:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 177
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Емел Етем: Нужен е закон за лобизма, за да не се питаме кой за кого работи

Притеснени сме, че проблемите в НДСВ отклоняват вниманието на депутатите от материята, която изисква адекватни решения, и така се забавят процесите, казва зам.-председателят на ДПС
Снимка: архив "Сега"
- Г-жо Етем, има ли ДПС отговор на въпроса какво в действителност се случва в НДСВ?

- Предполагам, че това, което се случва в НДСВ, вече не изненадва никого. Защото, влизайки в парламента, колегите бяха подчинени на личността на Симеон Втори и на обещанията, които той даде. Нямаше нищо друго, което да ги свързва, те дори не се познаваха, а и нямаха никакъв политически и парламентарен опит. През изминалите месеци те трябваше да се сработят, а в този процес е неминуемо да има различия на мнения и недоволства. По тази причина се стигна до напускането на петима депутати.



--------------------------------------

Другият момент е, че те нямат ясна политическа идентичност и не са подчинени на никакви партийни и организационни правила. Съответно липсват механизмите за взимане на решения и това доведе до леко разлюляване в техните редици.

------------------------------



То обаче в никакъв случай не е фатално, не води до дестабилизация на мнозинството и няма да се отрази дестабилизиращо на правителството.

- Кое ви дава гаранция да смятате, че мнозинството ще се запази стабилно и че няма да напуснат още депутати?

- Естествено, че никой не е в състояние да даде гаранция. Надявам се, обаче, че след случилото се, колегите от НДСВ разбраха, че не трябва да се съобразяват само със собственото си его, а че са поели голямата отговорност да бъдат народни представители. Считам, че това ще спре разпада. Те вече добиха парламентарен опит, усеща се, че и политически започнаха да се ориентират. Що се касае до участниците ни в управлението, те доказаха, че работят много отговорно и някои от грешките, които са допускани, са по-скоро от незнание, не са фатални и може да се коригират.

- А как гледате на твърденията, че икономически интереси стоят зад непрекъснатите скандали в НДСВ?

- Политическата реалност за 12 г. показа, че различни интереси обикновено се опитват да диктуват понякога ситуацията и ходовете на политиците.



-----------------------------

Не веднъж е имало и такива опити от страна на икономически групировки и това е разбираемо. Може би въпроса ще го решим, след като официално приемем закон за лобирането. Тогава няма да се питаме кой за чия кауза работи, защото това ще се знае едно към едно.

------------------------



Естествено е хората, които се занимават с индустрия, банково дело и т.н., да търсят своето лоби в парламента, за да могат да решат проблемите, които имат. В никакъв случай не говоря за явно желание за натрупване на огромен капитал, а за решаване на проблеми, които възникват от нормативната база.

- Скандалите в НДСВ неминуемо се отразяват и на ДПС като коалиционен партньор. Какви са притесненията ви?

- Притесненията ни са, че неопитността и тези вътрешни проблеми в НДСВ водят до забавяне на процесите. Вместо да се концентрираме върху основните приоритети на правителството и да разглеждаме различни стратегии, ние се занимаваме с неща, които отклоняват вниманието не само на обществото, а и на тези 120 депутати и те не могат пълноценно да вникнат в материята, върху която трябва да вземат адекватни решения. Но нещата вече добиват по-нормален порядък и те разбраха, че не трябва да драматизират толкова много. Колегите, които напуснаха групата на НДСВ, отправиха упреци, че има неизпълнени обещания.



------------------------

Трябва да си много голям наивник, за да смяташ, че за 6-7 месеца може да изпълниш редица обещания. Упреците не са основателни и защото правителството няма кой знае колко много степени на свобода. Що се отнася до социалния ефект на политиката и до повишаването на редица цени, това е следствие от ужасната политика, която СДС водеше в последната година преди изборите.

----------------------------



Те не предприеха повишаване на цените с популистка цел и това се струпа с огромна тежест както върху народа, така и върху правителството, което беше принудено да предприеме тези мерки. Сигурна съм, че колегите, които обвиняват премиера, че се отклонил от обещанията си, нямат представа за реалното състояние, в което се намира държавата, какви са ни финансовите и икономическите възможности. Не е маловажен и факта, че сме отворили редица глави за преговори с ЕС и трябва да изпълним много ангажименти. В частта, в която имаме възможност да проявим свобода, трябва да направим максималното, за да убедим партньорите от ЕС и НАТО поне мерките, които предприемаме, да не са толкова драстични.

- Вашите избиратели са едни от най-бедните. Докога смятате, че ще има ефект върху тях обяснението, че тежкият им живот сега се дължи на лошото наследство?

- Искам да изразя възхищението си и от нашия електорат, и от голяма част от българските граждани, които търпейки, показват, че носят много по-голяма отговорност и съзнание от някои политици. Те са наясно, че ако има възможност, държавата би им дала много повече. Знаят, че това, което се случва, е в резултат на лошо управление, на маниера, който наблюдавахме през последните 4 години - политиците да облагодетелстват само себе си и и близък кръг от познати и роднини, както и на прекалено големите обещания, които се дават. Не бих казала, че търпението ще е безкрайно. През последните 7 месеца, ние и НДСВ сложихме всички карти на масата. Не казахме абсолютно цялата истина за тежкото положение, в което сме заварили държавата, с намерение да не разочароваме тотално хората и да не им отнемем последната надежда още в началото на нашето управление. Имаше риск от голямо социално напрежение, защото очакванията бяха огромни. Може би щяха да решат, че това до голяма степен е оправдание и нямаше да го приемат за истината. Може би допуснахме грешка, че не казахме всичко, но трябва понякога и взаимно да се щадим. Наясно сме с напрежението в момента и готвените протести и мисля, че се стигна до тях заради още един пропуск в нашето управление.



------------------------------

Правителството не умее добре да разяснява и отчита пред хората какво е направило. В пространството остава убеждението, че промените в законите утежняват положението на българите, а не е така. Ако се подобри медийната политика, хората биха били по-съпричастни. Трябва да е ясно, че не правителството ще стане член на ЕС, а всички българи.

---------------------------------



- Но ДПС вече 8 месеца говори за тези грешки, а нищо не се променя. Докога ще трае вашето търпение?

- Не става дума за това, че търпението ни се изчерпва. По-важното е, че колегите от НДСВ преминаха този детски етап на обучение, и смятам, че нещата ще влязат в по-нормален ритъм и в комисиите, и в пленарна зала. Всички очакваме на 6 април да се роди и новият политически субект.

- Добре ли работи правителство?

- Да.

- С избирането на ново ръководство на сините, отваря ли се възможност за възстановяването на мостовете между ДПС и СДС?

- От гледна точка на новия състав на НИС това е една добра стъпка. С изключение на двама-трима, които са популярни, всички са нови, необременени, неопетнени с някакви негативи и това е добре и за СДС, и за нас като индикация. За нас обаче е много по-важно дали ще бъде направена промяната, за която Надежда Михайлова говори два дена на конференцията. За мен избирането й е явно решение на членовете на СДС да се откажат от порочния стил "Костов". В същото време много ме притесни решението на конференцията за подготовка за предсрочни парламентарни избори.



-----------------------------

Това означава, че на фона на предстоящата среща на НАТО в Прага, СДС по-скоро ще играе дестабилизираща роля, а не на отговорна партия, ангажирана за присъединяването ни към евроатлантическите структури.

----------------------------



Що се отнася за диалога, през 2000 г. ние протегнахме ръка за диалог по приоритетите на страната към всички политически сили и СДС бяха първите, към които се обърнахме. До ден днешен СДС не показа желание да работи конструктивно с ДПС. Избирането на шефа на фонд "Тютюн" Ергин Емин за член на НИС, също е знаково.

- В момента управлявате с НДСВ, а същевременно при честите ви срещи с БСП говорите за утвърждаването на социал-либералния момент. За бъдещо съвместно управление с БСП ли говорите?

- Чрез анализите си през последните години ние търсим най-верния и правилния път за развитие на България, така че всички да се чувстват комфортно в родината си. Считаме, че нагласите в обществото са точно такива и един социал-либерален модел би бил най-подходящ. В момента не е възможно да се постигне това, нужни са редица условия. Такъв модел действително може да се реализира и не само със съвместното участие на БСП и ДПС, а и на други политически субекти, които са за балансирана политика, близка до центъра. Тази политика не е крайно десния капитализъм, нито е лява в смисъла на онзи социализъм, с който се разделихме преди години. В същото време социалният елемент намира много сериозно място в това управление, както и либералната политика в икономиката.

- Да разбирам ли, че според вас, следващото управление ще е социал-либерално?

- Да, може и такова да бъде. Това е един добър модел за българските граждани като манталитет, психика, социален статус, поминък и т.н.

- Защо гостуващите на левицата представители на ПЕС толкова държаха да се видят с ДПС? Какво си казахте?

- А вие как мислите?

- Може би точно заради този модел.

- Сигурно и този модел има някакво отношение към интереса на представителите на ПЕС. По-скоро за нас тази среща беше много важна, за да представим ДПС като управляваща партия. В светлината на предстоящата среща в Прага, всички членове на делегацията, която беше у нас, са много важни фактори. Ние отдавна призовахме всички партии и организации да търсим лоби навън, за да покажем, че България наистина е европейска страна и да получим подкрепата им.

Другият важен елемент от посещението на ПЕС е във връзка със заявката на нашите леви партии за членове на Социнтерна. Техните структури са в правото си да видят на място как функционират тези партии и до колко посоката, която следват, е европейска. Сигурна съм, че след срещите, които проведоха, те се убедиха в това. А то до голяма степен ще измие онова черно петно, което СДС постави през изминалите 4 години, като плашеше с връщането на комунизма. Единственото, което сините постигнаха с това е, че забавиха процесите на европеизиране на редица субекти в лявото пространство, а така също и на собствената си партия.
994
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД