:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,592
Активни 467
Страници 2,037
За един ден 1,302,066

Синдикатите ще спират пенсионните промени с бойкот

Снимка: БГНЕС
КНСБ заплаши и с масови протести, ако правителството не се съгласи на диалог по пенсионната реформа.
Синдикатите ще опитат да спрат промените в пенсионната реформа, които предвиждат увеличение на стажа с 3 години, а за работещите при I и II категория труд и на възрастта.

"Ще предложим на колегите от "Подкрепа" да напуснем заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес, ако не се реши да се отложи разглеждането на промените в Кодекса за социално осигуряване и да се обсъдят нашите условия", обяви пред "Сега" вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Ако се стигне до напускане на тристранката от синдикатите, преди да се гласува решение по промените в КСО, всяка законова инициатива на правителството в тази посока ще бъде незаконна според Кодекса на труда", обясни Димитров. В КТ е предвидено решенията, касаещи социалната сигурност и доходите на населението, да минават задължително през обсъждане със социалните партньори в НСТС. Ако те не ги приемат, правителството има право да прави промените еднолично. Но ако някой от социалните партньори отсъства и обсъждане няма, всяко решение на МС може да се атакува във Върховния административен съд, който има практика да го отменя.

Според юристи обаче това правило важи за решения на кабинета, но не и за закони, които се приемат от парламента, какъвто е и КСО.

Още преди месец двата синдиката обявиха, че ще водят диалог за реформи в пенсионната система само ако получат гаранции, че солидарният, първи стълб ще осигурява около 60-65% коефициент на заместване на последния доход. Целта на правителството е толкова да е общият коефициент от първия и втория стълб. Поетапно увеличаване на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, криминализиране на неплащането им и невъзможност на работодателите да уволняват хора 3 години преди пенсия са други условия на синдикатите.

Вчера предложените промени в КСО се гледаха в надзора на НОИ. "Ако сега не се реши да се вдигне стажът, догодина ще се вдигат и възрастта, и стажът", заплаши правистът на социалното министерство Емил Мирославов.
6
1870
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
19 Юли 2010 21:33
Време е синдикатите най-после да защитят трудещите се, които творят блага , а не само излишните БЮДЖЕТНИ ХРАНТУТНИЦИ и мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите и некадърните чиновници…

Или пред Националния осигурителен институт трябва да поставят цитат от "Ад" на Данте:
" О вий, кои пристъпяте тоз праг - надежда всяка тука /за пенсия/ оставете!"

А на лудото келеме Тотю МЛАДЕНОВ , на Ваньо Нейков и др. подобни малоумни идиоти , изобщо не им личи, че са били синдикалисти. Те не са изобщо с акъла си!!! Мъжете у нас са споминават около 67. Жените подир три лета.
Да бъхтеш 40 за 2-3 е гавра!
20 Юли 2010 07:54
Прави впечатление с каква лекa ръка хрантутниците на демокрацията харчат за щяло и нещяло милионите, които така им свиди да дадат на пенсионерите. Видно е, че няколко изтребителя, корвета или хеликоптери и воденето на война на майната си са къде-къде по-важни от заслужено човешко пенсиониране! ТАЗИ държава мрази народа си!...
20 Юли 2010 09:33
Синдикатите са едни мекерета, които защитават единствено и само бюджетните служители и държавната администрация.
Малоумни, корумпирани, тъпи, изкукуригали дърти кадровици, това са синдикатите, най - доброто, което могат да направят е да се разтурят и да се скрият да не тровят с идиотизма си обществото.
Досега не съм видяла някой от тях да защити интересите на работещите и плащащите данъци, милеят само за хрантутниците и как няма, като и те самите са такива.
20 Юли 2010 12:20
Виждам, че рекетьорското управлене продължава - минава се на заплахи - видите ли, ако сега не се вдигне осигурителния стаж, догодина щяло да се вдигнат и стажа, и годините! Абе, мухльовци, кого плашите бе! Нали знаете, че всички сме за малко и никой не е незаменим! Не си мислете, че ще сте вечни! На хората вече взе да им писва да ги правите на балъци! На фона на ширещото се харчене от ваша страна /на държавната администрация/, за което също ние плащаме, вие искате да посегнете и на цял живот труд. Увеличихте цени на ток, вода, такси, данъци, глоби за какво ли не, лишихте ни от правото на нормално здравеопазване, като ядете внесените ни здравни осигуровки, а сега искате да ни вземете и внесените социални осигуровки, като ни принудите да работим до гроб! Стига вече геноцид, не мислите ли?!
20 Юли 2010 13:45
Синдикатите се очертават като сериозна пречка за необходими пенсионни реформи. Участието им в разговорите за антикризисните мерки доведе до решения за повече харчове. Ако сега участват и в разговорите за пенсионна реформа може да очакваме увеличаване на пенсии, осигурителни вноски, намаляване на стажове, възрасти т.н. Чудя се обаче това арабийство кой ще го плаща...
20 Юли 2010 15:01
Може да са всякакви синдикатите.
Не съм членувал в никой от време оно, ама ако има протести срещу това безумие, този път ще е в повече още един кресльо на площада.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД