:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 662
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Нора Нова: Уморих се в България да движим въздуха

Вярвам в цар Симеон, той има уникална аура и затова станах член на НДСВ, казва певицата
Снимка: Борислав Николов
Визитка



Нора Нова (Ахинора Куманова) е известна певица, печелила международни награди. Има издадени 43 грамофонни плочи. Напуснала е България преди 46 години, сключвайки фиктивен брак с германец. Живее в Мюнхен.

В семейството й има убити от Народния съд, осъдени в лагерите в Белене. Баща й е служил на цар Борис III.

Върнала се в България след падането на Тодор Живков и казва, че оттогава непрекъснато пътува по линията Мюнхен-София. Има луксозен бутик в хотел "Радисън". Стана учредител на партията НДСВ.



- Кой ви покани на учредителното събрание на НДСВ?

- Аз съм от квотата на Министерството на културата. Плюс това ме покани желанието да направим нещо, независимо по кой път - партиен или национален, като българи, които искаме да бъдем полезни, за да се осъществи промяната в страната ни. Аз съм уморена от това да движим въздуха.

- С какво ви привлече НДСВ, защо се включихте точно в тази партия?

- Аз съм възпитана като монархистка, баща ми е служил на бащата на Негово величество. Напуснах страната, защото естествено никога не съм милеела за тази България, която беше окупирана от хора, които твърдяха, че всичко е народно и всичко се прави за народа, а после държавата и този нещастен народ банкрутираха. Сега вярвам в чистотата, която има Негово величество нашият премиер. Той прави страшно много големи компромиси, въпреки че много хора не оценяват това. Тези компромиси са уникални и мисля, че няма да има втора личност в българската история, която да направи това, което той направи и иска да направи. Това е достатъчно. Защо трябва да имам повече мотиви?

- Виждам, че носите брошка във формата на корона...

- Тази корона я имам може би повече от 50 г. Но короната не е това, което някои хора мислят, че символизира. Короната е винаги една личност, която стои под нея. Защото имаше много корони в България във вид на червени звезди, които не свършиха нищо.

- Трябваше ли НДСВ да става партия?

- След като съм си сложила подписа и съм станала учредител, сигурно смятам, че е трябвало. Иначе нямаше да го направя. Аз като кажа "А", казвам и "Б". Не съм представител на някого, а на себе си и на моя българския дух. 45 години съм била лишена от отечеството си и смятам, че никой не може да ми каже, че това, което днес се прави, е грешно. Естествено има грешки, има ги във всяко едно управление. И в Германия, и в Америка има грешки, знаем ги, изпитваме ги на свой гръб - някои по-болезнено, други по-малко болезнено. Но след като може би по-умни от мен са решили да направят партия, за да бъдем по-легитимни и по-респектирани, се съгласих.

- А как мина според вас форумът в НДК?

- Естествено, че имам критики.

- Какви са?

- Няма да ви ги кажа, защото ние, българите, обичаме само да критикуваме, без да правим нещо, което да помогне на това, което критикуваме. Не ми е задача да критикувам. Нали знаете "Много баби - хилаво бебе". Общата идея е добра.

- Вие единствена гласувахте против предложените анблок членове на Националния съвет. Защо?

- Не гласувах "против", а "за", защото знаех, че с нашия български манталитет щеше да има хиляди дискусии и понеже у нас не се обичаме много помежду си, завиждаме си, всеки мисли, че другият трябва да бъде. Казвам ние, въпреки че аз го нямам това качество в характера си. Нали знаете поговорката "Не искам аз да съм добре, а Вуте да е зле". Това е много лоша визитка за България и тя не трябва да излиза извън границите ни, за да не бъдем дискредитирани извън дома си. Все пак България е нашият дом, независимо къде живеем. Един руски поет е казал: "Човек живее в чужбина, но се връща да умира в отечеството си." Това не значи, че съм решила да умирам, но искам сега да направим нещо, което да е окончателно. Защото, ако сега не направим нищо, не виждам друга алтернатива. Заангажирам се с идеята да привлечем българите в чужбина да членуват в партията, за да имат някаква съпричастност. Когато човек е член на едно семейство, винаги гледа то да е добре. Когато е аутсайдер, въпросът го вълнува, но не толкова много.

- Влязоха ли най-подходящите хора в ръководството на движението?

- Не мога да кажа, защото не ги познавам. Аз просто имам доверие в цар Симеон. Той има една аура, която го заобикаля и е уникална. Говорили ли сте някога с него?

- Да.



------------------

- Нали, когато стоите пред него, имате чувство, че сте пред една икона? Аз такова чувство имам. Как искам всички българи да бъдат такива! Той е много чист, много хора го омърсиха, много си позволиха да говорят лошо за него. Аз много високо осъждам това. Тук винаги се търси една мръсна причина за някой, който се е върнал.

------------------



- Кой има най-голям принос в омърсяването?

- Сигурно тези, на които им се взе възможността да участват активно в управлението.

- СДС?

- Не искам да казвам СДС. Аз съм била много, много съпричастна към СДС. Покрай него и покрай тази промяна съм направила много жертви, защото съм си променила целия живот. Но съм удовлетворена, че все пак в България може да се даде такова интервю, което аз сега давам на вас, защото то показва, че имаме свобода на словото. Уважавам медиите и намирам, че те са почти първата власт в държавата. Когато обаче някой ми казва "Вие обърнахте гръб на СДС-то", искам да му кажа, че СДС-то обърна гръб на много голяма част от българите, а не аз на него. Когато аз съм седяла в сините редици като фанатик, съм вярвала в това и тогава нямаше никаква друга алтернатива.

Сега за първи път членувам в партия и се надявам това да бъде короновано с успехи.

- Има много критики, че в ръководството на НДСВ влязоха 7 министри, и коментари, че отново се ражда партия-държава. Вие какво смятате?

- Тези мисли са обременени от миналото на държавата, много от хората още мислят старомодно. Смятат, че след като така е било по Живково време, така ще е и сега. Нашите министри са основателите на сегашното управление. Които не се справят със задачите си, които са им възложени, ще отпаднат, защото няма вечни хора. От тия, вечните, дето се помнят от по-рано, когато някой е бъркал, за обезщетение са го пращали в чужбина, само да не го загубят като партиен член. Мисля, че в НДСВ няма да бъде такава политиката.

- Какъв е потенциалът на НДСВ? Колко време живот му давате?



--------------

- Партията я виждам като вечна, не мога да я виждам лимитирана. Иначе нямаше да се подпиша. Аз не влизам на кино и да излизам след 2 часа, а се надявам, че това ще е добро и за младото поколение. Целта, която си е поставил нашият премиер, е с перспектива, не е за еднократен гастрол. Просто не мога да си представя как някой може да си мисли, че се прави една партия за 4 или 3 г.

-----------------



- А какво ще стане, ако на следващите избори НДСВ загуби?

- Остава си като партия, както и СДС си остана. Ще си нагласят идеологията, която досега не беше изкристализирала като политическа. Основното според мен е, че българинът трябва да си промени начина на мислене и тогава ще се модернизира и ще се нагоди към големия свят. Макар че сме в Европа, ние вечно гоним някаква Европа. Трябва да ни се промият мозъците, защото българите са травматизирани от 45 г. диктатура.

- Смятате ли, че премиерът може да направи това?

- Виждате ли някой друг? Покажете ми един. Даже на царя може да кажете да отстъпи мястото си на друг по-подходящ, но няма такъв. Той е единственият, за когото бях убедена, че не могат да го плюят, че бил такъв или онакъв, но те пак си позволиха по стар български обичай да му измислят разни негативи. А това е извън всякаква етика.

- Има ли той потенциал да се справи с хората в НДСВ, които не следват неговите принципи?

- Има, той е изключително интелигентен, не познава завист. Сигурно е потресен от това, че седмици наред един отива да клевети друг, защото то е извън неговите морал и възпитание. Това е отвратително.

- А дали пък не е негова слабост, че не е свикнал с жестоките политически нрави у нас? Дали би могъл да се пребори с тях?

- Аз залагам на неговия интелект и ген и се надявам, че хората, които ще го съветват, ще мислят като него.

- Какво ще кажете на хората, които казват, че той е просто един добър дядо и нищо не разбира от политика?



---------------

- А, не, не. Първо на първо той не е дядо. Такова нахалство е да го наричат дядо. Как може да се каже на царя, че е дядо? Той е един човек, който не говори много и това говори за него. Възпитан е, че не трябва да се говори много, а да се действа. Но действа ли се в една държава, в която, накъдето и да се обърнете, има разруха? Какво да направи? Той не е магьосник. Аз бих казала, че не се използва достатъчно пропагандната възможност, а все пак политика се прави с пропаганда. Съжалявам, че НДСВ няма вестник, нямаме телевизия. Не казвам, че нещата трябва да се представят тенденциозно, но знаете, че и Дьо Гол, който е бил обичан от цяла Франция, е имал министър на пропагандата. Фердинанд - също, Хитлер е имал цяло министерство на пропагандата.

--------------



- Има ли България политически елит?

- Задавате ми въпроси, които са самоубийствени. България развива в момента политически елит. Смятам, че в промяната на тази държава трябва да има и опитни хора, независимо на кого са служили. Има хора, които са служили в миналото, без да са мръсници. Казвам това не защото не съм сред младите българи, аз имам повече дух от много млади хора. Трябва да се привлекат още повече монархисти, които са наистина верни на идеята.

- Има ли все още почва у нас монархическата идея?

- Това може да се реши само с референдум, но и нашия цар в момента тази идея не го занимава. Той иска хората да са доволни, сити, токът да е платим от залата. Нали знаете какво е казал Тодор Живков, когато му показвали факири в Индия? Казал: "Аз имам 8 милиона факири. Плащам им по 100 лв, а те харчат по 500 лв." Как с тази заплата сега човек да си плати сметките, да си облече децата, че и да иде малко на море? Трябва да си вдигнем стандарта, а това става с откриване на работни места.

- Справедливи ли са опасенията, че сега има много кандидати за членове на НДСВ, защото то е на власт и може да се облажат по някакъв начин?

- Аз съм човек, който никога не е искал да се облажи от някого, в целия си живот не съм имала спонсори, разчитала съм само на себе си. Но във всяко едно политическо движение се срещат такива хора, не може да се каже, че всички са 24 карата чисти. Времето ще покаже кой какъв е.

- Работи ли добре правителството?

- То прави много положителни неща, но те не се съобщават достатъчно ефективно на хората. Трябва да се казва защо се случва така, а не че става, защото царят си слага нещо в джоба, той е най-пестеливият човек, който можем да си представим.

- Какъв е конкретният повод да сте в парламента днес?

- Събрахме се българи, живеещи в чужбина, за да направим структура, за да се сближим и да установим контакт с наши сънародници зад граница, да ги привлечем и да ги включим като членове на партията.
4946
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД