:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Поуки

Новите отношения на Красьо от Плевен със съдебната система

Това, че отрича да познава магистрати, може да докара на младия бизнесмен до 5-годишна присъда
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Преди два месеца ВСС изслуша Красьо. "Явявам се напълно доброволно, за да излезе истината, която искам, цялата истина", каза той на влизане в съвета.
16 свидетели и двама експерти. Това са хората, които трябва да дадат показания по делото за лъжесвидетелстване срещу плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, станал известен в последната година като Красьо Черния. Процесът е насрочен за 20 юли от Ваня Горанова от Софийския районен съд. Най-вероятно делото ще се гледа по съкратената процедура и има всички шансове да приключи в едно заседание. За това престъпление НК предвижда до 5 г. затвор. Но дори да бъде признат за виновен, Георгиев едва ли ще получи ефективна присъда.

От съда предупредиха, че "делото срещу Красимир Георгиев е насрочено за предварително изслушване на страните в съдебно заседание при закрити врата поради наличие на необходимост от запазване в тайна на някои материали, (чл. 263 от НПК)". Въпросният текст обаче регламентира, че процесът е при закрити врата, когато



трябва да се запази държавна тайна,



факти от интимния живот на хората или свидетел.

Чудно какви са тези секретни материали. Дори да има телефонни разпечатки или подслушани разговори, те не са секретни, ако не съдържат държавна тайна. Самото подслушване е класифицирано, но веднъж приключило, не може да е единствено основание за секретност.

Роденият през 1982 г. Георгиев успя сериозно да разтърси съдебната власт. Лобисткият скандал доведе до две оставки на членове на ВСС - Стойко Стоев и Иван Димов, до три дисциплинарни уволнения и още куп понижения на магистрати, за които бе прието, че с контактите им с Красьо са уронили престижа на съдебната власт.

Скандалът се развихри, след като миналия юни Иван Колев от Висшия съдебен съвет публично оповести, че "Красьо от Плевен, черничък, с ланци" обикаля и предлага между 8 и 13 гласа от ВСС срещу 200 000 евро.

За това тръгна



разследване за търговия с влияние,



което още се води срещу неизвестен извършител и едва ли някога ще стигне до съд. Защото след публичното огласяване на лобисткия проблем от Колев, всички контакти на Красьо с магистрати секнаха. Поведението на Колев, който има дългогодишен адвокатски и съдийски стаж няма логично обяснение. "Много ми се иска да не беше се реагирало емоционално на заседание на ВСС, а по-професионално. Ако имахме информацията достатъчно дискретно и предварително, можехме да документираме господина. Сега възможността спадна", обясни главният прокурор Борис Велчев преди време.

Точно делото за търговия с влияние обаче даде повод на прокуратурата да подхване Красьо за лъжесвидетелстване. Делото е образувано на 20 август м.г. и влиза в съда едва на 18 май т.г. Какво толкова е свършила прокуратурата по него, ще стане ясно в съдебната зала. Обвинителният акт, писан от Даниела Александрова, скромно се простира върху по-малко от 4 страници, видя "Сега".

В него се разказва как на 24 юни 2009 г. сутринта Георгиев се явил като свидетел в Софийската градска прокуратура по делото за подкуп и търговия с влияние срещу неизвестен извършител. Разпитът започва в 9.30 ч. сутринта и се води от прокурор Първолета Никова. Преди да почнат въпросите, на бизнесмена са разяснени правата и задълженията като свидетел, включително и че носи наказателна



отговорност за лъжесвидетелстване



Пред прокурор Никова Георгиев разказва, че има участва в няколко фирми. С една от тях развива дейност по строителство и ремонт, а с друга - в дискотека "Анаконда" в Плевен. Възнамерява да извършва и някаква дейност с трета фирма, но още не го правел. Прокурорът го пита дали познава лицето Йовко Стойков. Свидетелят обяснява, че познава Стойко или Стойо, който е член на ВСС. Познавали се добре, отпреди 4 години, преди той да влезе във ВСС. С него заедно обсъждали международен проект за деца с увреждания и Стоев търсил технически съвети за изпълнение на проекта. Красьо отрича да познава други членове на ВСС.

Иван Димов обаче сам признава, че с Красьо го е запознал Стоев. Георгиев започнал да го търси, защото искал услуга извън съдебната система - опитвал чрез Димов да се свърже с кмета на Сливен Йордан Лечков. Преди години Димов бе председател на Окръжния съд в града, който под негово ръководство си спечели прозвището "първи частен съд". Димов твърди, че е нямал намерение да помага на Красьо, а общувал с него от "елементарна любезност", тъй като бил приятел на колега.

На въпрос дали познава хора от съдебната система, Георгиев отговаря отрицателно и обяснява, че не е адвокат, дори не е юрист, не познава магистрати и не вижда каква дейност може да извършва с тях, тъй като няма проблеми с бизнеса и фирмите си и никога не е имал проблеми с правосъдната система.

Така в 10.20 ч. разпитът на Георгиев приключва. Мъжът подписва показанията си и си тръгва. Прокуратурата продължава разследването за търговия с влияние и установява, че показанията на Красьо не отговарят на истината, защото е познавал и е контактувал едностранно и двустранно с хора от третата власт.



Сред контактите му в обвинителния акт



са посочени Тодор Тодоров, тогава шеф на Районния съд в Шумен, Андрея Атанасов от Апелативната прокуратура (АП) в Пловдив, Петър Василев от Окръжната прокуратура (ОП) в Стара Загора, Петър Мидов от ОП - Хасково, Пламен Найденов от Районния съд в Несебър, Йордан Иванов от АП в Бургас (той бе уволнен дисциплинарно, а напоследък около него се шуми и покрай скандала с отстъпеното право на строеж в Приморско на нуждаещи се магистратски роднини, бел.а.), Иван Петров от АП - София (той също бе уволнен, бел.а.), Николай Господинов от Окръжния съд в Плевен, Иван Димов, Димитър Захариев от ОП - Плевен, Димитър Кирилов от РС в Плевен, Румяна Ченалова от Софийския градски съд, Йорданка Неделчева от АС - Велико Търново и Веселина Герова от АС в Бургас.

Всички тези магистрати сега са свидетели по делото за лъжесвидетелстване и ще трябва да разкажат в Софийския районен съд за познанството и контактите си с Георгиев. Затова се очаква заседанието във вторник да е интересно. Досега в публичното пространство се чуха какви ли не оправдания за контактите им. Като например това, че приятелката на Красьо е чалга певица, за която съпругата на магистрата пише текстове. Или че Красьо можел да намери работа на нечие дете. Или да осигури връзки в болница.

През декември ВСС чу на живо как е действал Красьо. "Молил ме е по-бързо да се издадат свидетелства за съдимост, удостоверения за актуално състояние на фирми, насрочване на граждански дела." Това признание направи председателят на Окръжния съд в Плевен Румен Лазаров. После, през лятото на 2008 г., Красьо отишъл при председателя, за да му каже, че Районният съд в Никопол е отхвърлил три иска на близки до червения депутат Кирил Добрев. Лазаров се обадил на друг депутат - Румен Петков, за да провери дали става дума за хора на Добрев. Петков проверил и му казал, че не е вярно. След тази лъжа съдия Лазаров забранил на Красьо да ходи в съда.



Телефонното тефтерче на младия мъж



всъщност разкри завидна палитра от контакти от всички власти, не само съдебната. Просто съдебната го отнесе най-сериозно. Когато обясняваше пред ВСС какви връзки е установила прокуратурата, главният обвинител Борис Велчев заяви, че според него няма никакво смислено основание за контактите на магистратите с Георгиев. Велчев каза още, че ако се съди по данъчните декларации на Красьо за последните 5 години, той живее на ръба на социалния минимум. Вчера му бе повдигнато обвинение, че от началото на 2006 г. до края на 2008 г. е укрил 94 492 лв. данъци. За това той може да получи от 3 до 8 г. затвор. Наказателният кодекс предвижда и конфискация на имуществото.

Процесът за лъжесвидетелстване срещу Георгиев вероятно ще сложи точката на скандала покрай него. Ще остане единствено ВАС окончателно да се произнесе по жалбите на наказаните магистрати. Засега 7 бяха отхвърлени. Във ВСС има да виси само една дисциплинарка - на Иван Димов. Почти сигурно е, че той ще бъде уволнен от съда в Сливен, където се върна, след като подаде оставка. Така поне се случи със Стойко Стоев.

Всички от съдебната власт са категорични, че сагата "Красьо" й е подействала оздравително. Скоро ще видим как е била възприета и от Европейската комисия. За най-важния ефект - върху обществото, и доверието му в системата, което е близко до нулево, е още твърде рано да се говори.
Карикатура: Христо Комарницки
---
11
5473
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
19 Юли 2010 20:48
Ако имахме информацията достатъчно дискретно и предварително, можехме да документираме господина. Сега възможността спадна", обясни главният прокурор Борис Велчев преди време.


Аз отново не разбирам защо всичко се върти около "господина" и това трик ли е, за да кажат, че няма доказателства и всичко да приключи с данъците и лъжесвидетелстването? Как се обърнаха йезуитски нещата - значи Красьо лъже, че не познава магистрати, а те пък вика - а, познава ни, познава ни, т.е. те го уличават в лъжа. Крадецът вика "Дръжте крадеца".

Истинското престъпление е купуването и продаването на гласове при избора на съдии? Защо всъщност никой не коментира този въпрос? Толкова шум се вдигна и в закон се записа, че "купуването и продаването на класове е престъпление".
Е, Красьо дали е купувал, кой му е продавал, кой е избран с купени гласове? Отново всичко ще се замете под килима. Няколко уволнени съдии и всъщност защо са уволнени - защото са г оворили с Красьо, зщото го познават? Това само по себе си не е престъпление. Престъпление би било, ако е доказано, че Красьо търгува с гласове и предлага пари на съдиите, които гласуват, а парите ги взема от съдиите, които искат да бъдат избрани. И сега съдиите целите в бяло, въпреки, че твърдят, че го познават . за тях това не е престъпление, а е престъпление, че Красьо лъже, че ги познава
19 Юли 2010 20:52
Писах на екс и има грешки, ама е ясно за какво става дума, надявам се.
19 Юли 2010 21:58
За да е в крак с модата, журналистката не е пропуснала да нарече скандала "лобистки", макар че в статията се посочва действителното престъпление - търговия с влияние. В това няма нищо чудно, след като Ортега и Гасет дълго време бяха смятани от повечето журналисти за нови португалски играчи на ЦСКА.
19 Юли 2010 22:54
hamer, За съжаление цялата "афера Красьо" (включително последните действия на прокуратурата!) твърде много напомня историята с "нумидийския мавър Югурта" и продажните римски сенатори, прекрасно описана от Костас Варналис в книгата му "Диктаторите" . Натиснете тук .
20 Юли 2010 08:18
Просто не мога да повярвам.
Продължаваме да гледаме някаква сапунка.
В какво всъщност е обвинен Красьо, респективно контактувалите с него?
Дотук в две неща - едното е, че е крил данъци, другото, че е излъгал, че не познава магистрати.
Много се извинявам, ама това е пълен смях.
Няма ли най-сетне някой от Висшия съдебен съвет, прокуратурата, МВР, ДАНС, контраразузнаването или поне някой журналист да каже какво е правил Красьо заедно със съдиите? Само че без общи приказки от рода на "кадрувал в съделната система" и ""лобирал за назначения". Конкретно - обаждал се на този и този и го убедил да направи това и това, като в замяна му предложил това и това или го заплашил с това и това.
Може и малко анализ - защо еди кой си не е докладвал в полицията или прокуратурата за оказания му от Красьо натиск, от какво се е уплашил или какво го е съблазнило.
Дотук чух, че се опитал да ускори някакви издавания на съдебна регистрация.
Ако е това, можете да ме осъдите и мен - аз също се опитвам да си ускорявам всякакви свидетелства, актове и регистрации не само в съда, но и в общината, МВР и къде ли не.
Сигурен съм, че не това е правил.
Кажете най-сетне какво!
20 Юли 2010 08:31
Нема а ти кажат! Тия са печени демокради и правосъдието превърнаха в търговия! Я им виж таксите само!...
20 Юли 2010 09:10
Абе това тъпо "плейбойче" го направихте медийна звезда..., ама и то се вживява в "ролята си"?! Пфу.у.
20 Юли 2010 09:34
срамна сапункаhamer това е правилната логика, разбира се. За престъпление или тежко прегрешение се обявява фактът, че някой познавал някого и си говорил от половин минута до пет минути по телефона. Красьо не отрича да познава съдии и прокурори, но казва, че не познава магистрати, което е едно престъпление по-тежко от това на Стависки с едно убийство и едно много тежко и трайно осакатяване. Някакви хора с диплома по право като Пенчев и Велчев натискат, че се е случило нещо много гнусно в съдебната система и засечените колеги, освен един-двама, трябва да бъдат прегазени и оплюти. Във ВСС други колеги гласуват за тази несъмнена свинщина, за да угодят на Борисов, Цветанов, Брюксел и особено на Уорлик.
Егати държавата, егати управниците, егати ръководството на съдебната система, демокрацията, справедливостта и глобалното затопляне
popangelov срамна сапунка
20 Юли 2010 10:07
У нас абсурдът стана норма.
20 Юли 2010 10:21
Имаше един "радиоводещ" Боби Цанков и той се вживяваше в ролята си и опааа...! Друг пък на писател се правеше (вече му забравих имото) и той даде фира. Да видим тоя докога ще "кадрува"
20 Юли 2010 15:15
Четиво за наивници ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД