:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,035,478
Активни 140
Страници 25,944
За един ден 1,302,066
гафове

Верни на себе си, герберите готвят нови законодателни бисери

Депутатите се канят да отнемат децата след психотест на родителите, да забранят издаването на лични карти на здравно неосигурени, да позволят грубо администриране при земеделските земи
Снимка: Борислав Николов
Законодателният процес на управляващите е хаотичен и не става ясно кой всъщност носи отговорност, ако се окаже, че един закон е лош, лобистки или пък отваря вратички за корупция.
Новата власт не измени на порочната практика да тормози обществото с лошо законодателство, което ражда чиновническо безхаберие и произвол. Лобистките поправки не започват откакто ГЕРБ спечели изборите. Години наред се прокарват проекти, които обслужват конкретни фигури или бизнес, вкарват се скандални текстове, които отварят врата за корупция и разцвет на организираната престъпност. Отделно се гласуват текстове, които объркват и най-способните юристи. Имаше скандални поправки като т.нар. "Ванко 1", които облагодетелстват престъпниците.

Но сегашната власт е на пътда бие всички рекорди по законодателен боклукПриносът на законотворците от ГЕРБ е, че предложенията им са или комично нелепи по отношение на юридическата грамотност, или скандално облагодетелстващи частен интерес.

Първата година на ГЕРБ в парламента мина под тези знаци, че имаше и скандал за фалшифициране на закон, след като е бил публикуван в "Държавен вестник".

Но очевидно тенденцията няма да бъде прекъсната и през втората парламентарна година. Вече има проект за кодекс за детето и семейството, който трябва да замени действащия закон за закрила на детето. Там е записано "всеки родител, за който се получи сигнал, че посяга на детето си, да бъде пращан на психотест". Освен това психолозите ще решават дали майките и татковците побойници ще могат да задържат децата си. Тази приумица е шокираща, при положение чепсихотестове няма дори за кандидатите за шофьори,както и тези, които искат оръжие. За оръжието тази проверка отпадна, защото е много субективна и ражда корупция. Друг е въпросът дали това е правилно, или не и доколко пистолети и автомобили трябва да се дават и на очевидно луди хора. Но така са приели предишните законотворци. Прави чест на представители на гилдията на психолозите, че приеха идеята за психотест за родителите като някакво недоразумение. Защото в психологията е изключено да направиш характеристика на един човек на базата само на един тест.

В парламента в главата на управляващите се роди и противоконституционната идеяда не се издават паспорти, лични карти и шофьорски книжкина хора, които не са платили здравни осигуровки. Без да се отчита, че притежаването на тези документи е задължение, а не право на гражданите. При това за него се плаща. Най-накрая тези документи са си собственост на държавата и под страх от глоба всеки е длъжен да ги върне при изтичане на тяхната валидност.

Също толкова абсурдна бе и идеята да се забрани и на неплатили здравни осигуровки да пътуват извън България. И се наложи административният съд в София да посочи в решение, че държавата не може да забранява пътувания в страни от ЕС на свои длъжници. Без значение дали имат да плащат данъци, мита, такси или пък осигуровки. Подобна забрана нарушава Директива 2004/38 / ЕО относно правото на граждани на съюза и на членове на техните семейства свободно да се движат. В тази посока има и трайна практика на Европейския съд по правата на човека.

Противоконституционно е и да се отказват административни услуги заради неплащането на здравни вноски. Предоставянето на тези услуги е задължение на администрациите, а не тяхно право, от което могат да се откажат. Освен това всеки си плаща за услугата.

Неплащането на осигуровки не може да бъде основание за поредица от наказания, защото на практика така се превръщат в директен данък. И за неплатени здравни осигуровки ще има повече наказания, отколкото за неплатени данъци.

Или да видим измененията идопълненията в закона за опазване на земеделските земи,които предстои да бъдат приети на второ четене. Според много юристи той въвежда недопустимо ограничаване на правото на собственост на българските граждани. Предвижда се всички решения за промяна на предназначението на една земеделска земя автоматично да загубят правна сила, ако в 2-годишен срок от акта за промяна не е поискано издаване на строително разрешение или в 3-годишен срок не е започнало строителството. И никой не отчита, че много собственици са минали през страшна битка с бюрокрацията и са променили статута на земите, като са взели разрешения от кого ли не - община, екоминистерство, здравно министерство, ВиК, енергоразпределение и т.н., и т.н. И ако не са започнали строеж в записаните нови срокове, губят. Дори не се предвижда да се върнат парите на хората, които са платили досега за различните разрешения.

Много от вече приетите нови закони започнаха да гърмят. Като например този за обществените поръчки, койтопоказва дефект след дефектВ него бе записано, че ако едно поръчка бъде обжалвана, задължително трябва да се иска от КЗК разрешение за предварително изпълнение. В същото време съответният възложител се наказва с 10% от стойността на поръчката, ако тя бъде изпълнена и после обявена за незаконна. Затова никой няма да иска предварително изпълнение, преди да е минало обжалването. А това на практика ще блокира изобщо процеса на обществени поръчки, които масово се обжалват.

Парламентарният шеф Цецка Цачева обяви, че "лобистките скандали са очистителни за ГЕРБ". И се похвали, че за първи път при управлението на ГЕРБ се случвало нещо ново - когато някой сгреши и наруши определени морални норми, той понася своята персонална отговорност. Но всъщност след купчината гафове на високопоставени представители на ГЕРБ в парламента на тях не им се случи нищо друго, освен че бяха махнати от ръководни постове. И остават депутати. За тях парламентарната шефка също има отговор: "Дали отговорността е съизмерна на постъпката на определен депутат, това е от компетенцията на изпълнителната комисия на ГЕРБ". Или иначе казано, Народното събрание и депутатите са подчинени не на избирателите и интересите им, а на партийна изпълнителна комисия.

И откъде накъде гражданите ще търпят непрестанни експерименти само защото управляващите, като сгрешат, можело някой ден да се поправят. А нали законите се пишеха за хората?
14
3573
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
21 Септември 2010 20:32
Статията -
А последният абзац е за най-върлите почитатели на ББ - законодателя.
-----------------------------------
Блогът на Генек
21 Септември 2010 21:15
Парламентарният шеф Цецка Цачева обяви, че "лобистките скандали са очистителни за ГЕРБ".

Титан направо!!!
Очистването /осирането/ се извършва връз главите ни, мъ карай-матряла нъл за туй е създаден.
21 Септември 2010 21:20
"очевидно тенденцията няма да бъде прекъсната и през втората парламентарна година."

То и не е възможно тенденцията да бъде прекъсната , защото съставът на законотворците остава непроменен. Цецките и фидоските никога не биха могли да произведет друго, освен боклук.
21 Септември 2010 21:43
Вие там сте за завиждане бе
В какви интересни времен живеете !!!
21 Септември 2010 22:16
Що кълнеш бре VOCI?
21 Септември 2010 23:41
Цачева е куха като вена кава, а Боко е вдлъбнат като Марианската падина.
22 Септември 2010 00:34
Резонна дописка. За мен некадърността няма цвят и партийна принадлежност. Колкото до
Но всъщност след купчината гафове на високопоставени представители на ГЕРБ в парламента на тях не им се случи нищо друго, освен че бяха махнати от ръководни постове. И остават депутати.
аз не знам да има законен начин да се разкара депутат от парламента, независимо от степента му на о*иране. Освен доброволно. Това обаче би трябвало да е известно на автора.
И тук има мегдан за разгръщане на законодателната инициатива. И за референдум става.Заедно с въпроса за броя на депутатите, техния имунитет и т.н.
22 Септември 2010 05:31
Новата власт не измени на порочната практика... лошо законодателство... Лобистките поправки не започват от ... ГЕРБ... обслужват конкретни фигури или бизнес ... скандални текстове... врата за корупция и разцвет на организираната престъпност... текстове, които объркват и най-способните юристи. Имаше ... "Ванко 1"...Но сегашната власт ... бие всички рекорди по законодателен боклук...
... предложенията им са или комично нелепи по отношение на юридическата грамотност, или скандално облагодетелстващи частен интерес.

видела куцата жаба ... един кон...
а може и е редно да се направи некоя и друга 7 цифрена консултацийка за тези работи с хора по знаещи и можещи и с повечко опит за таквиз неща

мъ-хъ
22 Септември 2010 10:39
Много точна в констатациите си статия. Поздравления за автора!
Особено ми хареса словосъчетанието "законодателен боклук".
22 Септември 2010 12:15
Сори, ама, тука кучетата си лаем, ала като гледам керванът на Герба си шпори, досущ като един титаник - напред и нагоре към сияйни висоти, или ако щете напред и надолу към злачни дълбини!
За статията, хеле пък това за отнемането на децата от родителите им след психо тест - направо са преписвали от "1984" на Оруел - нещо като тъп гербаристки психофашизъм ли надушвам или да?! Затова ще се учудя ако и един бит от информация от тази статия влезне в тъпоъгълните тикви на гербаджийските клиентелистки "законотворци"! Зер, Васик е прав, Марианската падина е наистина много "даун-андър"

Редактирано от - Tool Боксер на 22/9/2010 г/ 12:20:46

22 Септември 2010 14:34
Статията е брилянтна! Това е истинска журналистика. В името на общото благо. Критична но не злобна, а с желание за подобрение.
Една ГОЛЯМА ПОХВАЛА!
22 Септември 2010 16:23
Наистина поредица от недомислени (или нарочно измислени закони и поправки)! За автора . Но какво друго може да се очаква сбирщина на подлизурки, некадърници и нагаждачи, каквато е така наречената партия ГЕРБ. Към откровени лобистките закони обаче искам да прибавя "бисера" Закон за развитие на академичния състав, създаден от некадърния натрапник Сергей ІІ Египтолог. Дано Конституционният съд намери сили и смелост да ревизира поне малко безумните му текстове. Защото основната идея на този закон е чрез закриването на Висшата атестационна комисия (ВАК) въпросният въжеиграч да стане ПРОФЕСОР. За съжаление, той успя!
22 Септември 2010 18:31
Александров, Законодателният боклук се изхвърля от Герберската смет, чиято най-голяма грамада е в Парламента и в Правителството! На всичкото отгоре е и със "западен манталитет"! Ама вече много вони тоя боклук. боклука!!!
23 Септември 2010 22:41
Ние сме държавата на Цецките??? Горко ни!!! Бойко помогнини. Ти ни пробута Цецка . Сега ти я махни!!!!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД