:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 195
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС не ни ще такива - толкова по-добре

Европа застава на страната на народа срещу мафията
Снимка:Николай Дончев
България губи шансове да се присъедини към Европейския съюз не само през 2007 г., но нищо чудно и през 2008 г., показват последните сигнали от Брюксел, които могат да разочароват дори песимистите. Страната обаче не бива да се потапя в колективна скръб, а трябва да погледне ведро на тази перспектива, защото за нея по-важно е не самото присъединяване като административен акт, а подготовката й за него. За да има сватба, не е достатъчно булката да грабне букет. Трябва да се види на какво прилича самата тя.

Нашите политически сватовници, които пламенно убеждават Евросъюза да вземе България, правятедна и съща грешка от годиниСтараят се да понакипрят булката колкото да не ги излага на тържествения акт, а като влезе в чуждата къща, да си бъде все същата. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен излезе вчера от ревнивата си дипломатическа сдържаност и каза право в очите на домакините си в София: борбата с престъпността и корупцията продължава да е ахилесовата пета на България. За разлика от любовта, която е сляпа, Евросъюзът зорко следи как върви подготовката на страната и все по-малко е склонен да прави компромиси.

Вече е ясно, че първият мониторингов доклад след подписването на присъединителния договор преди половин година ще бъде "обективен", което на дипломатически език означава "критичен". Много държави съзнателно забавиха ратификацията на договора, за да изчакат доклада и да имат основание да кажат: защо да бързаме, когато страната не е готова? Факт е, че досега са го ратифицирали само три - Словакия, Чехия и Унгария. На 25 октомври България ще получи предупреждение с отсрочка, която обаче няма да работи в нейна полза. Същите държави получават нова възможност да отложат ратификацията в очакване на следващия мониторингов доклад през април 2006 г. Дори тогава България да покаже, че е започнала да се поправя,ще изпусне влака за Европа на 1 януари 2007 г.Времето, което ще остане дотогава, просто няма да е достатъчно, защото в някои държави ратификацията дори само по процедура не може да стане за по-малко от година. А като се има предвид растящата неохота за разширяване на ЕС след отхвърлянето на Евроконституцията във Франция и Холандия и след изострянето на споровете за бюджета на съюза, сигурно е, че ще има и страни, които не само процедурно няма да са готови да кажат "да" на България (а заедно с нея може би и на Румъния). Така, без да се задейства прословутата предпазна клауза, двете държави могат да бъдат държани пред вратите не ЕС не само до 2008 г., която е пределният срок според договора, а и неизвестно колко още след това.

Изправен пред тази зейнала опасност, министърът на външните работи Ивайло Калфин е отправил към Оли Реннещо като вопъл:да се прави разлика между процеса на ратификация на договора за присъединяване на България към ЕС и процеса на мониторинг. Според Калфин двата процеса не трябва да се обвързват и комисарят Рен му дал "добър отговор", предаде официалната агенция БТА. Да си представим, че сме на мястото на жениха, и да си помислим как му звучи този призив. Вероятно като: не слушай какво ти приказват за булката, а си затваряй очите и подписвай уговорения предбрачен договор. Само Калфин си знае какво означава "добър отговор" на подобен призив. Но какъвто и да е бил отговорът на Оли Рен, последна дума ще имат страните, членки на ЕС, а не комисията, която е само изпълнителен орган. Една държава да се запъне - и България си остава в чакалнята.

Въпреки притеснението, че сватбата май се отлага, посещението наОли Рен би трябвало да ни радваТой каза на нашите управляващи, че реформата в съдебната система е важна не само за Брюксел, но преди всичко за българските граждани, за българската икономика, която трябва да функционира в среда без престъпност и корупция. Точно това иска целият българския народ, тормозен от 15 години от мафията в разноцветните й превъплъщения. Научен на историческа търпеливост, той се спотайва и все чака някой отвън да му помогне за избавление. Брюксел го окуражава, че може да го има за силен съюзник. Не е сигурно дали сигналът му ще бъде разбран, но той ясно очертава фронтовете: от едната страна е Евросъюзът, от другата е българският народ, а по средата са бандитите. Достатъчно е мафиотите да започнат да влизат в затвора, за да се скъси разстоянието между България и Европа. Но как да стане това, след като властите у нас са толкова любезни, че искат и тяхното мнение?
101
2655
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
101
 Видими 
14 Октомври 2005 23:05
терзиев , хубаво го е написал на български и четливо ! но истината не е такава каквато я пише ! Трябва да излезе от финансовите си обръчи за да е съвсем точен ?!?
14 Октомври 2005 23:12
Нещастно НезнаеЧто, кой "трябва да излезе от обръча" ? А ти кога ще се научиш да пишеш "четливо" и понятно български?

14 Октомври 2005 23:15
Значи тука става много интересно:
Олирен се изживява малко като Тарас Булба:
- Ние породихме, разрешихме, финансирахме и търгувахме с мафията и купихме от нея вашите неефективни водоснабдителни, електроснабдителни и телефоноснабдителни компании и автомагистрали и ви затворихме неефективните конкурентни производства, а сега вие си я убийте мафията сами!
А Терзиев се изживява, имам усещането, май като годеница на Оли-затвори очички.
Ах, вие, палавници!
14 Октомври 2005 23:23
Хайде сега да си представим, че аз схм един дупетатин, или кмет, или схм министхр. Основната ми цел е да си напхлня кесията. Мисля си: "Как по-лесно ще си напхлня кесията - с ЕУ, или без ЕУ". Вхпросхт е риторичен - ясно, без ЕУ.
Но аз няма да тичам сам да си пхлня ксеията. Искма аз да си пия ракията, а други да ми я пхлнят с подкупи. Тези други са "бандитите" от статията (свестните хора нямат пари, за да ми пхлнят кесията, пхк и нямат стимул да ми я пхлнят). "Бандитите" са ми много удобни - от една страна, ми пхлнят кесията, от друга, не могат много да шават, понеге са до гуша в лайна. Така че аз ще им осигурявам безопасност (май му казваха политичеки чадхр), а те ще ми пхлнят кесията. А схщо ще пхлнят своята кесия. Вхпрос втори си задавам: "Аз да ги арестувам ли тези бандити (Има за какво да ги арестувам хиляда пхти), или да не ги арестувам. Ако не ги арестувам, схм на далавера. Ако ги арестувам, парите секват. Пхк и някой от тях моге да процеса да си отвори устата. Ясно - няма да ги арестувам." Ако някой много се самозабрави - снайперист.

Пхк вие ми говорите, че ЕУ плашела управляващите, че няма да пусне БГ в ЕУ. Смешници! ЕУ плаши управляващите, че МОЖЕ и да приеме БГ в ЕУ. Това е страшно за управляващите. И те правят всичко вхзмогно това да не се случи. А тези заседания, приети закони и т.н. са за средностатистическия наивник марка БГ.
14 Октомври 2005 23:44
Антиюпи за да ме разбираш трябва да се научиш да четеш ??!!?
пиша без грешки и ако има те са правописни ! сори за тебе върни се у началното първите СЕДЕМ години . Когато си ги намериш може и да стане кондиката да разговаряш със неумен а просто незнаещ !?!?
Чакам извинения за Френската далавера по приватизацията на френските магистрали ! Точно на 1/01/2007 ще те подсетя за друга приватизация която започна вече във франция АЕЦОВЕТЕ ?!?!
14 Октомври 2005 23:49
Настават времена разделни. Или България ще скъса с политико-икономическия-криминален модел наложен в последните 25-30 години и ще възприеме ценностите на евросъюза, или ще останем за още неопределено време роби на нашата собствено измислена криминална политическа система. Какъв е изборът на повечето български политици го знаем, въпреки мимикриите (особено на сега управляващите). Въпросът е - с какво ние, гражданите на тази държава ще способстваме за установяването на статукво в следващите години. Позволявам си да посоча, че пасивността и бездействието ще ни оставят в нашенското си блато. В случая от Европа се опитват да ни помогнат в проблемите ни. Ето това е въпроса - ще им съдеийстваме ли ние като общество ( и как)? На последните избори показахме че не ни пука, ако пропуснем и този шанс в следващата половин година, да демонстрираме някакво гражданско съзнание, просто сме обречени. Не от другите - ние самите се обричаме. Така ги виждам аз нещата. (Преди доста време бях пуснал един постинг - за новото правителство и съдебната система, и някои от форумците ме поздравиха и се съгласиха с мен. Твърденята в него са все още валидни, нищо не се променило на йота).
14 Октомври 2005 23:52
Приватизация във Франция, ама УОК
Иди при Гошо тъпото да те научи разликата между приватизация, концесия , както и обслужване по подръжката!!! Тъпото си е тъпо -нема как!!!!!!!!!


Редактирано от - antiyuppie на 14/10/2005 г/ 23:53:32

15 Октомври 2005 00:21
ЕС не ни ще такива - толкова по-добре


Дано в този формат не ни вземат, че с Мафиянски и останалата паплач накъде? Те китайците изтреляха втората ракета, май трябва да се натоварим на третата

15 Октомври 2005 00:32
Антиюпи- нема а стане твойта история , колкото и души да си загубила ! Не можеш да си черна котка и да живееш вечно ! Следващата седмица ще гледам Женския БАТМАН дано ми напълни душата !

ПП- търся сценаристи , режисьора ще го намеря сам ! Сериозно говоря !
15 Октомври 2005 00:59
Ах, ах, ах, пак статия в стил приказка за гроздето, което е високо и затова е кисело

...форумци, защо се заяждате един другиму, а не се концентрирате около текста

15 Октомври 2005 01:13


Анонимен7, USA2-2, king,
Точни и верни неща сте написали, но... единствената поука от историята е, че никой не си взима поука...
Предстоят избори в столицата - кои са най-рекламираните?...
Явно на ЕС им писна от нас - чудят се какво да ни правят - като на непослушно дете ни казват и повтарят - "не така, не може така", но ние гласуваме без мисъл...
Е, ще ни накажат...

Редактирано от - редник на 15/10/2005 г/ 01:19:53

15 Октомври 2005 01:21
Този Оли Рен говори днес в НС, сякаш, от името на "Атака" !
Само дето НЕ отговори днес в НС на въпросите на Сидеров!
Ама, да НЕ /му/ издребняваме на Оли толкоз- "Думите отлитат- написаното остава!"
15 Октомври 2005 01:32
Пара ако Оли рен е говорил определено време това значи -
взимате се у ръце и не ми говорете Сайдерови глупости !
за мене той си е казал какво иска ЕС , за времето което е достатъчно даже е много ако съм аз ! А другото си е твой проблем как ще го решиш !
така става по изпитите не само за висше училище а даже и за работа !
15 Октомври 2005 01:51
Някой да може да комбинира следните думи в изречение: мафия, политици, затвор, ЕС ?
15 Октомври 2005 02:11
Основният проблем е, че де-факто, между Мафията и управлявещите, на всички нива, няма ясна граница!! Лошите са тези, онези са добрите. Няма такава.

Ясно е също, че Публиката страда, но и при нея няма ясни граници: - Тези са добрите (искат ЕС-то, добри и трудолюбиви българи са), онези са Лошите (готови са само да мишкуват, да живият полуанархистично - т.е. както си знаят), а третите вече са се изнесли или скоро ще го сторят.

И при тази класическа патова ситуация се очаква една от страните да стори нещо?! Ами - няма да направи нищо - никоя от тях. Едните ги в страх и чакат друг да вади кестените от огъня. Пък защо ли да се лъжем? Кой би тръгнал да организира революция ала Пиночет? Защото само хирургически, все още може би, би могло да се отстрани раковото образувание и да се спаси България. От Паразитите яхнали страната.

И стигаме до Главните Герой - Виновниците за статутквото. Ами те са като двуликият Янус. Едното лице гледа навън, към Европа и ЕС, кима усърдно, прави се на заинтересовано. А другото, гледащото на вътре е това на престъпността. От вътре се вижда ясно кое - как е, а отвънка вече се досещат: - доказателство е причината породила статията. Има ли наивници вярващи, че Янус сам ще унищожи едното си лице?....

.....Аз това го не вярвам!
15 Октомври 2005 02:16
Пишех преди, че без Симеон няма да ни приемат в ЕУ през 2007, но кои ли да ме чете.Пишех, че Симеон трябва да продължи да управлява, ако искахме да влезнем вЕУ-2007 или 2008.С комунистите тази работа не става, макар че Симеон пак им даде рамо и помощ, за да могат да имат правителство и да направят всичко възможно България да влезе в ЕУ.
ЩЕ повторя, че мафията в България на политическо и икономическо ниво е свързана със старите комунистически специялни служби, които искат да трансформират комунистическата си власт в икономическа, а което е по-лошо, че по-голямата част дори не искат влизането на България в ЕУ, защото в "мътните води" могат да правят техната си сива икономика.
Да се върнем на "800 дни" на обещанието на Симеон, които призоваваше и искаше помоща от всеки като смяташе, че българите са предприемчивии и работливи. Страната ни е прогнита от корупция на всяко ниво.И за това Симеон не е виновен. Повечето българи, които стигнаха до краина степен на лумпенизация, обвиняваха за собствената си нечистоплътност Симеон.Същите, които са корумпирани и са примирими към това явление плюеха правителството на Симеон.
От днес ще псувам всеки лумпен, които каже нещо за "800-дни" на Симеон.
15 Октомври 2005 02:45
Европа е в правото си да изисква от нас...
Но, не ние, а Европа със своето бездействие предизвика войната и разпокъсването на Югославия. Не ние, а Европа преди 14 г. наложи ембаргото и това стана причина за началото на организираната престъпност. Тировете ни чакаха със седмици по фериботните пристанища на Гърция, а по разбитите пътища на Румъния шофьорите пропищяха от рекет. Бомбардираха мостовете на Дунава и с това блокираха речния транспорт. Опростиха на Полша 40 млр. долара, а нас ни принудиха да плащаме до стотинка. Преживяхме всичко това, запазихме гражданския и етнически мир, но платихме и цената - инфлация, обедняване, престъпност, а на всичкото отгоре ни принуждават да опростяваме дългове към нас. Ще се върна и към историята. По време на Балканските войни пресякоха порива ни към обединение на бащините земи. След Одрин във френски вестник - мисля, че Фигаро - излиза статия " Внимание, на Балканите изгрява военна сила, която Великите сили няма да могат да удържат." След поражението в Световната война френски офицери с перфидна жестокост чертаят границата да преминава през дворовете на хората - кой знае, може би са си отмъщавали за древната битка при Андрианопол. По този повод се снима филм с Великия Фернандел "Законът си е закон", но кога политиката е обръщала внимание на изкуството. В по-ново време докато те изграждаха държавата на социалното благоденствие, ние влачехме хомота на плановата икономика включени в границите на една жестока Империя. Да, не сме готови и скоро няма да станем и въпреки това доказваме непрекъснато своя виталитет. Доказа го Топалов, доказва го и оня сумист наредил се сред първите в една древна и мистична игра. Ще преодолеем и отказа, ще преодолеем и мафията. Лошото е, че животът е един и ние живеем този наш единствен живот.
15 Октомври 2005 02:52
Ано7, "Ние породихме, разрешихме, финансирахме и търгувахме", а ВИЕ позволихте и си ги избирате царе, принцове и принцеси, свят да ти се завие. Па сега няма и 2-3 месеца след избора вече не си го харесваме (справка днешния Сега). И па световната коспирация ни е виновна.
15 Октомври 2005 03:03
ДОСИЕТАТА И ЗАКОН НА ЛУСТРАЦИЯТА!!!!НИКАКВИ ИКОНОМИЧЕСКИ ВРЪЗКИ С РУСИЯ ЗА 5 ГОДИНИ!!! Това трябва за начало за да се преборим с мафията.Другото зависи от самите нас.
15 Октомври 2005 03:16
Бил - нема нужда они вече се оплюха толкова че нема место повече !
Я мисли колко дни останая до 1/01/2007 !
Тогава ще им се види сметката на бело !
15 Октомври 2005 04:00
"Страната обаче не бива да се потапя в колективна скръб, а трябва да погледне ведро на тази перспектива, защото за нея по-важно е не самото присъединяване като административен акт, а подготовката й за него."
Добре казано!...Добра статия!
15 Октомври 2005 05:01
Това отлагане е заложено във формулата на съставяне на последните две правителства комунисти+монархисти. Присъствието на ДПС и Доган е десерта.....
15 Октомври 2005 10:18
Aз пък съм сигурен, че ще ни приемат. С много мрънкане, но в срок. Този дето "в последния момент" направи така, че да започнат преговорите и с Турция си е наумил, че трябва да стъпи на Черно море. Затова и все още канцлерът, веднага след изборите, отиде в Русия и после отиде да се поклони на Рамадан в Турция. Проблемът е какво ще стане след като ни приемат. Същото, каквото стана и след като ни приеха в НАТО. Онази изуйгащи-преговарящата си го каза в прав текст: Ще си плащаме вноските и в ЕС и няма да получаваме нищо. Все ще ни намират кусура, когато нещо опре и до техни задължения. И така ще е докато нашите и кандидат-управници и управници ходят все на одобрение само при Онзи зад океана. Използвам местоименията Този и Онзи не напразно. Там, зад океана, от известно време си управлява "петата власт", както я нарича Чомски. Дали са тайни служби или тайни сдружения е все тая. Всички те са дружества с неограничена безотговорност. Просто Луканов (бог да го прости, но при тайните е така) надуши с кого си има работа и побърза да създаде достойни на тях тайни дружества с неограничена безотговорност и у нас. В Европа все още не е съвсем така, но май и Европа взе да кляка пред Онзи, като гледам Германия. Демокрацията е мъртва, идеологиите са живи само сред мюсюлманите и затова ще ги и бомбардират докато им наложат "референдум" и "конституция".
Оня ден великденецът Милен Велчев в явен тон поучаваше и студентите. Ако бог е бил като Онзи - нямало да има десет божи заповеди, ами 10 рационални предложения каза юпито. Т.е. вместо не кради - договаряй се с когото трябва от тайните. Вместо не убивай - прецени кога да го гръмнеш със снайпера. Вместо не прелюбодействай - хвани повече женички и ги продай за бели робини на богаташите.
15 Октомври 2005 11:31
Ne ni bili iskali v Brjuksela, ami nie da ne bi da im haresvame bulkata det ni ja predlagat-ja vijte tazi stara prydla Angela Merkelanata det stana kancler na fashugite, ami tja na nisto ne prilicha bre NIKAKAVA SVATBAAA chu li bre Oli Ren vyrvi na majnata si
15 Октомври 2005 11:43
USA2-2 браво! Взе ми думите от устата!
15 Октомври 2005 11:56
J_J,

Анджък точно като с американските бази в България. Щели да ни плащат наеми и да стимулират българската икономика. Ще стимулират - грънци. По-скоро ние ще им плащаме франчайзинга за това, че ще си сушат гащите на български простор.
15 Октомври 2005 11:58
Не ни щат, дрън дрън! Ще ни вземат като поп, няма къде да идат, нали от нас им зависят пазарите на изток. Влачат, сучат – искат да им играем по свирката, ама българинът не се предава. Корупция, Софиянски, санким по европата не е същото. Айде, писна ми, отивам да ударя една шкембе чорба, наздраве форумци
15 Октомври 2005 12:13
Хахахаха шкембе Чорба? Х-м-м! Замириса ми на вкусно, горещо и българско и на далечната 1979-ра година, когато закусвалнята срещу Военна болница в София все още я имаше /сега е "шоурум" на Тойтоа/, а за студентите в Академията на бе срамно да се хранят в нея /сега те ядат предимно бегети и тем подобни франзели, напълнени с майонезни измишльотини/...Не беше срамно и когато се пооригвахме тихичко на чесън след обяда по време на упражненията за гръбначно мозъчни и други не дотам гръбначни мускули. Групата - Владо /настоящ педиатър във Видин/, Пламен /настоящ емигрант хирург в Щатите/, Илиана /настоящ педиатър в Овча Купел/, Соти /настоящ ортопед от Транспортна болница/, Таня /настоящ началник от ХЕИ/ и моя милост /настоящ емигрант- «санитар» в Бурунди/ отивахме в "до Иречек -а", нареждахме се на дълга опашка и чакахме както си бяхме по престилки да бъдем удостоени със свещената госба. И о, небеса - чорбата идваше. Тя имаше редичка консистенция, кехлибарен на цвят каймак и заливка, сред която плуваха палави островчета от мръвка. Мандажта беше раздавана в тънки емайлирани канчета и от това възбудата при яденето нарастваше многократно. Довличахме столове от съседните маси под неодобрителните погледи на дългата очеред чакащи, нареждахме се кръгом около четвъртитата маса без покривка, с изядени ръбчета и мазни пръстови отпечатъци, тътрузвахме войнишките канчета отгоре и, споглеждахме се и Владо обявяваше състезанието за оцета. Който по-напред се добереше до оцетената стъкленица, той държеше първенството до края на обяда, сиреч той беше тарторът. Татянке, я иди батко да донесеш вилици - казваше д-р Кичашки и Таня повличаше крак към стоборчето с приборите, иззад което надничаха любопитно-преглъщаш кандидати за шкембе. Вилиците и лъжиците не изпъкваха с особен блясък и чистота, но нали за това бяха престилките ни. Илиянке, я подай бате солницата - казваше Д-р Стойчев и Д-р Донковска преглътваше набързо и ставаше да намери отнейде солница. Обикновено това беше съседната маса, на която обядваха чай и топяха в него кифли разни негри от Гана, дошли да се учат на уми и разум в българската Алма Матер...То на тях нямаше какво да им се обяснява, че ни трябва сол, щото никога не бяха кусали българско шкембе...А и нямаше да куснат...Когато приключехме с яденето на шкембето, идваше ред на крем-карамела и то се знае - някоя от нас трите отиваше и чинно
15 Октомври 2005 12:17

продължение от по-горе...

се нареждаше пак на нова опашка..И така до следващия ден...Похапвахме, попсувахме едно друго таз и оназ асистентка, дето не си беше получила в кревата сутрешната "закуска", после Владо и Соти запалваха по цигара, времето напредваше и ние в миг хуквахме към някоя от сградите на "Александровска" за следващото упражнение.
Много години по-късно, в чужбина съм се чудел и маел как е възможно магазините да са претъпкани с храни и деликатеси, а шкембета да не се продават. Какво ядат тез изкилиферчени чужденци, ако не ядат и кембе чорба? Сигурно страдат от малокръвие, а повече от сигурно е - и от малоумие. Може би за това е прав да се гневи един български писател, който миналата година написа едно страховито есе. Не помня името на писателя, помня само, че се разправяше в него за една шкембеджийница. Казваше се Кронщад
ПС Личните имена в историята по-горе са измислени

15 Октомври 2005 12:23
Черното негро, ето го!

Похвално слово за шкембе-чорбата
Валери Станков

Седя в закусвалня "Кронщат" на гара Варна и чакам момчето да ми донесе шкембе-чорбата. От години е така. Седя и чакам. Без да поглеждам през шубера, знам какво става. Готвачът ей сегинка ще се натутка около казана, ще удари катедрално черпака о баката, ще омагьоса застройките и като ги лисне вътре, ще досвари благинката с тих съсък на устните, което значи, че си свирка от кеф над бълбукащото божествено творение. Шкембе-чорбата ще покъкри на тих огън, момчето ще бръсне снощните трохи от покривката в качето с умрелия фикус и ще ми я донесе. И мога да кажа, че денят започва!
Денят започва, но на мен тъй си ми отиде животът. Както си чакам шкембе-чорбата призори. В което няма нищо лошо.
По-добре човек да си чака чорбата, отколкото края.
Гореща шкембе-чорба в още неразтворената февруарска ранина, дето са се счепкали светлите сили и ордите на мракобесието. Една дълбока купа, а защо не и втора почти вряла шкембе-чорба, вейнала сиромашката си парица направо към зъзнещата гола-голеничка, обръсната до синьо от северните студове и ветрилници душа.
Шкембе-чорба! Застроена с жълтъци от тежки яйца на черна кокошка, онождана от див бунищен тригодишен гащат петел, бито кисело млечице от млада овца първескиня, притурена лъжица счукан каба чесън, стрит лютив червен пиперец, пукани на опушено черно тенеке люти чушлета, омеквали на есенни припеци в домашен оцетец и разбира се, две-три порязаници белнат пшеничен хлебец със златиста коричка и препечения краишник барабар! А накрая една бира! Може и две. Човек винаги трябва да се освестява овреме, особено сутрин, с втората бира в ръка.
Те това и правя, пия си втората биричка и се чудя дали да не викна трета, но викам на момчето да донесе още една шола гореща шкембе-чорба. Пък ако чистофайниците от ЕС ми бръкнат и в казана с чорбата, ще емигрирам някъде, където не се натискат да стават европейци.
Туряйте лютото и нагъвайте чорбата, братя!


15 Октомври 2005 12:34

Има, бе , Негро, има в магазините шкембе, как да няма?И чесъм има и оцет има.
Нито са скъпи, нито нищо.Купи, че си направи у дома шкембе-чорбата.
Ама като хапнеш идва ти да ревнеш от мъка, яд, глад и отврата от "успешния" ти живот.
По-добре забръй за чорбата докат си жув и тва е!
И, брат да си ми, молим те като брат- не пиши друг път такива работи по форумите.Пиши за политиката само, молим те.
15 Октомври 2005 12:41
не мога се стърпя да не регистрирам и аз едно присъствие като чета какво разправяте за шкембето, та ей ме на и бравос че направихте дума за шкембето и понеже политиката минава през софрата първос, та да попитам Светозар Терзиев чува ли се нещо по Страсбург - като врлезем в европата ще има ли пак къде да ядем таз благинка или ще стане както се разправя в разказчето
15 Октомври 2005 13:27
За България, ЕС и пр., просто не мога да добавя нищо към казаното от king, .
Но понеже се отплеснахме по шкембето. Не вярно братя, че няма, намира се и този артикул, стига да знаеш къде да го търсиш. У простите butchers ще го намериш - tripe, а ако в момента няма, може да си поръчаш. Единствения проблем е, че е прекалено стерилно, но няма как сега, примиряваме се с това.
15 Октомври 2005 13:33
За страдащия по шкембето:

1. Чешка шкембе чорба:
DRSTKOVA POLEVKA (Tripe soup)
http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_rec eptu=JPIMDORRP&id_kategorie=JNLMFRQ9
http://www.recipezaar.com/14791

2.Испанска яхния със шкембе и наденички:
CALLOS Има я в консерви.
http://canales.laverdad.es/gastronomia/ri ncon211003a.html
http://www.recipelink.com/cgi/msgbrd_fram es?board=31&thread=33886

3.Италиански:
a)Busecca – Milanese Tripe Soup
http://italianfood.about.com/od/legumesan dpasta/r/blr1296.htm
b) Roman Style Tripe - Trippa alla Romana
http://italianfood.about.com/od/tripetrot tersmore/r/blr0480.htm
c)Tripe Savoy Style - Trippa alla Savoiarda
И още много, много, много...

Требва да знаем какво търсим.
15 Октомври 2005 13:36
Карамфилов е прав - шкембето се продаwа САМО стерилизирано и (за съжаление) добре измито...
15 Октомври 2005 15:42
Присъединявам се към форумците за шкембето – съгласен съм – има някакви увити в найлончета шкембета по суперите тук /гредах Waterose и в Tessco/, ама докато ги сготвиш и ..въобще няма нищо общо с българския вкус. Ама то не е ли ориенталска манджа? Не се изненадвам защо Валери Станков пише горе, че като завлизаме в европата, може и да ни спрат дажбата шкембе. Иначе тва дето пише Черното Негро е пълен майтап, особено в частта за негрите от Гана.
15 Октомври 2005 15:56
Засега коментирам само заглавието и подзаглавието, статията още нечетена-чукчи писатель.
.
От години ви разправям, че приличаме на сандвич-отдолу народа, отгоре Европа, по средата тиквите. И усилията на народа и на Европа вървят в този поне конкретен случай в една посока-изчистване на тиквите. Тая плътнонепропусклива прослойка, която мачка надолу и смуче всичко, що се спуска отгоре с цел да стигне до долу. Непропусклива за народното тегло отдолу, непропусклива за пари, които само трябва да минават през нея, отгоре.
.
Та всеки път, като някой се изрепчи да крещи, че такова е положението у нас, защото така го искат великите сили, всеки път съм гледала да опонирам, че това не е вярно, че това е огромна манипулация, защото положението у нас в момента е такова, каквото го иска средата на сандвича-скакалците на рояци, които опоскват всичко.
И че може би за първи път в историята си имаме Кяр от това, което искат великите сили за нас.

_______________________
Държавата изеде кравата, млеко вече нема.
15 Октомври 2005 15:57
Бе този Маслинко/ Оли/ със славянска физиономия, много се загрижил за българските граждани бе джанъм, а тя ква била работата, Били острия мозъчен бръснач ни я открехна: "комунягите дет взели властта са виновни", а царят само им пригласял, но с ДСБ и СДС, друго подсказвал да се пише в доклада... Де, недоносчета родени през 60-те години..., взеха Ви кокъла и веднага не сме готови, га че ли преди три месеца бяхме втасали? Ха Ха...
15 Октомври 2005 16:16
Мдам, туй момче, авторчето, се едно думите от устата ми е зело.

_______________________
Държавата изеде кравата, млеко вече нема.
15 Октомври 2005 17:11
Кайли
Ние без натиск отвън май нищо няма да направим. Или по-точно - ще си затъваме в батака, мрънкайки колко лоши са тия отгоре и вместо да се стегнем и да си сложим къщата в ред всеки път ще си избираме по един нов месия, цар, командир или рокер, после ще ги ругаем през мустаците сърдито в кухните, миришещи на лук и вкиснало. Да ме прощава поетът за заемките.
Останалите глупости можем да си ги спестим...
15 Октомври 2005 17:14
Милчо, бегай прави текезесета, бе човек!
Мегданът е свободен. Я , колко земя пустее заради гадните демократи, мамка им!
15 Октомври 2005 20:18
В отговор на репортерски въпрос дали закъснението в останалите области е преодоляно, Оли Рен заяви: "По-обстойно ще се запознаете след излизането на доклада, все още не искам да натискам спусъка."

Абе чукундур, що не вземем ние да ви дръпнем спусъка на един референдум?! Да видим тогава кой за кого ще плаче.
15 Октомври 2005 20:50
Тъпо менте, кой е чукундур бе? Не си ли ти този чукундур, за да разбереш най -сетне, че "спусъка" на Оли Рен означава -"парите на еврофондовете". Западният данъкоплатец е безкрайно недоволен от начина на изразходването им и голямата корупция в България, след като знае по-добре от българина, къде отиват неговите пари в България, даващи се като безвъзмездни субсидии по еврофондовете? И след като знае каква огромна корупция има именно в тях и , че последното българско правителство не си е направило труда да представи пред Оли Рен и Еврокомисията ясна стратегия за ЕФЕКТИВНОТО изразходване на тези пари в България за българската икономика, че тя да заработи най-сетне.
5- те милиарда евро безвъзмездни субсидии(не заеми), е невероятен шанс на България при ефективно използване, да си възстанови икономиката и я вдигне на крака . Но точно това нямат и понятие господата министри в това правителство и не желаят.Те искат парите да дойдат единствено в червените и сини техни фирми, но не и другаде.
Ето това е най-големия въпрос, за който Оли Рен дойде в България и по който поиска да получи отговор, но не получи!
За това ще натисне "спусъка", защото в обществото, където той живее, отдавна има действаща “прозрачна демокрация” в управлението на страната и хората като данъкоплатци там, държат отговор от своите управляващи за всеки изразходван цент, взет от тях. Оли Рен и другите управляващи от Евросъюза знаят, че трябва да дават отчет пред своите данъкоплатци, за начина и сумата на изразходваните пари в България. Ето защо той ще предпочита да натисне"спусъка" за България , отколкото да получи върху гърба си гнева на данъкоплатците си!Редактирано от - antiyuppie на 15/10/2005 г/ 20:52:34

15 Октомври 2005 22:24
""България губи шансове да се присъедини към Европейския съюз не само през 2007 г., но нищо чудно и през 2008 г.,""
Пък нашата т.нар. "политическа класа*" потрива кирливите си, гадни кунки. Хили се злобно и се прави, че взема дейно участие за да влезе в ЕС И в същото време води народа си, чрез свирката/свирките си към дъното на Черно море, но в същото време забравяйки една дребна подробност Хи-Хи-Хи :-)))
(Толкова дребна, че дори и аз щях да я изпусна :-))) (извинете, но ми е адски смешно, не .. по-скоро весело)


*
15 Октомври 2005 23:06
Антиюпи, де бре сопри се, какво си се разпенявил срещу Тъпо менте, хубаво си го е казал чомвекът, евала, нищо че е попресолил манжата с епитета. Абе антиюпи, ама ти да не си някой от ексцарските министърчета бре, много ги защитаваш тия евроюнаци, шъ знаеш, намирисваш ми на Юпи, никакво антиюпи
15 Октомври 2005 23:30
Аз на такива шкембе чорби като теб казвам-" куха лейка" . ..Нема да ти се удаде да ме дискредитираш, чорбенце постно Амин!

15 Октомври 2005 23:37
Мръцинари!
16 Октомври 2005 07:16
Със Сергейчо няма да стане работата. Ще почакате за Европа.
16 Октомври 2005 10:32
Ша и фанат опинците тия на нашенската мафия. Всичко отдавна е препрано и вложено в имоти и сметки в чужбината.
Тоя Оли Рен вместо да дава акъл ще ли се ангжира с нещо конкретно - помощ с информация за капиталите на нашата мафия в собстената му страна и разкриване на банкови сметки?
16 Октомври 2005 11:01
Тези, които сега в хор квичат "Не ви щем Европата, щом ще ни давате акъл и ще ни учите какво да правим!" или "Ма що не погледнете вазе си та сте се хванали за нас", след като ни хлопнат вратата през 2007, ще заквичат отново, този път от дълбоко разочарование. Щото тайно в душичките си се надяват, че ей така, може все пак да ни се размине и да ни приемат. Едва ли ще ни се размине и едва ли ще ни приемат ако не отговаряме на изискванията. И С. Станишев да не се прави на дръж ми шапката с коментари като "Дано не станем жертва на слабостта на ЕС", ами да се хване да си върши работата, за която са го избрали.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД