:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
анализ

Как се наказва лошият вкус? С реклама

Най-големият проблем на българския туризъм е липсата на въображение. Наистина е магия да се види как в България богатството създава мизерия
Ясен Бориславов
България ще се рекламира като туристическа дестинация с четири 30-секундни клипчета под мотото "Магията живее тук", които през есента и зимата ще бъдат излъчени 3166 пъти по тв канали като "Евроспорт", "Евронюз", "Нешънъл джиографик" и "Дискавъри". Кампанията е насочена към публиката в Западна Европа и Русия и ще струва около 12 млн лева. Акцентът е поставен върху морски, селски, спа и културен туризъм. Очакванията са да се привлекат по-богати туристи и да се постигне ръст с около 5%. Това съобщиха наскоро от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

От показаното в интернет става ясно, че рекламата залага на клишета - страна с древна култура, исторически паметници, съхранена природа. Клипчетата показват сноубордисти и мацки по бански, манастирски порти, нестинари, дискотеки. Има тарикат с АТВ и дете, което надува сапунени мехури. Дали очакванията за успех са реалистични, предстои да се разбере.

Мотото на кампанията (Magic lives here) е леко двусмислено, тъй като има бяла и черна магия, а рекламата не казва точно коя живее тук. Впрочем всяка реклама по нещо премълчава, за да изглежда продуктът "по-секси". Усилията понякога са гротескни. Например финалната скоропоговорка в някои тв реклами: лекарственпродуктзавъзрастниидеца над12годинисъдържаибопрофенпредиупотребапрочететелистовката. Това между другото.

Основен проблем на кампанията, както и на българския туризъм, е липсата на въображение. Само липсата на въображение, съчетана с масиран лош вкус, може да обясни това, което беше направено от българското Черноморие през последните десет години. Да пренесеш архитектурния силует на софийски квартали като "Лозенец" и "Люлин" на морския бряг е брутално скудоумие, заради което българските курорти вече изглеждат като мечта на отруден селянин. Как може да бъде санкциониран лошият вкус? Няма как. Жалко е, но е така. Там, където доминира, той управлява. Може единствено да се самонакаже чрез лоша реклама.



Туризмът е парадоксална човешка дейност,



задвижвана от два инстинкта, развити във и сами развиващи процеса на цивилизация - любопитството и жаждата за удоволствия. Той възниква още през античността, в епохата на елинизма, когато покрай появата на градска култура и градски начин на живот се заражда и идеята за "свободното време", което може да бъде употребено в пътуване за удоволствие. Елинистическият човек пътува на близки и по-далечни разстояния, тласкан от любопитство да види нещо ново, различно и интересно, за което е чул или чел. Посещава египетските пирамиди, Троя или остров Саламин, наслаждава се на някоя красива гледка, седнал върху преносим сгъваем стол, или от вкуса на местно вино или ястие. Дотогава, а и след това пътуването неизменно има цел - най-често военна или търговска. Любопитно е, че една от първите планински екскурзии през античността е станала по нашите земи. Става дума за изкачването на Черни връх (или Стара планина) от македонския цар Филип V през 181 г. пр. Хр., описано от Тит Ливий. Като че ли следващото такова изкачване е било през август 1895 г., организирано от Алеко Константинов и смятано за рождена дата на организирания туризъм у нас.

През Средновековието тази социална дейност изчезва, ако не се броят поклонническите пътувания до някой манастир или до Божи гроб, за да се появи отново през модерната епоха като форма на луксозно бягство от стереотипите на града и градския живот. Парадоксално е, че бягайки от градския си бит и навици, модерният турист често ги носи със себе в комфортна каравана с всевъзможни удобства или очаква да ги завари като стандартизиран лукс в някой 4 или 5-звезден хотел. Пример за такава странност са и луксозните влакове от типа на "Ориент експрес", в които пасажерите вечерят с шампанско в официални тоалети. Влечението да се види и усети нещо ново, необичайно и екзотично или пък приятно познато и поднесено с доза лукс, или поне без рискове и неприятни изненади, това е основният ресурс на туристическата индустрия.

Тя търси местата, които хората харесват, най-често край море или в планина, за да се настани там и деликатно или не, да пласира своите услуги. Тя е двулика като всяка индустрия, носи едновременно ползи и вреди. Търси уникалното, привлекателното, красивото и приятното, което да опакова във вид на услуга, да му сложи цена и да го предложи на пазара. Поради което всичко, до което се докосне туристическата индустрия, губи нещо от своята уникалност и автентичност, видимо или не, понякога повече, друг път по-малко. Селската бабичка, която плете чорапи или рогозка от царевична шума и меси баница, припявяйки някоя народна песен под възхитените погледи на група бледи скандинавци, не е селска бабичка. С помощта на туроператорите тя е отчуждена от селското си битие и е превърната в атракцион.



Това не е бабичка, а бутафория.



Едва ли само у нас е така. Има съмнения, че част от легендарните парижки клошари всъщност са на заплата към общината. Същата бутафорност витае и около културния туризъм. Миналата година посетих Перперикон и останах доста изненадан, като видях, че хоросанът, с който е бил измазан в древността един от каменните винарски линове, все още има червеникав цвят. Споделих учудването си с позната археоложка и тя ми обясни, че боята е прясна. Цветът се е получил, след като на хълма е правено някакво шоу и линът е бил напълнен с червена течност, наподобяваща вино. Ето как един паметник може да бъде изнасилен заради нуждите на туристическата индустрия. Тя прилича на платената любов - често презирана, но масово търсена и желана, едновременно доходоносна и опустошителна. Това е дейност, която става привлекателна, ако се развива с чувство за мярка, усет за приличие, усещане и респект към красивото. Иска се въображение, за да строиш, без да рушиш. В най-привлекателните туристически места по света е постигнато точно това, но в България добрите примери са рядкост. У нас чувството за мярка и приличие е традиционно дефицитно.

Туризмът продава образи, гледки, усещания, преживявния. Извън храната и спането той е до голяма степен виртуален продукт. Да унищожиш един красив пейзаж, като го подмениш с леглова база, това е истински тъпо. Толкова тъпо, че дори българският мутромилиционерски предприемач вече е склонен да го разбере.



Какво представлява морският туризъм у нас?



Алчни и примитивни хора всяко лято застават между гражданина и морския бряг, за да късат билетчета. Образно казано, защото най-често нищо не късат, а само прибират пари. С печалбата вдигат нови бетонни грозотии, за да увеличат и без друго монументалния кич на брега. Морският туризъм е голяма далавера, а далаверата в България е национален спорт. Тя привлича различни обществени слоеве - индустриалци, политици, магистрати, та дори и омбудсмана на републиката.

За българския туристически предприемач туристът не е гост, а одушевен продукт. Нещо като паламуда - идва, яде, пие, пуска кинти и си заминава. Той освен това цапа, а индустрията не е готова да се справи с това. Черно море е една септична яма. Винаги е било, но масираната урбанизация на брега прави резултатите все по-видими с просто око. Това лято някаква международна агенция, вероятно мотивирана от български поръчители, обяви, че българските плажове били едни от най-чистите в Европа. Проблемът е, че ако човек предпочита да вярва на очите си, подобни експертизи губят смисъл. Ако експертите бяха изследвали доматените люспи, които всяко лято дискретно се появяват на Царския плаж до Созопол, а и на други места, вероятно биха били по-сдържани в оценките си.

През юни и юли по "Хоризонт" вървеше натрапчива реклама за комплекс "Св. Тома", до Аркутино, като райско кътче с чудни гледки и приказно девствени плажове. Комплексът, както повечето подобни строителни недоразумения от последните години, няма канализация и фекалните води по един чучур се вливат в морето. Ако питате някой от местните рибари, ще ви покаже и точното място. Така е, защото алчността е по-могъща от разума и хигиенните норми.



Инвестицията в пречиствателни станции,



макар да изглежда значителна, представлява нищожна част от парите, които през последните години бяха налети във вид на бетон по крайбрежието. Явно, за да се построят, трябва да има външно финансиране, и то по схема, която да позволява половината да се открадне. Е, може и да не е точно половината. Може и повече.

Туризъм се развива добре там, където живеят щастливи и доволни от живота си хора. Което не значи непременно богати. Туризъм означава приветлив климат, красива природа и приветлива социална среда. Няма значение дали е в Швейцария, Индия, Куба или някъде в Африка. У нас природата е красива и климатът е приветлив, но социалната среда не е. Да попаднеш на кисели и недружелюбни хора в България, без да е правило, не е нещо необичайно. В българските курорти на всяка крачка дебне малък левантийски шмекер, готов от нищото с две колчета и връвчица да направи паркинг и да кърти петолевки. До него дреме миризлив таксиметров шофьор с нахална физиономия, готов да вози за 5 или 10 лв. на километър. Плажният концесионер продава сянка срещу 5 или 7 лв. плюс още толкова за шезлонг, понеже вървят в комплект. Ако си носиш чадър (купен за 8 лв. от сергия) пристига мутра, за да те изгони. После в някое ресторантче може да ти донесат бира с телесна температура или да разбереш, че иначе приличната цена за мастиката всъщност е за 25 мл. Има и други подобни изненади, които карат туриста да се чувства като риба в талян. Повечето обменни бюра в курортите мамят. Дори в системата all inclusive има уловки и не трябва да се разбира буквално. Има хотели, където сокът е безплатен в определени часове, а след това се плаща. Нещо като Рая в един от разказите на Уди Алън - има си работно време.

В пакетите all inclusive често се предлагат долнопробни наливни вина с неясен произход. В същото време се кроят планове за развитие на модерния винен туризъм. Как да стане? Само магия може да пробуди интерес към хубавите български вина у хора, които вече са опитали най-лошите.



Все по-трудно става човек да отиде на къмпинг,



а много хора предпочитат този вид почивка. Това лято къмпинг "Градина" беше полупразен. Собственикът, популярен туристически предприемач и индустриалец, който често гастролира из медиите, облечен в бяло като лебед до мургавата си съпруга, беше обявил цена 5000 лв. на каравана за сезона. Откакто е приватизирано, на това място не са правени никакви инвестиции, ако не се брои пребоядисването на старинните балкантуристки бани и тоалетни, върху които гневен курортист преди няколко години беше написал със спрей "АКБ дрис дрис". Къмпингарите вече окончателно са прогонени от "Смокиня" и "Веселие", след като на пясъка цъфна пететажен хотел, който обсеби и част от плажа. Има табела "Чадър - 50 лв". За самия чадър или за сянката, не е ясно, а и никой не смее да пита въоръжената охрана.

Някогашните спокойни семейни курорти като Слънчев бряг са превърнати в гета за младежки алкохолен и секс туризъм.



Едни мизерни хора привличат други мизерници.



Настина е магия да се види как в България богатството създава мизерия. В стария Несебър, уникален град, световен паметник на културата, закрилян от Юнеско, няма нито педя земя (или стена от къща), която да не е превърната в търговска площ.

Преди да се рекламира, българската туристическа индустрия би трябвало да събере кураж, да каже истината за себе си и ако може, да се промени. През последните 15 години тя беше полазена от политически прононсирани криминални сегменти в българското общество. Формално погледнато проблемът не е толкова в произхода на капиталите, а в това, че тези хора наложиха своите естетически и етични стандарти. Това пролича и покрай шумно дискутираната в медиите това лято идея на бургаския областен управител да се ограничи достъпът на малоплатежни граждани до някои плажове. Така щели да се защитят интересите на инвеститорите. Направили били големи инвестиции. В какво? Създали са море и плаж? Въпреки че хрумването е противоконституционно, то вече на много места е осъществено. Ако човек реши да се разходи по брега, там където все още не е бетониран, постоянно попада на VIP - заграждения или телени мрежи с надписи "Частна собственост". Липсва само "Стреля се без предупреждение". Ето пример за налагане на феодални порядки в едно уж егалитарно по своите нагласи общество. Това наистина е магия.

След като миналата година България беше скандално изобразена в Съвета на Европа като турска тоалетна, може да се окаже, че метафората на чеха Черни, макар и груба, все пак докосва нещо от реалността. Тоалетната в Централната софийска автогара може да остави незаличим спомен у всеки пасажер. До заветните писоари и кабинки се достига през КПП като граничен контрол на летище. Има бариера, която се вдига срещу 50 ст. До нея е монтиран сложен апарат, който работи с монети и банкноти, както се разбира от залепена върху него ръкописна бележка. На български, естествено. Но как точно работи, не става ясно. Това се научава по метода на пробата и грешката. Апаратът е своенравен и не приема някои банкноти, защото са стари или кой го знае. Хубаво е, че към тази автоматика е аташирана и жива сила - жена в синя манта, която, макар и неохотно, помага на нуждаещите се. Ако чужденец се озове в деликатен момент на това място, рискува да се напикае, ако не и по-лошо. Ако случайно се окаже и журналист от западна медия, вероятно дълго после би се упражнявал в сарказъм на тема Magic lives here. Да превръщаш естествени човешки нужди в ресурс може и да е доходно, но е отблъскващо. Това издава манталитет на евтини хора, а те не привличат богати туристи.



В България наистина има магически неща, но едва ли са за показване



Във всяка селска или по-забутана градска кръчма може да се срещнат типажи, познати само от киното. Нещо като галактическата кръчма от "Междузвездни войни". Може да се види получовек, когото местни зевзеци с обич наричат Монтрон и който от години като инвентар на заведението дреме в някой ъгъл и кротко се налива с ракия или с каквото му сипят, облечен в стар пеньоар на покойната си съпруга. Страната може да предложи екзотични преживявания с ясновидци, улични кучета, индобългари (по израза на д-р Тони Филипов) и много други чудеса. Странно е, че все още никой не се е сетил да експонира дупката в Царичина като паметник на съвременната българска култура. Това място изцяло се вписва в мотото Magic lives here.
Снимки: "Сега"
Тези бунгала сигурно помнят 10-тия конгрес на БКП, но продължават да носят доход на един от популярните български туристически босове. Подобни снимки вероятно ще се появят и в западни медии, след като рекламната кампания набере скорост.
Снимка: архив "Сега"
По плажовете, които на хартия са държавна собственост, има толкова бариери и заграждения, че липсва само "Стреля се без предупреждение".
 Много от новите строежи по морето вероятно още дълго ще стоят като паметници на инвеститорското малоумие.
84
9590
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
84
 Видими 
06 Септември 2010 20:40
Тези клипове са поръ чани, одобрени и платени от правителството на Станишев.
06 Септември 2010 21:01
Обаче, лошото качество на обслужването си е при всички власти. И не зависи от тях.
--------------------
Блогът на Генек
06 Септември 2010 21:38
Добре написана статия, макар че, разбира се, повечето неща отдавна ги знаем и сме ги повтаряли. Прочее, може би е време да се направи и един организиран бойкот на българското черноморие - покрай неорганизирания, който от няколко години е факт.
Новото е в малоумната идея с пари на данъкоплатеца да се прави възможно най-тъпият опит за спасяване на малоумната туристическа индустрия. С нестинарки и АТВ-та! Първите отдавна не съществуват - ходенето по въглени пред туристи не е нестинарство - а вторите трябва, вместо да се рекламират, да се забранят.
Апропо, девойки с венчета от рози няма ли в клипчетата? Сигурно и играещия хоро Гоце са го махнали...
По-авангардно би било да пуснат като реклама клипа към "Нашата полиция". И да развиваме милиционерски туризъм.
06 Септември 2010 22:00
Само липсата на въображение, съчетана с масиран лош вкус, може да обясни това, което беше направено от българското Черноморие през последните десет години.

и на тази статия и липсва въображение. Авторът можеше да се поупражни с идеи на добрия вкус, вместо да преповтаря хилядократно обсъждани теми.
06 Септември 2010 22:35
Досадно е да четем години наред едни и същи бози от заблудени провинциали софиянци, които не знаят къде да ходят на море.

И ‌ няма да научат, понеже според "експертите" нямало да има други автомагистрали освен София - Слънчев бряг. Не били ефективни.

Авторът обаче е прав, не друг, а софиянци "пренесоха силуета на софийските квартали" по селата на единствено познатия им участък от крайбрежието ни.

Участта на този крайбрежен участък е друг израз на катастрофалния за България гастрол на посредствена София в ролята на бълг. столица.

06 Септември 2010 22:43
За справка на автора - варненец съм, но живея в Ню Йорк, пътувам си за море директно до Варна (а австрийската линия през Виена), взимам кола на летището, от години отсядаме на Ривиера, х-л Лотос, вечер в града по хубави ресторанти и културни развлечения (балетния конкурс, оперна гала, джаз фестивал, пиано бара на Нелко Коларов, един смешен моноспектакъл на Камен Донев...) веднъж екскурзия до нос Калиакра и Дълбока - ресторанта на мидената ферма, сладки пъпеши по 50 ст парчето, край пътя... и две нощи с децата по скандинавски дискотеки на Златните за културен опит.

Като нас има десетки хиляди българи по света, много от тях срещаме и на море в България, някои и в същите хотели.

06 Септември 2010 22:43
Преди да се посочи цяра, трябва дас се постави вярна диагноза на болестта, затова - за автора ! Обръщането на главата в другата посока с цел избягване на нелицеприятните факти за бълг. туризъм е заравяне на главата в пясъка и задълбочава проблемите.


Туризмът у нас е отражение на чалга-обществото ни след 10.11.1989 г., грижливо отгледано от номенклатурно-клановата и мутренска сган ! Не може да бъде друг, и скоро на тази кич-индустрия не й се вижда края. А страната ни, като природа и дадености, си е просто рай ! Който системно и варварски съсипаха и продължават да съсипват !


(P:S.: Има отделни островчета, запазени от алчната варварщина, но са все по-малко и ако не се вземат спешни мерки, скоро няма да ги има и тях !)

Редактирано от - Mars Attack на 06/9/2010 г/ 22:46:38

06 Септември 2010 22:44
И к'во сега? Отнякъде да има как да си вземем друго море?!
Забравете качеството - то беше изхвърлено от България заедно с БДС-тата!
А да, и над един милион българи са аут, но за тях не бива да ви е жал - маскарите му с маскари, май успяват да се уредят някак дори в странство.
На останалите дупета или гьон-кайш или бълбук-бълбук, с рекламата дотук.


на ново Велико Народно Събрание, на нова Конституция и на Програма "Европейски Съюз, България"!
07 Септември 2010 00:09
....българските курорти вече изглеждат като мечта на отруден селянин.
....kъдето ...... Едни мизерни хора привличат други мизерници.
07 Септември 2010 00:10
Много блага статия
Автора пропусна да каже какво му се случва на турист когато се разболее или претъпри инцидент.
Тогава да видите истинския ужас от Българската магия ))
07 Септември 2010 00:48
Изобщо не мисля, че проблемът е липса на въображение : в Слънчев бряг вечер могат да се видят всички туристически простотии world wide : дикши, змии, матрьошки, фаст фууд, германска бирария и пр.

Липса на вкус, да - недоразумения като Маджестик или измисленото село Влас, което дори няма крайбрежна алея...

С формулата, плаж + аll inlusive или ресторанти със застояла храна, нали не очакваме нещо различно като посещаемост от гладни ирландци и пияни германци

Хората с вкус търсят изключителното, онова което не се купува освен с много пари или власт
В това отношение само фантазия не стига, всичко е измислено
07 Септември 2010 01:11
А колкото до Златни пясъци, които явно предизвикват провинциална гордост у някои, е наистина един отличен, добре поддържан стерилен курорт

Основна забележителност....ами няма такава

А за добър ресторант, трябва да се събудиш рано както се казва, такъв няма - псевдо качество за будали
07 Септември 2010 01:16
Не хабете нерви - Турция е близо...
Огромни плажове, прозрачно чисто море, добро обслужване и нормални цени...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
07 Септември 2010 01:18
Voila
И истински екзотизъм и осъзнато различие.
07 Септември 2010 01:21
Магията може и да живее тук, но за съжаление заедно с нея тук живеят и над седем милиона "шибан кофти материал"
07 Септември 2010 01:25
Така е, ако само пошлостта можеше да бъде забранена
Трудно е да избягаш от колективния вкус
07 Септември 2010 05:07
бяха изследвали доматените люспи, които всяко лято дискретно се появяват на Царския плаж
. А и семки от диня също
07 Септември 2010 05:25
Доминусе,
Явно не стъпвал на Златните поне в последните години, а вероятно никога. В момента те са една безкрайна скандинавско-немска денонощна дискотека. Децата се тъпчат по 4-5 в двойни стаи, нелегално, разбира се. Син ми куфя с тях няколко вечери.
Но има и тихи семейни местица като Ривиера, Мелиа и др. Има и доста луксозни апартаменти - повечето разпродадени.
Просто Златните са класен курорт, построен в голям (1200 дка) природен парк, и са в община Варна (дали под крилото на тимаджии или - не не мога да кажа, но са определено урбанистична среда, а не са на милостта на софийските селски хотелджии и слаби местни селски общини.
За 15 мин вечер си в центъра на града, за 10 - на денонощния Пикадили Парк на сп. Почивка за нощно пазаруване.
Ривиера наистина не е по джоба на всеки българин, но от 1 септември цените падат двойно. Но нищо не пречи човек да си вземе евтин хотел или вила да ходи на плаж на Ривиера, стига да си носи кърпи. Има достатъчно място под боровете за външни гости, не се плаща за вход и паркинг, басейните за външни са с пари - 6 лв, но си струват.
07 Септември 2010 05:35
Кулинарното ни откритие тази година беше фермата Дълбока (давам им три звезди), имат и сайт, а в града - ресторанти квито щеш, от евтини кръчми до морето до гозби по 25 лв и повече, а в курортите наистина почти всичко е или ол инклузив, или са астрономически цени, или пица и дог. Доставят пица по стаите и посред нощ. Наистина е добре човек предварително да рисърчне на нета къде да яде, ако иска евтино с добро качество.

Може би па трябва да отворим един просвЕтен сайт за обука на провинциалите софянци и журналисти в централните медии? "На море за дъмис "
07 Септември 2010 05:43
Много даже са верни нещата споменати в статията. Специално за пречиствателните станции и канализацията в големите курорти.Сл. Бряг имаше канални проблеми още от Тошово време.Представям си сега какво е след цялата строителна канибалщина. Колкото за намусения обслужващ персонал - така ще бъде докато хората наети за сървис, намират това за обидно. Тоест "Тоа дошъл да си пече задника, а аз ще му прислугвам". И обидено ти подхвърлят чинията със салата, а хлябът го носят непокрит и дори го пипат пред теб.Добре , че не се заседяват дълго около масата, та нямаш възможност да провериш дали ноктите им подрязани и чисти и окончателно да се откажеш от вечерята...
А най- великата простотия е бариерата пред входа на плажа!Собствениците на Хотелите които са на самата плажна ивица и желаят да ползват пясъка пред хотела само за своите гости трябва да запатят такса преди началото на сезона, за определени квадратни метра плаж.И там да си слагат чадърите и столовете. Ако плажът се почиства и има спсителни екипи, както и Бърза помощ, то естествено трябва да има и входна такса.Но без "задължителните" чадъри и шезлонги - що за дивотия!!
07 Септември 2010 05:44
Що за мазохизъм е това от Ню Йорк да ходиш на море в България?!
07 Септември 2010 06:05
Ако транспорта ти е безплатен излиза доста по-евтинко от Флорида...
07 Септември 2010 06:29
През 2006-та направихме едно знаменито пътуване през центъра на България, посещавайки по-гоемите планински манастири.Започнахме от Соколския и завършихме с Троянския манастир.Свети места докоснати от Вселенската Енергия!! Пътуването беше прекрасно, отсядахме предимно в хотели, а няколко пъти и в селски къщи.Превъзходен сървис! По морето няма такова нещо.Навсякъде беше чисто и подредено, ястията вкусни, ракийката студено-чудесна! Cool от всякъде Така, че според мен туризъм може да се прави в България.Всичко зависи от хората.От "материала"...
07 Септември 2010 07:24
Добре написано, даже малко е казано за тъмния балкански субект.Лъжа е, че сме гостоприемни.Личи ни по намръщените физиономии.Фичо, аз не съм варненец, но имам жилище във Възраждане и вилно място на Перчемлията, /сега Панорама/точно на баира над Златните, така, че не ми се налага да ходя по скъпите хотели, въпреки, че не съм зле финансово.Всяка година ходим с мойта половинка на юг от Канкун, по специално в хотелите на http://www.barcelo.com/BarceloHotels/en-G B/Hotels/Mexico/MayanRiviera/MayaPalace/H ome.htm.Вярно е, че нямат хубав пясък, но всичко друго е супер.А този юни го изкарах в Варна и за няколко дни обходих пеша от нос Галата до нос Екрене, малко преди с.Кранево.За мое най голямо учудване, при отправен поздрав +добър ден+ към непознат , не получавах отговор, камо ли пък да го спреш и попиташ нещо си. Но вървейки по крайбрежната алея и покрай тези малки магазинчета, бивах често спиран я от продавач или от сервитьор с менюто в ръце и с покана да вляза.Струва ми се , че в един момент може и да почнат да те бухат с това меню.За прахоляка и мърсотиите по улиците и алеите немам думи.Така летовници не се привличат, а се отблъскват.И Айфеловата кула дето са я сложили на централно място и хотелите и казината на Лас Вегас да докарат , се тая простотия ще цари.
07 Септември 2010 07:49
Автора, .
Но в основата на проблема е това, че през последните 20 години у нас след безогледната и разбойническа приватизация туризмът се развива стихийно.
А добрият вкус се възпитава. Включително и с недемократични средства.
Слава богу, привидя ми се тез дни нещо като лястовичка - заместник министърът на културата Тодор Чобанов е вдигнал мерника на Стария Несебър. Не знам дали ще му стигнат силите, защото простотията е страшна сила и отпорът е жесток. Включително от местната власт.
Та си мисля, че този зам.министър би трябвало да бъде подкрепен. Защо не и със сериозна медийна кампания. Методично - курорт по курорт, улица по улица, обект по обект. От туристическия бизнес може и да изреват, че това е антиреклама. Не, не е. Част от лечението е. Въпреки че е много закъсняло.


ПП - В Гърция и Турция туризмът и културата са обединени в едно министерство, което се нарича Министерство на Културата и Туризма. Забележете кое е на първо място.

Редактирано от - Simplified Solutions на 07/9/2010 г/ 13:41:09

07 Септември 2010 08:01
Ама навикахме Левичаров, нали?

"Кой кога и колко пъти експлодира – това е хубава тема, която разтягаме надълго и нашироко, докато се шляем из Несебър. Скоро разговорът ни замира. Твърде много туристи се тъпчат из уличките. Шумно е. Няма съмнение, че къщите са хубави, или по-скоро: били са хубави. Ако гледаш само горната им дървена част, направо би могъл да се влюбиш в гледката. Но на равнището, на което се намират главите ни, са кошмарни.
Всеки партерен етаж, всяко мазе са преустроени в магазини за сувенири. По-рано това са били прохладни помещения за стоката, навярно с няколко каци до входа или с корита, в които са плували ококорени риби. Днес всички партери са претъпкани с неописуеми боклуци, чиито купчини надвишават човешки бой; и което е най-страшното: всеки собственик на магазин озвучава улицата с невероятни, безумни децибели. Ад за слуха. Сякаш се е пукнала жлъчка и от нея изтича шум. Това няма нищо общо с глъчката в италианските, бразилските, египетските курорти. Животът тук пулсира не просто шумно и бурно, той е засмукан от водовъртеж. Изопачен, изкривен, изметнат, изхабен; кресливи купища интернационална истерия се изсипват на улицата и от тях няма спасение. Ленив, кашест поток от хора с еднометрови задници ти пречи да избягаш надалеч оттук." (Сибиле Левичаров, "Апостолов"
07 Септември 2010 09:13
***

Редактирано от - sybil на 07/9/2010 г/ 12:05:42

07 Септември 2010 09:18
лекарственпродуктзавъзрастниидеца над12годинисъдържаибопрофенпредиупотребап рочететелистовката.
Това не е наше изобретение, всички реклами по всички земни кълбета го правят.
Да пренесеш архитектурния силует на софийски квартали като "Лозенец" и "Люлин" на морския бряг е брутално скудоумие, заради което българските курорти вече изглеждат като мечта на отруден селянин. Как може да бъде санкциониран лошият вкус?
Има и по-тежки случаи. Гледах един филм за курортите на Испания те там са пренесли Манхатън на морския бряг.Това е типично за свободната инициатива, другото е планова икономика. Да не говорим за Атлантик сити Натиснете тук в Ню Джърси, там Доналд Тръмп е комбинирал огромни хотели с американски кич (виж Tадж Mахал Натиснете тук).
Не мие е ясно защо рИвете. Те нашите от там са видели и имитират. Хем искате да сме по американски, като американците, хем се сърдите като правят като тях.
Любопитно е, че една от първите планински екскурзии през античността е станала по нашите земи. Става дума за изкачването на Черни връх (или Стара планина) от македонския цар Филип V през 181 г. пр. Хр., описано от Тит Ливий. Като че ли следващото такова изкачване е било през август 1895 г., организирано от Алеко Константинов и смятано за рождена дата на организирания туризъм у нас.
Ей това ми беше най-интересната част от статията. Нещо все пак научих.
Сега, какво се харесва у нас. Западнякът се е насител на църкви готически тип. Жителите на Кьолн, които са в непрекъснат конфликт с тези от Дюселдорф, кой повече има в града, умират да се хвалят с Кьолнската катедрала, започната през началото на 12-ти век и завършена в края на 19-ти век. Съюзниците не са я бомбардирали, защото са я използвали за ориентир на самолетите си. Да ама с какво е по-различна тя от хилядите катедрали в Западна Европа, като изключим Италия, където влиянието на Византийската култура е останало до Ренесанса.
У нас те срещат една нова архитектура на църквите и манастирите. Несебър, Созопол се различават Сент Пол и Антиб на Лазурния бряг.
07 Септември 2010 09:26
"Става дума за изкачването на Черни връх (или Стара планина) от македонския цар Филип V през 181 г. пр. Хр., описано от Тит Ливий. Като че ли следващото такова изкачване е било през август 1895 г., организирано от Алеко Константинов и смятано за рождена дата на организирания туризъм у нас."
Не разбрах - има вероятност Алеко Стара планина да е изкачил, а не Витоша, така ли?
07 Септември 2010 09:57
За автора
Вече е безпощадно ясно на всички ни (поне така се надявам), че туризмът в България е превърнат досущ като призрака-държава булгаристан в една зловонна яма. На чалгата, мутрите, контрабандистите-бизнесмени, политиците-перачи на пари от комисионни, източени еврофондове, държавен бюджет и пр. Място за алкохолен и секс туризъм на разни европейски дегенарати и селяндури-софиянци.
07 Септември 2010 10:01
Аз като софиянец хич не завиждам на варненци за морето. Още по-малко пък на тези които "кацат" от другата планета зад океана и - право в Пикадили. За варненци морето е ежедневие, а за мен - 1 или 2 седмици през топлото лято, когато мога да му се порадвам истински.
07 Септември 2010 10:11
другаря Ясен споделя за изливащите се фекални води и липсата на кемпинги. верно, че смокиня и веселие позападнаха обаче и от тех фекалните води преди десетилетия къде се изливаха? пак там ... обаче дет се вика си беха наште фекални води, един вид. а и как да напишеш в работническо дело думата "фекален" ?

но пък ако догодина стегнеш караваната бориславов - карай към Корал да кажем. мога и други места да ти изредя...уверена съм НА сто процента че твоите лични биопродукти ги разграждаш в специално закупена и придвижвана чрез караваната от софия до морето преносима биотоалетна, нали? еееех ...кой като тебе!
07 Септември 2010 10:11
А вероятно нямаме същите вкусове

В Златните можеш да видиш същата простотия и забавления като в Слънчев бряг. Много по-чисто и поддържанно. Последният ми спомен от преди около две години в Лилия беше за развален фреш от портокали. От препоръчаните ресторанти, последният път от 5 души 4ми бяха натровени систематично.

Истински красиво е само на юг, където още има диви гледки. А най-добре къща с приятели в Тоскана или Южна Франция.

Също препоръчвам Урания в стария Созопол ако все още готвачът е същият френски възпитаник

07 Септември 2010 10:17
А как се наказва добрият вкус? Подбират се снобеещи продукти на масовата култура и им се дава възможност да пишат във форум.
07 Септември 2010 10:40
Ако така ни идва акъла , като изтекат 20 години и по- веднъж на двадесет години , аз не виждам какъв е проблема?
, , Едни мизерни хора привличат други мизерници.
Настина е магия да се види как в България богатството създава мизерия.”
Сработва магията и всичко си е по местата.Проблеми няма?
Днес не е проблем , да стоиш далеч от това място на мизерните и мизерстващите.
Влезе ли Турция в ЕС , проблема ще стане почти нищожен.
Нали демокрацията е въпрос на свободен избор.
Демографската криза пък го прави излишен за коментар.
Чужденците и прелитащите да му мислят.
Проблем наистина няма.Това беше целта , това беше желаният резултат , днес защо се тълкува с някакъв обратен знак? Да се отрича и преобразува тази истина -на 20 годишнината от прехода - това е доста несериозно?
07 Септември 2010 10:57
По стечение на обстоятелствата имам възможността да сравнявам нашия "тузризъм" с една доста известна дестинация. Просто не знам от къде да започна с отчайващите констатации...
Може би от летищата. На бургаското не съм бил скоро, но за сметка на това съм бил на варненското. Не е мръднало от ... преди 30 години май. Вероятно инвестициите на концесионера се изразяват в ... престройването на един хангар в пътнически терминал. И в преотдаването на паркинга. Търся нещо добро да кажа за летището... А има климатици! Но не работят защото се пести ток. Нещо друго добро - разстоянието между влизането и излизането е 30 метра. Но това никак не е добро ако пътниците от 2-3 аероплана си чакат багажа. Вероятно е безсмислено да споменавам с каква техника разполага. Както и да е. Туристът идващ през варненското летище му се налага да се сблъска със следващия кошмар. Транспорта. Ако има трансфер ще има "щастието" да се запознае с историята на автобуса. Но все пак това май е по-добрия вариант. Ако трябва да ползва градския транспорт, е тогава е истинското изпитание!, ще се запознае с първия прототип на автобус. Ако улучи и на кой точно автобус да се качи ще има щастието да види и забележителностите на ... Аксаково. Доскоро нямаше нито една табела, която да дава някакви указания как да се ползва този вид транспорт. Летището, с което правя сравнението, има две автобусни линии с нови специално пригодени за летища автобуси с климатици. Между другото всички градски автобуси са не по-стари от 5-6 години и са с климатици. Друг вид транспорт - таксита. Какво добро да напиша за нашите? Може би, че при тях винаги можеш да се израдваш на изненадите със сметките, които предлагат. А също и на липсата на багажник способен да събере повече от един куфар. Какво ни остава? Коли под наем. Вземането на кола под наем във Варна е удоволствие, недостъпно до средностатистичекия турист. Защото му се налага да плати за 3 дена толкова, колкото би платил на друго място за цяла седмица. Изборът е феноменален - 20 броя на около 3-4 фирми. За сравнение при пристигането на другото летище има микробус, който те откарва с всички багаж до офиса и паркинга на фирмата за коли под наем. Имам предвид паркинг за поне 500 коли. И това само на една фирма. Последният път чаках на опашка да си взема колата. Друго нещо, което ми направи впечатление е връщането на автомобила. На Сикст последния път ми казаха да оставя колата на паркинга на един хотел наблизо и да им занеса ключа. Туристът връщаш кола на летище Варна има възможността да се почуства като ...осъдените. При това за неща като бръмбар подхлъзнал се по капака и размазал се на стъклото. Няколко пъти ставам свидетел на такива огледи и ми се приисква да отида да шибна един на гарсона.
07 Септември 2010 10:59
Как е, как е - ривети ли?
Ами вижте (снимка: натиснете тук) за пореден път, баре ви доде акъла!
07 Септември 2010 11:15
Реви Марко, реви братко!
Ти - в обора, аз - в Доминикана!
07 Септември 2010 11:19
Хала на туризма ни си е ясен от години, но тягостното чувство от анализа на бедите на българския туризъм нараства до мъчително усещане, когато прочетеш коментарите на просветените ни, висококултурни и образовани сънародници от чужбина. За какво сте отишли изобщо в чужбина като си носите социалистическото панелно гето вътре във вас?! Само претенциите ви големи като на партиен секретар от Провадия, изпратен на работа в София.
07 Септември 2010 11:23
..аз - в Доминикана!

И как е там..
07 Септември 2010 11:24
Ми питай - тук е пълно с желаещи да ти заобяснят. Напоително и слюнкоотделително.
07 Септември 2010 11:26
Абе той халът на туризма е ясен, но аз не разбирам напълно защо е големият рев. Произвежда се някакъв туристически продукт, продава се на цена, отговаряща на качеството - това е. Повечето е нискокачествен, продава се на ниска цена, тук-таме има по нещо от средно качество на средна цена. Е? Ама що не бил все висококачествен - ми щото толкова можем. По същата причина, поради която шием евтини и тук таме на средна цена дрехи на ишлеме, вместо да произвеждаме самолети.
Пътуванията са свободни, всеки може да ходи където си иска и у нас, и по света и да си подбира туристически продукт, който му пасва като качество и цена.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
07 Септември 2010 11:43
Манрико, ако беше така щяхме да имаме малки бедни рибарски селца, в които щяха да се тълпят заможни германци и скандинавци да опитат нещо истинско като храна и природа. Само дето имаме префасониране на един соцкурорт тип Ялта в някаква бетонна джунгла с абсурдни хотели и без инфраструктура. Това не е просто мизерия, това е мутация, и в мисленето също.
А че сме си го заслужили, сигурно е вярно.
07 Септември 2010 11:50
Абе, Чичо Фичо си е умен човек, обаче стигне ли се до мерене на... социални статуси, разбираме, че и най-умният може и да е много прост


Иначе ей тоя пасаж трябва да се слага като поздаглавие на всяка статия с тема България, евала на автора: Формално погледнато проблемът не е толкова в произхода на капиталите, а в това, че тези хора наложиха своите естетически и етични стандарти.


АКБ ДРИС ДРИС
07 Септември 2010 11:54
Що за мазохизъм е това от Ню Йорк да ходиш на море в България?!


Има едно простичко обяснение. Дори да си излязъл от Варна и да си отишъл в Ню Йорк, няма гаранция, че Варна е излязла от теб. Нея явно човек си я носи до смърт както чини ми се е в конкретния случай.

Доминус и автора - поздравления!

07 Септември 2010 12:01
И по какъв път ще стигне до хотела си? Дупките се случват и на най-добрите пътища. И като се случат преасфалтират нацяло по 100-200 метра. На всичкото отгоре за няколко часа. При нас - patchwork forever. И ако може точно в сезона.
Стигнал е туриста до хотела си. Ето тук имаме едно предимство - хотелите са ни по-нови. Но само толкова. Преди 15-20 години Златни пясъци бяха 20 хотела сред гората. Сега са 20 дървета сред хотелите. Като стана дума за хотели, още ме яд за онова недоразумение на мястото на казиното. След като е стигнал до хотела, какво ще прави туриста. Ще ходи на плаж например. Не съм пробвал, но чета коментари за някакви баснословни цени на чадъри и шезлонг. За сравнение - 4, 25 евро за шезлонг и чадър безплатен. Къде ще топне морни телеса - ами там където е възможно да финтира люспите. Четох в един форум за залива на Слънчев бряг. Поради естеството си нямал циркулация на водата. Не, не става дума за канализация. Става дума за хилядите бираджии, които правят място за още бира в . Та беше изчислено колко преработена бира има в този залив.
Като стана дума за алкохол. При нас уж бил най-евтин. Да, ама на другите места искат да избягат от алкохолния туризъм.
Има фенове на по-пустите плажове. Това лято се разходих от Шкорпиловци до Камчия. Да се чуди човек как толкова боклук може да се окаже на пуст плаж. А в гората боклук от разрушени и полуразрушени бунгала. Преди 3 години ходих на Фичоза. Вероятно скоро там ще има завод за преработка на пластмаса. За сравнение на Ес Тренк - отдалечен плаж, също може да се намери боклук - например една пластмасова капачка. А плажа пред хотелите всяка нощ се чисти. При това така, че на сутринта можеш с доста търсене да намериш пропуснат фас.
Какви забавления може да има туриста в нашите курорти? Алкохол, секс и дрога. И пици за задокеанските "ценители" на хубавата храна. Ох, извинете! Има е двуетажен автобус, развеждащ туристите по ...моловете. Между другото не ме питайте за възрастта на този автобус.
Вероятно всеки патриот би казал, че ние имаме "уникални" забележителности. Обаче и на другите места ги има. Ние имаме останки от римски терми, други имат римски бани (не останки). Ние имаме катедрала, а другите имат Саграда фамилия или поне катедрала с олтар от Гауди. Ние имаме Царевец (интересно как ще стигне до там туриста), те имат поне 120 по-запазени крепости. Ние имаме пещери, и те имат. При това с поземни езера, в които плуват лодки с музиканти, свирещи класическа музика. Разликата между нашето имане и тяхното имане е, че тяхното е много по-достъпно за туристите.
07 Септември 2010 12:05
А добрият вкус се възпитава. Включително и с недемократични средства.

През три поколения, Симпли! Виж чичо със синчетата обикаля из дискотеките, че и се хвали с това.
Ужасяващото е не просто че има гнусни извращения от типа на Дюни и Бутамята (и едни комплекси край Несебър гледах миналата година). Ужасяващо е желанието НАВСЯКЪДЕ да бъде еднакво. И разликата да бъде единствено в чужбина. Нека си има комплекси като за Фичо - с хотелите, дискотеките и супермаркетите, но нека има и нормални къмпинги (да живее Корал - все още) и вилни селища за семейна почивка. Достатъчно много хора не обичат хотели. Желанието за уеднаквяване е бедствие.
07 Септември 2010 12:39
Само липсата на въображение, съчетана с масиран лош вкус, може да обясни това, което беше направено от българското Черноморие през последните десет години. Да пренесеш архитектурния силует на софийски квартали като "Лозенец" и "Люлин" на морския бряг е брутално скудоумие, заради което българските курорти вече изглеждат като мечта на отруден селянин. Как може да бъде санкциониран лошият вкус? Няма как. Жалко е, но е така. Там, където доминира, той управлява. Може единствено да се самонакаже чрез лоша реклама.
07 Септември 2010 12:43
Парадоксално е в ситуацията на криза държавата да харчи пари за реклама на частен бизнес. Нали са приватизирани всички туристически обекти в РБ или има още държавни ? Аз поне не съм чувал подобни обекти да съществуват все още. А дали е криза или не няма никакво значение.
07 Септември 2010 12:52
Сас, !


Някой каза, че май си го заслужаваме. Кои тва? Аз не смятам, че си го заслужавам. Не смятам, че го заслужава огромната част български граждани по Черноморието. Натрапиха ни го.
Натрапиха ни една твърде екзотична демокрация с нейната всепозволеност. И вече има цяло поколение, което смята за посегателство връз личността налагането на ред и добър вкус.



... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД