:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от „България” 1

Циганката

В Санремо Джани Моранди или Боби Соло - не помня кой от двамата - пееше:

"Prendi questa mano, zingara, dimmi pure che destino avrо."

Искаше циганката да му гледа на ръка.

Сега българските медии са пълни с гадатели, врачки, хороскопи, зодии. Това го нямаше преди 1944, нито преди1989 година. Докато българските медии се деляха на сини и червени, аз ги делях на медии с хороскоп и без хороскоп. А сега пиша във вестник с хороскоп. Но има ли къде другаде?

"Е па нема", пееха в "Два шопа по Европа" двама приятели. А най-добрият ми приятел ме иронизираше с еврейски хумор:

- Напиши си текста, излез на балкона и го прочети.

- Нямам балкон.

- Прочети си го под юргана тогава.

При сегашното пълзящо подчиняване на медиите чрез тяхното изкупуване, те се пълнят с клюки, измислици, хороскопи и такова хвалене на властта, че срам ме хваща. Аз и преди не хвалех властта, че сега ли, на стари години?

Ех, няма я циганката, която ме хвалеше. Няма го приятелят ми Фреди Криспин, който ме иронизираше. Няма го циганчето ротен тръбач, което ми "набавяше" всичко, което ми откраднеха, само и само пак да му разкажа как Andrews Sisters пеят за тръбача в "Boogie Woogie Bugle Boy of Company B".

Пабло Сарасате написал "Цигански напеви" (Zigeunerweisen, Gypsy Airs) за цигулка и оркестър. Божидара Кузманова така хубаво ги изсвири във Виена, че, ако я срещна някога, ще я питам дали има нещо циганско.

"Цигански напеви" трябва да се преименува в "Ромски напеви" и аз подарявам тази идея на Хелзинкския комитет, защото той, така и така, е по-полезен на себе си, отколкото на циганите и на другите малцинства.

Имре Калман и Амадеус Моцарт засега няма да ги разоблича. Но песента "Очи черные" ще я разоблича. Как така "Жить не можем мы без шампанского и без табора, без цыганского". "Без ромского" трябва.

За "Queen" ще помисля. Харесвам "Bohemian Rhapsody". Подозирам, че "Bohemian" не значи "Чешка", а "Циганска рапсодия". Щото пеят като цигани-номади:

I need no sympathy

Because I'm easy come, easy go

Little high, little low

Any way the wind blows

Doesn't really matter to me, to me

Катуница идва от катун и през англоамериканските бомбардировки на София ние се евакуирахме в Катуница. Една сутрин, като се събудих, видях цигански катун под моя прозорец срещу река Чая, в сянката на величествените каваци, дето сега ги няма. Запретнах се да нося на циганите покривала, платнища, но старият циганин край огъня отказа. При дъжд, сняг козякът на палатката се сплъстявал и не пропускал. Само лошо време да не хванело. Лошото време бил вятърът, който може да отвее козяка.

Той калайдиса на цялото село менците, джезветата и саханите. Синовете му, край духалото, от ръждивите железа, които им носеха селяните, изковаха конски подкови и едни пирони, педя и нещо дълги, закалени, четириъгълни и постепенно изтъняващи към върха, каквито в никой железарски магазин не можеш да купиш.

Те бяха щастливи цигани, не като циганите в блок 20 в Ямбол, дето сега го разрушават, понеже циганите го издъниха и той се срутва и сега едно момиченце-циганче бере душа в болницата.

Селяните много-много не се доверяваха на щастливите цигани, понеже ги знаеха, че са крадливи. Но тези цигани имаха своето място в стопанския живот; те дори палешник на рало или на плуг поправяха.

Циганите бяха и ще си останат волни птици. Oiseaux rebelles, както се пее в онази хабанера в "Кармен". То и в "Трубадур" я има тази тема. Либретистите на Бизе и на Верди май по са разбирали циганската душа от плямпащите за интеграция съветници на Тодор Живков, паразитите от Хелзинкския комитет и от френския президент Саркози.

Но циганите са "Easy come, easy go, any way the wind blows", както пеят "Queen". Една сутрин, като се събудих, катунът под величествените каваци срещу моя прозорец липсваше. Липсваше килимът, оставен да съхне на дувара , липсваха две охранени пуйки от задното дворче.

Най-много ми липсваше красивата циганка, която беше, като мен, тийнейджърка, но по-"отракана" от мен, както се изразявахме тогава. Аз не особено успешно я учех на четмо и писмо, а тя по-успешно ме научи на някои други работи. Сега за втори път се сещам за нея. Първият път беше, когато чух руската песен "Цыганский костер".

Циганите преживяха и хитлеризма, и комунизма, та сега някакъв ЕС ли? Хитлеристките Einsatzkommandos разстрелваха циганите на място, без да ги пращат в лагери на смъртта като евреите. Но за Holocaust (изтребването на евреите) вие много филми сте гледали и много сте чували, а за Porajmos (изтребването на циганите) не сте. Те и циганите не са. Нито ще кажат, като евреите, колко цигани са били избити през Porajmos и каква парична компенсация им се дължи. Циганите живеят в настоящето. Ден за ден. Защото те са цигани.

Расистка приказка изрекох и как да разбера какво ще ми се случи, освен...

Prendi questa mano, zingara...

Я да си запаля още една "Житан".
134
18648
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
134
 Видими 
21 Септември 2010 20:06
Красиво, циганско и много поетично есе
21 Септември 2010 20:12
Най-много ми липсваше красивата циганка, която беше, като мен, тийнейджърка, но по-"отракана" от мен, както се изразявахме тогава. Аз не особено успешно я учех на четмо и писмо, а тя по-успешно ме научи на някои други работи.

Предполагам, авторът в резултат на уроците на младата циганка се е научил да пали печки
21 Септември 2010 20:21
Натиснете тук
21 Септември 2010 20:22
И - Натиснете тук
21 Септември 2010 20:27
Айде и това:
Натиснете тук

И като бонус:
Натиснете тук

А за есето -
Има и други работи, но за тях утре.
21 Септември 2010 20:48
А защо просто Д.И. не си опресни паметта със статията Цигани от Wiki? Тогава може би ще си зададе въпроса с кои цигани се е срещнал... защото от цигани до цигани има разлика ...
21 Септември 2010 20:56



За ето това в сряда отварям
първо "Наблюдател".


21 Септември 2010 21:05
На мен пък това ми по-харесва, аи няма нищо общо с циганите Натиснете тук
21 Септември 2010 21:07
Понеже...
думата поезия е малка,
за това, което
прочетох,
чета и препрочитам
а думата за красота - неизмерима
Та понеже... и затова
Джимо!
Пиша на колене
21 Септември 2010 21:07
Димитри Табор уходит в небо ; )
21 Септември 2010 21:09
за мангустите пораймос има малко по-друго значение и ако некой днешен активист на хелзинкския катун се опита да им го пробута, може да отнесе и бой. ама тоа хрватски псевдомангал каде го е измислил не е знаел мангалски
21 Септември 2010 21:21
От целата история схванах че циганите могат и да бъдат полезни с нещо на обществото. Примерно да подковат с четириъгълни пирони дънната платка на компа , а циганките да понаучат тийнейджърите на това-онова.
21 Септември 2010 21:27
Той калайдиса на цялото село менците, джезветата и саханите. Синовете му, край духалото, от ръждивите железа, които им носеха селяните, изковаха конски подкови и едни пирони, педя и нещо дълги, закалени, четириъгълни и постепенно изтъняващи към върха, каквито в никой железарски магазин не можеш да купиш.

Те бяха щастливи цигани, не като циганите в блок 20 в Ямбол, дето сега го разрушават, понеже циганите го издъниха и той се срутва и сега едно момиченце-циганче бере душа в болницата.

От тия цигани и аз имам детски спомен... Ама те дойдат веднаж годишно с талигите с чергила и заседнат за няколко дена... калайдисат всичко което им се донесе и после дават към следващото село. Тогава съм стоял с часове и съм ги гледал (бил съм 5-6 годишен).
Ама имаше други цигани (местни)... които не калайдисваха... А един от първите ми детски спомени беше когато едно цигане измъкна от ръцете ми сладоледа закупен със спестените 10 стотинки и побягна към махалата си... Останах изненадан, защото не очаквах това... Но този детски спомен живее...
21 Септември 2010 21:33
От целата история схванах че циганите могат и да бъдат полезни с нещо на обществото.

Значи, нищо не си схванал.
21 Септември 2010 21:35
Е нали и аз това казвам.
21 Септември 2010 21:39

Запали си цигарката - житан и си спомни за младоста, пуйките и още нещото!
Ма таз Хелдзински коммитет откъде съ взе???
21 Септември 2010 21:41
Джимо!
"Харесвам "Bohemian Rhapsody". Подозирам, че "Bohemian" не значи "Чешка", а "Циганска рапсодия". "
За да разсея "подозренията" джимови:
През 1420 г. в Прага на площада Старо место пристигнали неизвестно откъде 50-ина цигани и започнали да зълъгват местните, че са остатъци от изчезнали юдейски племена, изгонени от Египет. Тази измислица се котирала известно време, но по-късно пражчани се усетили и циганите били принудени да напуснат града, по начин подобен на този в Париж по наше време. Както е известно всичко циганско е до време, след което нещата или се оправят радикално или се превръщат в тотална цигания.
Оттам изгонените цигани, забележете! за първи път отишли във Франция, а французите за първи път в живота си срещнали такива екземпляри. На въпроса откъде идват, циганите отговаряли: От Чехия, от Бохемия (Бохемия е латинското название на Чехия).
Така в съзнанието на Французите, а по-късно и на англичаните Бохемия станала страна на цигани, магьосници и лъскави дрънкулки. Думата "бохем" добила значение на циганин, скитник.
Тази е и причината Шекспир да избере за място на действие на своята "Зимна приказка" вълшебната "Бохемия".
-----------------------
Кованите четириъгални пирони, за които пише Джимо се наричат клинци, а не пирони.

Редактирано от - Zmeja на 21/9/2010 г/ 21:50:35

21 Септември 2010 21:42
Млади и засукани циганки сигурно са много полезни за любопитни тийнейджъри.
Иначе за друго не се сещам да са полезни житаните.Е, по някои места стават доброзорно и донори на органи, но това е друга тема.
21 Септември 2010 21:48
ТоварищМаузер, сигурен съм, че ДИ и е подпалил печката.Даже съм чувал, че циганските печки били с 2-3 градуса по-топли...
21 Септември 2010 22:17
тази сряда - цигански концерт.
руските джипсита Штар обичат Париж.
и сякаш им се получава сполучливо пеенето.


Натиснете тук


Натиснете тук


21 Септември 2010 22:20
И ква стана тая--мангустите ставали за нещо! Да светнат некой смотан младок (Димитрий).....да калаидисат нещо...да произветат ПИРОН!!!
С калаидисването и пироните умре далаверата--Китай им взе бизнеса. За циганките дето "отварли" заспали младоци кат Димитрий-и сега ги има, евтини са, ако някои е толкоз смотан да трябва такава да го отваря, мангалки в БГ много, и евтини при това.
А за Bohemian Rhapsody-- Димитрий, БОХЕМ не е "=" на МАНГАЛ, даи да си говорим истината, следвайки твиота логика, и Битниците (Jack Kerouac, Allen Ginsberg, William Burroughs, etc.) и тях ще ги изкараш мангусти....щото ти трябва да си напишеш материяла
Да ама кат видя мангуста да напише "On the Road", ще се изненеадам искрено. Щото както казах, Китай зе бизнеса с тиганите, а мангалите както един колега каза, не могат да подковават РС-та....ако ще ги тарпим за "отваряне" на смотаняци, не благодаря. Разбирам ти носталгията, ама не е ефективно.
21 Септември 2010 22:25

При цялото ми уважение към Димитри, не мога да се съглася с твърдението, че едва ли не таборът отива към небето.
Днес някакви идиоти срязоха захранващия кабел на 27-киловолтовата мрежа на жепето. Две деца, случайно намиращи се там, бяха обгорени от допира с увисналото въже. Не ми се ще да вярвам, но подозренията определено са свързани с циганските банди, търгуващи с бакър и плячкосващи всичко, до което могат да се докоснат.
Циганите определено са проблем и само нашето неумение да се справим с него ни тласка в обятията на "Циганските напеви", но това е музика от други времена. И от друг натюрел. И аз обичам циганите, ако съм на жълтите павета, но хайде обяснете на майките на двете обгорели деца колко хуманни са трелите на "Zingara". Няма да можете, А и не ви съветвам.
Таборът е тук. Всред нас. И руши всичко, което му попадне.
Бог да ни е на помощ, защото ние едва ли сме в състояние да си помогнем.
21 Септември 2010 22:26
Уффффф...пак май няма да съм в унисон с умилението, но...КОИ Ейнзацкоманди, КЪДЕ са разстрелвали цигани?..да не стане като случаят с Таганрог и ЛССАХ?
А ако ми обясните-"В Косово..21-та планинска СС дивизия "Скендербег"може и да се съглася-един такъв случай има документиран-застреляни са трима роми, и ще ви обясня пък аз, че внуците на сражавалите се в "Скендербег" албанци, пак избиват цигани, ама сега не са СС а са Армия за Освобождение!Много ясно-Демокрацията ги поддържа!
21 Септември 2010 22:38
Самуиле,
Не си наясно. Прървото етническо прочистване в Германия започва с циганите. Без съд, без присъда, без лагери. Директно от улицата на стрелбището. Но който не писка не го чуват и обратно.
21 Септември 2010 22:38
ДИ - !
Прекрасно есе. Този път - със старата виртуозност.
21 Септември 2010 22:52
Закачал съм се с доста циганки, повечето хубави... некои ми съобщаваха за етноса си "след това". Не знам защо си мислеха, че ме ме интересува... но най-близката ми емоционална връзка в етническото поле на секса беше с един циганин. Митко. Височък, добре сложен, с красив профил и много жилав. И двамата бехме непълнолетни, както и тази, заради която ви разказвам всичко това - Мариана. Прекрасната, червенокоса Мариана. С Митко се биехме сека вечер, докато определим, кой ще ощастливи принцесата

Редактирано от - В.Лянча на 22/9/2010 г/ 14:15:30

21 Септември 2010 22:55

И кво?
21 Септември 2010 22:55
А доклко разпространено навремето е било "бохемиан = циганин" съдете сами от следния пример:
Уважаваното английско списание "Ланцет" от 20 октомври 1935 г. помества възспоменателен материал за световноизвестния чешки физиолог, анатом, политик и педагог Ян Евангелиста Пуркиние (Jan Evangelista Purkyně , 1787-1869) в което пише, че е "австрийски свещеник от цигански произход", т.е. евангелиста бохемиан.
21 Септември 2010 22:56
Когато циганите бяха цигани - нямаше много проблеми с тях. Даже почти нямаше. Защото "днешната милиция не бие, ама снощната..."
Станаха роми - и се превърнаха в паразити, крадци, просяци и тем подобни.
Познавах циганин - учител по математика. Жена му беше инспектор по физика във Враца. Дъщерята спечели окръжната олимпиада по математика. Чисти, опрятни, трудолюбиви, нормални хора.
Сега такива не съм виждал. По телевизията показват разни бакалаври, които веднага се заели с "ромските" проблеми. И умело паразитират върху тях.
-------------------------------------
Блогът на Генек
21 Септември 2010 22:59
Към това хубаво есе имам само една бележка - текстът на "Bohemian Rhapsody" не значи абсолютно нищо. Дори и подтекст няма. Но всеки е свободен да го тълкува както иска.

[/s]
21 Септември 2010 23:09
Абе, не е добре, един човек, продал се на ДС, да се хвали с наученото от....
21 Септември 2010 23:12
А за циганите - вярно е, че имаше по-малко проблеми, когато циганите не бяха станали роми т.е. бяха по-малко.
И малко любопитни факти:
1. Всяко второ родено дете през 2009 г. в републиката е ромче.
2. За последните 10 години ромите са се утроили.

И едно подозрение: неромите взеха да подражават на ромите.
21 Септември 2010 23:23
Отвори ми , бело Ленче вратата ... Сетне и портата ... От читалищното кино я зная - Оливера ли беше , че и не помня . От жените , за които Бай Колю с огромна печал и съжаление окаше - Където и да я побараш , жената й артисва . Доскоро я срещах по Главната , без кутре и безименен на дясната ръка ...
21 Септември 2010 23:26
Сан Ремо 1969 Натиснете тук
Натиснете тук
21 Септември 2010 23:26
В интерес на истината названието роми не е измислено сега. Един летописец по чешките земи в 1416 г. описва живота на "романотшелниците". Писанието му е придружено от гравюра на Вацлав от Оломоуц, на която е изобразено циганско семейство, начело с баща, по мнението на историците държащ лък с разхлабена тетива.
Много по-късно се разбрало, че този разхлабен лък не е никакъв лък, а монголска урга - примка за хващане на коне - основен инструмент за упражняване на занаята конекрадство.
21 Септември 2010 23:29
Макар че това е маловажно спрямо общия смисъл на статията, Бохемска рапсодия е именно рапсодия на бохеми в модерния смисъл на думата, а не циганска.
Whiteley suggests that "the title draws strongly on contemporary rock ideology, the individualism of the bohemian artists' world, with rhapsody affirming the romantic ideals of art rock." Commenting on bohemianism, Judith Peraino said that "Mercury intended... [this song] to be a 'mock opera, ' something outside the norm of rock songs, and it does follow a certain operatic logic: choruses of multi-tracked voices alternate with arialike solos, the emotions are excessive, the plot confusing.
21 Септември 2010 23:32
Красиво казано - циганите си остават цигани и малко се интересуват от нецигански работи. Нещо романтиката куца в днешната цигания, но то все пак е до лични възприятия и отдалеченост от тоя прекрасен етнос.
21 Септември 2010 23:32
"Жалба за младост"?
21 Септември 2010 23:38
В по-сериозния план на тази тема и в притурка към казаното от KDS , артефактите на "циганизирането" ни идат да кажат , че като някак повече , ние постепенно подрязваме "вертикалата" на общия ни живот и отиваме към градинските колци на клановата структура в поместните цигански общности . Държавността ни се смалява и не се чудя , че Оливера/Кощана през три - шест месеца , редовно щъка в залата на "Външни линии". Експортна стока ...

Редактирано от - beagle на 21/9/2010 г/ 23:42:15

21 Септември 2010 23:44
А бе то есето хубаво, ама миш-маш. С една дума докато една сутрин катунът изчезнал от многострадална Катуница барабар с килимчето, двете пуйки и катунишката Кармен, Джимо дотолкоз се захласнал, че все още не забелязва появата на катунишкия Цар Киро - една от знаковите фигури на късния сошализмус и ранния неокапитализмус (както и на по-дребното сиган-мафиот и на останалото племе разпознало се за турчин изи към, изи гоу). Те за тоя далавераджия сигански мафиот и подобните нему ни дума, ни стон. Може па Джимо да има предвид хелзинските мушмуроци когато се притеснява в края на есето.
21 Септември 2010 23:55
ТоварищМаузер, сигурен съм, че ДИ и е подпалил печката.Даже съм чувал, че циганските печки били с 2-3 градуса по-топли...

Ми и според мойо термометър някъде тъдява
21 Септември 2010 23:58
Така става , когато принуждаваш хора да живеят не своя живот.Напълно съм съгласен с Джеймс Уотсън ( http://bg.altermedia.info/?p=123), но ако го признаем, такива като от Отворено общество и Б. хелзингски комитет ще трябва да си търсят нормална и почтена работа. Когато политиката затваря устата науката, нищо добро не ни чака. Изводът ми е че циганите ще са нещастни заради меркантилността на техните защитници.
21 Септември 2010 23:58
Ех, колеги, написал е ДИ нещо чудесно - далечни спомени от младостта, история на изкуството и препратки към настоящето и какво - отплеснахте са пак по елементарното - лошите цигани...
А Димитри пише, че циганите може да са по-различни, може да работят и да са полезни с труда си, а за младата циганка - е, някъде да пише, че е искала пари... Забележете - Димитри я учи да чете и пише!, а тя - от благодарност...
Благодаря, Димитри!
Вторник вечер и сряда - цял ден - премислям написаното и си мисля, че можеше и по друг, по-добър път, да тръгне животът ни...
Вече 20 години...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
22 Септември 2010 00:00
Ако Джимо беше споменал и за кюмбетата "циганска любов" още по топло щеше да стане..
22 Септември 2010 00:04
циганите може да са по-различни, може да работят и...

Може, разбира се.
Лесно е и постижимо.
Достатъчно е само да живеят в държава...
22 Септември 2010 00:08
Пиша за лошите българи, не за циганите. Те са каквито са и не могат да живеят като българи или французи. Затова и не ги мразя.
22 Септември 2010 00:26
Ловкия,
А дали направихме всичко, каквото можехме, за даживеем ние и децата ни в държава?...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
22 Септември 2010 01:30
Великолепно есе. Елегантно, небрежно талантливо написано. Без онази преднамерена маниерност в много от предишните, която ми пречеше изцяло да се насладя на изискания танц на думи, мисли, спомени, асоциации, неприкрита ирония и открита самоирония на Димитри Иванов. Изключително. И не е нужно никаква циганка да Ви гледа на ръка, г-н Иванов. Читателите достатъчно ясно виждат творбите, които излизат изпод тази ръка. Благодаря!
22 Септември 2010 01:44
Така си е - за масовия сигански разгул и терор винаги може да се намери оправдание от платени и заблудени защитници. Други пък като Джимо, когото искрено уважавам, могат да добавят и те нещо на ползу роду чрез някое високо-поетично есе. Въпросът обаче нe е "Има ли сиганията почва у нас?", а "Что делатЬ?" или по-скоро "Кога най-накрая"?
22 Септември 2010 02:16
И кво?

И, Дон, "войната вървеше добре и за двете страни, докато не се намеси Генералният щаб." В един - сега знам, черен и нещастен - ден, Митко го прибраха в Строителни войски. Много се зарадвах. Не спирах да си представям, как го меле най-големата бетонобъркачка, или как го гази фадрома на заден ход. Това ми беше най-съкровеното пожелание... но, без да се оправдавам трябва да кажа, че винаги си го представях да излиза жив от лапите на машините. Понамачкан, както се и полага на всеки идиот, дето ми оспорва Мариана, но общо взето жив
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД