:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 618
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Живот като на кино

Кратуни дрънчат в култ-министерството

С уволнението на съвета на директорите на "Бояна филм" Божидар Абрашев за пореден път оставя височеството си Симеон II в небрано лозе. Но дали е само солова акция на апологета?
Снимка: Емил Иванов
Хубаво го каза ген. Бойко Борисов за чиновниците и кратуните. Няма-няма, и изведнъж се раздрънчат. Имитират дейност, а всъщност пречат. От тяхното дрънчене файда няма. В най-добрия случай се вдига шум и се размирисва на лошо. В средния случай нещата, около които се дрънчи, се затлачват за неопределено време. В най-лошия се провалят. Да изреждаме ли БТК, "Булгартабак", Варненска корабостроителница...?

Този път дрънченето се разнесе покрай внезапното уволнение на съвета на директорите на "Бояна филм". Някак си от небитието миналия петък надвечер се появи заповед, подписана от Божидар Абрашев, с която Евгений Михайлов, Радослав Спасов, Георги Дюлгеров, Златин Радев и Светослав Иванов бяха освободени. Без предизвестие, с обещание за изплащане на съответно обезщетение.

Когато има подобно уволнение, нормално е да има и мотиви за него.



Мотиви в заповедта обаче няма



Нито един. Самият зам.-министър на културата Румен Димитров обяви по радиото, че щели да бъдат благодарни на екипа на г-н Михайлов, "който е направил това, което е направил досега", но че щели да го направят "още по-печеливше".

Как ще стане това? Много просто: "Смятаме, че не се използват максималните възможности на студията по посока на кинопроизводството. Изобщо - искаме да оптимизираме." Така заявява въпросният зам.-министър. Кой ще оптимизира? Също много просто: самият въпросен зам.-министър, който - естествено - е един от новите членове на съвета на директорите.

Оптимизирането е хубаво нещо. Факт е обаче, че между 1990 и 1997 г. Киноцентърът беше една гробница. Там не се правеше нищо, което малко от малко да прилича на кино. Работници и специалисти бяха съкратени, сградата се рушеше. Никой не е длъжен да харесва Евгений Михайлов, но е факт, че от неговото идване досега ситуацията е коренно променена. За 4 години той и екипът му докараха чужди инвестиции, наеха хора, ремонтираха павилионите, инсталираха модерна техника - с две думи, вдигнаха активите на "Бояна филм" двойно, а оборотът - неколкократно.

В България започнаха да се снимат десетки чужди филми, които реално дават хляб на хиляди хора - актьори, статисти, гримьори, технически персонал. Около



10 милиона долара истински пари влизат



всяка година у нас. Не компенсаторни записи, а сухи пари. В този ред на мисли какво означава оптимизиране според Румен Димитров? Може би стотици милиони? Няма лошо, обаче...

Отдавна се знае, че Киноцентърът и прилежащите му земи в подножието на Витоша са вкусна хапка. Към тях има и реституционни претенции, и приватизационни апетити. Логично е което трябва - да се реституира, което може - да се приватизира и да работи. Но май тук е ключът от бараката: думичката "приватизация".

Евгений Михайлов и екипът му неведнъж са били подозирани, че искат да приватизират "под масата" Киноцентъра. Особено се засилиха подозренията, когато бе създадено РМД "Киноцентър Бояна". Самият факт обаче, че предприятието нито беше източено, нито съсипано по добре познатите схеми, а напротив - беше изправено на крака, стабилизирано и започна да печели, опровергава подозренията. Впоследствие от Закона за приватизация отпаднаха преференциите за РМД-та, така че сега, когато бъде обявена процедурата, всеки може да участва в търга. Стига да отговаря на условията. Няма нищо лошо да участва и бившето РМД на Евгений Михайлов, още повече че то разчита на помощта на доказан гигант в бранша - концерна "Кодак".

Преди една година правителството на Иван Костов прие



стратегия за раздържавяването на Киноцентъра



Тя включва отделяне на павилионите, сградите и техниката от около 700-те декара земя. После Киноцентърът да бъде приватизиран от фирма, която наистина ще се занимава с филмопроизводство, а не с хазарт, да речем. Останалата след реституция земя пък областната управа трябва да продаде, като парите от това да отидат целево във фонд "Култура" за българско кино.

Как ще стане това, след като парите от приватизация по закон влизат директно в държавния бюджет, е съвсем друг въпрос. Стратегията обаче беше безрезервно приета и от новото правителство. Самият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев преди две седмици изпраща писмо до Божидар Абрашев, в което обяснява, че "приватизацията на дружеството се забавя независимо от предприетите действия от Агенцията за приватизация, от една страна, и съвета на директорите на "Бояна филм" ЕАД, от друга". И настоява: "С оглед на своевременното раздържавяване на дружеството моля незабавно да започнете изпълнението на предвидените стъпки в одобрената от Министерския съвет "Стратегия за приватизацията на "Бояна филм", за което да бъда надлежно уведомен."

И Абрашев започва...

Всъщност хронологично нещата се развиват така:

на 14 август миналата година съветът на директорите на "Бояна филм" изпраща писмо до Министерския съвет, в което предлага да започне изпълнението на стратегията.

Следва 7-месечно мълчание от страна на Министерството на културата. През това време Божидар Абрашев дава титанични интервюта, ръкомаха си с посланици, ходи в задгранични командировки, уволнява зам.-министъра Ганчо Карабаджаков и, между другото, "оправя" Народния театър с неоценимата помощ на заместника си Румен Димитров. Междувременно текат непрекъснати проверки в Киноцентъра, документите за които изчезват от министерството, твърди Евгений Михайлов.

На 2 април т. г. съветът на директорите изпраща писмо до премиера Симеон Сакскобургготски, че процедурата по приватизацията се затлачва.

На 5 април Абрашев подписва заповед за уволнението на съвета на директорите. "Това е продиктувано от необходимостта да бъдат пресечени и туширани негативните процеси във филмовите среди", заявява зам.-министър Румен Димитров.

Какви са тези процеси? Дявол знае.

Версия за случващото се предложиха на емоционална пресконференция вчера и членовете на досегашния съвет на директорите.



"Тук има интереси на фирми за недвижими имоти",



обяви режисьорът Георги Дюлгеров. "7 месеца се пипкаха, сега действат светкавично", усъмни се Златин Радев. "Искат да ускорят процеса на прилапване", добави и Евгений Михайлов.

Старият съвет на директорите още не си е изнесъл багажа, защото новоназначените нови членове не са се мяркали в Киноцентъра. Ако старите си бяха отишли, трябваше да спре работата със снимащите в момента западни продукции и да не се сключат договори за нови. Кога и как един нов екип ще влезе в час за бизнеса - не е ясно. За чест на Евгений Михайлов трябва да кажем, че той не остави магарето в калта, макар никой да не знае какво следва.

В същото време съвсем близо до Киноцентъра - в резиденция "Бояна", Божидар Абрашев заедно с министрите Владимир Атанасов, Долорес Арсенова и Васил Иванов-Лучано представяше поредната мегаломанска кампания "БългарияДА", с която зоват народа да ходи сред природата, да спортува, да почиства училищата и да се държи културно. По ирония на съдбата от началото на министерстването си нито Абрашев, нито заместникът му Димитров са се приближавали толкова до Киноцентъра - предприятието, което смятат да "оптимизират", без да са виждали...

Това, че поредното дрънчене на кухо дойде от Министерството на културата, не е изненада за никого. То отдавна кънти около премиера Сакскобургготски, но той или не го чува, или се прави на глух. Въпросното ведомство вече няколко пъти става за резил, а той сякаш е доволен, че шутовете му забавляват народа. Ще вземем да останем с впечатлението, че изцепката не е солова акция на верноподаника му Абрашев...

Сега Симеон II обаче го чакат две алтернативи. Едната е да раздруса ствола, та да паднат гнилите кратуни. Другата е да ги остави да дрънчат - до собственото му отдрънчаване.
 
Министър Божидар Абрашев обожествява Симеон II, оратории пише за него. Колко още изцепки трябва да направи, за да се усети кумирът му, че има нещо гнило в Министерството на културата?
 
Киноцентърът в Бояна и прилежащите му земи в полите на Витоша - много апетитно. Какъв хубав хазартен комплекс става от това местенце!
995
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД