраструктура" - област София. Дадоха ми и телефони в отдела за връзки с обществеността. Свързах се с една от служителките, която с чуруликащо гласче ми каза: "Да, господине, знаем за случая, видяхме във вестниците." От интонацията й останах с усещането, че моята пътна драма им се е сторила забавна. После ми обясни, че от НАПИ отдавна искали да отсекат дърветата, но от "Зелени системи" не давали. Помолих я за извлечение от преписката между двете ведомства в частта, която доказва, че едните искат, а другите не дават. Обеща ми да го направи и през следващите десетина дни регулярно си общувахме по телефона на тази тема. Оказа се, че преписката била 14 (sic) тома и трябвало повече време, за справката. Вероятно би било интересно да се проследи това чиновническо творчество, което по обем доближава написаното от граф Лев Толстой, при това без нито една изсъхнала топола да пострада. Леко изнервен при последния разговор обясних, че документът ми трябва заради евентуален съдебен иск. Пиарката от НАПИ се изненада и ми каза, че щом е така, трябва да пита правния отдел. След това комуникацията ни прекъсна.

Междувременно с помощ от приятели и след обикаляне по автоморги и сервизи пооправих колата срещу 500 лв. Покрай всичко това научих, че моят случай не е уникален. Моя близка сподели как съпругът на нейна приятелка преди няколко години загинал под такова дърво близо до Павел баня. Научих също как Иван Кулеков блъснал на магистрала "Тракия" глиган и едва оживял, а една американска филмова продуцентка блъснала на северната магистрала кон и не оживяла. Спомних си и как това лято в един от тунелите на магистрала "Хемус" изпреварих конска каруца (без светлини, естествено), управлявана от правостоящ български гражданин. Разбрах също, че рекламните билбордове край пътищата имат "Гражданска отговорност", но с тополата съм извадил лош късмет. "Някои удрят джакпот, други ги удря топола", будалкаха ме приятели.

Проверих дали в НАПИ има статистика за подобни случаи. Оказа се, че няма, но съдейки по косвени данни, те не са малко и ще стават все повече, защото крайпътните сухи тополи висят като секири из цялата страна.

Тъй като смятам, че падането на тополи, садени по времето на Вълко Червенков и Антон Югов е нещо, което може лесно да се предотврати, ако чиновниците в НАПИ обръщат малко повече внимание на своята работа, вместо да измислят схеми за крадене на еврофондове, с което тази агенция се прочу миналата година и заради което цялата страна се обля в срам, имам твърдо намерение да ги съдя за престъпно нехайство, застрашаващо живота на гражданите. Ще ги съдя по всички български инстанции, а после в Страсбург, в Хага и на Луната, ако трябва. Съветвам хората, които тепърва бъдат ударени от тополи, да направят същото. Ако оживеят.
36
7020
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
23 Ноември 2009 22:41
Чета и все повече затъвам в отчаянието, което не ме е напускало последните 20 години, от безхаберието, което цари в тази измислена "държава"....
23 Ноември 2009 23:04
Топола удря едно на енстотинхиляди.
Ми инвалидите кво стана с тях? Колко месеца трябва човек да лежи неподвижен след удар и кой да се грижи за него, докато и ако извади ТЕЛК?
А за един санитарен стол, който се плащал от държавата, ама фирмите се намирали само по големите облатстни центрове, та как една болна пенция ще се завлече на 100 км разстояние, оставила другата неподвижна пенция в леглото сама, да вземе и довлече един санитарен стол, тежащ 20 кг?
Те безумията в тая държава бъкат навсякъде. Дирекции Социално подпомагане до всяка керемидка, вътре ен на брой лелки пишат заповеди, това им е работата. И нищ повече.
Ако оцелеят старците, къде и кого да съдят, и дали ще доживеят справедливостта, а?

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
23 Ноември 2009 23:21
Това е страната за която ... някои хора мислят, че 50К евро трябва да е нормална заплата !? Вратовръзка за 72 лева на фона на ремонта на кола за 500 лв !
Нищо не е наред в тази държава и на никой не му прави впечалтение !
В България нищо на практика не функционира, а ако случайно функционира то е абсолютно неправилно , това е факт !‌ ‌ Ксъно направени констатации господа и госпожи журналисти , ... много късно и не се сърдете на никой друг освен на себе си !
23 Ноември 2009 23:43
Благодаря на автора за духовито описаната случка!Съвета ми е почти като на господата от Гр.защита...не си губи времето и парите повече по случая!Този октопод с раздути щатове и пипала, не може да бъде преборен! На същото шосе но 50-60 км в обратна посока с напълно съобразена скорост, с най-сигурния автомобил на света/техн.изправен/Даймлер-се завъртях като пумпал на едно прясно разлято мазно петно и с божията помощ/отсреща нямаше мпс/се залепих на мантинелата!Щетите -горе доло същите , но отзад!Цените естествено по-високи/металик боя и прочие/И да бях извикал куките-само щях да изслушам тъпотии им!
23 Ноември 2009 23:49
San De Cannes, вярно е, че всеки сам си е виновен, дори и да му падат тополи по главите-колите. Сам си е виновен, че плаща всякакви данъци, здравни осигуровки, доброволно и задължително се осигурява за старините си, а не получава нищо насреща. Наистина е виновен, дори когато дойде време за избори и когато след като е решил по никакъв начин в рамките на закона не иска да помага на това безумие, някой друг умник като теб обяснява, че всеки е виновен щот не е гласувал. Да?
24 Ноември 2009 00:39
Чудесно написано!
И поздравления за сравнително лекото отърваване.

И аз видях на м-ла Хемус това лято малко преди летище Варна конска каруца в лентата за аварийно спиране. Явно си джикат безнаказано по магистралите.

В нашия квартал в Ню Йорк се изви голяма буря на 18 август вечерта, събори стотици дървета, вкл. и един чинар (платан) пред нас, откърши хиляди клони. Имаше десетки ударени коли, някои по-зле, като на г. Бориславов, някои - няма да си стигнат дидактибъла - трябва сами да си ги плащат. Катаджии имаше след бурята и май пишеха усилено протоколи. Остатъците от чинара седяха на тротоара около седмица, докато дойде един човек от парковете, наряза ги на талаш и отнесе.

Г-н Бориславов няма да може да ги съди в Хага, там се гледат само дела на държави с/у други държави. В Страсбург е добре да се опита, държавата му е нарушила правото на живот. Да пита в МВнР колегите в отдел Права на човека да му обяснят как - ко са останали от старите де - или пък някоя НПО - Бълг. адвокати за правата на човека например. Случаят е обществено значим и интересен. А и той може да спечели - след примерно осем години - някоя кръгла сумичка. Ще си купи последния модел Рено.
24 Ноември 2009 01:52
.
Иначе автора, ако мисли да се блъска, нека не е в дива свиня.
По-добре е в бетонна стена - пораженията са по леки.

хихихихих .
24 Ноември 2009 02:00
А пък по-иначе - когато на двора вкъщи ми падне топола на главата и ме убие, сина ми дядо си ли да съди или прадядо си... или прапрадядо си, който я е засадил за да засенчва от нежелана топлина наследниците?
.
24 Ноември 2009 02:11
Вратовръзка за 72 лева на фона на ремонта на кола за 500 лв !

Тая кола тук ще струва някъде $1000-$3000, а такива се карат много. Ремонтът на такива щети пак ще е с части от автоморга също ще излезе около $500.
Не това е темата на статията. Ако тук падне дърво и нанесе щети, за нула време ще долетят полиция, пожарна и линейка. Пътят ще бъде обезопасен и отворен за трафик по най-бърз начин, проколи ще бъдат написани без подкана. След това стотици желаещи адвокати ще искат да водят делото и да приберат процент от обезщетението.
У нас е проблем дори да се установи кой е оторизиран да напише протокол и кой е отговорен за падналото дърво.

Редактирано от - Oraсle на 24/11/2009 г/ 02:14:57

24 Ноември 2009 02:16
Да, ще му тотал-нат колата и ще му дадат 3-4 хиляди след две седмици (пък той да си я оправя), отделно след година-две още 10 хил. извънсъдебно споразумение общината, една трета за адвоката.
24 Ноември 2009 07:20
Освен счупеното стъкло моето старо "Рено 19" (с нови предни зимни гуми) беше останало без броня, десен фар, мигач и огледало, а се беше поотворила и тенекеджийска работа.

Логиката реши:
Не е пострадала дясната, а лявата страна, както се вижда от снимката. И не е обърнат негативът, зашото воланът на пострадалата кола си е отляво, пък и цифрите на номера на ТИР-а и надписът "Ивеко" отзад не са обърнати. Щом воланът е отляво и имаш повреди от страната на шофьора, то повредите са отляво т.е. ляв мигач, фар и огледало.

Редактирано от - E6 на 24/11/2009 г/ 07:24:31

24 Ноември 2009 07:32
ще му тотал-нат колата и ще му дадат 3-4 хиляди след две седмици

Чичо Фичо,
Ако му дадат 3-4 000 хиляди би следвало застрахователят да вземе колата (какво ще я прави - негова си работа). Поне в Канада е така. Ако имаш щети по колата - колата се оправя (може от теб като ти покрият разноските, може и от застрахователя). Ако ремонтът е очевидно по-скъп от колата - застрахователят те пита искаш ли еди-колко си, идва, взима колата и ти дава парите. Ако не искаш - той ти дава някаква сума и ти си доплащаш (обикновено никой не го прави тук, щото ще ти излезе като за нова, а ще си караш старата, макар и поправена)
Не може хем да ти остави колата, хем да ти даде и пари...
24 Ноември 2009 07:46
Рено 19 на 18 години не струва повече от 200 ?.
24 Ноември 2009 08:23
Трябва да се гонят и да се съдят - това е начинът за оправяне на нещата! В Скандинавия, която за много от нас е пример за демокрация, точно това правят - съобщават на вестниците за всичко (дори само за подозрения), гонят се, съдят се, използват институциите да им решат проблемите!...
И аз смятам да подгоня едни лелки тия дни!
24 Ноември 2009 08:27
А всички философствания на по-горните са преливане от пусто в празно - нищо не са разбрали от живота си в демократичните страни - носят си и си възпроизвеждат татовия манталитет! Че и мерак да ни поучават ги гони!
24 Ноември 2009 10:34
обичам я тази дръжавица
24 Ноември 2009 10:49
ДА ЖИВЕЕ НАПИ! Да са живи и здрави родните милиционери. Както се казваше във вица "... и на вас да ви е..... майката".

Абсурдистан и полицейщина, бюрокрация, корупция и не на последно място простотия и малоумие!!!! Това е за мен" държавата България" !!!!
24 Ноември 2009 11:08
24 Ноември 2009 11:25
Поздравления за написаното! Уви, такива истории може да напише всеки от нас за гнусната жалка държавичка "Българийка" или по точно за липсата на държава. В Америка полицаите веднага щяха да извикат или дори още преди тях да дойдат линейка и пожарна. Линейката да се погрижи за евентуални пострадали, а пожарната да се погрижи за дървото. След това съответната пътна агенция щеше да заплати нужното обезщетение, защото ако не го направи щеше да си има огромни проблеми с адвокатската мафия на т.нар. "Personal injury lawyers". А те работят безплатно срещу т.нар. "contingency fee" т.е. вземат си солиден процент от присъденото и реално събраното. А какво по-хубаво от това ответник да ти е държавна институция т.е. пари винаги ще има, защото държавата не може да фалира. Ех, трябва да я разработя тази ниша "Personal injury" на българския адвокатски пазар. Конкретно по горния слуай пострадалият няма никакви основания да търси обезщетение от застраховател, защото няма застраховка "Каско". Но Пътната агенция може да ги осъди, та свят да им се завие. От 500 до 1000 лв. за материални щети и поне 50, 000 за неимуществени щети(по преценка на съда) за шока, нервите, стреса и загубеното време, от което е лишил семейството си и професионалните си ангажименти. Адвокатския хонорар е от 30 до 50 % от реално събраното от сметката на Пътната агенция. Ха да видим после Агенцията ще продължава ли с престъпното си нехайство.
24 Ноември 2009 11:54
То какво ли му е наред на кучето че топките да са му отпреде!
Всичко, ама абсолютно всичко е в накаква мъгла - НАПИ (без)действа като убиец; чиновници от Фонд за лечение на деца с безхаберието си са се превърнали в убийци; някакъв тарикат кадрува в Съдебаната система; Президентът се жалва по разни вечерни шоу програми .... абе тъжна действителност!
24 Ноември 2009 11:54
Devil, ти си наистина голям гявол! Иначе случката щеше да е много смешна, ако не беше жалка.
24 Ноември 2009 12:23
Devil,
В същност няма нужда човек да е в Америка за да знае как става. Не само в Америка се алармира пожарната заради котараче, което не може да слезе от дърво. За другото си казал ясно.
Авторът си е написах хубаво материала, но има две сигурни неща: 1. Бараката и без това е била за хвърляне и 2. Да се спасява докато е жив (става и през аерогара Варна, няма нужда да е терминал 2 София, а може и пеш или с колело). Иначе сам ще си е виновен.
24 Ноември 2009 12:33
...да-а-а... ще съди ще съди и накрая адвоката му ще го предаде...
имам удоволствието да познавам доста български адвокатчета и всичките са предатели... ни проценти ги блазнят, ни хонорари... от опит го казвам... предават те, наговарят се и ти скапват делото... и после ти викат ами ако искаш ме съди...
долна пасмина...
24 Ноември 2009 14:20
Леко се е оттървал авторът. Катаджиите можеха да му напишат един акт, че е карал с несъобразена с пътните условия скорост. И да го глобят стотина лева. Тъй ами, ако караше по-бавно щеше да спре, нямаше да си потроши колата и да отваря работа на катаджиите. Като се има предвид, че сблъсъкът е станал в 13 часа, вероятно е прекъснал обеда им точно между шкембе чорбата и тройката с гарнитура. Или поне спокойното храносмилане. Не е чудно, че са били в лошо настроение катаджиите.
24 Ноември 2009 14:31
Абе, хора, защо мислите, че само България е управлявана от мошеници и крадци? То че сме шампиони по мизерия, си е вярно, обаче навсякъде застрахователите лъжат, особено що се касае до такива случаи. Пример:
Мой колега държи колата си в закрит паркинг (подземен, принадлежащ на кооперацията, в която живее в Брюксел). Вратата се отваря с дистанционно, което само този, който има право да паркира там, притежава. Та значи този колега една сутрин намира колата си с тотално изкривена задна дясна врата (вероятно напъвана с кози крак до състояние, позволяващо на сравнително хилав човек да влезе вътре). След огледа колегата установил липса на GPS и незначителни други вещи. От застрахователната компания (световно известна) му изплатили напълно разходите по ремонта, но.... тази година застрахователната му премия се оказва с 1500 евро отгоре (демек двойно). Затова, че живеел в "рисков" квартал и вътре си държал GPS-а. Да, ама човекът го бил скрил в жабката, а не го държал ачик! Нямало значение, бил вече рисков клиент, нищо, че няма нито едно нарушение. Та човекът вече плаща само гражданската и се моли по пътищата да няма тополи...
24 Ноември 2009 15:01
Значи премия каско 3.000 ?! Тц, тц, тц. Ей, богати тез белгийци, та чак и тия дет живеят в рискови квартали! А за колите им да не говорим! Скъпи, щом каското е 3.000 ?. Започна часът по надлъгване.
24 Ноември 2009 15:43
Погледнато през една друга гледна точка - пичовете са се отървали живи.
Което никак не е малко.
Така че тука посланието е друго, а не че държавата си е бръкнала дълбоко в задника - това всички си го знаем.
И че ченгетата са кисели тъпанари (с редки изключения) - и това си го знаем. Че никой за нищо не отговаря - също ...

Но все пак - пичовете са живи, за да разкажат историята... Може би има друго послание тук?
24 Ноември 2009 17:34
Devil, на бас, че пак ще продължава с безобразията...докато данъкоплатеца не се научи да гласува с джоба си.
24 Ноември 2009 18:49
Барем да беше си нарязал тополката за огрев кротко и мирно , и да се прибере. Щото това щеше да му е кяра. Сигур акълът му е дошъл малко късно , като на министър председателя.
Сега съжелява , ама геч.
Това е шега . Иначе ми стана тъжно от тази добре написана случка. Трогателна българска действителност - май никъде я няма.
24 Ноември 2009 20:08
Като чета коменатрите - кръчмарско надвикване след 3 големи. ... Едни пресмятат ремонт-цена-застраховка, други ми разправят какво било в не знам си коя бяла държава, трети гадае какво са обядвали полицаите и дава акъл за спасение през Терминал 2 ....
Ясене, правилно си решил - статия във вестника и СЪД ДО ДУПКА !!! Те, ония, в белите държави така са си подредили живота - защото не са мълчали !!!
Успех !!!
24 Ноември 2009 20:09
Преди 2 години същата история се случи на сина ми. При това, в центъра на Варна, а не на пътя някъде по Витиня! Е, дървото не било топола, ама кой ти гледа? Естествено, не получих от никого нищо! На мен ми струваше няколко стотака за стъкла, тенекеджия, бояджия и прочие подробности. Мислех да съдя община Варна, ама пусти да останат приятелите ми адвокати, разубедиха ме, че е кауза пердута. Само дето ще губя време и пари. Щото няма как да докажем, че някой е знаел или е можел да предполага, че ще стане буря и че точно тоя клон ще се откърши и ще падне точно върху моята кола, която ще се намира точно тогава, и на точно това място!!? А такива тинтири-минтири като гражданска отговорност на общината и нейните служители, дето уж това им е работата, са европски изгъзици, дето у нас не вървят! Слава богу, че сина ми се размина само с уплахата! Щото ако беше тръгнал с няколко секунди по-рано, огромният клон щеше да смачка точно мястото на водача!

24 Ноември 2009 20:27
Приятелю "португалец", никъде по света никоя застраховка "гражданска отговорност", която е задължителната ядка на всяка автомобилна застраховка няма да ти покрие щети от паднал клон по време на буря, градушка и пр. За тези неща си има застраховка срещу природни бедствия. С гражданската отговорност ще платиш щетите на оня, чиито ламарини си смачкал и си виновен, или прегазиш някой адвокат по пътя. След това ще ти удвоят, или утроят "премията", ама какво от това?
24 Ноември 2009 20:45
Известно ми е всичко това, приятелю Караваджо. Номера е, че за такива неща които МОЖЕ да се случат, в нашия случай - огромен изгнил клон висящ заплашително над цялата улица, си има общински служби, чиято работа е именно такава: инспекторите им да обикалят градската територия и да пращат работниците да отстранят нещо, което е потенциална заплаха. Това имах предвид, а не вятъра, който него ден даже не е бил особено силен. В градчето където живея има огромен частен парк. На тукашния престолонаследник. В самия център, затворена частна територия с огромни, вероятно вековни дървета, живописно окичени с мъхове, лиани и др. подобни ботанически чудесии. Клоните които надничат извън стените на тоя птичи рай обаче, са най-редовни подкастряни от общинските служби. Именно, за да не стане нещо като оная варненска история. И това също е гражданска отговорност!‌ На общината! Също както ако колата ми пропадне в някоя дупка на улицата!
24 Ноември 2009 21:10
Естествено, че ти е известно - и ти плащаш като поп на паразитите, освен ако не ходиш пеша. Ама да разправяш басни как служителите дебнели за падащи клони и свистящи метеорити, не нам, не нам. Хеле пък в Португеш...
25 Ноември 2009 09:10
Бих потърсила издателство да издаде 14-те тома преписка. Не, по-добре да я пуснат в интернет, за да не се секат дървета напразно. Смаза ме тази новина за литературна плодовитост. Смешното е, че ние им плащаме на тези с големите клавиатури. Те и заплатите им са толкова, вероятно - като едно време, ние ги лъжем, че им плащаме, те ни лъжат, че работят.
Такъв е май водещият принцип в държавните учреждения, да?
25 Ноември 2009 19:09
Краваджо, не знам дали ще се върнеш да прочетеш това, но колкото и да ти се струва невероятно, има и такива държави, където ходят инспектори и дебнат за потенциално падащи клони, изкривени пътни знаци, дупки по улиците и други подобни градски красоти! С които у нас така са свикнали всички, та и даже ви кефят, май?! И тия служители на общината не само намират въпросните клони, ами и бърже-бърже идва бригадата на общинската служба и ги реже, без да пита дали Краваджо е съгласен или не! Виж, за метеоритите има други дето зяпат по небето и ги търсят, даже една група има такава песен, ама то е друга бира! А пък пренебрежителното "Хеле пък в Португеш..." го оставям на акъла ти. Който се присмива на нещо, без даже да има елементарна представа, е сигурно в собствената си представа мнооооооого голям пич! И голям разбирач! А по-простичко казано: глупак и позьор!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД