:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,500,237
Активни 117
Страници 26,384
За един ден 1,302,066
Сделка

България получава независимостта си срещу заем, който не погасява

Русия плаща на Турция вместо българското правителство 80 млн. френски франка и не си ги потърсва
Снимка: Борислав Николов
Манифестът за независимоста на България, огласен от цар Фердинанд на 22 септември 1908 г. .
Обявeната на 22 септември 1908 г. независимост на България е посрещната враждебно от Великите сили, а Турция започва да се готви за война, която е нежелана от тях, и те заставят двете страни да седнат на масата за преговори.

Меморандум на Dett publique ottomane (Управление на турския държавен дълг), написан по инциатива на представителя на Англия в тази служба, внушава, че е настъпил моментът Турция да си вземе всичко, което България й дължи по Берлинския договор от 1878 г. То еоценeно на 18 657 654 лири или 429 млн. френски франкаВ него са включени по 100 000 турски лири годишно данък, пресметнати и капитализирани за 30 години (1878-1908 г.); по 265 000 дан за Източна Румелия; повече от 10 000 000 турски лири, част от турския държавен дълг по чл. 9 от Берлинския договор.

Турското правителство представя тези искания в разгърнат план пред министъра на търговията и земеделието Андрей Ляпчев в започнатите на 18 октомври 1908 г. преговори. Естествено, в делото се включва главният заемодател на България - Франция и нейната служба за финансово управление у нас начело с Жорж Буске, който разполага с най-голяма реална власт във вътрешните дела на България сред цялото чуждестранно представителство в София, получава два пъти по-голяма заплата от френския пълномощен министър у нас и почти 7 пъти по-висока, отколкото български министър.

Банк дьо Пари решава да отпусне екстрено преди края на октомври 1908 г. краткосрочен заем на България от 7 млн. франка за три месеца за покриване текущите нужди на държавния й дълг. Срещу него Франция изисква нашата държава да заложи митническите си приходи и да приеме генерална конверсия (изменение на условията на бивши заеми) и унификация (свеждане до единна норма) на дълга, след което той да мине на международно обслужване и контрол. Интерес към заем за България проявяват и други страни. Франция се стреми да се възползва от това, за да въдвори международен банков контрол над нея под свое ръководство и в свой интерес.

В името на независимостта правителството на Александър Малинов нарежда на дипломатическия си представител в Париж Димитър Станчовда прекрати преговорите с Ке д'Орсе (френското външно министерство) и с Банк дьо ПариОтхвърля исканията и на Турция за заплащане на васални задължения. Съгласно е да я обезщети само за загуби, свързани пряко с обявяването на независимостта, които според наши експерти възлизат на 57 ? млн. франка, включително и изкупната цена за Източните железници на българска територия.

В Париж е сформирана специална комисия под егидата на Банк дьо Пари, която определя сумата на 150 млн. франка. Поощрена, Високата порта не отстъпва от исканията си, разгръща все повече военни приготовления, а преговорите между двете страни са прекъснати.

Българското правителство с вербална нота до Великите сили от 9 (22) декември 1908 г. предлагада заплати 82 млн. франка, при условие че те съдействат за признаване независимостта ни.Те пък не приемат предложената сума и се обединяват за общи контрадействия. Турските управници вече искат и българска територия на юг от Харманли. Тя е по-примамлива за тях от паричната компенсация, която намаляват на 125 млн. франка. В отговор българското правителство изпраща нота до Великите сили да разрешат конфликта. В противен случай то ще се счита за свободно да използва сила за защита от Турция. От Лондон отговарят раздразнено: България да спазва мира и да изплати паричната компенсация или да отстъпи територия.

В този критичен момент министърът на външните работи на Русия Александър Изволски обявява изненадващо предложение за финансова комбинация между неговата страна, Турция и България, връчено на 17 януари 1909 г. Русия опрощава на Турция военната контрибуция по Берлинския договор в размер на исканото от нея обезщетение, а на България дава заем, равен на нейното предложение. Руската инициатива хармонира напълно на стратегическото противопоставяне на Антантата срещу Германия и Австро-Унгария и предотвратява военната опасност. Англия пък прави незабавен завой към пълна подкрепа на руското предложение. Телеграма на министъра на външните и работи Едуард Грей до посланика й в Петербург гласи, че: "Изволски следва да разчита на нашата пълна подкрепа да посъветваме турското и българското правителства да приемат такова решение". Същевременно Форин офис и Ке д'Орсе налагат сдържано поведение на финансовите си кръгове и гиубеждават в изгодността на руската комбинация за тях

Руското предложение приемат и двете заинтересовани страни България и Турция. Австро-Унгария и Германия се опитват да ги отклонят. Инициативата на Виена за тайни преговори в София е отхвърлена от правителството на Малинов. То следва линията за сътрудничество с Русия и така респектира Фердинанд, когато австрийският дипломатически представител Торн се опитва да преговаря с него чрез първия му личен секретар С. Добрович.

Руското правителство предоставя заема на България при условие той да се сключи чрез конвенция непосредствено с него и заедно с това да се подпише и друга - за изплащане на източнорумелийския окупационен дълг, наложен от Берлинския конгрес. За преговори в Петербург пристигат министрите на външните работи Ст. Паприков и на финансите Ив. Салабашев, а в Цариград отива министърът на търговията и земеделието Ан. Ляпчев. Паприков и Салабашев приемат конвенцията, макар първоначално да са за заем по банков ред. Така преговорите протичат делово и спокойно. Но представителите на Банк дьо Пари и лондонските им партньори се опитват да придобият отстъпки и поискват заемът да мине в службата на Жорж Буске за упражняване на финансов контрол, след като руските представители предлагат да се контролира от трите сили на Антантата. В знак на протест българските заявяват, че се връщат в София, но Изволски ги успокоява, като съобщава, че руското правителство отхвърля всякакъв контрол и политически гаранции. На 28 март 1909 г. той представя проект на договора за заема, който се приема.

Подписването наконвенцията за източнорумелийския дълг се отлагапо искане на българските делегати и със съгласието на Изволски. Тя предвижда възлизащият на 10 618 250 рубли (28 178 205 лв.) дълг да се изплаща за 13 ? години по 400 000 рубли на полугодие, като първото плащане да бъде на 1 юли 1909 г. То не става, поради отлагане на преговорите, които трябва да се проведат в София между българския кабинет и руския дипломатически представител Сементовски-Курило. Конвенцията за заема е подписана едва през 1912 г.

В действителност обаче са изплатени само анюитетите на заема за 1909 и 1910 г., като главницата към 31 декември е 81 509 010 франка, а в края на Първата световна война - 78 783 945. От окупационен дълг България изплаща до 1915 г. само 3 375 000 лв. Остатъкът е повече от 24 млн. лв. Но иРусия не е настоявала за редовно изплащане

По време на управлението на Александър Стамболийски съветската власт се отказва от погасяването на заема и дълга. От непогасения заем на България Русия загубва "не по-малко от кръглата сума 59 300 000 франка", както е записано в проспекта на заема, публикуван от клона на лондонската банкова къща "Шрьодер" в Хамбург. А в дирекцията на Дойче банк стигат до извода, че това са приблизително 80 млн. франка.

Средствата България използва за стопанско развитие и държавно-политически цели. С тях тя изкупува за 40 млн. лв. 309.614 км линии на Източните железници, за 2.667 млн. пощите и телеграфите и за 4.007 млн. всички пристанищни и брегови фарове на територията на бившата Източна Румелия.
Снимка: Архив
Цар Фердинанд провъзгласява във Велико Търново независимосттта.
37
32987
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
21 Септември 2010 20:18
Прости, родино триж злочеста,
прости разблудното си чадо.
Ще бъда твой! Кълна се, майко,
Кълна се в хилядите рани
на твоята снага разбита;
кълна се и в мечтите твои
за бъдещност честита:
с кръвта си кръст ще начертая
от Дунав до Егея бял
и от Албанската пустиня
до черноморските води!
И тоя кръст на дух свободен
всегдашния ще бъде път:
за гения ти все по него
разкошни лаври ще растат...
Макар и слаби, пак десница
ще може - ето... А това -
вериги! Кой ли и защо,
кога ли ме е оковал?

Яворов, от колежката Лен, в предишна тема
21 Септември 2010 21:28
Dulce et decorum est pro patria mori
21 Септември 2010 21:29
Е, Честит Празник
А с тези сополи и сълци ...какъв празник?
21 Септември 2010 21:32
Айде сега. През 1908 Османска Турция се разкапва и кой и едавал пари от гамсъзлък тръгнал да спасява борчовете си и я подкокоросали да си търси 30-годишни вземания от българите.
Наште обаче са от стара коза яре и им врътнали номера на Айшето.
Русняците са дали 80 млн, щото явно им е светнало, че макар и след Руско-Турската война, с тия балкански субекти почнали да им играят курвачка и са ги изпързаляли и възможността за изход на топло море изфирясала.
И нямало как да бъде иначе, щото макар и след петвековно робство, балканските субекти са се занимавали с държавнни дела от 1200години, докато ония са ловили шарани из тръстиките.
21 Септември 2010 21:33
Най-долната лъжа, поради която Фердинанд се превъзнася в нашата история. На автора на тази статия ще кажа, че очевидно е *** на Негово тапоумно височество симеончо втори - крадеца, тъй като не знае какво трябва да напише в този ден и какви поуки като народ трябва да си изведем от тази свещенна глупост, която е направил задкулисно Фердинанд с австрийския император за да получим независимост. Ако някои се интересува да се свърже с мен мога да му дам доказателства и факти, които ще Ви потресат! alian_x@abv.bg

***
Бел. на модератора:
1.1 Постингите трябва да показват респект към другите потребители. Оскърбленията ще бъдат премахвани.
Същото се отнася за обидни коментари относно вестника, редакцията или издателя; може би е излишно да се споменава нещо тъй елементарно, но тъй като има неприятни прецеденти, решихме, че се налага.
На обсъждане подлежат публикуваните текстове, а не техните автори.

Редактирано от - sybil на 21/9/2010 г/ 23:24:22

21 Септември 2010 21:49
Честит ни празник на Независимосто!!

От нас нищо не зависи!?!
21 Септември 2010 22:02
Вече върви интернет - Питане за съгласие : Фердинанд - Първи Цар на Третата Държава , да бъдат погребан на подходящо място в България . Кучето ми е Да - в Русе ! ...
21 Септември 2010 23:13
Лоша, коварна Русия! Заем дала за данъка "зъби", вместо безвъзмезно да го плати. Каква е тая братска обич?
21 Септември 2010 23:50
Толкова много писано и нито дума за това, че два дни след като Фердинанд обявява независимостта, Франц Йосиф анексира Босна, а парламента в Крит гласува присъединяване към Гърция. Нито дума и за това, че Сърбия от сербезлък също е мобилизира армията си, но след като разбира, че Русия няма да води война заради нея, безславно я демобилизира. Пропуска се да се отбележи и това, че от 1878 до 1908 Турция не е изплатила и 1 лев от реперациите към Русия и този неин дълг е бил отписан като несъбираем. Не се споменава и това, че през 1918 Съветска Русия отказва да плаща всякакви дългове на Царска Русия, след което съответно всички нейни длъжници отказват да плащат пък на нея. Иначе браво за потопа от числа, изпитана стратегия да отклониш вниманието от съществените неща!


Натиснете тук
22 Септември 2010 00:59
С цялото ми уважение към професор Никола Цонев... форумът ни помни отпратката ми, по друг повод, към една от великолепните му студии "Математикът ген. Столетов побеждава литератора Сюлейман паша" Натиснете тук... трябва да кажа, че не външният ни дълг е онова, което прави 22 септември 1908 година ключова дата в историята ни. Досежно дълга ни, впрочем, просветените форумци познават и най-изчерпателната студия по въпроса - "История на външния държавен дълг на България (1878–1990)" Натиснете тук.
22 Септември 2010 00:59
1908 е годината - пролог към новия век. Не е свършил и до днес, дами и господа, не поглеждайте към календара. През 1908 Европа разбира, че в света са се появили две нови сили - империалистическите САЩ и милитаризиращата се, готвеща планове за господство върху половината свят, Япония.
1908, прологът. Само след няколко години ще започне Голямото преразпределяне, най-значителното събитие за последните седем века, несвършило и до днес. Имаме ли дори смътна представа за състоянието на българските умове в годината на пролога? Даваме ли си сметка за очакванията? За подготовката, чиято годишнина празнуваме? Прочее, да ни е честит Денят на независимостта!
22 Септември 2010 01:15
Имаме си Ден на независимостта, който всички тук гърмогласно честитят един-другимо! А независимостта - ТЯ КЪДЕ ОСТАНА?!
Е, честито и от мен!...
22 Септември 2010 01:27
22 септември - ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ
Честит празник!

Натиснете тук
22 Септември 2010 05:45
Честит ни празник и за многая лета!

ПП Дано всички участници във форума да използват препратката на потребител 07 многократно. Стори ми се обидно, че видеото е гледано толкова малко пъти.
22 Септември 2010 09:59
"Национален или държавен празник" - Блогът на Генек

22 Септември 2010 10:10
Независимост...?
Независимост било да избереш сам от кого да си зависим...
22 Септември 2010 10:19
Статия в духа на "Сега". За гъдел на русофилите.Но добре е, че има интересни коментари по темата..
Понеже сме от провинцията, бихте ли ми казали къде в София се намира улица"22 септември"?
22 Септември 2010 10:36
А помните ли какъв шум се вдигна че България платила на Русия не знам колко вагона злато за освобождението. Е, от статията излиза че не България е платила на Русия злато, а Русия платила дълга на България...
(Това не е "русофилство", а факт)
22 Септември 2010 10:56
Честит празник!
Пропуска се да се отбележи и това, че от 1878 до 1908 Турция не е изплатила и 1 лев от реперациите към Русия и този неин дълг е бил отписан като несъбираем. Не се споменава и това, че през 1918 Съветска Русия отказва да плаща всякакви дългове на Царска Русия, след което съответно всички нейни длъжници отказват да плащат пък на нея.


Това е много не вярно. Всъщност постъпките и на трите велики сили - Англия, Франция и Русия по същество целят едно и също - заместването на част от дълга на Портата с Български. Русия е най-отстъпчива по въпроса, тъй като според Берлинския договор, задълженията на Портата към другите велики сили имат приоритет спрямо репарациите към Русия (Османската империя е стар длъжник).
Друга причина за сравнително меките руски условия е, че точно тогава Русия пристъпва към изграждането на Балканския съюз, който трябвало да създаде ос Белград - София под руско покровителство.
Опитите за заместване на турския дълг с български датират още от Съединението, когато обединена България се задължава да поеме и изплаща редовно румелийския дълг.
<p id=edittext align=right><Font size=1 color=#0CAC0C>Редактирано от - бонго-бонго на 22/9/2010 г/ 10:57:48</font></p>
22 Септември 2010 11:38
Понеже сме от провинцията, бихте ли ми казали къде в София се намира улица"22 септември"?


В квартал "Гео Милев", близо до пазара "Ситняково".
22 Септември 2010 11:56
Честит празник! А колкото до дълговете, 102 години по-късно всички държави имат дългове колкото щеш. Ясно е че част от тях никога няма да бъдат платени, поне до Второ пришествие.
Така че тия истории звучат по-скоро сантиментално и приятно старомодно.
22 Септември 2010 12:27
Как е казал класика 'Имали са бол пари платили са'
22 Септември 2010 12:32
Какво гордо и разумно изпълнение на родната дипломация. Браво!!
На фона на сегашната родна политическа мисъл която наскоро констатира в т.н. "Бяла книга за отбраната" че... България не е в състояние да осигури самичка отбраната а само чрез НАТО. Звучи, наистина, като анатема. И какво поредно унижение на духа ни от сегашните ни политици.
А пък това че най-голяма, реална, опасност за страната ни са въоръжените сили на Турция които са в НАТО, за това от години никой не говори и ще дойде време "жестоко да се каеме" за леката и вятърничава мисъл на днешните ни политици.
А Сега сравнете днешните с политиците ни от 1908 и вижданията им за отбраната на държавата.
22 Септември 2010 12:45
Понеже сме от провинцията, бихте ли ми казали къде в София се намира улица"22 септември"?

В квартал "Гео Милев", близо до пазара "Ситняково".


Благодаря.С помощта на помощно оптично средство я открих..
22 Септември 2010 13:04
Значи според съвременните операции Русия тогава изкупува дълга на България към Турция срещу заем.
Нещо като операциите на Милен Велчев в наши дни...
22 Септември 2010 13:19
Всъщност не Русия, а комунистите се отказват да си търсят парите от нас. Ха да видим как ще се изкажат сега плювачите им! Дали все още ще твърдят, че комунизмът е донесъл само лоши неща в България!
22 Септември 2010 13:26
Ти не разбра ли, Паисий- камунизите са отказали да плащат дълговете на царска Русия и затова са ПРИНУДЕНИ да се откажат и да прибират заемите... Та не от доброта и християнско милосърдие не са си поискали парите от България.
22 Септември 2010 15:03
На 3 февруари 1918 новото съветско правителсство анулира едностранно всички външни и вътрешни дългове на и към царска Русия. Понеже задължеността на царския режим е била многократно по-голяма отколкото дълговете към него, Съветското правителство си направило простата сметка, че с този акт печели повече отколкото губи. Но Натиснете тук
22 Септември 2010 15:23
Дългът на Царска Русия към западните кредитори беше уреден чак по времето на Елцин. А през 1921 Стамболийски изпраща голямо количество хранителни помощи на Съветска Русия, понеже там е в сила т.нар. "военен комунизъм" и има глад. Това и стремежа на СССР към дипломатическо признаване, със сигурност е повлияло за опрощаването на дълга ни. България възстановява дипломатически отношения с Русия чак през 1934 г. по времето на Кимон Георгиев. Той също е превратаджия като руските комунисти и му трябва легитимност, пък дори и от най-нелигитимната по това време държава в Европа.
22 Септември 2010 15:40
Превратаджия като руските комунисти ? Хайде по леко с катеричността. Ами якобинците ? Ами "Синовете на свободата" в САЩ , които хвърлят чая в океана и създават Континенталната армия ? Ами самият Кромуел, който ликвидира краля и монархията ? Това все преврати ли са ? Противоречието ражда прогреса - Хегел.
22 Септември 2010 15:50
"Преврат" е начин на вземане на властта, у нас емоционално украсен по неподходящ начин. Якобинците, Наполеон (3 пъти) и "бостънските адвокати" също са превратаджии според ето този списък:


Натиснете тук


Забравих да чесиття празника на всички!
22 Септември 2010 17:04
Иване, хайде, хайде - ден имаме, независимост хич. Щом като сме тъпкани с американски военни бази, а сладострастно разгромихме сами собствената си армия, след като посланикът на САЩ се държи не като генерал-губернатор, а направо като гаулайтер, след като лакейските ни правителства от всички цветове имат единствена цел да се харесат на Запада и въобще не ги интересува мнението на народа ни, след като за 21 години не направиха нито един референдум и прочие, а ни набутаха в 4 /четири/ империалистически войни, за каква независимост си глатолим!?!?!
22 Септември 2010 17:51
Не се прави на ударен- на тебе ти пречи...
22 Септември 2010 19:29
Странно!?!? Да те освободят, да ти платят и пак недоволни, че дори и гневни! Интересно!
Честит Ден на Независимостта!
23 Септември 2010 09:09
Да те освободят, да ти платят и пак недоволни, че дори и гневни!

Да те освободят, ... ама с цел да те правят задунайска...
да ти платят , ... ама после парите трябвало да се връщат...
Та затова и гневни....
Тоя не разбрал, ама пише....
Интересно.

Редактирано от - Benedicta на 23/9/2010 г/ 09:09:40

23 Септември 2010 10:28
Бени:
"да ти платят , ... ама после парите трябвало да се връщат...
Та затова и гневни....
Тоя не разбрал, ама пише....
Интересно"
.
А връщахме ли?
Не разбрала, па пише
23 Септември 2010 10:39
Не сме връщали, ама защото савецките другари решили да денонсират всичките вземания-давания на царска Русия, та ни се разминало...
Не разбрал, ама пише...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД