:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

ЕК ще санкционира всяка лобистка и антипазарна поправка на кабинета

Не може само тези, които живеят в големите градове, да ползват придобивките на пазарната икономика, а останалите - не, казва зам.-шефът на парламентарната комисия по транспорт Иван Иванов (ДСБ)
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Иван Иванов
Депутатът от ДСБ Иван Иванов е роден на 24 юли 1945 г. в Пловдив и е завършил Техническия университет. Той е доктор на техническите науки, автор на над 60 научни статии и на 4 учебника. От 2001 г. насам неизменно е зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения. В този парламент е и зам.-председател на парламентарната група на "Синята коалиция".



- Г-н Иванов, преди няколко месеца вие алармирахте, че в проектозакона за промяна на Закона за автомобилни превози има лобистка поправка, снижаваща безопасността на автобусните превози с деца, и поправката бе върната. Но вижте какво става сега - този път има опит да се преразпредели целият автобусен пазар и да се забранят директните автобусни линии до всички населени места под 30 хил. жители.

- Аз очаквах, че сега, след няколко месеца, в Народното събрание ще бъде внесен текст, който защитава по-добре обществения интерес. Но вносителят е крайно неубедителен, особено по отношение на това, което предизвика най-много дискусии - новата национална транспортна схема. Ако се въведе схемата в този й вид, тя ще е в ущърб на гражданите, защото жителите на малките градове и околните села ще имат по-скъп и по-бавен транспорт. Това произтича директно от предложените текстове. Излиза, че гражданите на България се дискриминират по показател местоживеене. Тези, които живеят в големите градове и столицата, ще ползват придобивките на пазарната икономика, а останалите - не.

Има и лобизъм в полза на големите транспортни фирми за товарни превози - като се задължават строителните компании с автопарк да се лицензират и като превозвачи. Отделно има около двайсетина страници с глоби за водачите, които са несъизмерими с тези за собствениците на транспортни фирми.

- Според министерството ще се правят и изключения от новата транспортна схема, ако се налага. Правилата за тези изключения ще залегнат в наредба. Не смятате ли, че това е също огромна врата за корупция и лобистки натиск?

- От това, което чувам, още повече се обърквам - какви са критериите, по които ще се правят изключения? Говори се за курортни селища и за бързоразвиващи се градове. Но всеки град може да претендира, че е бързоразвиващ се. Вместо да се прави списък, в който всеки град ще претендира да влезе, е по-добре да не се прави списък и изобщо поправката да не се приема.

Аз бих препоръчал на транспортното министерство да вземе да провери дали всички превозвачи сега имат необходимите лицензи, дали автобусният транспорт отговаря на всички технически критерии. А не да говорят, че трябва да изследват пътникопотока. Защото пътниците могат да определят своя избор на чисто пазарен принцип, според това кой предлага най-добрата услуга и най-добрата цена. Онези, които нямат пътници, сами ще отпаднат от пазара.

- Според вас трябва ли държавата да се намесва на този пазар и министърът да регулира превозвачите?

- Категорично не! Сега министърът единствено утвърждава националната транспортна схема и има право да се намеси само ако избраният за една или друга линия превозвач не отговаря на изискванията. Сега изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", т.е. министерството, ще разработи схемата, ще провежда конкурсите и, забележете - ще осъществява контрол. Върху собствената си дейност! Това е конфликт на интереси на много високо ниво и аз се учудвам какви са тия юридически отдели в това министерство, които изобщо могат да пуснат такива текстове.

Новата транспортна схема, вместо да намали сивия сектор в бранша, ще го увеличи. Защото там, където бъдат отстранени и смачкани малките легални превозвачи, пазарът ще се заеме от микробуси с надпис "случаен превоз", които няма да плащат данъци и няма да притежават лицензи за такава дейност.

- Министерството обяви, че всичко това се прави за спасяването на БДЖ. Смятате ли, че това е достатъчно основание?

- Да, те говорят, но в проектозакона такава обвързаност липсва. Вижте, ние може много да искаме да дадем приоритет на железопътния транспорт и да даваме примери с Германия, с Белгия или с която си искате страна членка. Но никъде в ЕС приоритет не се дава с административни мерки. Трябва да се направи много сериозна реформа в организацията и управлението на жп транспорта, за да искате нещо от този транспорт. У нас той се движи вечно по един коловоз - този, който води до сериозно натрупване на задължения.

Пък и ако иска министърът наистина да защити железниците от нелоялната конкуренция, той може да го прави и сега. Просто ще одобрява само онези автобусни линии, които не съвпадат с разписанията на влаковете - това той може и сега да прави. Очевидно това е измислен мотив, който се използва, за да се прикрие лобизмът. В защита на интересите на големите автобусни превозвачи за сметка на малкия бизнес в сектора, който ще бъде убит. Така се унищожава конкуренцията, която сама по себе си ражда по-високо качество и по-добра цена на услугата. Да не забравяме и че обратното бърка в джоба на хората, защото там, където има монополизъм, винаги следва повишаване на цените. Това е аксиома.

- Някой може да ви възрази, че транспортното министерство не бездейства по отношение на железниците - ето, написаха цяла програма за съживяването им до 2014 г.

- О, такава програма беше предложена в края на управлението на тройната коалиция и тогава реагирах остро. Защото един министър трябва да предлага такава програма в началото на своя мандат, за да можем в края да види какви са резултатите. Сега очаквам да видя на министър Цветков програмата и ще взема отношение.

Според мен железниците може да се модернизират само на принципа "пари срещу реформи". Т.е. срещу всеки лев, който се дава, да се искат конкретни резултати. Но това изисква ясно разписана програма. Трябва и визия за развитието на транспорта. България ще бъде принудена да развие скоростна железница, защото тя е част от европейски проект, който предвижда такива линии от Лондон до Истанбул. Той е стигнал до Централна Европа и вече ни диша във врата. Не виждам някой в българското министерство на транспорта да отчита това.

- Адекватна мярка ли са държавните субсидии за жп транспорта, при положение че не всички данъкоплатци ползват влакове? Няма ли друг, по-справедлив механизъм?

- От една страна, железопътният транспорт е като доведено дете, грижите за него са твърде недостатъчни. Но, от друга страна, това, което наблюдавам, е непрекъснато субсидиране на жп транспорта без никаква ясна визия защо точно се прави това и какви са резултатите.

Ние сме изостанали с цяло десетилетие по отношение на жп транспорта. Като дългогодишен член на ПАСЕ аз редовно пътувам до Страсбург. Преди се налагаше да летя до Париж, а после със самолет до Страсбург, което губи ужасно много време за чекиране, проверки, чакане. А от 3 години с пускането на скоростната жп линия пътувам само с влак - при това от центъра на Париж до центъра на Страсбург. Искам да видя такъв жп транспорт в България - хората да пътуват от София до Бургас и до Варна с луксозни, бързи и спазващи разписанието влакове, при това до центровете на градовете.

- Как ще реагира "Синята коалиция", ако опитите да се прокарат сегашните поправки продължат?

- "Синята коалиция" ще излезе с остра позиция срещу тези лобистки поправки и ще отправим специално писмо до министър-председателя за оттегляне на текстовете, които компрометират ГЕРБ. Ако въпросът не се реши на това ниво, ще трябва да сезираме Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия, която единствена може да се произнесе.

В края на 2005 г. тогавашният министър Петър Мутафчиев искаше да постави чрез същия закон възрастови ограничения за моторните превозни средства за товарни превози. ЕК оспори текстовете и през ноември 2006 г., преди влизането ни в ЕС, те отпаднаха от закона. Направете справка и ще видите, че всички поправки, които са в разрез с принципите на свободната конкуренция, биват премахвани от всеки закон.
5
1943
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
21 Септември 2010 21:21
Че тя ЕК само с нас ще се занимава тогава... Това правителство не е създало нищо различно от лобистки поправки, закони, наредби, правилници ....
Те с това и започнаха, да си спомним незабравимата плеймейтка Фидосова!
21 Септември 2010 21:42
Иван Иванов съм си го заплюл за лидер на дясната ниша в Сената на Двукамарния Парламент , който ни требе . Работи скромно и ефективно , като шерп , че и какво повече да ви агитирам ...

Редактирано от - beagle на 21/9/2010 г/ 21:43:24

22 Септември 2010 13:26
Иван Иванов беше един от малкото некорумпирани депутати в предишните парламенти!
Читав човек!
22 Септември 2010 13:30
И наш Иванчо Иванов - баш като Уорлик - на всяка манджа мерудия. Вечният досадник на прехода, който пък е безкраен. Въобще, две в едно - безкрайна досадност.
22 Септември 2010 15:38
"От 2001 г. неизменен зам. председател"... (So what?) И какво от това?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД