:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 491
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Министър Атанасов, само с един гол PR не става

Вместо да организира концерти и да раздава тениски, просветното министерство трябваше да създаде максимална прозрачност около матурите
"Урокът" - така бе обявена онзиденшната среща между ученици и просветния министър Владимир Атанасов. На нея тийнейджъри и чиновници по презумпция трябваше да разговарят за "предизвикателствата в средното образование, зрелостните изпити и интегрирането на България в общоевропейското образователно пространство". Вместо това близо 1000 ученици освиркаха министъра, бойкотираха сценария на срещата и изнесоха свой урок. "Искаме диалог, а не музика", крещяха младите срещу една от популярните напоследък групи, поканена да ги забавлява - "Те".

Това бе повече от логично. Вече трети месец, вместо да се опитва да създаде максимална прозрачност около матурите, просветното министерство и по-скоро самият министър разчитат единствено на гол PR. В условията на



поголовен информационен хаос,



който продължава да цари и сред ученици, и сред родители и академичната общност, опитът на Атанасов да пробутва имиджмейкърски трикове и да трупа от тях позитиви се превръщат в откровен цинизъм.

PR-походът на Атанасов започна непосредствено след пускането на първите програми за матурите. Вместо да пришпори подчинените си и да организира веднага среща с регионалните инспекторати, на които да бъдат разяснени еднозначно всички подробности, свързани със зрелостните изпити, Атанасов плъзна из България да дава открити уроци по литература. Тогава стана ясно, че министърът специално си е ангажирал агенция, която да се грижи за имиджа му. Но точно около PR-акцията с откритите уроци се разбра, че огромна част от учителите и учениците тънат в неведение за зрелостните изпити.

Срещата в НДК явно бе замислена като кулминация на инициативата с откритите уроци, но се обърна срещу собствените си организатори. Тийнейджърите логично отказаха да слушат изпълненията на група "Те" и въобще да се веселят. Част от тях не искаха да си вземат и от иначе сполучливите като идея фланелки с цитати от български класици и безплатните сокчета, раздавани в почивката.





Ако организаторите си бяха направили труда



да погледнат в сайта на просветното министерство, който отдавна се е превърнал в информационен мултипликатор на ученическото недоволство, надали щяха да се опитват да залъгват учениците със сокчета и тениски. На всички въпроси, които задават вече месеци наред единадесетокласниците, досега имаше само разпокъсани и често противоречащи си отговори из медиите. Повечето ученици се появиха в НДК именно със сглобени от вестниците разнопосочни истини за матурите. Стигна се до парадокса тинейджърите сами да тълкуват нормативни разпоредби с всички произтичащи от това недоразумения. Сред разтълкуваните от тях документи бе и Лисабонската конвенция за признаване на дипломите. Според МОН от нея следва, че матурите са проблем, защото са съществено различие в образователните системи, според учениците е точно обратното.

Още по-трагично стои въпросът с информираността на учителите. Качените на сайта на министерството учебно-изпитни програми за зрелостните изпити така и все още не са стигнали до болшинството от учителите. Повсеместно педагозите не знаят какво да отговарят на учениците и логично прехвърлят топката в градината на министерството.



Други пък открито подвеждат тийнейджърите,



като ги убеждават, че задължително трябва да държат втората матура по един или друг предмет.

Същото е положението и с университетските ръководства. Голяма част от ректорите се изказаха против матурите още преди да са видели програмите. От МОН до момента не са организирали нито една среща със съвета на ректорите, на която да бъдат разяснени подробностите и програмите за изпитите. Голяма част от ректорите упорито твърдят, че тази година матури не може да има въпреки многократните информации в медиите, че матурите са догодина.

От министерството продължават да настояват, че има време и нещата окончателно ще се наместят след провеждането на пробните изпити тази година. Че има време, повтаряха от 1999 г. насам и предходните екипи в МОН. На срещата в НДК се видя, че часовниците на чиновниците и обществото безмилостно се разминават. И ако от министерството не наваксат изоставането, матури 2003 ще бъдат обречени на провал.
1076
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД