:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,591
Активни 470
Страници 2,036
За един ден 1,302,066

Задължителната забавачка за 5-годишните опря до еврофондовете

Родителите ще трябва да плащат до 30 лв. на месец за храната на децата
Задължителната подготовка на 5-годишните деца в градина или училище, която трябва да стартира наесен, опря до еврофондовете. След като просветното министерство призна, че общините нямат готовност да изпълнят това задължение, вчера се оказа, че МОМН тепърва ще води преговори за отпускане на европейско финансиране за заплати на учителите. Това е поредната неяснота около една от най-сериозните промени в средното образование през последните години.

"Държавата търси начин да използва пари от еврофондовете за заплати на учителите, които ще бъдат ангажирани в предучилищната подготовка", съобщи Дарик радио, цитирайки просветния министър Сергей Игнатов. Министърът не уточни колко пари са необходими за целта, не обясни и защо е необходимо да се прехвърля финансиране на възнаграждения към еврофондовете. За въвеждане на задължителната подготовка тази година са заделени 9 млн. лв., а заплатите на тези преподаватели така или иначе се поемат от бюджета, защото около 74% от 5-годишните и в момента ходят на градина. Не е ясно дали ще се наложи наемане на нови учители за осигуряване на 100% обхват и кога следва да стане това.

Кабинетът официално предложи общините да имат преходен период от 1 година за въвеждане на задължителната подготовка, но на второ четене в парламента се очаква срокът да се удължи на 2 години заради липсата на готовност. Местата не стигат в големите градове, проблеми има и в малките населени места без градини и училища, които трябва да извозват рано сутрин 5-годишни деца. Заради липсата на готовност в преходния период общините няма да имат право да налагат санкции на семейства, които не са осигурили присъствието си на децата в училище.

Вчера от МОМН поднесоха и друга неприятна изненада - родителите ще трябва да плащат за храната на 5-годишните. "Родители ще плащат до 1.50 лв. за храната, държавата ще доплаща 50 стотинки, други такси няма да се дължат", обясни министър Игнатов. Така за месец разходите за хранене ще стигат до 30 лв. В същото време министерството се кани да въведе целодневно обучение на първокласници, което да е напълно безплатно. Отделно държавата финансира програма за безплатни закуски на малките ученици. Проблемът бе поставен при обсъждане на проблемите около задължителната забавачка, но така и не получи решение.
8
1842
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
19 Юли 2010 19:53
Демек, пак като кучето на нивата...
19 Юли 2010 20:17
Г-жо Петрова,
НЯМА такова нещо "ЗАБАВАЧКА"!
НЯМА!
Сигурно за 10-и път го пиша!...
-------------------
Отново недомислени предложения...
Зад цялата шумотевица прозира идеята да се извадят децата на едно малцинство от гетата и да се опитат да се "интегрират"... На пръв прочит добре, но на практика как ще стане - вероятно никой не знае...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
19 Юли 2010 22:22
Таня, пак криете цялата истина.

Хитрата Фандъкова е въвела незаконно платени дейнсоти в цяла София.

По средата на деня английски, танци, спорт - всяко по 20 лева,

Не щеш? Детето ти седи НАСТРАНА.

Не щеш? Детето ти седи НАСТРАНА.

Таня, Фандъкова и ГЕРБ ИЗНУДВАТ родителите из цяла София. Нагла, нагла кариеристка, Само за това Фандъкова трябваше да бъде изхвърлена.

Фандъкова заложи смешно ниска летва. Всяко магаре може да я прескочи, а резултати и реформа - никакви. Ако Бойко не я прикирваше, тя шеше да е в пандиза за изнудване до сега.

Ама ние сме си общерсвто от магарета май...
20 Юли 2010 08:33
Поредното безумие. При уредена, действаща система от детски градини, айде пак реформа. В някои страни може и да има 5 годишни първолаци, но нито сме им на организацията, нито на финансите. При тая повсеместна липса на пари , да се започва нещо с неясна идея и резултат е абсолютно престъпление. Когато експериментите са деца, идва вече много.. 5-6 годишните трябвало да четат, да пишат и смятат. Е, в 1 клас какво ще учат, висша математика 2 част?! Нито има база, нито програма, нито педагози, нищо! Тоя Сергейчо Игнатов е напълно откачил.
20 Юли 2010 10:10
мразя "задължително"
20 Юли 2010 10:17
Малей, каква тъпотия!
Поредните рокади, извиване на ръце, уреждане на наши хора и уволнения на неудобни.
И за какво.
Ми шот в Европа е така, па у нас не е.
Ма те доста работи в Европа са така, па у нас иначе.
Дай да караме малко наред - престъпност, улици, пътища, икономика, заплати и т.н. В частност, за детските градини - поносими такси, условия, заплати на персонал, хранене, занимания и т.н. в Европата са по един начин, у нас - по друг.
Като наредим горните горе-долу като в Европата, тогава да се захващаме и със забавачките от 5 годишна възраст.
Пицко, Нона, Вежди, Шапокляк и Рамзес 2 е време да последват Румянчето и Нанев по пътя към реализация извън политиката.
20 Юли 2010 14:37
Значи решили да стратира тази есен, ама знабравили, че нямало пари-бравос! Що ли се сещам за японците, телевизионната кула и Витоша?
20 Юли 2010 17:46
Петко Фенерски, сами не се усещат какви хора ще израснат в тая държава. Като изолират децата така, един ден те ще започнат сами да си доставят липсващото. Имах много съученици от началното, които ги наказваха така (да стоят настрана, докато другите играят) заради дребни детски бели в училище. Не знам какво стана с всичките, обаче един умря от свръхдоза (след като постави личен "рекорд", с който междувпрочем се хвалеше, по изнасилвания на момичета в квартала), а други двама-трима станаха поръчкови главорези (под сурдинка се говореше, че са били и доста жестоки и безскрупулни) на един пич с инициали М.М.-М... Няма да е чудно един ден точно тези изолирани деца (а те ще стават все повече и повече) да им се върнат като бумеранг и да започнат да режат пръсти и уши на ТЕХНИТЕ презадоволени отрочета... Времето ще покаже грешките на миналото, хич не му мисли. Нали знаеш къде е изходът - на Терминал 2, посока Запад
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД