:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
абсурд

Столичани ще плащат, за да плащат

Идеята за платено паркиране във всички квартали на София е всъщност идея за нов данък
Едва изчакахме да минат предизвестените кметски избори в София и в общинския съвет заизскачаха тактически отлагани покрай вота проблеми. Само за седмица, още преди да се е заклел новият кмет, на "Московска" 33 успяха ударно да гласуват промените в общия устройствен план на града и да сервират на софиянци нова-новеничка политика по паркирането в града. И ако планът е разработван повече от година и основните критики и дебати в Столичния общински съвет се сведоха до застрояването на "София ленд" и новия гробищен парк в Казичене, то новоизлюпената идея паркирането в цяла София да е платено е притеснителна. Новата кметица заяви, че е против , но няма никаква гаранция, че идеята няма да бъде гласувана въпреки всички уговорки, които авторът й Радослав Тошев от ГЕРБ започна да прави след раздухването на скандала.

Преди да дойдат камерите, Тошев настойчиво обясняваше из кулоарите на "Московска" 33 как общинската собственост не трябва да се ползва безплатно от гражданите. С този аргумент общинарят оповести предложението си софиянци да плащат, за да паркират колите си пред собствените си домове - не само в центъра, но и по кварталите. Тошев не се подвоуми да обяснява как хората все още разсъждавали по социалистически, че улиците били народни, а те всъщност били общински и не можело да се ползват свободно. Все едно в частния ви двор да дойде някой да си паркира колата, не спираше Тошев.



Всъщност улиците наистина са на столичани



- строени, кърпени, презакърпвани от собствените им данъци. Тук претенцията, че гражданите не искат да плащат за услугата, която ползват, защото са свикнали така или иначе да не плащат, е напълно безпочвена. Първо - услуга всъщност няма. Това, което Тошев предлага, на практика се явява обикновено рентиерство, и то на публична общинска собственост, целящо да пълни бюджета на общината. В така наречените квартални паркинги - всъщност циментирани площадки пред блока, никой няма да охранява автомобилите, няма да ги застрахова за повреди или кражба. С други думи столичани ще плащат, за да плащат.

Тези суми ще се трупат паралелно с останалите данъци, които по идея отиват за инфраструктура. И данък сгради, и данъка върху автомобилите пълнят общия бюджет на общината и се харчат за това градът да е благоустроен. Казано иначе, таксата за паркиране на практика се явява нов данък, който обаче ще потъва в търговско дружество. Идеята е парите от новата такса да постъпват в общинския Център за градска мобилност, който да ги харчи за подобряване на транспорта. Тук е второто място, в което логиката на Тошев потъва. Финансовите отчети на "Паркинги и гаражи" показват, че колкото повече се разраства "Синята зона", толкова повече растат разходите за обслужването й. Тоест събраните суми от такси за паркиране ще потънат за купуване на нови и нови паяци, електронни четци за sms-паркиране, набиване на антипаркинг колчета, разчертаване с боя на паркоместа...и печалба. Защото макар и общинско, дружеството е регистрирано по Търговския закон и генерира печалба.

Че столицата има



нужда от спешна реорганизация на паркирането и по-строг контрол,



включително и в кварталите, е безспорно. По цял свят в центъра на големите градове хората плащат солено за престой. Но там има удобен и уютен градски транспорт, има огромни подземни паркинги. Тоест общините първо са създали алтернатива на гражданите си за придвижване и паркиране и едва тогава са наложили таксите. У нас логиката е обратна - ние първо ще въведем такси, а после ще строим паркинги и ще модернизираме транспорта. "Когато на хората им стане скъпо да ползват автомобилите си, тогава ще си оставят колите на буферни паркинги и ще започна да ползват градския транспорт", гласи философията на Тошев за регулиране на потоците към центъра. Хубаво. Но буферните паркинги все още са въображаеми, а транспортът се движи на полу-лятно, полу-зимно разписание, защото няма средства да пусне повече коли по линиите.

Също толкова неубедително звучи и иначе привлекателната идея на Тошев влизането с кола в най-централните части на града да се забрани: "Да дадем центъра на пешеходците и майките с колички". Как ще се свържат северната и южната част на града, Тошев не казва.

Искрено се надяваме, че номерът "още един данък" няма да мине. Не защото сме против данъците и тяхното плащане, а защото сме против чиновническите недоразумения, които по-скоро ще направят хаоса пълен, отколкото да вкарат ред.
43
3258
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
23 Ноември 2009 23:21
таксата за паркиране на практика се явява нов данък, който обаче ще потъва в търговско дружество.

Е, точно тука е заровено кучето.
Търговското дружество, макар и общинско, е самостоятелен субект и ще харчи пари по свое усмотрение. Също като "Информационно Обслужване" - за заплати по 5-6000 на месец, за вратовръзки и луксозни обяди, но най-вече - за договори с "правилните" фирми-подизпълнители.
24 Ноември 2009 03:46
Я някой по пекан по въпросите на собствеността да ме светне-кой е субектът на общ.собственост-общинарите или жителите на общината?
24 Ноември 2009 07:07
Крайно време е да се въведе и данък върху чистия въздух, зер въздуха в София е чист заради Витоша и Стара планина.
24 Ноември 2009 08:18
Аз пък предлагам друго: езикът ни е част от културното ни наследство, а културното ни наследство принадлежи на държавата.

Следователно, държавата има пълното право да наложи данък върху използването на българския език....
24 Ноември 2009 09:12
Ей не разбрахте, че за всяка услуга се плаща - даже и за най-калпавата. Улиците били зле и заради това нямало софиянци да плащат?? Ами нали са вашите улици? Ще живеете в кочина? Явно така ви е добре.

Гледаме улиците в западните държави и им се чудим, колко да добре поддържани. А то много просто - там хората си плащат данъците. А данъците им хич не са малки. Само данък сгради е 1% от цената на имота.

Тук данък сгради е 2 промила, че и по-малко и то от измислена данъчна оценка - няколко пъти по-ниска от цената на имота. И сега, за да се компенсира липсата на ресурс, софийска община се чуди какви безумни идеи да предложи. Или пък друго в момента данък МПС е 50-100лв/какъв ли е данъкът на запад?/ и хората често си имат по 3-4 коли - таралясници, ама коли. В повечето случаи въобще не ги поглеждат.. нямат разходи по тях.. за какво да ги поглеждат. А да, освен това много хора и този данък не си плащат.
24 Ноември 2009 09:18
1. Като ще плащам за паркиране пред блока ще имам ли оситурено парк место?
2. Ами приходящите (нежители на София) с регистрации Р; РА; КН; ВР; А; В и всичко което е тук "временно", те ще паркират ли пред блока, при условие че въобще не си плащат данъците в София??
24 Ноември 2009 09:53

БРАТЯ не "живейте"........
24 Ноември 2009 09:56
Тоест общините първо са създали алтернатива на гражданите си за придвижване и паркиране и едва тогава са наложили таксите.


Не е зор общината да се занимава с неща, дето не са ѝ работа. У наше село (по местопребиваване), всичкото паркинг е частно и платено - месечная такса около нас е към 300 евра.

Който не ще да плаща на месец или си купува жилище с место за паркиране (и плаща в крайна сметка пак толко ), или не кара кола.

Крайно време е и по Софето да стане така, иначе от селяндури и таратайки нема къде да паркирам като идвам на гости.
24 Ноември 2009 10:06
Плитък материал

По улиците е хаос, всеки си е купил таралясник за 2 000 и е тръгнал да се пери с него.
Всичко в този живот се плаща, така е с трафика и паркирането. Нека не е платено паркирането, а да утроят годишния данък, да следят дали всеки има Гражданска, дали отговаря на техническите изисквания и нещата ще почнат да се избистрят.
Да, трябват и паркинги и градски транспорт. Но и сега сума ти подземни паркинги в центъра стоя празни, защото нашенеца е хитрец, иска да паркира до вратат на службата си и да не плаща изобщо.
За градския транспорт - може да е точен и уютен, но билетчето трябва да е 2 лв, всеки да плаща и да се изчистят улиците от премногото коли.
Стана ли Параграф 22?
Трябва дасе научим, че всичко има цена и ако искаме да е като на Запад, да почнем да си я плащаме. Разсичането на транспортния хаос в СФ почва от ограничаване на автомобилите!
24 Ноември 2009 10:27
Имам три коли в семейството и плащаме разрочени гражданска отговорност. Оказва се, че след март месец, в сайта за проверка наличието на гражданската и трите коли нямат гражданска. Просто някои не са си направили труда да впишат поредната вноска и да удължат срока на застраховката. Подозирам, че това е трик на застрахователите за да плачат, че 20 % от колите нямат гражданска и да искат повишаване на вноските. Изненада ме възможността в самия сайт да сигнализирам, че има неточност и да се поправи, но аз не си направих труда да им отварям очите. Те май нарочно си ги държат затворени.
24 Ноември 2009 10:38
абсурд
Столичани ще плащат, за да плащат

Идеята за платено паркиране във всички квартали на София е всъщност идея за нов данък
ДЕСИСЛАВА КОЛЕВА



Абсурд е, че 20 години след демокрацията червените кратуни не престават с идиотската си комунистическа пропаганда.


В тон с буламача е вряскането на лумпен-камунизите, които не могат да забравят времената, в които да си плащаш за нещо, за тях не се отнасяше.
24 Ноември 2009 11:10
алабала12 Я да те питам - имаш ли бегла представа колко милиона лапка общината от нас във формата на данъци годишно???? Ако не знаеш поинтересувай се , само да не се уплашиш от цифрата!!! После разучи каква мижъва част от тях се дават за подържане на пътищата(ремонт, нови пътища и т.н)!!! И накрая въпроса - КЪДЕ ПО ДЯВОЛИТЕ ПАК ТАКА ЛЕКО И НЕАНГЪЖИРАЩО ИЗТИЧАТ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ПРИДОБИТИ ОТ ДАНЪЦИ?????
24 Ноември 2009 11:29
Каква мобилизация на никове е настанала по-горе. Дали всички са от "правилните" частни фирми, дето се надяват да намажат от намерението за изтупване на чувала или просто са малоумни - няма значение.
-
Цялата схема, дето им е мерак е прозрачна - раздават едни концесии за паркинги, срещу едни тлъсти комисионни под масите. За да могат комисионните да бъдат по-тлъсти и паркингите да се понапълнят (така си мислят), то забраняват паркирането в големи зони, около тях, а за да е пълна далаверата въвеждат платено паркиране навсякъде.
-
Само дето рекетьорският начин на мислене се проваля и ще се проваля. Така например през 2005 г. Бойко Борисов затвори Витошка за да напълни паркинга на НДК в който има дял. Резултатът - вместо да му напълнят паркинга, офисите бързо се изнесоха от Витошка.
-
Въпреки, че няма как да стане, а ако стане ще е за съвсем кратко, то ако това се случи, то няма да се учудя, ако населено място извън София започне бързо да се разраства. Дали изоставените градове в джунглите на Камбоджа не са имали гербаджии за управници ?
24 Ноември 2009 11:31
Sossa:
Нека не е платено паркирането, а да утроят годишния данък

Аз пък не съм съгласен - направих си гараж в къщата, побирам в него две коли - ван и една фиеста - това са ми всъщност две стаи или една голяма. Прибирам си там колите, не защото много ми е мъчно за тях, а за де не се чудя къде по улицата да паркирам. Значи аз мога да дам пари за гараж, да се лиша от жилищно пространство /или дворна площ/, а съседа не желае да прави това и си паркира точно пред вратата на моя гараж. Но когат му кажат, че за това удоволствие трябва да си плаща - не можело то така, трябва данъците да се качат, за да продължи да си паркира безплатно. Но данъка ще се покачи и за мен - а защо, при условие, че колите ми стоят в гараж в двора ми, не заемат място на улицата, освен когато са в движение, а за паркиране в центъра така или иначе си плащам. Защо да ми вдигат данъка?
24 Ноември 2009 11:36
Плащат се прекалено много данъци и такси на общината. А услугите, които предлага са повече от съмнителни.
Плаща се данък сгради и такса смет. Който данък сгради е именно за поддържане на инфраструктурата около въпросната сграда.
Ми 200 лева по 200 апартамента в един блок са 40 000 лева - с тези пари можеш всяка година да асфалтираш улицата пред блока. А улиците в момента са пълни с дупки.

Нямам против да се плащат данъци и такси, но пък и нека са съобразени с възможностите на хората.

И трето - общината, това са хората. Улиците са създадени и платени от същите тези хора които живеят в общината. Както и цялата останала инфраструктура. И същите тези хора с различните такси и данъци продължават да финансират изграждането и поддържането на същата тази инфраструктура. И е безумие при положение, че въпросната поддръжка е под всяка критика, да се вземат още и още пари от гражданите.
24 Ноември 2009 11:48
40 000 лева - с тези пари можеш всяка година да асфалтираш улицата пред блока.

Не можеш, щото Радослав Тошев и компания имат нужда да си купят бентлита, да ходят до Бали и т.н. насъщни нужди да покриват.
24 Ноември 2009 11:54
todortk - с 40К лева от 200 апартамента? как ще поддържа цяла улица? Това не е само по два грама асфалт да се хвърли, то има и тротоари има и чистене и т.н. Да не говорим, че има и инфраструктура под улиците. Освен това не е само една улица около тези 200 апартамента, поне няколко са. Има и градинки. А да и това за цяла година. Т.е. По 100 лева няма на ден.
24 Ноември 2009 12:06
Улиците не се правят веднъж и забравят имат си срок на годност да речем 20 години. Т.е. грубо казано с парите за 20 години трябва да може напълно наново да се построи инфраструктурата от нулата. Т.е. при нашия случай с 40К*20= 800К да се изградят около тези блокове улиците, тротоарите и инфраструктурата под тях/канализация да речем/.. + поддръжката, чистене и т.н.. Нещо не излиза сметката, нали?
24 Ноември 2009 12:09
А как ще "стигнат" майките с количките си от краищата на София до центъра й, че да му се порадват и да се поразхождат! Явно най-важното за нашите управници е набързо да си нанижат парични знаци в джоба, а иначе"'грижата" им за софиянци е само параван. Ще си получат паричките за всичките "прекрасни" идеи , без да се помръднат да ги реализират, и това ще е всичко! Идеите са утопия, а парите - реалност!
24 Ноември 2009 12:48
До алабала12

Пееш ли Пенкеле, ама кой да те слуша. Ти да не би само данък сгради да плащаш??? Пак ти повтарям проучи колко(ще ти подскажа малко) милиарда лапка общината годишно! И ако ми кажеш пак , че не стигат не само за улици , ами за всичко ще стигнат. Проблема е на кого от общинарите частната фирма ще ремонтира пътищата- ПАНИМАЕШ!?!?!
24 Ноември 2009 12:55
Това е поредния опит да се наложи нов пряк данък.


Да припомня на бодро ръкопляскащите в тази тема пишман-софиянци от времето на бат Желю, че преди мно-о-о-го години, когато имаше софийско жителство, гражданите на Столицата получаваха върху заплатата си "софийски"..за да не бъдат ощетявани от изкуствено завишения стандарт.
24 Ноември 2009 13:23
За мене пък идеята не е притеснителна, а много добра. Притеснителното е, че автори като Десислава Колева пишат без да разбират и без да отговарят защо идеята за платено паркиране е притеснителна. В цивилизованите общества влизането или живеенето с кола в центъра на големите градове е лукс, който се заплаща. Ако не се заплаща и още повече, ако не се контролира, се стига до безобразията и анархията в центъра на София, които са много по-близо до Ориента отколкото до цивилизована Европа. Нито една статия относно паркирането не засегна и големият проблеми с т.нар. бизнеси в центъра - ресторанти, закусвални, пицарийки, капанчета, магазини и магазинчета, зареждането със стока на които, както и когато им падне без ред и правила сериозно блокира центъра на големия град. Не трябва да се издава разрешение на такива обекти, ако не е предвидено и няма възможност за ползване на парко-място за товарно-разтоварни работи. Същите трябва да се извършват само в определени часове, за да не пречат на трафика. Ежедневие е да спре буса в единствената лента като запуши цялото движение, да пусне аварийките и 5 мин. да разтоварва бира или кола или чушки и домати.
24 Ноември 2009 13:23
Лошо няма - нов данък, щом трябва - ще го плащаме. Имам само два въпроса:

1. Какво ще получат гражданите срещу този данък? Чух само задълженията ни да плащаме постоянно за всичко - добре, но нека да видя конкретни (не общи простотий за майки с колички) неща, които ще получа срещу парите си.
2. Как правейки паркирането платено в дву и горница милионен град Общината смята да осигури неговото спазване и прилагане? Ще трябва огромен финансов и човешки ресурс за да заработи такава система....

Затова си мисля, че това е обикновена тъпотия и ще се нареди до нашата писта за Формула 1 или космодрум в Странджа Сакар...
24 Ноември 2009 13:27
Резултатът - вместо да му напълнят паркинга, офисите бързо се изнесоха от Витошка.


Я стига говори глупости - пробай се да намериш място под НДК. През 2004 нямаше проблеми. 2006-та се чакаше два-три дена, през 2007 - около седмица, а през последните две години не можеше да се дореди човек и за месец.
24 Ноември 2009 13:39
simo,
говоря ги за 2005, като Бойко стана кмет и затвори Витошка. Тогава, всички фирми с които ми трябваха за нещо и които до тогава бяха разположени там се изнесоха от района. Обяснението - "Бойко се опитва да принуди нас и клиентите ни да му пълним частният паркинг на НДК. Ама няма да стане. Ще сме там, където ние и клиентите ни могат да спират спокойно без да плащат."
24 Ноември 2009 13:43
Какво ще получат гражданите срещу този данък?

Ами как какво ? Ще им разрешат да си спират колите пред домовете си. Също както 90-те същите хора разрешаваха на собствениците на магазинчета и заведения да работят със собствеността си. Срещу "скромна" такса за "охрана" или "застраховка". Нищо ново. Това е успешния "мутробизнесмодел", който сегашните управляващи познават от собствен опит. -
-
И не се учудвай - от партия на мутрите само рекет може да се очаква. И го правят.
24 Ноември 2009 13:43
правилно го е казал общинаря-откривател: общинските разходи може да са народни, но печалбите от общинските активи са частни!


тоя град не е на жителите си, нито тая държава е на гражданите си. техни са само разходите по издръжката.
24 Ноември 2009 13:44
това по горе ми е доста странно като твърдение. не че нещо ама баш тогава офисът ми беше на солунска и витошка ъгъла. да и паркирането по тротоарите на централните улици НЕ‌ ‌ Е НОРМАЛНО
24 Ноември 2009 13:49
Brightman, аз лично харесвам "Витошка" без автомобили. А ако спирането на трафика по тази улица е накарало някого да спре да се вре в центъра с таратайката си - мога само да поздравя Борисов. Не ми дреме дали го е направил, за да пълни паркинга при НДК. А и мисля, че служебните абонаменти по "Витошка" не са били без пари.
24 Ноември 2009 13:50
A, Brightman, btw какво стана с липсващите 30 000 гласа - копирахте ли извлеченията от секционните протоколи?
24 Ноември 2009 13:50
F666 - за другите данъци не говоря. В момента, тъй като данък сгради е много нисък, се получава така, че за асфалта и поддръжката на твоята улица се плаща с данъците на хора които въобще може и да не живеят в София. Щото много фирми си изнесоха централните офиси тук и тук плащат данъци, независимо, че работниците им на другия край на България.

А когато човек не си плаща за поддръжката - не му и пука за вида на улиците в квартала.
24 Ноември 2009 13:56
На общината нищо не и пречеше, да задължи инвеститорите да проектират под новостроящите се сгради (от жилищни, до МОЛ-ове) да се изграждат подземни паркинги. Тогава щеше да има оправдание, че нещо е предвидено. Сега си е жива далавера за няколко частни фирми и хранилка за общинари. Точно както сметосъбирането и почистването. Плащаш, за тоя, дето вее гората.
24 Ноември 2009 14:06
Evasion,
още не, но това не означава, че няма да го направим.
24 Ноември 2009 15:26
Доколкото съм ходил в чужбина, никъде такъв данък не съм видял.
Има ли някъде в света такъв данък - ако някой от форумците го е срещал, моля го да пише...
24 Ноември 2009 15:47
Тоя требва да ми плати че не съм отишъл да го ошамаря пред съседите му.
24 Ноември 2009 16:26
Е и какво излиза? Аз като живея в центъра Трябва да си плащам скъпо за нещо което дори не ми е осигурено за ползване, от една страна на Раковска няма места за паркиране, от друга да давам и по 2-3 лева на час, евентуално ако намеря, Това ли е така наречената Демокрация?
24 Ноември 2009 16:34
"да задължи инвеститорите да проектират под новостроящите се сгради (от жилищни, до МОЛ-ове) да се изграждат подземни паркинги. "
Значи обеснявам популярно по лични наблюдения,
на ниво експертен/ идеен проект горе долу сичкото офис / жилищна сграда идва с проект за 1 -2-5 нива подземен гараж.
Това до момента на получаването на разрешително за строеж.
От там нататък след първа копка строителят се натъква на непредолими затруднения под формата на примерно подпочвени води (разбирай по скъпо идва от от нормалното строителство пък на по евтино се продава) и следва заличаване на всяка идея заприлежащ паркинг.
от там нататък шапка на тояга.
пс. по горното сценарии съм го наблюдавал на три пъти последното десет години, а това са 100% от строежите дека съм бил замесен под една или друга форма.
24 Ноември 2009 17:47
И най-интересното в Синя зона - София е, че се събират пари за паркирането ... за да се назначат още хора, които ... да събират пари
Всъщност в Центъра, освен че някъде е разчертано, има знаци и наслагаха колчета - улиците в голямата си част не стават и за спиране
24 Ноември 2009 18:41
Като си спец, Митко, знаеш, че можа де бъде упражняван ефективен инвеститорски контрол. Има достатъчно методи за дренаж (спомни си какво езеро беше под НДК). Ако общината имаше желание да действа професионално и в интерес на града, вече в София за 20 години щеше да има (поне) 500 хиляди подземни паркоместа.
24 Ноември 2009 19:58
никакъв спец не съм, но наблюдавах как "строители" ни строиха на нас блок (в смисъл на мой парцел) плюс по служебна линия имам наблюдения.
че има строителен контрол има но никой не го бръсне за *****. прекалено много пари и интереси има намесени.
как иначе да обясним как съвсем нови блокове и офис сгради взимат акт16 без да има улици до тях ? това само като пример - просто нещата са навързани като свински черва и от години в общината просто спят и се скатават а положението става все по зле.
25 Ноември 2009 10:38
simo
Резултатът - вместо да му напълнят паркинга, офисите бързо се изнесоха от Витошка.
Я стига говори глупости

Това значи да спре да говори изобщо.
simo, точно
25 Ноември 2009 10:44
4uka
Е и какво излиза? Аз като живея в центъра Трябва да си плащам скъпо за нещо което дори не ми е осигурено за ползване

Точно така излиза. Както "излиза" на хората, живеещи в големите градове по света.
"Осигурено за ползване"? Това е частната собственост. Улицата пред апартамента ти е толкова твоя, колкото и на байчото от Силистра.
27 Ноември 2009 11:45
Само нещо да уточня- хората с гаражи се самозаблуждават че са избягали от проблема за паркирането на улицата. Да да ама не. И това е измислено - мястото пред портата на гаража се счита за празно тъй като трябва да се излиза и влиза нали? Е- казват експертите - следователно и за него се плаща тъй като се счита за заето, въпреки че е празно. Ето ви параграф 22.
Колкото до заплащането за паркиране пред блоковете - считайте го за извършено, тъй като е огромен финансов ресурс. За пример - в центъра плащам 70 лв на година.
Повече няма да се вдигне но представяте ли си 70 лв на минимум 500000 автомобила. Ресурс който няма да бъде изпуснат. За сведение и в тази процедура има закачка. А тя е че нямаш право да паркираш повече от един автомобил на апартамент. Ама синът ти също имал авто. Да го паркира където ще или да плаща кинта на час.
Лошото е че когато преди година, година и половина , ние, живеещите в центъра повдигнахме въпроса за тази явна несправедливост, масата във форума със злорадство се подиграваше.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД