:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,594
Активни 469
Страници 2,039
За един ден 1,302,066

Няма да има общински "данък училище" засега

Пише се чисто нов закон за местните налози
Слуховете за предстоящо въвеждане на нов вид общински налог се оказаха силно преувеличени. "Данък училище" няма да има", обяви вчера просветният министър Сергей Игнатов. Според публикация в столичен вестник нови 2% от доходите на българите ще отиват в местните бюджети, а оттам ще се насочват за училища, ясли, улици и паркове. Просветният министър обаче отрече и повтори уверението на вицепремиера Симеон Дянков - няма да се вдигат сегашните данъци и няма да се въвеждат нови.

Но това твърдение е лекомислено, тъй като е в ход подготовката на качествено нов закон за местните данъци и такси, който може да промени картината след няколко месеца. Законопроектът трябва да е готов до края на тази година. За да влезе в сила от 1 януари 2011 г. обаче, новият закон трябва да е минал през НС в ранната есен и да се вземе предвид при правенето на бюджет 2011 г.

Според програмата за децентрализация ще има сериозни данъчни и други промени, които трябва да осигурят повече пари в общинските бюджети. В програмата е записано и "превръщане на част от републиканския данък върху доходите на физическите лица в местен данък". Ако това стане, ще зейне пробойна в републиканския бюджет - 1-процентен пункт от сегашния 10% данък върху доходите представлява 200 млн. лева. Въпросът бе обсъден на заседанието на кабинета на 30 юни и предизвика сериозни спорове. Накрая премиерът нареди бързо да се разработят няколко варианта, които да се пуснат за всенародно обсъждане.

Преотстъпването на процент от подоходния данък е само една от идеите за бъдещия нов закон. Асоциацията на общините в България не се е отказала и от данък "лукс" - облагане на скъпите имоти с по-високи ставки.

Програмата за децентрализация възражда и поземления данък. В документа старото предложение на общините за облагане на пустеещите земи е маскирано като "допълване на имуществените данъци за необлагаемата до момента собственост".



ЗА ПОВЕЧЕ ПАРИ

Предвиждат се и поправки в още над 20 други закона, които да подсилят общинските финанси. Местните власти например ще получат право да отдават на концесия летища, пристанища, транспортни терминали и да събират съответните такси. По инициатива на екоминистерството вече е в ход промяна на Закона за водите, която ще позволи общините да стопанисват минерални извори. А министър Росен Плевнелиев обещава да прехвърли на общините плажове и кариери за строителни материали.
6
1745
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
19 Юли 2010 20:02
Ако това стане, ще зейне пробойна в републиканския бюджет - 1-процентен пункт от сегашния 10% данък върху доходите представлява 200 млн. лева.
Абе тя пробойната е зейнала вече, ама в смуканите от пръстите аргументи. Нали това преотстъпване на данъка ще намали директната субсидия от републиканския към общинските бюджети, бре!

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
19 Юли 2010 22:03
Да, но сутринта имаше данък и хората си изказаха мнението, а сега няма данък, грешката била на хората, които си изказват мнението.
19 Юли 2010 22:23
Хе, и малките деца се досещат, че утре ще има!
19 Юли 2010 23:23
А какво стана с патентния данък? Какви пари събират общините от баячки, фризьори, златари, ковачи и обущари? Имам усещането, че само хленчат някой да им дава пари, а ги мързи да си ги съберат.
20 Юли 2010 09:09
Финансовата децентрализация е поредното прилагане на съмнителен европейски опит. Просто европейците не са имали централизирано администриране на всички приходи и няма откъде да знаят за предимството му.
Самото обстоятелство, че от 2005 г. досега данъчната оценка на сградите например се вдигна в пъти (в стотици проценти), а приходите в десетки проценти, е доказателство за това. От друга страна броят на платените партиди е спаднал драстично. Да не говорим за смешния патентен данък, чиято събираемост в абсолютна сума, е спаднала в повечето общини.
Общините не трябва да събират данъци, а само такси за услугите, които извършват. Но тези такси трябва да са съизмерими с разходите по оказване на услугата.
Предоставянето на по-голяма финансова независимост само ще увеличи безобразията на местните кметове, съветници и администрация и ще засили корупцията сред тях. Нека не се забравя, че кметове и съветници са избираеми дружности и за да се реализират на такива места, някои хора са склонни на всякакви компромиси и далавери. И кой луд кмет ще притиска хората и бизнесът да си плащат местните данъци и ще очаква утре да гласуват за него ?
20 Юли 2010 09:16
На управляващите мога да им предложа прост и ефикасен начин за повишение на приходите - всеки втори имот се облага с 25% по-висок данък сгради. Всеки трети - 50%. Четвърти и т.н. - 75%.
Освен това да се въведе и таблица като при застраховките на автомобилите - колкото по-скъп имот имаш, толкова по-висока ти е ставката в промили.

Редактирано от - alin на 20/7/2010 г/ 12:17:40

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД