:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,399,265
Активни 65
Страници 14,668
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Сливи за кмет

Дори от екрана не отричат, че боклукът е в настъпление. Това доскоро се подхвърляше някак преносно; сега ни се съобщава съвсем буквално.

Първото намеква, че в живота ни напират и го превземат маса нискокачествени съвременници - необразовани, безнравствени, негодни. Това е боклукът във властта.

Другото предупреждава, че боклукът в изначалния му смисъл - на смет, отпадък и зловоние - затрупва столичния град. Това е боклукът от кофите и сметищата.

Досега безспорно по-зловещо изглеждаше първото.

Днес второто ни ужасява не по-малко.

В действителност най-жестоко ще се окаже третото: а то е откритието, че първото и второто са свързани, произтичат едно от друго и просто садвете страни на столичната драмаТова дори не е и откритие - боклукът откога-откога е разпространена метафора по отношение на политическата класа в България, метафора неприлична, но и нелишена от истина. Тя загрубява едва сега, когато пряко се свързва с бунището и с вонята.

Самата политика обаче не се гнуси от боклука. От боклука политици и партии добре печелят, играта с боклука е напълнила немалко джобове и каси, парите от боклука и на избори не миришат и са пратили кого ли не в парламента и в общинските съвети. Това - в буквалния смисъл. А в преносния - партиите нерядко се зареждат от него. Напоследък дори стана мода някои от тях да извеждат на избори политици, които други партии демонстративно са изпратили на сметището. Днешните политически феникси не възкръсват от пламъците, те възкръсват от бунището. И от това, че партиите ровят в боклука, те придобиват манталитет на клошари - мислят главно за стомаха,нямат идеи за бъдещето,перспективата не ги вълнува.

След като на изборите през лятото избирахме и политици от боклука, днес боклукът и кучетата ще избират кмета на София. Не че ще видим четирикраките си съграждани в избирателните списъци, а просто кандидатите се наддумват кой какво ще направи със сметта и с кучешките глутници. И почти сигурно е, че който надприказва другите в това надлъгване, той ще възседне общината.

Това е пък друга трагедия, но нека не вървим като хипнотизирани от една трагедия към друга, а да видим проблема в миналото. Като погледне исторически, човек някак се окопитва...

Същата тази столична община, която сега тъй унесено баламосва гражданството, доста непредпазливо е издала сборник с документи от първата година на софийското общинско управление. Съставил го е един приятел, та оттам го имам. Между страниците на този том има достатъчно доказателства, че за София всичко това е като спора за яйцето и кокошката. Проблемът е един и същ.Само хората нещо не си приличат...

Първият кмет на София Манолаки Ташев ръководи града по-малко от три месеца. Не го свалят, не го пращат в парламента. Нямат време да го заподозрат в корупция. Умира от собствена смърт. Но сред полезните негови дела е записано: почистват се софийските улици и площади от многогодишната смет, която се извозва извън чертите на селището. Успява, значи, все пак, в рамките на(представете си!) три месеца да почисти града от боклука на Османската империя. Не за мандат, не за два, нито за два и половина...

Следите от тази дейност са запазени в лаконични, безхитростни, лишени от всякаква витиеватост и мъгла (неизбежни днес, колчем стане дума за софийския боклук) документи. Например едно "Предписание" на софийския полицмейстер. В него се казва:

"Най-покорно моля Градския съвет да определи във възможно късо време границите на градът и да ги ограничи със стълбове (колци). Тази мярка е необходима, за да ся узнае кои трябва да ся накарат да дигнат нечистотиите, които лежат зад градът.

Моля Градския съвет още да назначи особени места за изхвърляне на нечистотиите и да ги означи със стълбове и надпис място за изхвърляне на боклук. Това място трябва да бъде на такава страна, от която твърде рядко духа вятър към градът.""Предписанието" е от 18 февруари 1878 г.На другия ден - 19 февруари (3 март) в Сан Стефано се състоява Освобождението. България формално не е още освободена, самата София още не е столица, но въпросът с боклука вече се движи решително. Дотолкова, че само след пет дни, на 23 февруари Градският съвет отвръща с "Рапорт" до полицмейстера:

"Книгата Ви под щ 16 от 18 февруарий като взехме пред очи на часът ся разпореди съветът и ся приготвиха потребните колове да означят границите и побиха вече по местата, както и другите стълпове, гдето ще ся изхвърля от градът боклукът и с адрес? място за исхвърляне боклуци..."

В пет дни колците са забити, сметищата работят. При това - всичките на места, където "твърде рядко духа вятър към градът." Екологичните изисквания се съблюдават още от първия път. Няма концесии, няма още дори главен архитект - нещата се уреждат без протакане...

Подобни удивителни документи в софийските архиви има в изобилие. Може да се каже, че санитарните и хигиенните мерки саосновополагащи в градската традицияОтделен въпрос е какво в наши дни някои (с усмивка на лице)направиха с традицията.

Е, и ние трябва да сме реалисти. След като векове по тази земя срещу смет е можело да се получат в най-добрия случай шепа сливи, как да устои днешният висш общинар на милионите, които могат да се изкарат от боклук?

И после питай защо боклукът ще посочи кмета...
23
2619
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
13 Октомври 2005 23:08
"Сливи за кмет"......Звучи ми добре, ако авторът е имал пред вид Дончева.
14 Октомври 2005 01:02
>>><<<
Това бачо Калин много иносказателно го дава...не се знае, кои сливи за кой кмет и пр. ама от друга страна за боклука е прав изцяло, требе да се изхвърля зад кола на града..Кол значи требе...
14 Октомври 2005 01:54
зевзек я бих предпочел
КМЕТ за СЛИВИ !
Па оно го имаме вече Бойко Борисов , като КМЕТ ! Остава да му намерим сливите ?!? И как не обича червените , зелените , сините - май ще си апне от жълтите ! Като мене де и аз ги предпочитам они са по сочни ?!?

Редактирано от - nesnaecht на 14/10/2005 г/ 02:09:22

14 Октомври 2005 04:17
Интередно изречение "Умира от собствена смърт". Да сте чули некой да е умрял от чужда смърт....
14 Октомври 2005 04:20
Явно изречението не може да бъде "Умира от смърт" и затова са му турили собственост. Драги писатели, научете се на логично писане. Напишете естествена, по болест, от удар, от отравяне ама не собствена....
14 Октомври 2005 06:01
Незнайко, пак успя да ме вдъхновиш!
Ще ти предложа нещо по-добро:
"Сливата на кмета!"
14 Октомври 2005 06:07
Светло пиво, не си прав, стари приятелю, не си прав! Добрите литератори, добрите актьори и режисьори добре знаят, че ако изобщо има съдба, то тя не е нищо друго, а ВЪТРЕШНАТА логика на СОБСТВЕНИЯ ти характер. Едно е да умреш от тази смърт, към която те води целия ти начин на живот (тогава СОБСТВЕНОТО ти отношение към СОБСТВЕНАТА ти смърт е "На кого му пука?", друго е да ти се натресе нещо, което идва от майната си.
Не го знаеш, защото, предполагам, още нямаш никакъв опит с умирането. И с възкръсването.
14 Октомври 2005 06:18
Зевзек !
Още спя и не успях да осмисля, че раждането на идеята
за кмет (а, ицата) се дължи на теб!
14 Октомври 2005 06:19
СЛИВАТА НА КМЕТА!!![/b]

Редактирано от - bot на 14/10/2005 г/ 10:30:39

14 Октомври 2005 06:44
ЗОМБИ ИЗПАДНАЛ В МОНОЛОГ!
14 Октомври 2005 07:09
ЗОМБИ ПЛАЧЕ ЗА НЕРВОЛОГ...
14 Октомври 2005 09:11
Не бе, бай Хасане, на Зомби нищо няма му. Просто рано станал, другото спи, той говори, другото хърка... Пък и Зомби само кукла, той мозък няма, ти - нерви искаш. Кукла Зомби, няма нищо общо с оня, дето измислил го, и сига дърпа конците... А оня, бай Хасане, дето реже пишки, той не нерволог, той хирург. И Зомби не ще при него ходи. Иска негов парче цял бъде.
СЛИВАТА НА КМЕТИЦАТА!!![/b]

Редактирано от - bot на 14/10/2005 г/ 10:31:11

14 Октомври 2005 09:45
По боклука да се избере кмета, чудесно! Защо няма кандидати от клошарската гилдия и там има образовани хора?
14 Октомври 2005 12:16
Там по-горе или по-долу ще прочетете върха на мъдростта на Камата който дълбокомислено изрекъл:
От всеки цървул трандафор не става !
Киркор като прочете всичко това се спука от смях и добави:
Да бе и от всяка слива - кмет също!
14 Октомври 2005 12:45
Проблемите се решават като правило бързо и качествено, когато има политическа воля за това.
Когато волята е частна, т.н. политическа воля става част от проблема, затова проблема нема решение.

_______________________
Държавата изеде суверена
14 Октомври 2005 12:46
Ако правилно съм разбрал колегата Гарабед, Дончева първо трябва да си покаже сливата, за да видим колко е голяма и става ли за кмет. Дончева де, не сливата...
14 Октомври 2005 12:50
Ако правилно съм разбрал пък Кайли,
личният ми проблем е обществен
и обществото трябва да ми го решава,
но обществените проблеми не са лични,
т.е., пука ми за тях,
trans penis и т.н.,
и това трябва да е предизборната
кметска платформа на всички сливи
които кандидатстват за
Солунска митница,
пардон, исках да кажа за
Софийски боклук.
14 Октомври 2005 14:11
Сега, по проблемата за сливата, бат Бой или по точно Бриджит Бардо си я е намерил, она се казва Цветелина, а кой ще му подостря колците е проблемата... Антоан ли че бъде, Стефчо Софиянски ли, Любо Пъпков?или Демократите за Сливова България незнам, но все пак да пием по една сливова от Троян... за боклука на България...
14 Октомври 2005 15:16
Зависимите са проста и тъпа манивела за пренасяне на зависимост?
, , Зависимите” според психологията са безпомощни и безсилни , лакоми и алчни, , орално-рецептивни и себезачеркващи се.
При тях независимо съждение или няма.Те подражават и така се идентифицират.
Те пристъпват към предложеният им избор защото са прицепващо сеза стените пълзящо растение /те са далече и от животните/.Те търсят магическата помощ или причината за магическата вреда.Опитват се да насочват хората по неведоми пътища.
Тяхната , , значимост” , което ще рече какъв боклук са , може да се различи само чрез т.н.високо ценени хора или чрез т. н. високо призната и ценена клауза.
Това са второстепенни хора-акцентуирани хора и абнормални личности.
Това са хора на който главата е излишна.
Да ходиш и да гласуваш за кмет дето обясняваше как ще гори отпадъците в Кремиковци , или за бикоглавец или за техните модификации е равностойно да те е хванал птичи грип в мозъка.
А да обясняваш нещата с държавата , строя , властта , пък значи да те е ударил птичия грип и в гръбначният мозък и да не знаеш и какво значат думички кото организация и управление.
Не е ли вече в големи количества обезмозъчаването от птичия акъл?
Общество на пернати ли се прави в тази злощастна страна България , който познават само орално-рецептивното поведение на , , кокошките” и червеното гребенче на петлите??
14 Октомври 2005 16:12
А Никито Василев таман рече, че требе изберем Велчевия, що он бил живел в пет големи световни града и начи има опит, ма в кое не разбрах.

_______________________
Държавата изеде суверена
14 Октомври 2005 20:43
Койлито казва че

Държавата изеде суверенаа я бих казал обратното
Суверена изеде държавата !
14 Октомври 2005 21:05
Хуйбамбам, Зомби от тебе - голям респект. Ти Ганушкин чел, Личко чел, Леонгард чел, Фройд чел, и Ана чел, и Ериксон чел.... Сичко чел. Бай Хасан може върже, тебе - няма как.
Зомби няма вече прави на улав.
Само понякога...
14 Октомври 2005 21:08
Кайли, искал е да каже, че Велчев има опит със сливите. То ако в пет големи града не го натрупаш, тоя опит със сливите, значи си съвсем задръстен. Ама ако това е критерий за кмет - опит със сливите, и аз ставам! (Виж, Станишев не става...)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД