:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 638
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
реформа

А обществото иска ли да плаща на полицаи и военни "достойни младини"?

Парадокс на прехода - изключителните права на работещите в силовите ведомства никога не са поставяни под въпрос
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Принципът на ранното пенсиониране е въведен за работещите при условия, които не могат да се променят. Ако животът им изложен на риск, това се компенсира със застраховка. Друга компенсация са 20-те заплати при пенсиониране. Но колко от служителите на МВР действително работят при тежки условия? Скъсаните кубинки, скапаните РПУ-ата и некачествените им униформи не се причина за I категория труд. Но никой не смее да преразгледа тези абсурдни права.
Те се пенсионират средно на 50 г. С пенсия 443 лв. Стига да имат 25 г. трудов стаж, могат да се пенсионират на 45 г. Вероятно щяха да се пенсионират и още по-рано, но избутват 25 години, за да вземат накрая и 20 заплати . Тези "достойни младини" са им гарантирани изцяло от държавата, която ги осигурява за сметка на останалите работещи.

Военните, полицаите и някои работещи за съдебната власт са най-привилегированите пенсионери у нас. На работещите, които издържат осигурителната система, постоянно се повтаря, че парите не стигат, че трябва да работят повече и да внасят повече. Но и дума не се отваря за привилегиите на младите пенсионери. Каквито и кризи да е преживяла България в последните 20 години, оказва се, че това е недосегаемо съсловие. Дори желязната Ан Макгърк е срещнала непреодолима съпротива преди петнайсетина години. А сега, тъй като най-влиятелните фигури в новото правителство произхождат от тези среди, и дума не може да става за ограничаване на ранното пенсиониране на силовите структури.





Никога в последните 20 години не е повдигана сериозна дискусия,



нито едни управляващи не са търсили ясен отговор на въпроса полицаите и военните ли са най-важни за нашето общество. Работещите съгласни ли са да издържат на такава цена толкова служители - между които голяма част са чиновници? Тази привилегии оцеляват тихомълком още от 70-те години на XX век.

По специалните закони за МВР, МО и съдебната власт държавата осигурява над 83 000 души на година. При това тези осигуровки не стигат и за половината от необходимите над половин милиард лева за изплащането на над 90 000 ранни пенсии. За изключителните права на полицаи и военни обаче по време на втръсналите на всички пенсионни дебати почти не се чу, защото тази реформа ще е поредната, която не се отнася за тях. Дори и да има дисидентстващи министри в правителството, които са наясно, че колкото по-дълго продължава тази практика, толкова по-зле за осигурителната система, нямат шанс да бъдат чути.

Принципът на ранното пенсиониране е въведен за работещите при условия, които не могат да се променят - под земята, във въздуха, под водата, или когато въпреки нововъведенията показателите за шум, замърсена среда и т.н. остават над нормите. Но



какво точно не може да се промени при полицаите и военните?



Скъсаните кубинки? Раздрънканите лади? Остарелите компютри? Ако осигурителните привилегии са заради опасностите на работното място, това би трябвало да се компенсира със съответните застраховки, а не с ранно пенсиониране. Обезщетенията до 20 заплати също са достатъчна компенсация за тежкия труд, който са полагали. Ако проблемът е стресът, за него лек няма. Но за огромна част от служителите на МВР и МО той е в пъти по-малко, отколкото при лекарите например. Аргументите на законодателя са, че лекарите са инвестирали прекалено много в образованието и квалификацията си, за да се ограничават да ги използват по-дълго време. Затова за тях са предвидени други мерки за защита на здравето - намален работен ден от 7 часа и други специфични изисквания за организиране на работното време. И няма никаква причина този опит да не се използва и в силовите ведомства.

Освен това тези ведомства запазват най-кадърните си хора, а често и



тези с най-стабилни връзки,



на работа и след като се пенсионират. Така бюджетът им плаща хем ранна пенсия, хем заплата. Който не се е уредил с държавна служба след пенсия, отива да се труди в охранителния бранш, където са заети около 200 000 души по данни на Българската стопанска камара. Което е косвен показател за качеството на работата на МВР, но тук въпросът не е за това.

Работодателските организации и особено БСК от години настояват да се определи по-висока пенсионна вноска за военни, полицаи и други млади пенсионери по специалните закони, за да отговаря тя на правата, които след това ползват. Сега техните изключителни привилегии се осигуряват с едва 3% повече, отколкото заделят за старини останалите българи от масовите трудови категории. Освен това отдавна се налага да се преразгледат позициите, които имат право на ранно пенсиониране в силовите ведомства. На 45-50 години могат да се пенсионират служители, прекарали трудовия си стаж само по министерствата. Това са най-обикновени чиновници с много привилегии.

По впечатления на работодателските организации вицепремиерът Симеон Дянков се съгласил по време на преговорите да се преразгледат правилата и за ранно пенсиониране в силовите ведомства, но в крайния документ такива ангажименти липсваха. По-горе обяснихме защо.

Допълнителната причина са и предстоящите догодина избори. Заради тях бе отложена изобщо пенсионната реформа.

В плахите промени, които ще започнат от 2012 г., за полицаите и военните пак няма изискване да са навършили определена възраст за пенсия. Общият им трудов стаж ще се вдига колкото и на останалите - с 3 г., така и занапред ще продължи да бъде чувствително по-малък от обичайния за другите граждани.

Трябва ли трудът на секретарка, чийто стаж е минал във вдигане на телефона в някое поделение, да се приравнява с този на летец само защото и двамата са с пагони? Не е за вярване, че тези парадокси на осигурителната система, наследени от социализма, оцеляват вече 21 години заедно със страха на няколко правителства да редуцират професиите, които имат право на това.
100
11073
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
100
 Видими 
11 Ноември 2010 19:59
Статията -
А сега ще поникнат зелените чорапи и ще заобясняват как са ежесекундно в стрес, как бранят родината в Ирак, как те са всичко, а плащащите им - нищо...
----------------------------------------
Блогът на Генек

11 Ноември 2010 20:28
А ми едно от решенията е:ако шапкар се хване на работа след пенсиониране да му се спре пенсията до навършване на общо пенсиона възраст!
Ако го хванат в сивия сектор-без трудов договор- просто да върне 20-те заплати с дължимите лихви!
11 Ноември 2010 20:30
Каквото и да поникне отдолу, все ще е след тебе и в сянката ти. Плевелите поникват винаги първи.
11 Ноември 2010 20:34
За статията
11 Ноември 2010 20:55
Пълна подкрепа на автора
11 Ноември 2010 21:00
"Той е млад, здрав, интелигентен"... От Вазово време ги има таквиз пенсионери на ългарската държавна хранилка.
11 Ноември 2010 21:04
Действително на много от тях работата е стресова, без подкрепа и контрол.
Често ходя на спортен риболов по поречието на Дунав. Та там на граничните, лодките им са винаги пълни с риба-50, 60кгр.Увлечени в риболова не забелязват, че смяната им е свършила си докарват и някой и друг извънреден час.
Изводът: не говорете в тъмното по жицата, щото и гората има уши.
Обществото им плаща предостатъчно и на младини и на старини за работата, която вършат .
11 Ноември 2010 21:36
11 Ноември 2010 21:46
Статията е добре написана, но защо се опитвате да настроите обществото към служителите в МО и МВР, в болшенството те са едни стойностни и хубави хора.Наистина времената се промениха, но воисковия живот си остава много рисков за тия които са в поделенията, на мисия и работят в специфична работна среда, но има много чиновници в униформа които не са виждали жив войник на тях категорията трябва да падне или за да продължиш да си 1 категория трябва най- малко 2/3 от службата да ти е минала по частите и след това във висшите щабове.Мисля, че в тази държава трябва всеки да си плаща данъците и осигуровките.
А да ви кажа на вас аз съм офицер от резерва с 25 год стаж от които сигурно 6- 7 съм бил по занятия, по границата и полигони не броя нарядите, децата си не можах да взема от родилния дом, на съпругата си не можах да помогна, но съм горд, че дадох всичко от себе си за доброто на БЪЛГАРИЯ.Нямам пропусната основна командна длъжност така, а отговорноста която съм носил за живото на моите подчинени, за материалната част просто няма стойност така, че мисля съм си заслужил напълно пенсията.
11 Ноември 2010 21:54
И какво сега, ще накараме шапкарите да работят ли? Това не е било и няма да бъде. А иначе нещата се решават просто - щом е тежка професията се плаща подобаващо и може да им се сложи ограничение докога могат да я работят. После марш на пазара на труда докато достигнат годините за пенсиониране! Повечето други професии са много по-тежки и по-стресиращи от тази на шапкарите, но само шапкарите имат привилегии.
11 Ноември 2010 21:56
mitkomm, моите уваженея, ама можете ли да ми кажете през последните 20 години, колко учения са се провели??? Защото и аз си спомням, как съм бил по лагери и учения.Колкото до мисиите, какво защитава там българският войник??
11 Ноември 2010 22:05
"Парадокс на прехода - изключителните права на работещи въвте в силовите ведомства никога не са поставяни под въпрос"
Парадокс за невежи. Във всяка държава, без изключение, работещите във войската, полицията и сигурността имат изключителни права.
Иначе нема държава.
11 Ноември 2010 22:12

mitkomm, ето до какво водят мисиите!!
Все повече ветерани се самоубиват в САЩ
11.11.2010 20:56 Броят на самоубийствата сред бившите военнослужещи в САЩ и по-конкретно при младежи, служили в Ирак и Афганистан расте, заяви със загриженост министърът по въпросите на ветераните Ерик Шинсеки, макар да призна, че не може да спомене цифри. "Знам, че броят на самоубийствата се увеличава, но как да разбера колко са при такова многобройно население. Не мога да го направя", заяви Шинсеки в интервю пред публичното радио NPR по случай 11 ноември, Деня на ветераните. Той уточни, че в САЩ има 23 милиона ветерани, от които 8 милиона са под грижите на неговите служби (здравеопазване, пенсии). От много анкети личи, че основните причини за самоубийствата сред бившите войници са стресът и тра
11 Ноември 2010 22:59
Парадокс за невежи. Във всяка държава, без изключение, работещите във войската, полицията и сигурността имат изключителни права.
Иначе нема държава.
Три пъти ура за Мето
За съжаление мислещите във форума стават все по-малко за сметка на плюещите с изкривени физиономии пръски слюнка "спецове". Най-сладки са тези форумни "другари", които обясняват как с техните пари и данъци – примерно от САЩ или Италия и Испания са ми изкарали заплатата и пенсията. Иде ми да се разплача от умиление. Вероятно останалата част псевдопатриоти, ревящи до бога за чужди пенсии и заплати са "другарите", които се водят на 200 лв. заплата, вземат реално между 1500 и 5000 укриват и крадат пари от държавата и страдат че трябва да работят по 40г. за пенсия. Не пичове, не сте познали, не 40 г. и 400 г. са Ви малко.
Право да говорят имат само хората, които честно и почтено са си платили всичко до стотинка. на останалите много здраве от арменския поп и от мен!
11 Ноември 2010 23:01
Митком не чакай признание от тези хора за погубените си младини за тях няма държава, няма специални служби, има "комисия по досиетата "платена с нашите пари за да те разследва и унижава.

tode3n
11 Ноември 2010 23:03
И аз смятам, че Мето е прав.
11 Ноември 2010 23:12
Тазман.... и така нататък...
Аз си плащам всичко до стотинка.
И ще ти кажа, че ти си кръгъл и...т.
11 Ноември 2010 23:34
Ако ви се запалят къщите, ще трябва да почакате, че може да се окаже екипът който е на работа да е от младежи на по 55-60 години.
12 Ноември 2010 00:36
Във всяка държава, без изключение, работещите във войската, полицията и сигурността имат изключителни права.
Иначе нема държава.
И правораздаващите в Съда.
Мето, никой не оспорва, че служителите, работещи в тези правохранителни органи не трябва да имат специални права. Спорът е за "правата" извън тези системи, а именно пенсионно-осигурителната система и по-специално разчетена ли е и как пенсионната система, основана на лични вноски, да поеме издръжката на служители без лични вноски или силно редуцирани такива. И не моге ли тези служители, като излязат от тези системи да бъдат преквалифицирани?
Реформата на пенсионната система стартира с идеята, държавата да не "пипа" (нито взема, нито дава) парите за пенсия. Само в преходния период (родените след 31.12.1959 се пенсионират без субсидии) трябваше да има субсидиране и то не от държавата, а от отчисления при приватизацията. (Онзи Сребърен фонд, де не е ясно какво става с него). Когато настъпи 2023 г. откъде ще се плащат пенсиите на "ранните" пенсионери? Представи си, че пенсионната система е изцяло капитало-образуващата. В партидата на ранния пенсионер има средства само за 15 г. пенсия (Случаят с ППФ при І-ва и ІІ-ра категории с допълнителните 12% и 7%, каквито няма за държавните ранници). Държавата пак ще трябва да субсидира както и преди реформата или "елегантно" ще вземе от парите на другите за да си изпълни задълженията. Е, що се гърчихме толкова време тогава да се прави пенсионна система?
От това недомислие следват още два срива - здравно-осигурителната система, разчетена по закон гражданите да се осигуряват от раждане до последен дъх, като държавата поема осигуровките на подрастващи и пенсионери на "символична" цена (50% от минималния осигурителен доход). Укриването на точните плащания от държавата е основен фактор за недостиг на средства в НЗОК.
Вторият срив е морален - скривайки задълженията си в общата субсидия, едни рекетьори- "слуги на народа" от МВР, МО, магистрати започват да обясняват как бюджетите/заплатите им били малки и не можели да си изпълнят задълженията. В същото време от техните бюджети не се отделят законовите 19% пенсионно осигуряване, което на всичко отгоре едва покрива половин пенсия. След като служителите на закона не плащат осигуровки, другите граждани от кого да вземат пример? И хайде сива икономика, та чак черна.
12 Ноември 2010 00:39
Не, бе тиа требе се пенсионират на по 70 годин с минимална пенсиа и кой преживее до 71 да се застрелва публично за назидание на другите!!! Журналята требе се пенсионират на по 31 най-късно, щото после много личи целулита и не стават.
12 Ноември 2010 01:07
Ако им вкарат разходите по осигуровките и другите благинки в бюджета, ще се окаже че по разходи за ред и сигурност измерено в процент харчим повече от Конго.
Ако искат да сиги пенсионират и на 30 години, обаче сметката трябва да е чиста. Ако хората раберат, че за полицаи, военни и съдии отделят по 20% от нациноналния бюджет и са съгласни на това и си гласуват на избори - нищо не може да се направи.
Глас народен - глас Божи.
Обаче да селъжим като цигани в сметката е неприемливо.
Просто защото човек така е устроен, че апетита идва с яденето.
И ако днес харчим 20-25% за военни и полицаи, утре това не им стига и те си искат повече.
И така ще отделяме 50%, и пак няма да им стига, докато една сутрина се събудим, че така са станали нещата, че прибират 99% от доходите на хората.
Е тогава съвсем ще я втасаме, ама ще бъде късно.
12 Ноември 2010 03:38
"Които не храни своя армия, храни чужда."
Бонапарт
12 Ноември 2010 05:40
Е, то пък една армия дето имаме...
И най-много ченгета на глава от населението в целия що-годе нормален свят...
12 Ноември 2010 06:04
Бел. на модератора: Моля, пишете на кирилица, ползвайте бутон за кирилизация или Натиснете тук

Бел. на модератора: Моля, не помествайте толкова дълги постинги, които затрудняват зареждането на страниците и четенето от страна на другите потребители.

Редактирано от - sybil на 12/11/2010 г/ 11:32:00

12 Ноември 2010 06:28
Българофил, напразно се хабиш. Всички те знаят какво представляват като офицери, но и не е нужно да отричаме, че и сред тях има свестни хора. Не това е проблема, проблема е, че уж сме демократична страна, а всяко правителство, вече 21 години поред хрантути и ухажва една абсолютно негодна тълпа от шапкари.
Между другото, в Америка учителите в основното училище безусловно получват по-големи заплати от полицаите, макар, че и полицаите и учителите бачкат доста по-сериозно за да си изработят заплатите, отколкото в България.
И друго ми прави впечатление, което ако не беше жалко, щеше да е смешно - в България е масова практика полицаите да не познават законите на страната.

http://www.novinar.net/news/nashata-polit ciia-ni-pazi-kato-ni-bie-i-psuva_MzQyNDsx MQ==.html
12 Ноември 2010 06:32
Нищо не се е е променило последните 20-ина века.Управляващите доят народа, и подхвърлят кокал на гавазите си, за да не ги отнесе същия този народ.
12 Ноември 2010 06:44
Текста на Българофил, на български:

Драги ми « миткомм »,

Не мога да се меря с вашите 25г. стаж и « титла » : « Офицер от резерва » с която явно се гордеете, но ми позволете все пак кратък коментар от един бивш ефрейтор от БНА от началото на 80-те години на XX век.
Доколкото мога да съдя от постинга ви като цяло, а по-конкретно от твърдението ви че “служителите на МО И МВР в болшинството те са едни стойностни и хубави хора », то бих искал да ви кажа няколко думи.
Аз си отслужих проклетите 2 задължителни години в БНА « от звонка до звонка » както казват руснаците. Бях шофьор на тежки камиони във ВВС на едно бойно летище в БГ. За тези 2 години навъртях над 40 000 км и не зная точно колко стонин (или може би повече от 1000?...) « моточаса ». Първата година карах УРАЛ-375 АПА, втората траспортен ЗИЛ-130Г. Обиколих повечето от полигоните И военните летища на БГ по онова време. Нагледал сам се на какво ли не, И най-важното е че ОЖИВЯХ въпреки “стойностните и хубави хора” каквито според вас са офицерите в БНА!...

Та да минем на нещо по-конкретно… През тези 2 години като ефрейтор (едно време казваха в БНА, че единственият чин по заслуги е ефрейтор…), българските пилоти от ВВС летяха средно по 200 часа годишно. Аз служех в авиационен полк с около 30 изправни самолета. Бяхме малко шофьори (всичките срочно служещи войници) И с много малко изправни камиони – АПИ, УПГ-та, КЗ-та, въздух, транспортни (бомби), линейка, пожарна И т.н. Правилото беше – върти волана докато умреш!!!... За 2 години казарма – 750 дни като студент (моя набор които не бяха студенти като мен ги уволниха едва на 25 декември – каква подигравка, навръх Коледа та да не могат да си я празнуват вкъщи, или пък както се говореше тогава кретенат Добри Джуров беше събрал 3 набора за да може да стане маршъл???...), но през всичките тези 2 години за мен беше ежедневие да съм на волана на камиона по 20-30 часа И след 8 часа “почивка” прекъсвана от старите войници, от старшините или от “вашего братя” офицери като теб, отново сядах зад волана на камойна за още 10-20-30 часа!... Знаеш ли, господин “Офицер от резерва” как се прави това 2 години поред? Знаеш ли ти, че тъжният ми “рецорд” е 84 часа нон-стоп на волана??? Знаеш ли ти, господинчо, че когато имаше дневни-нощни полети (а това беше поне 2 пъти всяка Божа седмица) вие, “другарите” офицери И старшини които получавахте всеки месец “по една шапка пари” се сменяхте на всеки 12 часа И отивахте да шибате жените си, а ние войниците зад волана на камионите продължавахме с другата ескадрила??!... Знаеш ли, че ни се разкатаваше фамилията ако някои камион не успее да запали при -20Ц???... Знаеш ли, че въпросният авиополк по бойна тревога трябваше да излети едав на 6-та час (до тогава турците щяха да са ни разбомбили 10 пъти!)… Знаеш ли че ВСИЧКИ офицери и старшини (с изключение на един старши лейтенант) крадяха каквото могат и както могат – най-много бензин от нас шофьорите – шантажирайки ни, заплашвайки ни, вкарваки ни в ареста??!... Знаеш ли, « господин офицерино » че в така нареченото време за почивка, твърде често трябваше да си ремонтирам сам камиона, без да съм квалифициран афтомонтьор???... Знаеш ли колко пъти сам сменял сам за 8 часа 6 гуми на УРАЛ-375 – една напомпана гума с дянтата тежи 140кг. И диаметърат И е приблизително 160см??? Знаеш ли, че за тези 2 години сам обиколил повечето от ВВС полигоните И сам очаствал в учение на Вършавския Договор, И за всичките тези 2 години нашите “смели И натренирани” бойни пилоти от моя авиополк с по 200 часа налиот на година за всичкото това време успяха да уцелят ЕДНА единствена мишена “танк” направена от зеблео И метален винкел!!??... Днес, минал вече 40-те се питам за какво беше всичко това И ако наистина турците бяха тръгнали да ни превземат както ЗКПЧ-то (смел, честен, “стойностен И хубав” офицер като теб…) ни плашеше на всяко полит-занятие, то си бяхме умрели прави – И ние, И цяла България!...

И да завърша с въпросите – знаеш ли ти, “Офицерино от резерва” колко пъти ми е идвало да заредя един пълнител с 30 бойни патрона в АК-47 когато се връщах от наряд – за мое, а И за ваше (на офицерите като теб) щастие, като шофьор бях в наряд само 10-на пати… Но всичките тези 10-на пати като се врещахме от наряд минавахме с автоматите И сумките с 2 пълнителя x 30 бойни патрона зад гърба на целия сутрешен строи на офицерите от баталиона – може би ти си бил един от офицерите които тогава не застрелях???... Не ми стигна куража ли, още ми се живееше ли – дявол знае…

Много още неща мога да ти разкажа, “Офицер от резерва миткомм ». Мога да ти разказвам надълго И нашироко как всички офицери (а най-вече старшините) крадяхте каквото завърнехте, за безнадейната тъпотия, за корупцията, за пиянството, за вечното ви чувство за “безнаказаност”, за идоитизма които царствасеше сред вашето “шапкарско братстство” в онези години!... Не казвам “офицерско братство”, защото нито офицерите от бившата БНА, нито тези от днешната БН не могат да претендират да носят името “офицер”!!!...
За мен, вие сте едни жалки тънеядци – такива бяхте преди 10 ноември, такива И сте И днес, още повече, че БА днес е една “смехория”!... Аз живея много далеч, не ме интересува много какво става в БГ, но дотолкова колкото мога да чета в свободната преса, то ми се струва, че едно “командо” от 100-на бивши войници от БНА, ако поиска И ако са добре организирани И мотивирани, ще ви “побърка” И ще вземе власта в БГ!!... Да, ама няма кой, И това ви прави спокойни всички вас – бивши офицери, настоящи такива, всякакви други гадове от МВР И МО, които продават, баща, майка И Родина за жълти стотинки, а вашитие шевове, без значение от кое превителство са, продават всичко за миллярди!!!...
Такива като теб, миткомм, които претендрате че сте “върха”, че сте “дали всичко за България, такива като теб днес плачат И си търсят “привилегиите”!!... Какви привилигеии, Бога ми, какви 20 заплати, какви ниски осигуровки – такива като теб ни “изгониха” от моята Родина, мен И още 1 200 000 българи!!! Скоро ще си останете с циганите, турците, мафията И така нареченото “Правителстство” И ще си живеете “живота” – ще си живеете на воля, ама кой ще ви плаща осигуровките И пенсиите, само един Дявол знае!!!...

И накрая, не си мисли, че ти « си носил отговорността за материлната част и за живота на твоите подчинени » - цитирам твоя постинг… Материалната част и разгрбваха старшините и офицерите като теб, животът на твоите подчинени (разбирам « наборни войници ») всеки се спасяваше поединично – които оживял, оживял, другите – Бог да ги прости!!!... Офицерите в бившата БНА бяха по-гадни мръсници и от старите войници, и от старшините. Не ми се вярва, че след 1990 нещо се е променило, ако ли, то тогава ти си един “ангел” сред « дяволи »!...
Клети ми, клети миткомм, едно време истинските офицери са правели военни преврати И са спасявали България – виж “вечня превратаджия” Кимон Георгиев в България. Други истински офицери по света са се били за “белите” в гражданската война в Руся, други в тази в Еспагна, други след окупацията на Франция 1940-44g., други след тази на Полша И т.н.!!!... Ти къде ще се биеш??!... Ти за какво, за кого ще се биеш, безименни “Порутчик Голицин”?!!... И ще се биеш ли някога И въобще за “твоите” идеали, вяра, ценности?!!... Ти си български офицер – спомни си генерал Вазов, спомни си Списаревски, спомни си хилядите български офицери И войници които паднаха под Сливница, Гренедин, Одрин, в Добруджа И къде ли не още!!!... Спомни си, ако някога изобщо си го знаел!!! Ако не го знаеш, прочети някои от разказите на Йовков, по дяволите!!!... Не ми е на мен, един стар български ефрейтор който живее на другия карай на света И които такива като теб изгонихте, да те учи на морал, ценности И вяра!!!... Ти си се клел като офицер в тази България! Аз също сам се клел като войник за 2 години! Но сравними ли са твоята клетва И доброволното офицерство, огромните пари И привилегии които ти си получавал 25г., с моята “принудена” клетва за 2-те задължителни години робство в БНА без която се отиваше в затвора без съд И присъда???...

Днес ти “плачеш” като път..ка И се оплакваш че си бил по наряди, занятия, по границата, не си можел да си видиш жената И децата!!!... Клети ми бедни « офицерино », а ние дето бяхме заробени, заглобени по 2 (а в БМФ и по 3 години!...) войници И моряци в БНА И получавахме по 1лев И 80 стотинки на месец – ние какво да кажем, гадно сълзливо копеле офицерско!!!... Само за едно ме е яд – на такива като вас акъл никога няма да ви диоде, защо ли не изпозастрелях поне десетима като теб връщайки се от наряд??!... Стотици пъти сам ви сънувал – строени на сутрешен развод, маса офицери като теб в две редици, на два пъти се случи точно като се прибирахме от наряд да свири химна И да вдигат знамето. Разбира се, нарядат също спира, а ние спряхме на 30м. точно зад гърба на две “красиви » редици БНА офицери… Два пълнителя x 30 броя 7, 62мм бойни един ефрейтор от бившата БНА ги зарежда и изстрелва много точно и бързо, “другарю офицер от резерва миткомм” – мислил ли си за това колко много ви “обичахме” вас офицерите, които според теб “болшинството те са едни стойностни и хубави хора”!... Точно така ви “обичахме” вас, офицерите, точно толкова колкото Иван Денисовитч Шухов И неговите салагерници са “обичали” охраната на лагера И “Системата”… Ама ти надали си чел “Един ден на Иван Денисовитч” или “Архипелаг Гоулаг” – по това време за това вкарваха в затвора дори офицери от БНА…

Та такива ми ти работи, « другарю офицерино от резерва » - желая ти спокойни “старини” след 25години “тежък трудов стаж” като бивш офицер от БНА (или от БН???...), радвай се на добрата си пенсия, 20-те заплати накуп, ведомствения апартамент купен за жълти стотинки, връзките с бившето ВКР И ДС, а може би И добрия business осигурен ти от тези последните И всичко останало което следва!... А такива като мен – 1 200 000 българи по последни данни – ще си живеем някъде другаде по света прокудени от такива като теб И кликата ви, И от това в което превърнахте родината ни България!!! Малко ми пука дали такива като теб ще ни наричат “дезертьори”. Аз като български ефрейтор не дезертирах от БНА И си отслужих своето, не се оплаквам – беше затвор, беше само една военно-въздушна база от 10 кв. км, но това беше за всички, а за повечето (кашици, моряци…) беше много по-зле. Но когато през 90-те превърнахте цяла България в невъобразима кочина, е тогава се махнах!!! Имам четирима сина – да са ми живи И здрави – И се надявам изкрено никога да не бъдат български войници, поне докато такива « честни офицери от резерва » като теб И “Вся осталная” червено-синя-ДПСарска-НДСВарска-ГЕРБерс ка И цие сволоч сте още за на този свят!... Аз твърде вероятно няма да го доживея, ще ви гледам “отгоре” И ще ви мразя може би още повече, но се надявам четиримата ми сина които носят български имена, един Божи ден да ви го върнат тъпкано И с лихвите – дори И от другия край на света!!... Ееех мечти!!...

Бъди здрав,

Българофил

12 Ноември 2010 07:01
Ето (и) затова България е бедна и ще си остане бедна още дълго време - защото има прекалено много паразити, а свестните са системно ограбвани и ограбвани и ограбвани. Тежък бил труда на военните, изкарали по 6-7 години на полето. И затова трябвало да почиват 30 години в пенсия. А един строител, който се бъхти по строежите, който работи по цял ден в студ и пек и който прави това 20-30-40 години по-малко ли е заслужил пенсия? Да не му е по-лека работата, да не би да не спи във фургони и с дни и месеци да не е до семейството си? И после - какво е свършил единия и какво другия? Ако това за 200 хилядите частни охранители е вярно, то май е по-добре да закрием МВР и да си плащаме на частно. 2 милиона жилища в българия, по 200 лв. за СОТ годишно са 400 млн. лв. МВР харчи над 1 милиард и изобщо не се интересува от жилищните кражби. С кражбите на коли също е много зле. Сега се оказва, че и с големите бандити ще се издънят. Е, след като МВР на нито едно ниво не върши почти никаква работа, то се питам, за какво изобщо им плащаме?! И заплати, че и още 20 заплати при пенсиониране, че и ранно пенсиониране. Абсолютни некадърници, че и алчни на всичкото отгоре. Но така е - прост народ, слаба и некадърна държава.
12 Ноември 2010 07:14
Роки Балбоа,
МЕРСИ‌ за превода!!!
Балгарофил
12 Ноември 2010 08:14
Полицията в БГ по същество е най-силната организирана престъпна група в страната. При това на издръжка на бюджета.
Корумпирани, мързеливи и отчайващо некадърни са огромен процент от редовите "милиционери" и 100% от т.нар. висш ръководен състав. Но пък за сметка на това алчни, безкрупулни и нагли бандити.

Ако утре закрием МВР-то, на престъпността ще бъде нанесен много тежък удар!

Редактирано от - Дуче на 12/11/2010 г/ 08:15:42

12 Ноември 2010 08:29
Статията сугестивно, по недвусмислен и разбираем за всеки читател начин ни обяснява, че каквото и да направим, все едно ще си остане така.
Благодаря на автора, имах нужда от малко морална подкрепа като тази.
12 Ноември 2010 08:41
Не разбрах от какво им е стреса на 40 хиляди чиновници в МВР?
И защо школата за обучение и продажба на наемници трябва да наричаме армия?
А каква е ползата от ченгета и наемници...Въпросът внимателно се заобикаля от другарите с пагони.
-----------------------------
Блогът на Генек


12 Ноември 2010 08:50
Никога в последните 20 години не е повдигана сериозна дискусия,

нито едни управляващи не са търсили ясен отговор на въпроса полицаите и военните ли са най-важни за нашето общество.[quote]
Въпрос, за който отговорът е еднозначен.
12 Ноември 2010 08:51
Добре де, същата тема беше уводна статия оня ден /09.11/. Там има 162 коментара. През ден ли ще коментираме въпроса? Госпожицата/???/ автор може би не знае, че секретарските длъжности принципно не са за военизирани служители. В МВР и МО често хора с еднакви функции на длъжността са с различно правоотношение - едните са със стътут на държавни служители/военизирани, другите са по КТ/цивилни служители/. В ЗМВР дори предвидиха разпоредба, когато е налице такова прикпокриване на функции на служители с различен служебен статут да получават еднакви основни възнаграждения. Бройките за военизирани/държавни служители се преценяват по обективни критерии. Дори някъде да са завишили някоя бройка, като цяло противопоставянето на "администрация-пагон" е повърхностно. По-голямата част от администрацията са началници на пагоните, демек организация, ръководство, контрол и ОТГОВОРНОСТ. При мероприятие "администрацията с пагон" може да бъде включена да изпълнява "функции на улицата". Абе какво ли да обяснявам. Хората, които искат да разберат за какво иде реч има как да го научат.
12 Ноември 2010 08:55
"Раздутите" пенсии на полицаите са нещо напълно нормално. Напротив, наличието им би могло да се превърне в значим антикорупционен фактор - уличените в престъпления извършени на служба например трябва да получават само социална пенсия.

Проблемът изобщо не са привилегиите, а че въпреки раздутият щат, МВР не си върши работата и полицаите никога не са там където има нужда.

В МО пък осем години на власт бяха "инвеститори" и войската вместо въоръжение получава "военно НДК" и прочие. А от войници и армия които не са въоръжени и готови за бой полза няма.
12 Ноември 2010 08:58
Роки Балбоа,
а аз заставам зад митком. И ако ти си служил във ВВС-то и ми даваш примери за крадливи фатмаци, аз изкарах 71-73 в кашимерията на Момчилград. А там служиха офицери и старшини от цяла България. Напуснали родни места , близки , взели семействата си и се заселили в тези чукари да бранят България.
Тези българи ли ти са виновни Роки?
12 Ноември 2010 09:09
Във всяка държава, без изключение, работещите във войската, полицията и сигурността имат изключителни права.

Така е, но възникват и въпроси:
В коя друга държава КАТ-аджиите клечат в храстите и изскачат с палка и въпрос "Сега к'во шъ пра'им?"?
В коя друга държава на оживено място всички продавачи знаят кои са крадлите, а полицаите седят безучастно и люпят семки?
В коя друга държава съдът отлага до отказ дела заради негодни доказателства и кихащи обвиняеми?
В коя друга държава самолетите не летят, корабите не плават, учения не се правят, запасни части няма, модернизация няма защото пари все няма, но заплати и издръжка винаги се намират и така с години? На практика държавата не осигурява тези права за подготовка на армията й и полицията й да пази гражданите, а само за носене на униформата на бюро от 9 до 5.
А това, дето някой подхвърли, че учител взема повече от полицай или военен не е вярно; навсякъде държавните учители вземат доста по-малко. Но полицаите и военните наистина вършат работата, за която имат тези изключителни права; не люпят семки и не носят униформата като чиновници.
Мога да онагледя с пример - учителка с 20-ина год. стаж в Англия - 1900 паунда, полицай с 10-ина год. - 3000 паунда (впрочем толкова получава и български програмист със само 1 г. стаж, но за работа в частна банка).
12 Ноември 2010 09:34
Е, и аз ще си призная, че съм:
- "шапкар";
- "тлъст търбух";
- "смрадлив армейски задник" (както ме нарече във форума един ... той си знае.
Та, по въпроса - за всички тези, за които плюете във форума, има възможен риск да бъдат убити. Като са се хванали на работа, те са били уведомени, че ще търчат по полето в калта, ще са длъжни безпрекословно да изпълнят заповеди, дори те да са свързани с риск за живота и т.н. Те нямат и право да излизат на протест (макар на полицията вече да не й дрема за тази забрана). Е, ще кажете, къде сега ще ги застрелят? СЕГА - не, но не дай, боже да не става нужда да ги ползваш - както се казваше в онзи виц - той и дядо поп не е женен, ма си го носи, за всеки случай ))
Та по тази причина във ВСИЧКИ страни те се пенсионират горе-долу на тази възраст и с тези 20 заплати, а някъде имат и други такива ... "благини".
А, в края на краищата - "Welcome to army!" - и ще тънете в същите тези "привилегии
12 Ноември 2010 09:40
Не бива да подценяваме служенето в МО и МВР . Техните системи държат изправена Държавността . Друг е въпросът за тях , през Обществената оценка за нея . По-нататък , довършете това непросто упражнение по оптимално структуриране на социални системи ...

Редактирано от - beagle на 12/11/2010 г/ 09:41:43

12 Ноември 2010 09:46
Мечо, за призива ти накрая -
Драпаме срещу привилегиите, но се дърпаме да влизаме в тези системи и да си ги ползваме. Работа вони на "...на Вуте да му е зле", типично по български.
Но я ми кажи...за последните, да речем 10 г., колко пъти си търчал в калта? Колко пъти здравето ти е било застрашено? На каква нова техника си се обучавал? Колко пъти си разкарвал семейството си из страната? Какви квалификации си минал? Аме не по английски, а професионални?
12 Ноември 2010 09:50
Ако ще се прави реформа в системите на МО, МВР съд , ДАНС
, нещата трябва да се прецизират. Там трябва да има І, ІІ и ІІІ категория труд. И всеки от І-вата трябва да знае , че където му заповядат и каквото му заповядат ще го изпълнява. И е за строго определен вид служба. Няма "не мога , няма недей".
На бюро ли си най-много ІІ категория и т. н.
12 Ноември 2010 09:55
Имам познат пожарникар, пенсионер в САЩ.
Преди пенсия заплатата му е била съпоставима с тази на президента. След пенсиониране /преди около 15 години/ взе на куп $1000 000 . Построи си къща , ама къща , купи си малка яхта и сега си гледа старините. Риболов и удоволствие.
12 Ноември 2010 09:58
Привилегиите на МВР и МО отдавна трябваше да бъдат отнети, защото те не само че не поддържат държавността в България, а активно работят против държавността.
12 Ноември 2010 10:00
Всеки, който е минал две години през казармата, много добре знае, че "труда" на кадровите военнослужещи е в пъти по-лек и по-малко стресиращ, отколкото е е труда в истинския живот.
12 Ноември 2010 10:16
Браво за статията Задължително и драстично намаляване на щата (поне 50 %), както и поне с 10 години увеличаване на пенсионния стаж.
12 Ноември 2010 10:17
Това с осигуровките е все тая от моя гледна точка - няма никакво значение дали ги плащат или държавата ги плаща - парите и в двата случая идват от данъците които плащат работещите извън държавните структури. Така че тези проценти за осигуровки, пенсии и т.н. са абсолютно безмислени.
Това което е важно за мен е тези структури да са оптимизирани и да работят в мой интерес. Да ме пезят мен и собствеността ми и да ми осигуряват нормални условия за живот работа и забавление.
А пък нека им се плаща добре за тази работа.
12 Ноември 2010 10:29
Проблемът наистина е този - искат да им се плаща, не щат да работят.
Що се отнася до Щерна - подозирам, че при него съм на "игнор" и удобно не забелязва неудобни въпроси - аман от елементарното манипулативно въпросче: ами вие защо не станете?
Ние бихме могли - сега или навремето. Обаче, тия дето са станали дали биха могли на нашите места?
Така че - стига с наивно-глуповати "доводи", а?
12 Ноември 2010 10:37
Balgarophil,
писането на Български език с латински букви е като да пишеш с лайна по стена.
Чете се, но е неприятно !!!
Сибил, къде гледаш, трий го тоя !
12 Ноември 2010 10:42
Проблемът не е в привилегите.. Проблемът е, че много маймунки са се нацвъкали на клона и той трудно ще издържи без да се прекърши.

По специалните закони за МВР, МО и съдебната власт държавата осигурява над 83 000 души на година. При това тези осигуровки не стигат и за половината от необходимите над половин милиард лева за изплащането на над 90 000 ранни пенсии.


83 000 са твърде много за размерите на България. Пропорционално на броя на жителите (1:40) САЩ трябва да имат 3 320 000 осигурявани по специалните закони и 3 600 000 млади пенсионери. Не вярвам да е в сила тази пропорция... На такова натоварване не може да издържи финансовата система на най-великата държава - нищо, че при тях е легалната печатница на доларите - оня ден на майтап си напечатаха 600 милиарда...
12 Ноември 2010 10:49
В случая става дума за привилегии, които са за сметка на цялото общество, т.е. плащат се от всички. В никакъв случай въпросът не се свежда до това дали ми харесва дадена професионална група или не. Не се свежда и до преценката ми трудна или лека е била тази професия, а до това склонен ли съм аз да плащам за тези привилегии.
Комунистическият режим измисли тези привилегии, защото имаше полза от тези прослойки, но сега... Продължаването им само ще досъсипе пенсионната система и финансите на държавата.
Това е тема за референдум, а не щуротиите за нова конституция и новини на турски по тв.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД