:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,605,658
Активни 58
Страници 8,328
За един ден 1,302,066
Трите власти

Кабинетът вече използва парламента като параван

Премиерът не скри, че отпуска допълнително 62.5 млн. лв. за магистрала "Люлин", но прехвърли отговорността на Народното събрание от страх от прокуратурата
Снимка: Михаела Катеринска
Премиерът не е стъпвал още на магистрала "Люлин" и може би няма и да го стори, защото това е "обект от лошото наследство на Станишев", за който на всичкото отгоре му се наложи да доплаща. И прехвърли отговорността на парламента, "за да не ме подгони прокуратурата". С това си изказване Борисов се нареди до своя откривател за политиката - Симеон Сакскобургготски, който каза: "Аз съм премиер на тия, които ми гласуваха".
При извършената наскоро актуализация на бюджета бяха дадени допълнително 62.5 млн. лв. за доизграждането на автомагистрала "Люлин". Или иначе казано, Народното събрание фактически подписа анекс, с който се дават още много милиони. Все неща, за които сегашното управление твърдеше, че е нещо много лошо и престъпно дори.

Сега обаче не само цялата тази работа продължава, но и големите суми вече се пускат да минават и да се "изпират" през парламента, за да не би след време премиерът и неговите министри да започнат да ходят в прокуратурата като обвиняеми. "Ще поискам дебат и гласуване в парламента, защото не поемам риска сам да давам толкова пари, за да не ни заключат прокурорите нас заради бившето правителство", обяви преди актуализацията в Народното събрание премиерът. В парламента обаче дискусия нямаше. Изгласува се нещо и бе свалена отговорността от премиера.

Подобно поведение е скандално, защото министрите не поемат никаква отговорност, правителството не поема никаква отговорност и премиерът не поема никаква отговорност. По министерствата и Министерския съвет никой не подписва нищо задължаващо. Карат се само чиновници да го правят - под страх от уволнение.Примерът с магистрала "Люлин" може да бъде използван катохристоматиен. При него строителният министър проведе преговори с турската фирма, от която искаха определена сума, за да довършат магистралата в срок до края на годината. После той твърдеше, че успял да я намали и че по този начин щял да спаси 100-200 млн. евро от фондовете на ЕС, които иначе нямало да бъдат дадени. Но не поемал отговорността да подпише допълнителното споразумение. После препрати историята в правителството. Оттам поогледаха нещата и обявиха, че не могат да поемат тази отговорност и с това трябва да се занимава парламентът. И затова ще заложат сумата от 62.5 млн. лв. допълнителни пари за турската фирма, която изгражда автомагистралата, в актуализацията на бюджета. Така щели да се спасят вече не колко да е, а вече цели 300 млн. евро. И накрая депутатите от управляващото мнозинство изгласуваха отпускането на сумата.

И какво ще стане, ако автомагистралата не бъде завършена до края на годината и при сегашното увеличение на сумата за фирмата? Ами ако пак бъдат загубени парите от Европейския съюз? Кой ще отговаря тогава?Кой ще носи отговорност? Парламентът ли?Такъв тип нагласа и схващане у изпълнителната власт за какво служи законодателната са скандални. Но очевидно Народното събрание в този си вид си заслужава съдбата. Затова може би ще е добре прокуратурата да покаже кой кой е в държавата и да започне да вика на разпити всеки от народните представители, които са дали толкова много милиони като анекс.

Да, не е лесно да се управлява и най-важното - отговорно е. Втората част очевидно стряска премиерът. Например, когато отидеш да откриваш Околовръстното и при първия дъжд асфалтът се нагъва, независимо че има 10 години гаранция, трябва някой да носи отговорност. Фирмата бърза да рапортува, че ще го поправи, но кой е този, който е приел обекта? Кой я е контролирал?

Идеята за трите независими власти в държавното управление не включва една да си мие ръцете с другата - защото е още по-колективен орган например, а колективните органи не носят наказателна отговорност.

Такъв подход води до извращения, нямащи нищо общо с демокрацията.

Затова нека и отделните власти да си имат своите правомощия и своите екстри по закон и конституция, но и да имат своите отговорности и достойно поведение. Иначе се превръщат в обикновени мушмороци.
44
4692
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
19 Юли 2010 19:58
Малии, докъде ни докараха гадните Боковаци! Парламентът, представяте ли си, да гласува бюджета и да одобрява харчовете на правителството. Мчи това нийде по цивилизования свят го няма!

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
19 Юли 2010 20:07
Не, просто старата песна е на нов глас. Пак ще има анекси, пак ще се раздават допълнителни пари. А заедно с цената на пътя пада и качеството, дето така или иначе никога не е било особено високо...
19 Юли 2010 21:43
Вместо да гони топката по селската поляна, Правописец Борисов щял да прави дебат.
19 Юли 2010 21:44
Абе , в кво толкоз , че и карай да връи ...
19 Юли 2010 22:01
А ти защо не викаш на кучето ти опосум, нали пак има 4 крака?
19 Юли 2010 22:27
И кач пара става километърът?
19 Юли 2010 23:25

kac ordan
20 Юли 2010 01:35
"Примерът с магистрала "Люлин" може да бъде използван като христоматиен."
Христо нема нищо общо с тоз пример ефендилер.
Виж доганоматиен пример за лакомията и простотията на ДПС по иде.
20 Юли 2010 04:39
Премиерът не е стъпвал още на магистрала "Люлин" и може би няма и да го стори, защото това е "обект от лошото наследство на Станишев

Ще стъпи, ще стъпи - само да се стигне до рязане на ленти - пак ще е първи

Редактирано от - engels! на 20/7/2010 г/ 04:40:20

20 Юли 2010 07:41
***

Редактирано от - sybil на 20/7/2010 г/ 11:50:00

20 Юли 2010 07:46
Ще стъпи, ще стъпи - само да се стигне до рязане на ленти - пак ще е първи
И ще каже "Аз на Станишев му построих магистрала".
20 Юли 2010 08:29
Малей, колко грешна пара се потроши по магистрали от 20г. и продължават да трошат!
А всичкото престъпник ходи свободно, виси на помощи и продължава да краде. Я ги натоварете всичките дето са с по няколко присъди и на свобода да одат да копат и строят магистралите без пари. Колко му е да им се осигурят палатки, храна и вода?
20 Юли 2010 09:44
Я ги натоварете всичките дето са с по няколко присъди и на свобода да одат да копат и строят магистралите без пари


Ааа, Маце, сакън! Не е "демократично"! Веднага Амнестито ще ревне, че се нарушават правата на личността!
20 Юли 2010 10:10
Те в затворите ги учат да правят по важни неща, и затуй нямат време за лопати.
Например по дърводелство, примерните момчета се учат как да правят табуретки.
С дупка по средата..
20 Юли 2010 11:10
Покажи неуважение към манрико (манерко), пиши името му с малка буква(мЪРИНЧО)!
Блогът на баба ми.Мркс++,
Манрико много уместно иронизира автора на статията. Ама ти май не си го разбрал. А Първанов, гоце, е заслужил изцяло неуважението не само на Манрико, но и моето и на милиони български граждани. Би трябвало с твоя опит и ерудиция да можеш да забелязваш рафинираните лицемери.

20 Юли 2010 11:56
Премиерът не е стъпвал още на магистрала "Люлин" и може би няма и да го стори, защото това е "обект от лошото наследство на Станишев", ...


Плоско, плоско твърдение, като се има предвид, че премиерът е стъпвал и на Цанков камък, и се отби и при гьола в Белене - все обекти от лошото наследство на Станишев. Авторе, защо подценяваш читателите си?

20 Юли 2010 12:04
Митев,
добре забелязваш сламата а сега за гредата в очите на гробарите нещо да кажеш:
Сега обаче не само цялата тази работа
продължава, но и големите суми вече се пускат да минават и да се "изпират" през парламента, за да не би след време премиерът и неговите министри да започнат да ходят в прокуратурата като обвиняеми.
Апропо вчера самоинициативно се прокламираше за обективно коментиращ.
20 Юли 2010 12:46
Митев,
добре забелязваш сламата а сега за гредата в очите на гробарите нещо да кажеш: Сега обаче не само цялата тази работа
продължава, но и големите суми вече се пускат да минават и да се "изпират" през парламента, за да не би след време премиерът и неговите министри да започнат да ходят в прокуратурата като обвиняеми.
Апропо вчера самоинициативно се прокламираше за обективно коментиращ.


Орлине,
когато преди време се гласува актуализацията на бюджета и ползването на почти два милиарда лева от фискалния резерв, БСП и сие обвиняваха ГЕРБ, че ще харчи парите на тъмно. Когато правителството на ГЕРБ посочва конкретна сума за конкретна цел - магистрала Люлин, пак недоволни - правителството се криело зад парламента.Няма угодия, когато целта е на всяка да бъде открит кусур на правителството. Ако няма такъв в даден конкретен случай - на разположение идват пръстите - от тях винаги може да се изсмуче нещо.
Спомням си за една приказка от детството си - принцът трябвало да дойде за принцесата хем на кон, хем пеша, хем бос, хем обут и т.н.

ПП.
Не че няма за какво да бъде критикувано правителството. В момента ми идва на ум като най-актуален гаф желанието на министъра на културата да закрие операта в Пловдив.

20 Юли 2010 14:40
когато преди време се гласува актуализацията на бюджета и ползването на почти два милиарда лева от фискалния резерв,

А може ли да ни кажете колко лева във фискалния резерв е внесъл Герб за една година управление? В края ня годината ще стане ясно колко е похарчил.Но колко е внесъл?...Ако се каже в отговор, че е криза, то кризата ни хвана поне една година преди Герб на власт...Дежурният на амбразурата:...
20 Юли 2010 14:57
Митев, а защо забравяш онези близо 1.3 милиарда, които гробарите си гласуваха за джоб-парасъ?
20 Юли 2010 15:00
Митев,
закриването на операта в Пловдив е едно на ръка за пловдивчани, ама както се подсказва, пък и не веднъж и аз съм споменавал, ГРОБ имат повече бюджетни разноски от колкото най-добрата приходна 2008 а пък за приходите си знаем. Пашата командва да се гласуват небивали разходи през парламента. Друго на ръка е, че парламантариските гробари му гласуват сума от около 1, 2 милиарда за НЕГО си, за харчлък по усмотрание.
*
Те за това става въпрос и да знаеш, че е много, ама много важно и ако това не ти пречи какво да си мисля за теб? Може ли да ми отговориш на този въпрос?
*
Аз съм зависим от друг бюджет ама ти би трябвало да се притесняваш, но венцеславиш. Ами ако падвне борда, кво правите?
20 Юли 2010 15:05
но прехвърли отговорността на Народното събрание от страх от прокуратурата

Ей, че няма ли Станишев, Доган, Р. Овч., тройната, суховеите и др. ами натоварва с такава отговорност раята Си.
20 Юли 2010 15:35
Митев,
закриването на операта в Пловдив е едно на ръка за пловдивчани, ама както се подсказва, пък и не веднъж и аз съм споменавал, ГРОБ имат повече бюджетни разноски от колкото най-добрата приходна 2008 а пък за приходите си знаем.


Орлин,
прочетох четирите постинга, (на Вила, на Гери 7, твоя на Олд Бг след моя от 12:46:34.)
Избрах да отговоря и на четиримата на фона на твоя постинг. Извинявам се на другите трима, но не ми се искаше да повтарям едни и същи неща.
Въпросът за по-големите бюджетни разноски на ГЕРБ от предишното правителство бе дискутиран много пъти. Досега, като се почне от приказките на Станишев и се свърши с вашите, аз не забелязах нито един път в тях конкретна информация за конкретни ненужни и неоправдани от конкретни обективни потребности разходи. Напротив, срещах твърде често обвинения, че с неразплатени задължения към фирми от бизнеса ГЕРБ задушава икономиката. Т.е. правителството бе критикувано защото не харчи още повече.
Хайде помогнете ми да се оправя в тази бъркотия. Като гледам как единно заменихте ГЕРБ с ГРОБ, сигурно сте присъствали на инструктажа на Позитано 20 по този въпрос. И се чувствате страшно индивидуално извисени, след като сте намерили блестящото ГРОБ. Не забравяйте, че съм бил 25 години член на БКП и са ми до болка познати прийомите на столетницата, които БСП прилага понастоящем.
20 Юли 2010 15:54
Друго на ръка е, че парламантариските гробари му гласуват сума от около 1, 2 милиарда за НЕГО си, за харчлък по усмотрание.
*
Те за това става въпрос и да знаеш, че е много, ама много важно и ако това не ти пречи какво да си мисля за теб? Може ли да ми отговориш на този въпрос?


Орлин,
докато нямам конкретен пример за харч на правителството, който е обективно ненужен и е насочен единствено към обогатяване на братовчеди, приятелски кръгове или батковци и братковци, мога само да следя с внимание какво се върши. Засега виждам, че си грубо тенденциозен с това 1, 2 милиарда за НЕГО си. Да беше написал по-точното - 1, 2 милиарда за харчене по усмотрение на правителството, а? Да, ама не! Така няма толкова явно да се внушава, че той лично, за собствени нужди прилапва тлъстата сума. По-правилно от гледна точка на политическото противоборснмо е за да се напише за НЕГО си, пък който се хване, все е файда.
Много е важно как се харчат парите на България, няма спор. И аз забелязвам, че откакто това правителство е на власт, бяха намалени бройките на правителствата, бройките на зам.министрите, бройките на зам. областните управители, бройките на парламентарните комисии от 26 на 14, закриват се множество агенции, в където наши хора си клатеха срещу тлъсти заплати краката по цяла година, намали се бройката на СЕМ, на ДКЕВР и т.н. и т.н. Ограничават се разходите за коли, шофьори в парламента, протичат значителни съкращения в администрацията в министерства, намаляват се и други харчове чрез съкращаване на други пера от бюджета и т.н. Е, отворете ми очите, кое от това не е вярно, та да прогледна за истината и аз.


ПП.
Написал си:
Аз съм зависим от друг бюджет ама ти би трябвало да се притесняваш, но венцеславиш. Ами ако падвне борда, кво правите?


За разлика от теб, аз като пенсионер съм зависим от бюджета на РБ. И живо ме интересува всяка стотинка от него къде отива. Но не виждам нищо друго в постинга ти, освен общи формулировки и заклинания. Дай конкретика - с коя стъпка колко са ощетени гражданите и се е обогатила мафията от ГЕРБ?
И престани да пишеш че венцехваля, защото вече се излагаш с това. Когато ти задавам въпроси от типа на горепосочените, не считам че има някакво венцехвалене. ГЕРБ не са непогрешими, не всички от тях са чистички и добронамерени, както се вижда от изминалата една година. Но решително не ми харесва деструктивната, омаскаряваща критика срещу тях - тип ГРОБ. От техния успех зависи живота на милиони български граждани? Смяташ ли, че с критика тип "гробари" допринасяш за успеха им и желаеш ли го въобще? Риторичен въпрос, струва ми се.

20 Юли 2010 15:55
Mitev, Милий, Не бягай от най-лесния и важен въпрос:За една година Герб колко е внесъл във фискалния резерв, с колко го е увеличил?Дай справка на МФ, или твоя...Моля.
20 Юли 2010 16:03
Напротив, срещах твърде често обвинения, че с неразплатени задължения към фирми от бизнеса ГЕРБ задушава икономиката. Т.е. правителството бе критикувано защото не харчи още повече.

Разплащането на задължениета към бизнеса е по закон и е стандарт, а не харчене в повече.
*
В повече дойдоха планираните военни разходи или премерно онея 1, 2 милиарда, за които само ТОЙ си знае.
*
Направил е държавата на бащиния ами ти си заменяй съществените понятия, много помага на имиджа МУ. А вчера с голям мерак излезе да се пишеш на безпристрастен. Казах ти да не се заяждаш ама не сърце гробарско, юнашко не трае. Пак ти казвам не се захващай с мен, не съм тъп. Лъскай имиджа и не се издокарвай безпристрастен.
20 Юли 2010 16:06
Орлин,
в заключение, като гледам последният доклад от Брюксел, очаква да почнеш да упрекваш и Европейската комисия във венцехвалене на ГРОБ.

20 Юли 2010 16:10
Орлин,
докато нямам конкретен пример за харч на правителството, който е обективно ненужен и е насочен единствено към обогатяване на братовчеди, приятелски кръгове или батковци и братковци, мога само да следя с внимание какво се върши.

Как да ти дам като гробарите препикаха отчитането, въз основа на какво? На кого се отчита ГРОБ всеки месец, а?? А дали е правилно, а??
*
И за Позитано пишеш! Айде как да ида на това Позитано или как си мислиш ми уреди Бате изхвърлянето ми от работата в чужбина през време на старото правителство!?!?! Ми те всичките комунез до комунеза, заедно приземяват Станалшеф, Бате, Лидеров и Сдухан ама ти ме прати на Позитано.
20 Юли 2010 16:10
Mitev,
С тебе поне сериозно може да се дискутира /надявам се/, за разлика от...знаеш.
Та, кой казва и кога го е казал да се намалят харчовете, които държавата има като поети задължения?Ами нали точно с тях убива бизнеса.
Че то опозицията риве точно обратното - да се инвестира.
Кой казва и кога го е казъл, че не трябва да се свиват харчовете за синекурни агенции, ведомства, чиновници и въобще за всякакви пунтипластики?
Какви инсктруктажи те гонят, като с безумия се срива здравна система, /плащаме си/, осигурителна система /плащаме си/, нищоправене за стимулиране, айде поне да не се пречи, на икономиката /ще си плащаме/.
Защо смесваш в една копаня зърно, трици и плява?
Не вярвам сега да отговориш - вие не знаете какво искате - хем да харчи, хем да свива. Не така човеко. Има доста дето изпълняват таз поръчка. Хайде не и ти.
20 Юли 2010 16:16
не ми харесва деструктивната, омаскаряваща критика срещу тях - тип ГРОБ. От техния успех зависи живота на милиони български граждани? Смяташ ли, че с критика тип "гробари" допринасяш за успеха им и желаеш ли го въобще?

Бил съм ясен винаги как е - полическата фекалия и помия (комунези) ликвидират народ и държавност за да приземяват, присвояват и усвояват. Това са всички произлезли от БКП комунези - БСП, СДС, НДСВ, ДСБ, Атака, ГЕРБ и другу другари османски терористи от ДПС.
20 Юли 2010 16:17
Mitev, Милий, Не бягай от най-лесния и важен въпрос:За една година Герб колко е внесъл във фискалния резерв, с колко го е увеличил?Дай справка на МФ, или твоя...Моля.


Вила,
до този момент не си задавал толкова.....хм, хайде да не те засегна, не глупав, а несполучлив въпрос. Как искаш да формира излишък Герб в условия на световна икономическа криза, която според предшественика му уж щеше да подмине България. Да не би да си мислиш, че кризата наистина е подминала България? Много страни режат тотално разходи, намаляват заплати и пенсии, ти искаш Герб в тези условия да формират бюджетен излишък. Браво.
ПП.
Може би ще ми посочиш с колко би увеличил излишъка и фискалния резерв екипът на Станишев, ако бе останал на власт. И накрая, замислял ли си се някога, че не Станишев, а българските пенсионери, с най-ниските си пенсии в цяла Европа, българските учители, с най-ниските си заплати, българските майки с най-ниските детски добавки и т.н. и т.н. са тези, които изтърпяха формирането на бюджетните излишъци през миналия период? Станишев и предшествениците му изкуствено задържаха доходите на населението в името на привличане на чуждестранни инвеститори с мантрата евтина и квалифицирана работна сила. А българските граждани изтърпяха тази политика.

20 Юли 2010 16:20
... ама ти ме прати на Позитано.


Орлин,
не съм виновен аз за това, че твоите мнения във форума твърде често се покриват почти на 100 % с приказките на Станишев. Чета едното и другото и съпоставям.

20 Юли 2010 16:34
Митев,
айде дано днес за последно. Има неща, за които не бих и не съм протестирал.
Първо, финансовите договорни задължения от старото правителство спъват всяко ново правителство и не че вярам, ама със сигурност има такива. Проблемът е, че гробарите не искат да ги публикуват. Защо, защото са комунези като предишното и по-предишното правителство и комунез на комунеза око не вади.
Ама имало нарушения и гръмки изяви. Защо прокуратурата не събира доказателства и после съд? Отговор, защото са комунези
-
Второ, по времето на тази криза никой в Европа не е генерирал излишъци. Правилно така е, ама някои почват да позабравят за нея и вече поне до края и началото на другата година знаят, че ще има нарастване на икономиката. В БГ не е така! Защо, защото са комунези - най-тъпите, най-лакомите, най-ненаситните, най-нахалните, най-примитивните и най-мързеливите комунези на планетата.
20 Юли 2010 16:34
Mitev,
Понеже си умен, за разлика от мен, както казваш, дума не продумваш с колко е увеличил Герб резерва...Мълчание-Така пише в Тезисите Му и слънчогледите ги следват....А по времето на Станишев имаше ли криза?Имаше увеличаване на резерва с 4 милиарда /удвояване/....Харчовете при Борисов са по-големи от тези в предишните години.Нали сега е криза?Много държави актуализираха бюджета, но само Герб увеличи дефицита.Защо? Да ми дадеш един пример с безспорните недемократи в историята за собственоръчно увековечаване с плоча в чужбина-Хитлер, Сталин, Пиночет, Мао, Менгисту, Живков...Само ББ.Бог на боговете.Дерзай, напред към позора, който се обяви и в Рим.До следващия премиер, който ще е принуден да върне плочата на ББ за показ в музея на диктаторите. Тогава ника се сменя.
20 Юли 2010 16:51
докато нямам конкретен пример за харч на правителството, който е обективно ненужен и е насочен единствено към обогатяване на братовчеди, приятелски кръгове или батковци и братковци

Иначе батко направи пас от 100 милиона към зетчето или не вярваш на истината???!?!!
*
Прати тая информация в ЕС и ще видиш как ще се окаля доклада, на който така искрено се радваш!
20 Юли 2010 17:17
докато нямам конкретен пример за харч на правителството, който е обективно ненужен и е насочен единствено към обогатяване на братовчеди, приятелски кръгове или батковци и братковци

Иначе батко направи пас от 100 милиона към зетчето или не вярваш на истината???!?!!
*
Прати тая информация в ЕС и ще видиш как ще се окаля доклада, на който така искрено се радваш!


Орлин,
в ЕС не са слепи. Мислиш ли, че ОЛАФ не чете материалите от българската преса, където отдавна бе изнесен случая със зетчето? Мислиш ли, че ако имаше нещо макар и мъничко в нарушение на закона, БСП досега не биха сезирали прокуратурата по случая?
Не съм специалист по изграждането на метрото и не мога да преценя дали зетчето е представило най-изгодната оферта от гледна точка на държавния интерес и интереса на софиянци. В случая бе издигнат единствено въпросът защо той, а не друг, но нямаше съпоставка на оферти за да се види, че Борисов е пренебрегнал по-добри оферти и по роднински е пробутал сделката на зетчето си. Ако имаш конкретни данни в тази насока, с удоволствие ще ги изчета, а убедиш ли ме в нередността на действието на Борисов, ще застана на твоя страна.

Между другото, тъй като на няколко пъти ти и други форумни колеги ме обвинихте в пристрастие към ГЕРБ и венцехвален, търкане на имидж и т.н., порових за малко в последните 10 стр. от архива ми (от общо 358 към момента) и публикувах в блога си мои критични постинги към ГЕРБ и правителството. В последните 10 стр. открих Натиснете тук

Надявам се, че ще видиш линка и ще спреш да ме упрекваш във венцехвалене, защото такова не съществува при мен. Ако критиката ми към тенденциозни мнения по адрес на правителството на ГЕРБ ти се струва венцехвалене, това е друг проблем.

20 Юли 2010 17:38
а убедиш ли ме в нередността на действието на Борисов, ще застана на твоя страна

И аз нямам данни за конкурса, но роднинската връзка е ясна.
*
Имаше една голяма част от някогашната програма на "Идея за България" и там се пишеше що е то и как да се прави прозрачна демокрация. Дори в другите бивши соц. се променят нещата в това отношение. Създават се универсални процеси за министерства и учреждения и се имплементира програмно сигуряване за данъкоплатците по отношение на всички държавни поръчки.
*
После отваряш и четеш всичко и има източници за сравнение и на края знаеш с твоите пари кой и какъв конкурс е правил, какви условия е изисквал, кои са участвали в конкурса, кой с какви условия е спечелил и задължително подписания договор за изпълнение. И после иди та лъжи при гражданско обжество. Да не говоря, че при пряката демокрация има механизми за задължително гласуване на парламента според волята на суверена или пък невалидност на гласуването от парламента, за сваляне на депутатски мандант или на цял парламент по волята на суверена. Та такар не се мака 4 години, според волята на суверена.
20 Юли 2010 17:46
Mitev,
С тебе поне сериозно може да се дискутира /надявам се/, за разлика от...знаеш.
Та, кой казва и кога го е казал да се намалят харчовете, които държавата има като поети задължения?Ами нали точно с тях убива бизнеса.
Че то опозицията риве точно обратното - да се инвестира.


Олд Бг,
благодаря за признанието, че с мен може сериозно да се дискутира.
За намалянето на харчовете и поетите задължения. Аз забелязвам разнопосочно говорене по въпроса. От една страна се атакува правителството, че харчи повече от предишното. От друга страна то е атакувано, че забавя разплащанията. За обективна преценка е необходима много конкретна информация. Защото ако правителството е забавило някое плащане и след ревизия е установило, че сделката е била сключена във вреда на държавата и е платило по-малко, при равни други условия обществото печели от това. Друг е въпросът със забавянето на плащанията с мотив да се отчете нисък дефицит заради кандидатстването за еврозоната. Мисля че ГЕРБ повече или по-малко признаха греха си в тази насока.
Няма да отречеш обаче, че изпълнението на двете изисквания - да се ограничи харченето от бюджета и да се ускори разплащането на задълженията са взаимноизключващи се при равни други условия.
Освен това според голям е грехът на предишните управляващи, които са сключвали договорите така, че държавата да плаща огромни неустойки при евентуалното им разваляне, връзва ръцете на правителството. Например за ненужните в условията на криза военни доставки, които насочват бюджетни средства към чужбина, а не към българския бизнес.
ПП.
А "реването" на опозицията твърде често преследва единствено популистки или политически цели. А като си спомним какви са били техните действия, виждаме че са били същите в много случаи. Например забавянето на връщането на ДДС да не би да започна по времето на ГЕРБ?
20 Юли 2010 18:04
Тогава ника се сменя. http://forum.segabg.com/img/i_psychotic.g if[/img]


Вила,
да ти напомня, че аз пиша със собствената си фамилия и не съм анонимен за разлика от теб и мнозинството от колегите във форума. За да пиша мненията си не се нуждая от анонимност, така че ника си нямам намерение да сменям.

Редактирано от - Mitev на 20/7/2010 г/ 18:05:49

20 Юли 2010 18:16
а убедиш ли ме в нередността на действието на Борисов, ще застана на твоя страна

И аз нямам данни за конкурса, но роднинската връзка е ясна.
*
Имаше една голяма част от някогашната програма на "Идея за България" и там се пишеше що е то и как да се прави прозрачна демокрация. Дори в другите бивши соц. се променят нещата в това отношение. Създават се универсални процеси за министерства и учреждения и се имплементира програмно сигуряване за данъкоплатците по отношение на всички държавни поръчки.


Орлин,
според мен сега прозрачността при обществените поръчки в България е по-голяма от тази при предишните правителства. Съвсем друг е въпросът като е по-голяма, дали е достатъчна.
Що се отнася до роднинската връзка винаги съм се двоумил по принцип. Редно ли е роднините да страдат от това, че техен близък е заел някаква държавна позиция. Според мен роднините би следвало да могат да участват НА РАВНИ НАЧАЛА с останалите кандидати за получаване на обществени поръчки. Повтарям, НА РАВНИ НАЧАЛА и при пълна прозрачност. В противен случай ще е налице дискриминация.

20 Юли 2010 18:20
A, ве...праф, непраф...добър или лош...красиф и грозен...умен или проз...Тулумбаджията требе да си иде...Толкуз!!! Ааа, и Митев, не с тоа номер - за Европата...Цички знайм, че го хвалят...Щото е зависим...има три седем инча досие...и е търкал ушите на Тодар...само туй стига...

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
20 Юли 2010 18:35
A, ве...праф, непраф...добър или лош...красиф и грозен...умен или проз...Тулумбаджията требе да си иде...Толкуз!!! Ааа, и Митев, не с тоа номер - за Европата...Цички знайм, че го хвалят...Щото е зависим...има три седем инча досие...и е търкал ушите на Тодар...само туй стига...

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>


Бармалей,


20 Юли 2010 18:38
Mitev:
20.7.2010 г. 18:04:00
Тогава ника се сменя. http://forum.segabg.com/img/i_psychotic.g if[/img]

Вила,
да ти напомня, че аз пиша със собствената си фамилия
Знам, уважавам позицията ти.Но правилата изискват точно обратното...
След упорито мълчание по някои "диктаторски" въпроси вече почти знам кой е авторът на уникалната за демокрацията идея да се увековечи името МУ на камък.Чувал съм за една традиция дамнацио мемория...Та аз пожелах да е вечен и вечно да ви е МП.
20 Юли 2010 19:01
Цички знайм, че го хвалят
ммм, маазно
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД