:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ген. Борисов: Уволненията на Ковачев и Стойков са неправилни

Уволненията на шефа на тиловата служба на МВР Йордан Ковачев и на архива - Серафим Стойков, са неправилни. Такова мнение изрази главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов пред БНР вчера. Според него, преди двамата да бъдат уволнени, е трябвало да се събере ръководният екип на министерството и да обсъди причините за отстраняването им. Ковачев ще обжалва пред Върховния административен съд уволнението си. Вчера той е наел адвокат, който ще внесе тези дни жалбата. Практиката сочи, че МВР обикновено губи такива дела, уволнените по дисциплинарен ред ги възстановяват на работа за кратко и след това ги пенсионират с полагащото им се обезщетение от 20 чисти заплати. При дисциплинарно уволнение не получават нищо.

Според официално съобщение на МВР от вчера полк. Йордан Ковачев е уволнен със заповед на министъра на вътрешните работи проф. Георги Петканов. Мотивите са "констатирани нарушения на служебните задължения на Ковачев, от които са настъпили значими вредни последици за МВР".

След проверка е било установено, че са изплатени 75 450 щатски долара на фирма за доставка на софтуерни продукти, която повече от 2 г. не е изпълнила договора. Програмните продукти били предвидени за дирекциите "Човешки ресурси" и "Финансово-ресурсно осигуряване" за изграждане на информационна система с персонални данни за социалното и здравното осигуряване на служителите на МВР.

Договорът е бил подписан на 19 ноември 1999 г. с фирма "Смарт уеър", която била близка с ведомствената МВР фирма "БМВ". 49 дни е бил срокът за изпълнение на поръчката, твърдят източници от вътрешното министерство. Договорът е парафиран не от Ковачев, а от тогавашния главен секретар Славчо Босилков, а за изпълнител от страна на МВР била определена служба СКИАД.

Поради неизпълнението на договора, за което е спомогнало бездействието на Ковачев, от 1 януари 2000 г. в Националния осигурителен институт не са постъпвали персонални данни за осигурените служители на МВР, с което неправомерно са нарушени техните трудови и социални права, се казва още в официалното съобщение на МВР. От пенсионното потвърдиха, че не са получавали персонални данни за служителите на МВР. С няколко писма сме напомняли, последното е от 6 февруари т. г., че тази информация не ни се подава, но до момента не сме получили отговор, коментираха от НОИ. Служителите на вътрешното министерство не губели права при пенсиониране.

Дисциплинарният съвет на МВР е предложил по-леко наказание за Ковачев - "порицание". Вътрешният министър обаче е взел самостоятелно решение - предвид сериозността на нарушението, засягащо интересите на служителите от МВР и е наложил наказание "дисциплинарно уволнение", пишат още от вътрешното министерство. Оттам припомнят, че по закон само Петканов в момента има право да налага наказание на офицери.

Ден по-рано Ковачев обяви, че според него зад уволнението му стои зам.-министърът на вътрешните работи Тоньо Железчев и негови лични интереси. Ковачев е в системата на МВР от близо 30 г. През последните години той беше директор на СДВР, шеф на инспектората на МВР, а после пое и тила на вътрешното министерство (Дирекция "Материално-техническо осигуряване и социално обслужване"). В публичното пространство се появи и версията, че конкретна причина за уволнението му е сделка с оръжие. Търговията с оръжие на МВР - покупка и продажба, допреди няколко месеца минаваше само през службата, ръководена от Ковачев. Според въпросната версия наскоро обаче е започнала сделка, която минава през ведомствената фирма на вътрешното министерство - "БМВ". Само преди две седмици в "Държавен вестник" бе публикувана пререгистрация на фирмата, в която и търговията с оръжие бе вписана като предмет на дейност.

Шефът на архива на МВР Серафим Стойков още не е уволнен официално. Преди ден той е бил извикан от кадровика на МВР и началника на кабинета на министър Петканов ген. Манчо Манчев, които му казали, че трябва да се пенсионира, без да му изтъкват мотиви. Според посветени в кадровите рокади в МВР отстраняването на Стойков е било спазарено с БСП. Министър Петканов търсел от левите подкрепа за прокарването на нов закон за оръжията, който според професионалисти не е добър. Стойков бе шеф на архива по времето, когато министър бе Йордан Соколов - преди десетина години. С падането на правителството на Филип Димитров го уволниха. На работа го възстанови министър Богомил Бонев.
900
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД