:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,405,319
Активни 157
Страници 2,304
За един ден 1,302,066
Изследване

Финансовата криза отключи масова корупция

Световният антикорупционен индекс отчете, че нито един регион в света не е застрахован от подкупност. Афганистан и Ирак, които са демократизират от световната общност от няколко години, продължават да се смятат за най-корумпираните страни в света
Снимка ЕПА/БГНЕС
Хиляди индонезийци протестираха в Джакарта срещу корупцията в страната на 18 ноември. Индонезия е на 111-о място сред 180 страни в индекса за корупция на "Трансперънси интернешънъл".
Финансовата и икономическа криза, както и опитите за преодоляването на последиците от нея, са отключили повсеместна корупция по цял свят. Това става ясно от анализа, съпътстващ Индекса за възприятие на корупцията за 2009 г., изготвен от световната антикорупционна организация "Трансперанси интернешънъл". Изследването показва възприятията на чуждия бизнес за нивото на корупцията в публичния сектор на 180 държави.

Според авторите на проучването тазгодишните резултати показват ясно, ченито един регион по света не е застрахован от корупцияПовечето страни, включени в изследването през 2009 г., имат стойност на индекса под 5, което е твърде притеснително. Корупционният индекс класира страните по скалата от 0 (за държави с изключително високо ниво на корупция) до 10 (за държави с изключително ниско ниво на корупция). Нива над 5 се считат за добри, тези под 5 - за притеснителни, а под 3 направо за тревожни.

Индексът, който се прави от 1995 г. насам, се счита за комплексен индикатор, съставен на базата на информация, получена от 13 различни експертни изследвания и проучвания, проведени от 10 авторитетни институции. Сред тях са "Фрийдъм хаус", Световен икономически форум, Световна банка, Фондация "Бертелсман", Центърът за изследване на световните пазари, Институт за управленско развитие.

В тазгодишния анализ е записано, че "нестабилните държави, които са застрашени от война и тези с нестихващи конфликти, се задържат на дъното на класацията и получават най-ниските стойности на индекса". Или казано иначе, се считат за най-корумпираните страни в света. Сред тях са Сомалия (със стойност на индекса от 1,1), Афганистан (1,3), Мианмар (1,4) и Судан, наред с Ирак (1,5). Тези резултати показват, че страните, които се възприемат като най-корумпирани, са точно тези, които са обхванати от продължителни конфликти, допринесли за разпадането на тяхната управленска структура.

Няма как да не прави впечатление, че именноИрак и Афганистан са в дънотона тази печална класация. И не заради друго, а защото от години световната военна, икономическа и финансова общност демократизира тези две страни и налива милиарди долари и евро в операции там.

Най-висока стойност на индекса за 2009 г. имат Нова Зеландия (9,4), Дания (9,3), Сингапур и Швеция (9,2), Швейцария (9). По традиция в челото са и още скандинавски и изобщо северни държави, които винаги се дават като пример за антикорупция. Там са страни като Норвегия, Финландия, Исландия. Макар че и трите държави бележат спад в сравнение с миналата година.

Авторите на изследването обаче като цяло отбелязват, чеобщите резултати за 2009 г. предизвикват загриженост,тъй като корупцията продължава да се крие там, където има неясни правила, където институциите не са достатъчно стабилни и правителствата не прилагат законодателна рамка за противодействия. "Дори развитите индустриални държави нямат основание да са удовлетворени: предлагането на подкупи и използването на корупционни практики често става с участието на бизнеса от тези страни", се отбелязва в анализа. Освен това се акцентира, че законодателството, което предвижда строго пазене на банковата тайна в много държави (при това класирани в челото на антикорупционния индекс), сериозно подкопава усилията в борбата с корупцията и възстановяването на откраднати активи.

Плащането на подкупи, създаването на картели, както и други корупционни практики фактически подкопават конкуренцията и допринасят за големи загуби на ресурси във всички държави. Така според изследване на "Трансперанси интернешънъл" от създадени в периода 1990 г.-2005 г. частни международни картели сананесени загуби от около 300 млрд.долараИ ощетените са потребители от цял свят.

Анализът в частта за Европейския съюз също буди тревожност. Освен че има рязко разграничение на Севера и Юга, при което първите страни са далеч по некорумпирани, а вторите притеснително подкупни, като цяло се отбелязва общ спад и притеснителни тенденции.

Така намалява индексът на Чехия, което се обяснява с политическата нестабилност от началото на 2009 г., както и с изявления на правителството, целящи намаляване независимостта на съдебната система. Освен това страната е подписала Конвенцията на ООН срещу корупцията, но още не я е ратифицирала.

Гърция също бележи спад, при това значителен в индекса - от 4,7 до 3,8. Обяснението тук е значителни забавяния в хода на съдебния процес, както и низ от скандали, свързани с корпоративна корупция. Слабите резултати на Гърция показват, че присъединяването към ЕС не води от само себе си да намаляване на корупцията. Нещо, което е отчетено и за Румъния. Тя не е отбелязала никакъв напредък в индекса. Всъщност Румъния, България и Гърция са в дъното на класацията от страните от ЕС - с индекс от 3,8.

Обяснението за Румъния е в политическа нестабилност, поредица скандали. В анализа дори се отчита, че "рискът от корупция в страната се е увеличил от началото на преговорите за присъединяване към ЕС". Дори се отбелязва, че колкото и да е странно членството на Румъния в Съюза е довело донамаляване на натиска за реформиПостоянните скандали, свързани с обществени поръчки и забавените реакции от страна на правителството, както и проблем с имуществените декларации на водещи политици, са намалили индекса и на Словакия. И Латвия е понижила своя. Обяснението и тук са корупционни скандали по високите етажи, както и опитите на предишното правителство за отслабване на Националната антикорупционна агенция. Може би единственото и най-сериозно дело относно корупция е свързано с опитите на бившия кабинет да спаси местна банка от банкрут с държавни пари. По този начин се счита, че собствениците на банката са се облагодетелствали, както и големи инвеститори, а вероятно и политически лица.

Единственият отбелязан по-ярък възход в индекса е на Полша - от 4,6 до 5. Обяснението е, че там е създадено специално министерство за борба с корупцията, увеличаване на броя на разследванията, провеждани от Централната служба за борба с корупцията. Отчита се и планът за приемане на национална стратегия за борба срещу корупцията,наричан още "Антикорупционен щит"Един от основните изводи от изследването е, че дори държави, които са в челните места на класацията, се сблъскват с предизвикателствата на корупцията. За тях тя е един от факторите, които може да възпрепятстват бързото възстановяване на техните икономики.

"Не може да има място, където парите, придобити чрез корупция, и техните притежатели да са в безопасност. Време е да се сложи край на извиненията за неуспехи в противодействието на това явление", отбелязват авторите на анализа. И призовават почтените компании "да престанат да извършват дейност в държавите, определени като центрове на финансови измами". Както и напълно и по цял свят да бъде прекратен режимът на банковата тайна.

Може би там някъде е разковничето.

---КАРЕ----

Корупцията е от години ахилесова пета на БългарияСлед като миналата година България се срина в световната антикорупционна класация, то през 2009 г. тя вече бележи лек напредък, като индексът й от 3,6 се повишава на 3,8.

Всъщност, страната ни е в световното антикорупционно изследване от 1998 г., когато нейният резултат е наистина плачевен - 2,9. Последователно той се покачва като през 2002 г. е вече 4. Индексът за страната ни е най-висок - 4,1, през 2004 и 2007 г. Миналата година за първи път той бележи рязък спад и се свлича до 3,6. Според авторите на изследването това означава провал в антикорупционните усилия. Сегашното качване с 0,2 показва симптом на прогрес, но за да се вдигне още, то трябва да има устойчиви мерки.

Така или иначе този резултат си е направо плачевен на фона на среден индекс за страните от ЕС от 6,3.

По-некорумпирани от България са страни като Куба, Бутан, Ботсуана, Сейшелски острови и Бруней. Дори Турция е по-добре с индекс от 4,4.

Според "Прозрачност без граници", които представляват в България "Трансперънси интернешънъл", в страната липсва адекватна интегрирана стратегия за ограничаване на корупцията и това обяснява ниския индекс. Освен това хората и служителите не се чувстват достатъчно защитени, ако докладват за корупционно поведение на своите ръководители и колеги.
8
2763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
24 Ноември 2009 00:14
"Миналата година за първи път той бележи рязък спад и се свлича до 3, 6. Според авторите на изследването това означава провал в антикорупционните усилия; ... По-некорумпирани от България са страни като Куба, Бутан, Ботсуана, Сейшелски острови и Бруней. Дори Турция е по-добре с индекс от 4, 4".


Да благодарим на тройната ламя (СС, АД, С2) за всичко това !


24 Ноември 2009 03:25
....Афганистан и Ирак, които са демократизират от световната общност от няколко години....
24 Ноември 2009 11:45
Фонансовата криза отключила масовата корупция в цял свят. А корупцията на елитите предизвика финансовата криза. Кое е първично- кокошката или яйцето?
24 Ноември 2009 13:05
Финансовата криза отключи масова корупцияПо-правилно е да бъде използван глагола развихри. У нас корупцията никога не е била заключвана. Нито в пряк, нито в преносен смисъл.
24 Ноември 2009 13:36

" Афганистан и Ирак, които са демократизират от световната общност от няколко години, продължават да се смятат за най-корумпираните страни в света"
Да не би Нас да са Ни декласирали !!!!!!!!!!!!!!
24 Ноември 2009 16:56
Не, ве...в класацията сме и то по-напред, щото сме подкупили съдиите
24 Ноември 2009 17:22
от Кат и преди след кризата си взимат по 20 , няма повишение. за което евала! искат единствено да им ги даваш от сърце, тях им е напрегната работата. Виж по учрежденията са като змии, една несигурност цари, сложно е. На високо ниво не знам как е, аз съм малък човек, сигурно е по фино.
24 Ноември 2009 20:46
За да те обявят, че си вече по- малко корумпиран, плащаш и готово!
- Как си, приятел?
- Лошо, един такова майка ми.
- Ами, оплачи се на кадията!
- Той я такова.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД