:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,421,611
Активни 126
Страници 18,596
За един ден 1,302,066

Общините ще искат нотариален акт при адресна регистрация

Наемателите пък ще трябва да представят писмено съгласие от собственика
Хората вече няма да могат свободно да избират своя постоянен и настоящ адрес. При адресната си регистрация всеки задължително ще трябва да покаже акт за собственост на жилището, в което живее, или писмено съгласие на собственика на апартамента, ако е наемател. Това предвиждат промени в Закона за гражданската регистрация, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството е публикувало на сайта си. В мотивите на проекта е посочено, че чрез изискването се защитават интересите на собствениците и ползвателите на жилища.

В момента в Закона за гражданската регистрация няма изрично записано такова ограничение. Въпреки това кметовете на различни общини със свои заповеди изискват копие от нотариалния акт или писмено съгласие на собственика на жилището, когато става въпрос за наематели.

Проверка на "Сега" показа, че кметовете на районите в Столична община одобряват въвеждането на такава мярка. Например кметът на "Триадица" Евтим Евтимов обясни, че от една година с негова заповед са започнали да прилагат подобни ограничения. За наемателите в района изисквали или писмено съгласие на собствениците, или договор за наем. Евтимов се оплака, че преди това на един адрес буквално се регистрирали хиляди хора и фирми. От район "Красна поляна" обясниха, че при тях и сега съществува такъв проблем. Например имало адреси, на които има регистрирани по 50 семейства. Често някои собственици дори не подозирали, че в жилището им е регистрирано трето лице, което например укрива данъци. От район "Кремиковци" също одобряват промените.

От Закона за адресната регистрация обаче вече отпада текстът, който предвижда собствениците на жилища да могат да възразяват пред кмета на общината срещу ползването на адреса им от трети лица. Вече няма да пише и колко лица могат да се регистрират на един и същ адрес. Разпоредбата сега гласи, че в едно жилище могат да се регистрират толкова хора, така че да не надвишават повече от 3 пъти броя на лицата, които обичайно могат да го обитават. От общинските администрации обаче се оплакват, че текстът всява объркване. Доста често например в кметствата идват оплаквания на собственици, които получават писма, предназначени за хора, на които те никога не са давали под наем жилището си.

В проекта не се предвижда нов ред при промяна на адресната регистрация. Сега тя трябва да се обяви в общината в 30-дневен срок. Това става в службите ЕСГРАОН. Процедурата отнема от 3 до 7 дни, а таксата за издаване на удостоверение за променен адрес е 2.50 лв. При издаването на нови лични документи тази година много хора трябваше да платят такава такса, защото откриха грешки в адресната си регистрация и трябваше да ги коригират.

ОБЛЕКЧЕНИЕ

Личният номер на чужденците вече няма да се вписва в актовете за граждански брак и смърт. В мотивите за промени се посочва, че това са данни, с които работи МВР, и не е нужно ЕСГРАОН да ги поддържа. Според проекта няма да се изискват постоянните адреси на родителите при издаване на акт за раждане, а също и на младоженците за удостоверение за граждански брак.
16
12030
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
19 Юли 2010 20:08
Боже, в тази наша мила родина всеки с малко власт прави каквото си иска, без да се интересува от законите...
Има логика в предложенията, но все пак колко закона се занимават с тази регистрация?... Недомисленият закон за етажната собственост създаде повече проблеми, отколкото трябваше да реши...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
19 Юли 2010 20:47
"Чиновниците си създават работа един на друг" - втори закон на Паркинсън!

19 Юли 2010 21:51
Това е една невероятна простотия! Причината за подобни ограничения са до голяма степен безсилието (във всякакъв смисъл) на държавните служители и пазителите на реда (колко гордо звучи само) да си изпълняват задълженията (за което всъщност им се плаща) и прехвърлят отговорността към собствениците.


Разнасянето на нотариалните актове за щяло и нещяло само ще завиши броя на измамите с недвижима собственост. Но на бантустанските държавни служители малко им пука, че създават повече проблеми на хората от колкото решават.
19 Юли 2010 23:28
Доста по-разумно би било вместо нотариален акт да се представи квитанция за платен данък за съответния имот или известието от общината, с което канят собственика да си плати. Там има всички неоходими данни.
20 Юли 2010 00:50
и какво, ако майка ми от село дойде да живее при мен, в собственото ми жилище
20 Юли 2010 01:35
Алооооо.... Каква адресна регистрация, какъв Бай Иван, какви два лева?
В кой век живеете бре хора? Или на кои географски координати?
Май сичките сте се отарикатили до такава степен, че властите не знаят с кого си имат работа.
В Канадата има само адрес на шофьорската книжка - това е еквивалент на личната карта за цяла Северна Америка, и адрес на картата за здравно осигуряване. Ако са фалшиви - примерно за да не плащаш глоби - до половин година книжката се инвалидира "suspended". И понеже полицията си има онлайн компютри в колите, само като ти набере регистрационния номер и се показват всичките ТТ данни на шофьора. Следва спиране, глоба за каране с невалидна книжка, и ако нямаш друг шофьор в момента, викай такси. Никакви нотариални и прочие заверки на са нужни. Най валидния документ за регистрация е сметка за ток, газ, банкова месечна рекапитулация, получени на съответния адрес.
Писма за фалшиви лица, ще кажете. Ами само задраскваш адреса на получателя и го пускаш обратно в пощенската кутия. Могат да ти звъннат и по телефона един два пъти, казваш: "Не живее тук" и толкуз.
А пък вий - адресна регистрация, закони и др. А не могат ли тези дето регистрират фирми, те да изискват документ за адреса - сметка за ток на твое име и получена на въпросния адрес? Ще рече - това е апартамент на чичо ми - ами да дойде чичо ти.
Явно парламента не знае с какво да си оправдае работното време та се занимава с такива глупости.
Не-ам думи!
20 Юли 2010 04:59
Бря, маа му стара! Пак я закърших! Начи къщата ми още си нема нотариален акт...пък си нема и разрешение за въвеждане в експлоатация, оти още е в строеж. Айде, аз лесен - емвам разрешението за строеж и ура-тута -регистрирам се...Ми жената? Винаги съм подозирал, че тва жената не е човек! Ма ей сега те ти и доказателство...На нейно име ни акт, ни разрешение...Едното брачно свидетелство...Ма пък него го загубихме навремето...айде и нея ще я отредим...Матам я на гишето пред чиновничката и й правя едно доказателство, че е ребро адамово...Ми дечинята? Тех кво да ги праим...с моите документи, с техните кръщелни, със свидетелските показания на комшиите, ча язе ги чувам...не, че са мое производство, де...Лелииииии-ми те си немат нотариални актове завалийчетата. Кво ша ги прайм?
За туй - всички с временна регистрация. Да ни се напомня тленноста и преходността на всичко, що щъка по белий свет!
Ново хайдушко движение си требе тука! Тамам му е времето!
20 Юли 2010 06:25
Това ващо не нищо.При мене в Ню Джерси колко зор видех докато регистрирам на съпругата сина идващ от щата Ню Йорк.За да си смени шофиорската книжка от Ню Йорк на Ню Джерси.Неможе да я смени ако няма регистрация.Необходимо е да има сметка за гас елекртичество.Добре обаче тези сметки са на мое име.Питах в полицията не знаят.Най накрая ми доиде идеята да направя договор че го наемам за квартирант.И така му издадоха нова шофиорска книжка.Тази бюрокрация от страна на щата и общината са поносими.НО едно нещо ме дразни най много.В съседното село Едисон може трима души да вземат под наем еднофамилна къща без да имат родствена връска.Докато при мен в Woogbridje код N.J. 07090 неможе нiкой да наеме под наем еднофамилна къща ако не докаже че това е легално семейство.Значи ако си пич с гадже немаш право дори и да си си купил еднофамилен домl но имаш право с нея да живееш в щатен апартамент или в дву фамилна къща.Страшното е за мойте клиенти пенсионери.След като умре съпругата или съпруга за нея става невъзможно да живе в собствения си дом.Защото пенсията едвам покрива данак згради и електриеството които са около $1, 000 на месец.Няма пари за храна газ вода бензин дрехи ремонти на колата или еднофамилната къшта.Тя е принудена да даде под наем една или две стаи на некой ерген или разведена жена.Но закона на тази община Woodbridge N.J 07090 не позволява тя да има квартиранти за да оцелее ЗАЩО?Защото кмета така е наредил ако самостоятелен пенсионер живеещ в едно фамилен дом неможе финасово да оцелее той му дава възможност да не плаща данак сгради ако подпише договор с общината че след смърта му домът му става собственост на общината която ще го продаде и с парите ще се платят данаците които дължи.Да ти пикая на таква демокрация по страшна от комунизама.
20 Юли 2010 08:55
Аз одобрявам тази поредна стъпка срещу анархията в тази държава!
20 Юли 2010 10:26
Има логика собственика да определя кой може да има адрес в неговата собственост, но начина, по който е решено това е доста странен. Общината вече има данните кой е собственик на даден имот - защо ги иска втори път? После ако жилището принадлежи на повече от един собственик, кой от тях ще разрешава на някой друг да има адрес там - всичките или един е достатъчен? Същото е и когато има наематели или просто някой живее там с съгласието на собственика. Доста недоизпипана работа, типично за ГЕРБ.

Редактирано от - XYZxyz на 20/7/2010 г/ 10:28:06

20 Юли 2010 13:29
гого, а в Канада има ли осемнайсет етажни панелки с осем входа и десет апартамента на етаж? Щото тук това си е класика в жанра. Кой влиза, кой излиза и кой къде живее - и Господ не знае.
20 Юли 2010 13:48
Предложението е добро!
Внася ред, внася правила, внася порядък!
Другото са словоблудства!
(друг е въпросът, дали разнасянето на нотариалния акт е най-добрият подход - все пак в общината би трябвало да знаят кой е собственикат на всяко жилище)!
20 Юли 2010 17:35
Хм, цивилизованите ни сънародници (бивши) в цивилизованите страни дали могат да ни посочат случай с регистрация на илядо души на един адрез (както са повечето случаи в Захарна фабрика, Баталова воденица и други гнезда на цивилизацията у нас).
Ако ни посочат, тогава може да критикуват.
Дотам я докараха от слободия и от чиновнически мързел и разхайтеност, че само съветската 'прописка' ще ни оправи.
20 Юли 2010 17:58
Хъше, и в Белгия, насред Брюксел, всеки район си има свои правила - така например ако живееш в хубавите (баровските) квартали, правилата са доста по-строги, отколкото в негърските. Питам се обаче, защо в един и същи град правилата да важат само за белите хора, а за чернилките такива просто да няма или да не се спазват? На всичкото отгоре живеят без никаква регистрация (sans papier) и от време на време убиват, милите, за да се хранят! Вчера бяха хвърлили в колата на една женица коктейл Молотов, добре че избягала бързо, ама колата я пиши бегала. И всичко това, защото жената работела в институциите на ЕС, където получавала 11800 евро заплата на месец. Ми черньо, да си учил и ти, и ти щеше да ги взимаш бе, и без това Франция ти е дала поданство още докато си бил на баща си в ергенските гащи! Те това си е съвременната демокрация и прословутите "права на човека"...
20 Юли 2010 19:18
Геновева, Ристе
Във Варна пълзи слухът, че населението на Максуда се увеличава, във връзка с инвестиционните намерения за изграждане на нов контейнерен терминал и предстоящи евентуални обезщетения за отчуждени недвижимости. Но нали такива се дължат само с доказана с нотариален акт собственост, бе маа му Пак ли ще скочат НПО-тата по света и у нас, че горките многодетни семейства няма къде да отидат

Редактирано от - Здравка на 20/7/2010 г/ 19:18:36

20 Юли 2010 20:31
Алине, в България НЯМА 18-етажни блокове с по 10 входа, ще ме извиниш. Има 18-етажни с по един вход ИЛИ по 10-20 входа, ама 8-етажни. Стигат до 26 входа ("Китайската Стена" в Бургас).
В Канада има 35 етажни блокове с един вход, но с по 20 апартамента на етаж. между другото - огромна част от тези блокове са на българина Димитър Кънев (Kaneff).
Само дето са уредени по всички параграфи, де.
Така че - не в големината е проблема, а в манталитета....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД