:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Магистрати подхващат екоскандала в Кърджали

Кърджалийската районна прокуратура ще проверява фалшифицирани ли са резултатите от изследванията за кадмий във въздуха на Кърджали. Повод са обвиненията на бившата служителка на РИОСВ-Хасково инж. Петя Георгиева, че данните са били умишлено занижавани, преди да бъдат изпратени в екоминистерството. Според нея това се е случвало в края на 2000 и в началото на 2001 г.

През февруари 2001 г. е имало случай, в който съдържанието на кадмий във въздуха е било почти 70 пъти над нормата, но официално е била записана наполовина по-ниска стойност, твърди Георгиева. Според нея отговорни за фалшификациите са шефката на лабораторията Даниела Диневска и директорът на РИОСВ-Хасково Димитър Илиев. Последният отрече данните да са били подменяни.

Долорес Арсенова вчера отново потвърди, че в миналото съдържанието на кадмий във въздуха на Кърджали е било над нормите. Налагани са глоби на Оловно-цинковия комбинат и те си ги плащали, обясни министърката. Така тя отговори на въпроса какво е свършено, за да бъде спряно замърсяването. Освен това била стартирала програма за очистване на района, по която в следващите 10 г. щели да бъдат похарчени 19 млн. долара. Според последните проверки количествата кадмий вече били в нормата.
1051
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД