:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 168
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За какво са й на България посланици?

Държавата има три външни министерства "в сянка", но чака

вътрешното министерство да й оправи външната политика
Светослав Терзиев
България щяла да отзове един или двама посланици. Малко са. Премиерът Бойко Борисов каза навръх 10 ноември от сърцето на обединена Европа - Берлин, че 90% от състава на външно министерство е за уволнение или поне за пенсиониране. Ако не толкова, поне над половината.

"Агентите на ДС са във всеки скандал, във всяка една институция. Ще видите, когато мине проверката във външно министерство за досиетата, какво чудо е там. А тези хора са формирали и формират външната политика на България. Става въпрос за 90% от състава на външно министерство - говоря за последните 20 години, говоря за сега", заяви той и призова тези дипломати "да се ометат". Впоследствие той уточни, че ги подканя да се пенсионират и че не гарантира точно за процента, но връзката с ДС се отнасяла при всички положения за много над половината от състава на българското външно министерство, предаде радио "Дойче веле".

Върти го, сучи го - за 20 години стигнахме пак на изходната позиция. Мечтата на българина от зората на демокрацията да се види дипломат на мястото на уволнените комунистически номенклатурчици сякаш се връща с нова сила. За целта трябва да се опразни външно министерство и да се отворят вакантни постове. Първата голяма чистка бе по времето на Стоян Ганев през 1991-92 г. Тогава той получи благословията на бившия президент Желю Желев, който обясни, че старата съветска школа не струва, и следователно дипломатите като нейни възпитаници са професионално негодни. Думите му се потвърдиха точно от съветския възпитаник Ганев, който назначи за шеф по кадровите въпроси бивша служителка на ДАП Пазарджик, изгони над сто дипломати, а след това емигрира още в качеството си на външен министър. Уволнените си направиха нещо като външно министерство "в сянка" и го нарекоха Национална асоциация за международни отношения (НАМО), която съществува и досега.

Пет години по-късно работата бе довършена от правителството на Иван Костов и неговата външна министърка Надежда Михайлова. Тя докара чистката в МВнР почти до 90%, с което оглави класацията в целия източен блок. Уволнените от нея сформираха второ външно министерство "в сянка", което пък се нарече Българско дипломатическо дружество (БДД). Докато в НАМО доминираха по-възрастните кадри от соцдипломацията, БДД обединяваше средното поколение. То имаше перспектива за по-нататъшна професионална реализация и можеше да чака подходящо време. Някои от членовете му отидоха по-късно в президентската администрация при Георги Първанов, някои се върнаха във Външно по време на правителството на Сергей Станишев. Мнозина обаче си намериха друга работа и не се изкушиха повторно от скромните за новите им стандарти чиновнически заплати в МВнР.

Уволненията нямаше как да не оставят професионален вакуум, но той се балансираше от ударни назначения по непрофесионални критерии, правени от всяко ново правителство. Соломон Паси закара там целия Атлантически клуб заедно със секретарките плюс трабанта си, които преди това се помещаваха в сградата на София прес на "Славянска"29. Междувременно много уволнени дипломати спечелиха съдебни дела срещу Външно и поизточиха бюджета му, което роди идеята да се създаде система за вътрешно изгнаничество. Служителите я нарекоха дипломатично "фризера". По времето на Станишев не бе модерно да се уволнява. Неподходящите се оставяха без професионални задачи, което бе знак, че са влезли във "фризера". На някои не им издържаха нервите и напуснаха, като основаха Българска асоциация за външна политика (БАВП) - третия дипломатически център "в сянка". За разлика от първите два, които имат червена окраска, последният синкавее.

С идването на правителството на Бойко Борисов "фризерът" протече, защото бе включен на затопляне. Дълбоко замразените кадри се размърдаха и някои се озоваха по върховете на Външно. Но както мечките се събуждат гладни след зимния сън, така и надничащите от "фризера" се озъртат за перспективна прехрана. Открай време се знае, че посланическият пост храни обилно, и затова "е добре да си посланик дори на Северния полюс". За целта трябва да се мине през процедурата отзоваване на вече акредитираните посланици. Ако се търси причина, не е проблем да се намери, защото, както се казва в дипломатическите среди, бившият посланик обикновено е "некадърник". Тук трябва да се добави, че новият обикновено се определя като "интригант", но това е друга тема.

Засечката, която стана в президентството с наказанието за двамата посланици, трябва да бъде предупреждение към Бойко Борисов да не бърза със следващи уволнения. За разлика от чистките по времето на Стоян Ганев и Надежда Михайлова, които имаха подкрепата на сините президенти Желю Желев и Петър Стоянов, сега Борисов е принуден да съжителства с президент от друга кръвна група. Правилото на двойния ключ, според което правителството не може самоволно да отзовава и уволнява посланици, а трябва да иска президентски укази, би му вързало ръцете. Не толкова заради отзоваването (защото е лесно да спре командировъчните пари на потърпевшите и да ги принуди да се върнат "по свое желание"), а заради новите назначения. Правителството рискува да остави българските дипломатически мисии задълго без посланици, особено в най-важните столици, защото те са най-привлекателни и първи ще бъдат атакувани от кандидати за постовете. Президентът обаче не е длъжен да издава укази за хора, които не одобрява. Премиерът тепърва ще се учи на пазарлъци с него и за улеснение може да се допита до Симеон Сакскобургготски, който бе овладял похвата "твой за мой".

Другият вариант е да приложи твърдо стила "Борисов": Отзовава посланиците - и толкоз. От което ще стане окончателно ясно, че България може и без посланици. Защото си няма външна политика. По всички въпроси извън Европейския съюз, включително и за Балканите, правилото е "Каквото каже Вашингтон". Даже соцправителството на Станишев го прилагаше във възлови моменти - например когато призна Косово след кратко колебание. Прословутото руско влияние не действа в такива случаи дори в средите на червените. Що се отнася до Евросъюза, там пък съвсем не ни трябва външна политика, защото представянето на държавата зависи повече от работата на вътрешното министерство. Указанията, които ни спуска Брюксел, се свеждат до две неща - борба с организираната престъпност и с корупцията на високо равнище, което няма как да стане с инструментите на дипломацията.

Освен това след влизането в сила на Лисабонския договор скоро ще започне изграждането на Европейската служба за външна дейност, която ще е първообраз на нещо като външно министерство на ЕС. Всяка държава по своя преценка ще може да й отстъпи правото да я представлява в трети страни. Така дори да си уволним всички посланици, ще има кой да им върши работата. От нас ще се иска само да плащаме вноските си, което ще ни струва по-малко от сегашната издръжка на посолства, защото общият бюджет на службата за външна дейност ще се пълни и от останалите държави в ЕС. Не 90%, а 99% от Външно да се опразнят, няма да забележим. Достатъчна ни е министърката с антуража си да ни забавляват.
Христо Комарницки
---
45
7067
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
23 Ноември 2009 23:06
Липсата на независима външна българска политика е наистина отчайваща... Но онази кобила Ж. не е отговорът, гусин Бойко.
23 Ноември 2009 23:16
Мдааа.... Смислена статия, общо взето.

24 Ноември 2009 02:05
Даа, не е имало по-некадърно правителство след десети, а и преди сигурно, вкл. и в областта на външната политика и държавната администрация. Не е имало по-нелепи премиер и външен министър.

Лустрацията не се направи когато й беше времето - при Ваньо Костов. Сега Боко, сам бивш майор от ДС, да ми пее за 90% ченгета в МВнР, не ми звучи сериозно. Сред герберите в НС в момента ченгетата били 34%, сред бесепарите - 20% (по данни на Г. Лилов). Никакви гаулайтерски чистки, никакво слагане на наши некадърници без конкурси, да се отглежда истинска професионална служба.

Дипломатическа служба е необходима на всяка суверенна страна. ЕС не я отменя - (1) страните в ЕС имат често противоречиви външнополитически интереси, (2) самата ЕС политика и служба трябва да се създава от някого - да има основа.

В професионалната държавна служба да се влиза само отдолу, с открит конкурс - (1) подбор по документи по ясни професионални критерии, (2) изпити - за дипломатическата служба по международни отношения и два чужди езика (писмен и устен), български език и обща култура (писмен), (3) психологически тест на характера и креативността - ситуационна игра, и (4) нормално западно интервю - цял работен ден - с бъдещите началници и колеги.

Назначените първо да се обучават примерно 3 месеца в академията на МВнР и 3 месеца в поне една друга европейска страна. Да бъдат назначавани на първи мандат в чужбина веднага след 2 години редовна работа. Кариерното развитие да става по ясни критерии с определени срокове и с вътрешни конкурси. Дипломататите да имат и отделен профсъюз (едно време Петьо Попчев правеше един Български дипломатически клуб - виждаше го повече като творческия съюз, не прост профсъюз, и аз като хлапе му бях писач на пойнтс - но имаше и КНСБ, и Подкрепа).

В цивилизованите страни го няма тоя соц ореол около дипломатите (и въшнотърговските работници, морските и тексимджиите). Дипломатите са едни обикновени чиновници - като митничарите и данъчните, службата им е тежка, макар често интересна - понякога опасности, винаги местене, децата учат в разни страни на разни езици, остават недоучени, макар и с езици, стрес от честите промени. Къде да се мери американския кариерен дипломат по баровщина с банкера от Голдман, адвоката от Крават, консултанта от МакКинзи, мениджъра от голяма корпорация, лекаря специалист, всеки добре печелещ дребен бизнесмен?
24 Ноември 2009 03:11
Бойко би трябвало да знае - още от полицейския си период, че дипломат и шпионин си е едно и също. Това го знае всеки, който е чел поне 3 шпионски романа - а Бойко викаше, че си падал по романите. Нормално е във външно да е бъкано с агенти. По-голяма грижа е кои са агентите на чужди разузнавания - защото и с такива се очаква да е бъкано там.
24 Ноември 2009 03:25
България може и без посланици. Защото си няма външна политика. По всички въпроси извън Европейския съюз, включително и за Балканите, правилото е "Каквото каже Вашингтон". Даже соцправителството на Станишев го прилагаше във възлови моменти - например когато призна Косово след кратко колебание. Прословутото руско влияние не действа в такива случаи дори в средите на червените
Това е самата истина, голата истина!!!Абсолютно същата работа е и при Борисов. Браво на Терзиев, той остава винаги на висота

24 Ноември 2009 05:32
Кво общо има пожарникарлъка с дипломацията, бе тра-ла-ла?

Кои са били от ДС - от ПГУ или друго у-ние - ни е добре известно от време оно, и те не са мнозинство в службата - не бяха и преди 10 години, камо ли сега. Много от тях наистина не са за една чиновническа заплата. А и не всички са лоши хора и за махане сами по себе си.

Но ко ще гоним ченгетата от МВнР, окей, ама дайте да почнем с премиера, а също и с президента, и с 34% герберски депутати и Бог знае колко % сегашни министри, магистрати, бизнес магнати, медийни босове, журналисти, а и службите и т.н.

Т.е. и тая работица на Боко ще е като кучето на нивата, като импийчмента на Гоце. Но всяко грубо разместване на пластовете намалява качеството на администрацията за години напред.

Иначе лично за Лъчо и Бранимир нищо не съм казал, отговорни са за безхаберие. Лъчо с палячовските си подписки е омръзнал от сърце. Той беше поначало политически неподходящ за Вашингтон като сегашен жълт, а и беше следствен за нещо от Варшава.
24 Ноември 2009 05:44
"...сега Борисов е принуден да съжителства с президент от друга кръвна група."
Ами че тя е бившата (не е сигурно дали е бивша) Борисова.
Иначе за автора
24 Ноември 2009 07:32
Да, може и без правителство, без министри, без президентсво- всичко това се дублира на неизмеримо по-висока степен в Брюксел!! Отпадат местните бакали и посредници, пак ще се краде- но вече по европейски, по изтънко и по-умерено, пък и като си човек на Брюксел- живота става песен..И готово!!
24 Ноември 2009 07:35
Със такива дипломати
България много ще си пати.
24 Ноември 2009 07:41
Светослав Терзиев
24 Ноември 2009 07:45
Статията е хубава и точна.
И наистина - като членки на новата "държава" ЕС, ние губим суверенитета си /повече виж в блога - "Не разбирам от демокрация".
Тогава - за какво са ни посланици? Посланиците на ЕС ще вършат и нашите дела.
------------------------------------
Блогът на Генек
24 Ноември 2009 09:01
Чичо Фичо,
Щях да се съглася напълно с Терзиев, но ти ме върна в правата посока и затова за теб е , и е ясно защо. Въпреки това съм песимист и основание за това е , че преди месец в една консулска служба, като исках пълномощно се обърнах към един младеж, от консулството, да го питам и той ми отговори, че е нов и нищо не знае.След като ми издадоха документа в рамките на указаното време попитах за тоалетната, но същият не знаеше и това.
24 Ноември 2009 09:08
Поздравления за автора. Впрочем, "Сега" е единственият вестник, който държи на авторитета си и колегите в него смело изразяват вижданията си. Добре, че все още в страната ни има такова издание. Приятен ден на всички!
24 Ноември 2009 09:10
НАБЛЮДАТЕЛ За какво са й на България посланици?
Миии, както се разбира от статията, да си имаме n-брой министерства на външните работи в сянка. Бе всичко ни е сенки и това е.
24 Ноември 2009 09:12
Агентите , ДС и Гоцето са виновни! Докато не си изчезнат нищо няма да се оправи.
Вся власт ГЕРБ-ам! С Бойком-вперьод!
Абе гербаджии, вижте какво става в страната! Вижте си обещанията в икономическата , в социалната сфера... Какво стана с организираната престъпност, мафиятаСтига сте прикривали некадърността си зад прозрачни материи. Ама и акъл нямате да измислите нещо по- смислено за оправдание.
24 Ноември 2009 09:32
въпросът е неправилно поставен. правилният въпрос е за какво ѝ е на България държавна администрация.
24 Ноември 2009 09:41
Да отидеш чак до Вашингтон, за да "рапортуваш" успехите на 100-те дни Борисов и да ти покажат среден пръст по визите е голяямо постижение...Нейсе.
24 Ноември 2009 09:51
Карикатурата е супер! Не знаех, че е толкова красива външната ни министърка! Пък и всичко й се отдава (както на времето Надето караше самолет).
24 Ноември 2009 09:55
Забелязах печатна грешка:
По всички въпроси извън Европейския съюз, включително и за Балканите, правилото е "Каквото каже Вашингтон"

Да се чете: "По всички въпроси, включително и за Европейския съюз, правилото е "Каквото каже Вашингтон".
Неотменимият факт е, че фантастично раздутият и абсолютно ненужен щат "дипломати" източва жалките доходи на всички останали.
Ако само се публикува във весника списък на "консулствата", всички тук ще се хванат на главата.
Аз например съм сигурен, че броят на българските дипломати в европейските страни е по-голям от броя на английските такива.
24 Ноември 2009 10:07
За двата мандата власт ДПС вкараха много народ в МВнР, та май сега е време да ги разкарат ... в
24 Ноември 2009 10:16
Значи тъпите кукловоди 20 години ни хвърлят прах в очите и все неможе да прогледаме. Цялата политическа фекалия и помия е от една кръвна група. И сега пак поразяващата уста ще се прави на дисидент и м-р Пропър.
Кой ще чисти? Комунезите ли? Ами да се самоизчисти.
Какво обещаваха в каква ли не сфера (икономическата , в социалната)? Както сбориха организираната престъпност и мафията така ще сменят и посраниците.
И на края мантрата - ние ги сменяме но те ги връщат. И що така? Отоговарям - защото се га е ред на ГЕРБ да брани интересите на политическата фекалия и помия.
24 Ноември 2009 10:42
Такава-онакава Желева, ама отиде във Вашингтон и направо при Хилари.
Бойко ще се види лично с Обамата.
Агэнт Гоцэ гледаше Дик Чейни на един телевизор...
24 Ноември 2009 10:59
jorion:
"Но онази кобила Ж. не е отговорът, гусин Бойко".


Не си прав - прочети за резултатите от срещата й с Хилари Клинтън, колко конкретни неща са договорили ...
24 Ноември 2009 12:00
Статията уви е безкрайно точна.
Единствения момент който е изпуснат от "развитието на кадрите" е вупиющата шуробаджанащина и кадруване на роднински принцип за по ниските позиции.
24 Ноември 2009 12:14
За какво са й на България..."
- Президент
- 240 хрантутници
- 150К държавни "лапачи"
...
И то при 7.5 млн народ...почти колкото един нано-град в Китай, или колкото половин NY, де се управляват само от кмет и администрация...
Ама на, нали сме вписани в ООН-то като Държава дгЕ..
(то па една Държава)



24 Ноември 2009 12:34
изгони над сто дипломати, а след това емигрира още в качеството си на външен министър

Други последваха светлия пример като консули. И днес раздават акъл за всичко - от външна политика, през функции на правителството, енергетика (особено зелена енергия), стопанство и финанси, история и съседски отношения, транспорт и комуникации и т.н. Самочувствие, стигащо до грандомания. Само не казва с какъв паспорт е гласувал за парламент и как това се съвместява с условията на приелата го страна. Фичовизъм!
24 Ноември 2009 12:47
За какво са й на България посланици?

А консули?
24 Ноември 2009 13:00
За какво са й на България посланици?



Това не е само заглавие. Това е перверзен начин на мислене. Ако кухите кратуни, които ни управляват, могат изобщо да мислят.
24 Ноември 2009 13:16
OLDMAD:
"За какво са й на България..."
- Президент
- 240 хрантутници
- 150К държавни "лапачи"
...
И то при 7.5 млн народ".


Румънците гласуваха да намалят депутатите (май с около 30%), защо и у нас да не стане ? Да се проведе референдум за това, а "пътьом" да се промени Конституцията и се премахне поста президент, и така за нищо не става тази институция (хеле пък представена от агент-ловец). Намаляване на раздутата държавна администрация (кризата е чудесен и логичен повод за това), и така... Оптимизация !
24 Ноември 2009 13:31
Е как за какво са й посланици? За да има достатъчно на брой топли местенца, където добре изпълнилите поръчките мерзавци да преживят на държавна ясла без нищо да правят и без да имат и грам дипломатически опит - яслички колкото щеш - Казахстан, Македония, Индия, Гърция и много др. Не стига, че са работили срещу интересите на народа, а на всичко отгоре и народът им плаща издръжката.
24 Ноември 2009 13:52
Не мога да разбера защо всички си мислят, че могат да оценят дейността на посланиците? Без да имат хал-хабер понятие от естеството на работата. Такава оценка могат да правят само дипломати от кариерата. А за консулите- гражданите на страната, които са получили помощ от представителствата ни при необходимост.


Ако визирате обаче пишман "дипломати" като Тодор Колев или Филчев, поставете в заглавието ..такива дипломати..Но не ангро, а с имена и практически примери.
24 Ноември 2009 14:58
Цялата какафония е заради правилото " стани да седна".Бая зор ще има докато герберите се намърдат на разни постове. Всички стари стават некадърни, а като погледнеж новите ти става лошо. Нищо ново под слънцето - лошото е, че нямяме възможност да емигрираме някъде.
24 Ноември 2009 15:18
Консулите са необходими най-вече за българите живеещи в съответните държави, преди всичйо за нотариални услуги. Удобство е да имаш в страната, а още повече в града където живееш и работиш да имаш консул, удобство което се заплаща разбира се от българския данъкоплатец.
Въпросът за посланиците е нещо друго. Шарже д'афер (без съветници, секретари, шофьори, секретарки, финасисти, градинари и пазванти) изпълняващ и консулски задължения в столиците е достатъчно. Там където има по голяма българска диаспора (примерно Щатите, Испания, Германия, Англия) - по няколко консулства.
При днешните комуникационни възможности, не виждам нуждата да се изпраща посланик - най-често някой разложен политически труп да излага страната и да харчи еднолично пенсиите на около 50 пенсионера месично.
24 Ноември 2009 15:23
Тъпанарка:
"... лошото е, че нямяме възможност да емигрираме някъде"


Welcome to Mars !
24 Ноември 2009 15:24
Държавата има три външни министерства "в сянка", но чака вътрешното министерство да й оправи външната политика


Нищо не чака, просто трябват добре платени и престижни места за "наши" хора.
24 Ноември 2009 15:56
симо
въпросът е неправилно поставен. правилният въпрос е за какво ѝ е на България държавна администрация.
Бих казал дори! не ни е нужна вече! и държава
нали си имаме Европейски съюз
24 Ноември 2009 17:03
Суверенните държави имат дипломатическа служба. Колониите не. За тях се грижи метрополията. България какво е?
24 Ноември 2009 17:42
България е колония на която скоро и казаха куот
"източна европа требе да престане да реве"
енд ъф куот.
24 Ноември 2009 18:30
'Ма не е така бе уважаеми форумни колеги!
Аре помислете малце!
И попрочетете малко История...
С когото сме се Фанали...хаир не е видел!
Исторически е доказано, без майтап!
24 Ноември 2009 20:02
Това което се набива на пръв поглед от статията е , че като член на ЕС , външната политика на РБ ще стане още по независима от БГ правителството и по зависима от външни фактори. Освен това много правилно са посочени големите чистачи , "талибаните" във външната ни политика другаря Ганев , Надето и специалиста по всичко С.Паси. След първите двама действително вече няма да има нужда от БГ посланици , а "дипломат-консуматор" от съответен цвят според модата в БГ /жълти , сини../. Добре , че Станишев поне не постъпи като предшествениците си "талибани". Какви посланици само имаше в онези славни времена, да ти стане приятно , че си българин и с гордо наведена глава да не споменаваш , че си такъв в страната която посещаваш.
24 Ноември 2009 20:29
"България какво е?"
По-лошо от колония. Васална територия, по непринуден избор на собствените си власти . Различна от малка Словакия, например.
24 Ноември 2009 21:38
Браво на АВТОРА!!!
Най-после да се каже нещо значимо по повод ония дето папат парите на българските данъкоплатци.
Започва да се вижда, че покрай посланиците и комунистите педерастията взе да не прави впечатление!
24 Ноември 2009 22:11
Статията е добра.
С Чичо Фичо в случая (за подбора на кадрите) съм 105% съгласен.
За какво са й на България посланици?
Въпросът може да се разшири и обобщи: За какво са й на България учени? (от масата скудоумни и намаани мнения по време на разразилата се напоследък дискусия стана ясно, че не й трябват). За какво са й на България учители, лекари, писатели, поети, художници, артисти и т.н. (списъкът може да се продължи до пълното и окончателно изчерпване на професиите, изискващи висше образование).
По-лесно е да се постави въпросът - Какво й трябва на България?
Тогава списъкът ще се окаже убийствено кратък.
24 Ноември 2009 22:51
Няколко важни уточнения:
1. Уволнени от Ст. Ганев са общо 105 дипломати от следните категории:
- т.нар. "служители на двойна заплата" (т.е., работещи под дипломатическо прикритие служители на службите;
- партийни кадри (основно от отдел "ВПМВ" на ЦК на БКП), спешно назначени във Външно от Бойко Димитров през пролетта на 1990 г.;
- представители на партийната номенклатура, назначени във Външно след изпадането им "в немилост"
2. Уволнени от Н. Михайлова са не повече от 50 дипломати от две категории:
- групата дипломати от средното поколение, открито обвързани с БСП, заели ръководни позиции в МВнР по времето на министрите Ст. Даскалов и Г. Пирински;
- възстановените от Г. Пирински дипломати уволнени по времето на Ст. Ганев.
3. При дипломатически състав наброяващ във всеки момент от 1990 г. насам не повече от 500-600 души, твърдението за 90% уволнения по времето на Н. Михайлова е напълно несъстоятелно и невярно.
4. Основната теза на статията, че Бойко Борисов готви масови уволнения във Външно, за да изпрати свои хора за посланици, е спорна и в известен смисъл манипулативна:
- През 2010 г. изтичат 4-годишните мандати на над 30 ръководители на мисии: Швейцария, Холандия, Белгия, Австрия, ООН-Виена, Финландия, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Албания, Русия, Аржентина, Венецуела, Куба, ГК-Мюнхен, Мароко, Алжир, Либия, Египет, Ливан, Сирия, Йордания, Кувейт, ЮАР, Виетнам, Монголия, Иран, Афганистан. Заедно с вакантните в момента постове във Франция, Турция, Македония, ГК-Торонто и ГК-ОАЕ, това са над 30% от постовете за ръководители на мисии;
- 28% от ръководителите на мисии в момента са политически назначения и биха могли да бъдат сменени с кадри на ГЕРБ.
- Тоест, дори без уволнения, ГЕРБ има достатъчно възможности да уреди с посланически постове "свои" кадри от министерството или извън него.
5. Към момента, комисията по досиетата все още не е извършила проверка за принадлежност към органите на бившата ДС за бившите и настоящи ръководители на мисии от 1990 г. насам. При извършените проверки по друг повод обаче вече бяха извадени на светло около 50 души, за които е установено, че са били щатни сътрудници или агенти на бившата ДС. Почти същия брой са и ръководителите на мисии, проверени от комисията по друг повод, за които не е установена принадлежност към органите на бившата ДС.
, Алжир, Либия, Египет, Ливан, Сирия, Йордания, Кувейт.
26 Ноември 2009 21:53
Страната ни е малка. Не знам колко са чуждите посолства у нас, но ако са по-малко от нашите навън, значи че в общи линии не си знаем сметката. Смятам, че европейски посланици биха защитавали нашите интереси по-добре от червените ни тулуми.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД