:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 219
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
АКТУАЛНА АНТЕНА

Корсетът се завръща

Дрехата, която най-добре повдига бюста, вече е от нови и нестандартни материи
Няколко десетилетия изминаха от времето, когато дизайнерите упорито караха жените да се откажат от корсета. Сега ги убеждават в обратното: да го носят, защото е модерен.

Завръщането на корсета в тенденциите обаче не е буквално повторение на познатите от историята модели. Експериментите на стилистите засягат най-вече материите. Долче и Габана например предлагат корсет от лен. Моделът е без презрамки, защото се носи върху черен дантелен сутиен, който сексапилно се подава над горния край на дрехата. Комбинацията се допълва от черна копринена пола. Подобен модел, само че от материята на дънките, лансира модна къща "Бейби фет". Моделът е интересно съчетание от деним с червени шевове и шнурче отпред в същия цвят. Предлагат се още корсети от рипсено кадифе, а най-елегантните модели са от сатен или дантела.

Най-често в дизайнерските колекции присъства моделът без презрамки. Той обаче изисква да бъде добре стегнат в талията, за да не се изхлузва. Затова по-практични са корсетите с две презрамки или само една, минаваща зад врата. Последният модел е идеален за официални случаи, защото обикновено е с гол гръб.

Модата на корсетите се променя и в още една посока - комбинациите с тях. Единствено във висшата мода могат да се видят традиционните съчетания с кринолини. В колекциите прет-а-порте дизайнерите налагат корсета като допълнение към джинсите, тесните кожени панталони и тесните поли до коляното. Разбира се, позволени са и комбинации с елегантен дамски панталон или дълга и леко разкроена пола.

Агитацията в полза на корсета включва и още една подробност: това е дрехата, която най-добре оформя и повдига бюста. Тя е особено практична за лятото, защото може да се носи и без сутиен. Корсетите са идеално решение и за малките гърди - има модели с магически подплънки, които правят чудеса.



------каре------

СЛЕДИТЕ ОСТАВАТ

Историята му започва през ХV век



Първите корсети се появяват през ХV в. Те представляват две парчета лен, които се съединяват с връзки отпред и отзад, за да стегнат максимално гръдния кош и талията. Дълги почти до коляното, корсетите изпълняват функцията на бельо и винаги се носят под роклята.

Корсетът като връхна дреха се налага в началото на ХIХ век. Моделите от този период са значително по-къси, изработват се от коприна и сатен, които се опъват върху скара (скелетът на корсета) от кости на кит. С всяка изминала година корсетите стават все по-стегнати и това води до протести. През 1850 г. много жени от Европа и Америка се обявяват срещу дрехата, която "задушава и деформира тялото". Въпреки това в края на ХIХ и началото на ХХ век корсетът е задължителна част от гардероба на всяка дама. По това време съществува и най-голямо разнообразие от модели.

Първият дизайнер, който "освобождава" жените от корсета, е Пол Поаре. В началото на ХХ век той предлага на нежния пол подобия на корсети, само че без скара. Неговите модели са изработени от вълна с еластични примеси. В края на 30-те години тежките и тромави корсети вече са минало. Дизайнерите днес заимстват само линията на дрехата, като използват нови техники за изпълнението й.

-------------------------
864
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД