:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,327,023
Активни 151
Страници 14,625
За един ден 1,302,066

Аз, Буки, Веди, Гоце...

Неморално е Георги Първанов да окупира символа на българското единение - азбуката
Емил Спахийски
Първото нещо, което ми хрумна, когато чух името на поредното грандоманско начинание на президента, бе доста дребнаво, но пък много прагматично. Трябва ли пак да си сменя адреса на електронната поща, който завършва на abv.bg? Преди време обърнах гръб на прочутите hotmail и yahoo, защото исках да е ясно, че съм българин. А само след година ще трябва да обяснявам, че abv.bg не е като БКП.БГ, ГЕРБ.БГ или ДПС.БГ. И всичко това, защото политиците решиха да окупират и символа на българския език.И няма да се посвенят да го окепазятСигурен съм, че Георги Първанов смята, че му е рано да се пенсионира като политик. Рано му е да се посвети на лекции по история в Пернишкия университет или в Бишкек. Съвсем естествено е той да се изкуши да използва огромния властови и финансов ресурс, който натрупа през последните 8 години, за да обедини съмишленици в ново движение и да се стреми да погълне лявото пространство, че защо не - и да управлява отново страната. Мнозина ще го подкрепят, но още повече ще възроптаят. Ще има емоционални спорове около неговата програма, лица и т.н. Ще се мерят рейтинги, тв връзки, енергийни полета... И постепенно, лека-полека АБВ ще извърви пътя на всички политически партии -ще се пръкне уж с добри намерения, а ще потъне в поквараСмисълът на езика е да обединява, също както вярата, традициите, общата територия. Звучи помпозно, но си е така. Без словото, без културата България отдавна щеше да е просто един абзац в средновековната история. Затова посегателството на символите трябва да се осъжда овреме. Още повече, че заявеното име на президентското движениее изпълнено с абсурдни претенцииА - Алтернатива. На какво точно? Президентът Георги Първанов е на власт 8 години. Преди това беше начело на БСП. И то по време на януарските събития, когато тази партия се опитваше отчаяно да състави второ правителство след краха на кабинета "Виденов". Акушира правителството на тройната коалиция, при която България стана мръсна дума в ЕС. Хората, които са заявени като учредители на движението му, също са били в управлението на държавата - по един или друг начин. На какво точно ще бъдат сега алтернатива? На себе си? Тук няма алтернатива, има просто желание за власт.

Б - Българско. Да, движението е българско, но е само на част от българите. Също както БСП, "Гражданите за европейско развитие на България", че и ДПС дори. Няма как АБВ да е нещо надпартийно, надполитическо, обединяващо. Няма как с изтъркани клишета, изречени с приспивен патос от позабравени политически ренегати, да обединиш нацията за ново начало.

В - Възраждане. Последният път, когато се говореше за възраждане, беше по времето на възродителния процес в края на 90-те, когато стотици хиляди български турци бяха прекръстени или прогонени от родните си домове. Днес няма условия нито за Възраждане, като това преди освобождението на България, нито имаме нужда от нов възродителен процес. Днес сделката с Доган, на която Първанов дължи поста си на държавен глава, е черна точка в очите на обществото. Тези договорки, ни учи историята, трудно се денонсират. Няма причина да смятаме, че АБВ няма да се сдуши с ДПС. Вярно е, че ще се получи доста гротескна ситуация - възрожденци и жертви на възродителния процес да управляват заедно. Но е вярно също така, че България се е напатила от подобни порочни политически сделки. Тя има спешна нужда от почтени и можещи държавници, които да разбират от икономика. Революции не са нужни, достатъчно е да има ръст на БВП с 5% годишно.Какво следва след А,Б,В?Г - (не, не "глагол") Гоце. Независимо какви са били подбудите на историка Георги Първанов да стане агент на Държавна сигурност, това днес е факт, който разделя обществото. Още повече, че той не намери сили да признае тази част от биографията си от самото начало, а дълго увърташе и дори откровено лъжеше. Затова и опитът му по-късно да се изкара родолюбец бе по-скоро жалък, отколкото героичен.

Поради тези съображения смятам, че "Алтернатива за българско възраждане" се нуждае от възродителен процес часове след кръщенето си. Като начало към буквичките АБВ трябва да се добави "Г", а абревиатурата трябва да носи нов смисъл, който да я направи много по-достоверна.

А - агенти

Б - бленуват

В - възраждане

Г - на Гоце

Ето - хем агнето цяло, хем вълкът сит. Новосъздадената АБВГ ще бъде тясно свързана с реалността на днешния ден, като по естествен път се влее в морето от партии, създадени от бившата ДС и бивши милиционери, а в същото време ще спасим оскверняването на най-светлия български празник 24 май - денят на българската култура, денят на българското Аз, Буки, Веди, Глагол. Пък и много хора ще могат да си запазят електронния адрес, който завършва на abv.bg. Прагматично, нали?
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ще се намери ли политик, който да има достатъчно доблест да се оттегли навреме и с чест от обществения и политическия живот.
286
17694
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
286
 Видими 
11 Ноември 2010 19:34
Браво на Спахийски за точната статия, това първо !


После - май доста подробно чете форума, защото, макар и в друга форма, тук сме казали същото, което и той (лично аз в първия си постинг писах, че това АБВ е гавра с българската азбука, излизайки от едни така покварени устенца). И това съвпадение между форумното мнение и настроение и позицията на автора показва, че има единомислие сред нас, не само разделение и поляризация. Това е пътят за спасяването на България.

Редактирано от - Mars Attack на 11/11/2010 г/ 19:37:57

11 Ноември 2010 19:53
Злобничко и пошловато.
11 Ноември 2010 19:56
Остро, точно и навременно! -

-----------------------------------
Блогът на Генек

11 Ноември 2010 20:01
...Злобничко и пошловато...

Да, да...Мъ куто посягаше на Газетата и на Бизнеса, немуй било злобничко, а?...Да си плати, да съ звини - както правят другите - и шъ сменим тона

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
11 Ноември 2010 20:02
Ще се наеме ли най-сетне , жив Политик да си каже , "И аз съм виновен за отвратителната ни Система на политическо общуване !" . Сетне ще му ценим харгументите ...

Редактирано от - beagle на 11/11/2010 г/ 20:05:34

11 Ноември 2010 20:03
поздравления за автора на хубавата статия
11 Ноември 2010 20:07
Генек, можеш ли с няколко думи да ми кажеш какви са твоите позитивни политически идеи? (Можеш и нищо да не ми отговаряш, но не ме препращай към блога си, моля!).
Статията на г-н Спахийски е странна. Защо да не може АБВ (обсебване на азбуката), а да може ГЕРБ (обсебване на герба на Републиката)?! Освен това в политиката е така - използват се всички средства, натрупани връзки и ресурси. И е естествено нов политически субект да се центрира около личност с висок политически рейтинг. Преди беше пишман пожарникарят и секретарят ББ, сега е президентът-ловец Георги Първанов.
И двамата не са Ботев и Левски, нали? А според бате Боко не са и бай Тошо...
11 Ноември 2010 20:08
beagle,


Надай се... "Твърдо нье !" (поне приживе, може би в следващия му живот)
11 Ноември 2010 20:09
"... около личност с висок политически рейтинг"


Гоце ?!? Може, ама сред ловните дружинки !
11 Ноември 2010 20:19
Има няколко регистрирани словни марки съдържащи в името си "АБВ", предполагам движението ще използва пълното си име, а не абревиатурата си.
11 Ноември 2010 20:20
Аз, Буки, Веди, Гоце...

Аз, Буки, Веди, Гоце, Доган...
11 Ноември 2010 20:22
А конкретно за "ГЕРБ" - ами сетили са се хората, регистрирали са си марка, никой две не може да им каже.
11 Ноември 2010 20:28
Всичко точно, като изключим:
Революции не са нужни, достатъчно е да има ръст на БВП с 5% годишно.

И с 10 % да расте БВП, в условията на българския мафиотски неолиберализъм това ще се усети само от 1 % от населението. Та на повечето тук ни е през х.я какъв ще е ръстът.
Тъкмо революция е нужна, байно. И ново начало, от нулата.
Ако не друго, АБВ-то на Гоце поне демонстрира нагледно, че т.нар. "политически елит" е съвършено изчерпан откъм идеи и лица. Няма вече нищо и никой. И Алексей Петров не става за месия. С други думи, системата е достигнала точката си на изчерпване и оттук й предстои само да колабира.
11 Ноември 2010 20:31
"Аз, Буки, Веди, Гоце, Доган..." -> Eтем, Желю, Златев, Илиев (Г.), Йорданов Костов, Лилов, Младенов, Надето ("хубавото" ), Огнян (Дойнов), Пирински, Румен (Петков), Станишев (Симеон), ...; ‌ хайде да ви оставя малко място за творчество и на вас !


Редактирано от - Mars Attack на 11/11/2010 г/ 20:35:34

11 Ноември 2010 20:36
Янка /Рупкина , Такева , комшийката/ ...
11 Ноември 2010 20:41
Ще има емоционални спорове около неговата програма, лица и т.н. Ще се мерят рейтинги, тв връзки, енергийни полета...

Чeтох три пъти. Открих това изречение за верно на Спатийски.
Останалите - днес във форума ги четох многократно.
Готов съм за всяко друго посочено като верно да дискутирам.
11 Ноември 2010 20:43
Убаво заглавие
; )
Те ви още едно.
Гоце е на път да оглави борбата срещу себе си
11 Ноември 2010 20:54
- Ало, Абеве ли сте?
- Не. Седесе.
- Нищо. И на вас да би епм.

11 Ноември 2010 20:54
.
11 Ноември 2010 21:06
Алоо, а, бе вие колко време помните? Я натиснете тук

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
11 Ноември 2010 21:06

Доста ниско ниво на статията. Личи кастова омраза.
Жал ми е за автора. Това състояние не се лекува за ден или за два/
11 Ноември 2010 21:06
Точно! Нов бардак със стари к****.
11 Ноември 2010 21:10
Аз, Буки, Веди, Гоце

Това "авторово" заглавие може да се види ден по рано като карикатура в "Телеграф".
11 Ноември 2010 21:18
Г-н Спахийски е пропуснал да каже как ще се казва движението на Първанов, а направо е почнал с расъжденията и изводите.
11 Ноември 2010 21:20
Личното ми мнение относно проекта на Първанов е, желанието на номенклатурния елит да открие правилните подход, качества и идеи, подходящи за новия вид политик, който трябва да се лансира при смяната на избирателната система, така че да бъде обичан и евентуално избран от народа, като мажоритарен кандидат!
Този нов вид насоченост на БГ левицата, според мен е вследствие пълния крах, който преживяха и от който няма измъване, освен цялостно преструктуриране на политическия модел, който от разумните хора е особено препоръчван и в крайна сметка-неизбежен, ако се задълбочи кризата, а тя тепърва предстои.
Дъртата номенклатура предприема умели и разумни контрамерки с целия си кадров набор от доказали се червени боклуци за да може да се намести или задържи на възлови позиции, след радикалната промяна на очаквания политически модел, най-вероятно на преден план ще излезнат нетолкова познати личности, сочени като супер професионалисти и общественици, които обаче ще са лоялни на партията и отново ще се отчитат в централата на БС(К)П, всичко това ще обслужва много удобно техните интереси, само че вече на ЛОБИ НИВО!!!
Жалко за БГ!
Невидимото числено преимущество е тайното оръжие, на което залага Първанов след краха на правителството на Бойко Борисов, посредством мажоритарната избирателна система, която отчаяните БГ-та ще трябва да приемат като спасителната сламка, която им се подава за да не разстрелват комунистите и да бъдат озаптени, уж е на тяхната.
Правилото: "Със стари курви, нов бардак не става" ще перифразирам: "С болни курви, нов бардак не става" - хората, които ще са излъчени, като независими от "АБВ" на практика ще са ПРОМИТИ мозъци, програмирани и шлайфани след детайлен и мащабен анализ на левицата, чрез участието на наивни свободомислещи неполитизирани интелектуалци...
Тихата революция..., на народа му трябва надежда, на комунистите време и безметежност!Vankata
11 Ноември 2010 21:20
claudius caesar august
Аз, Буки, Веди, Гоце...

Аз, Буки, Веди, Гоце, Доган...


браво, брависимо!
11 Ноември 2010 21:20
"ама не е на сяра, да знаете!"


Верно, Рогати,


Вони на ловджийски барут, та се не трае ! Май населението (еликторатът) е дивеча този път, а не архарите ?
11 Ноември 2010 21:25
Мда...А я да видим кой гласува за Първанов през 2001 година? Я да видим кой не си спомня? А? Емиле, не бива така, засрами се.
11 Ноември 2010 21:26
а, бе Марсее...Ми н'ъл барута - ловджийския - се прави от сяра, селитра и въглища бре

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
11 Ноември 2010 21:29
В първата десятка, освен Гоце:
Аз, Буки, Веди, Гоце, Доган, Евжени Дайноф, ;
Жоржи Ганчев, Златко Баретата, Иван К-тов, Йодея Соломон.

Редактирано от - Maradona на 11/11/2010 г/ 21:35:03

11 Ноември 2010 21:37
Като прочетох сей материел се сетих за детската приказка:
" .....Лисицата казала да си баем на имена: "Лиса-лисенце, хубаво именце, вълчо-вълченце, хубаво именце, Заю-вълчище, лошо имище, дайте да го изядем!"
Г-н Спахийски, не поценявайте интелекта на читателите! На тази приказка ще се хванат само тези които и без нея са хванати. Въпрос на интелигентност!
И още нещо:" Независимо какви са били подбудите на историка Георги Първанов да стане агент на Държавна сигурност, това днес е факт, който разделя обществото. Още повече, че той не намери сили да признае тази част от биографията си от самото начало, а дълго увърташе и дори откровено лъжеше. Затова и опитът му по-късно да се изкара родолюбец бе по-скоро жалък, отколкото героичен"
А не трябваше ли честният журналист да обясни "какви са били подбудите" и дали "Гоце" е бил доносник или патриот. Ама това е твърде далече от вас.
А ако се интересувате от моето мнение: Смятам че "ни ляво, ни дясно" е сбъркано. Не може и вълкът и агнето.... Но тове е по същество, а не баене на имена.
11 Ноември 2010 21:45
Автора се притеснява , че трябвало да смени "абв" ти си на адреса.... Ми, то ткива като Соломон Паси, Гергана Паси , Сергей Станишев , Мартинчовци и прочие, отдавна са го сменили с друга , далеч от българските интереси абревиатура.
Може и да го загоцват , но Първанов си остава един от най-стойностните и опитни политици в БГ. Другият е човекът, с който по неволя дели мегдана и си правят кротко компромиси/ 8 % бариера на последните избори..../ - Иван Костов. На пръв поглед формацията му изглежда тюрлу -гювеч - както абонирани дърдорковци, които в едно село или градче не са стъпвали да градят структури и търсят само камерите , така и мастити икономисти, финансисти и кметове, които ще му прогонят структурите за парламентарните избори след кметската проба, а така също и земеделците , за които се знае организационно , че във всяко село и паланка има поне един обозначен Бай Иван земеделеца- затова и са му нужни земеделците, освен битността и ревнивото пазене на консервативните бг традиции. Така че още на първите избори , дори и в хаотично сътояние - между 13 - 15 %. После- коалиционно правителство с ГЕРБ.
11 Ноември 2010 21:59
Що се отнася до позицията на автора за " Гоце " : българското разузнаване очевидно е било сред класните в онези години /справка- последните признания на Агджа, доказващи характера и качествата на бг разузнаване , отстояващо до край честта на БГ/ и не си е позволявало да привлича за секретни сътрудници лаици, абдали и компрометирани криминално типове. За разлика от практиката на някои спецслужби в последните 20 години/ поради нежеланието на хората да сътрудничат, заради отваряне досиета на килограм/ , поради което и доказателствата падат като несъстоятелни в съда . В този смисъл още тогава Първанов е бил оценен като стойностен и перспективен, патриот и ползван по македонска линия. А в разузнаването с тъпанари не работят.... Затова и проектът на Първанов ще успее, но докато втаса - има още много време. И предателства и завист българска- тоже.
11 Ноември 2010 22:01
Барми,


И сярата, и барута, са от Лукавия (в нашия случай - от Луканов), та затова вонята е обща !
11 Ноември 2010 22:02
По какво се различава АБВ от ГЕРБ например? Имаше ли подобна "стрелба" по ГЕРБ, които я заслужаваха в същата степен, както и сега АБВ? Най-лошия вариант е омразата да ни води за носа.
11 Ноември 2010 22:09
Г-н Спахийски има правото да има собствени пристрастия. Дали ехидничи или не, не е съществено. Същественото е, че допуска грешката да отъждествява групата, кръжеца, както я наричат, с Първанов. Грешка е, защото там има достатъчно солидни хора, с име в средите си, които не се нуждаят от името Първаново за да увеличат авторитета си. Тези хора не се еднозначни личности, но така е в смътните времена. Нима имат нужда от Първанов, проф. Д.Иванов, доц. (проф?) Ст. Александров, проф. Б. Боянов. Христо Бонев, ако искате. Въпросът е, защо ББ не ги привлече на своя страна, защо ги отблъсна? Няма нужда от тях? Грешка. Една от многото му грешки. И ще я плаща - така е с грешките. Когато дойде време да я плаща, не търсете дългата ръка на ДС, КГБ и Путин. Такъв е животът. Аз си имам две причини да не харесвам Първанов - едната е ролята му през 96-97-ма, а втората е авджилъка му. Това, че е Гоце не ме смущава. Но това, че не го харесвам лично него, не означава, че априори трябва да отхвърлям всичко, което прави или говори. Има си хора за такива първосигнални реакции.
11 Ноември 2010 22:18
Има си хора за такива първосигнални реакции.

Навалом.
11 Ноември 2010 22:23
Мъка, мъкааа - хем гоце цепи "лявото" и ти иде да го заклеймиш като предател и изменник, хем сте тръгнали от една партия, а може би и на една организация сте били агенти, и не върви да заклеймиш стария си другар, а?

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
11 Ноември 2010 22:26
Навалом.

Ну вот, прилетел миленький. Как го беше казал Фичо: Не може да не е бил партиен секретар!
П.П. Олд_бг - това не е за теб.

Редактирано от - hamel на 11/11/2010 г/ 22:54:56

11 Ноември 2010 22:32
Считам, че президентът Първанов има правото да си създава каквато си иска партия или движение, и да се занимава с политика след края на мандата си. Името на движението - АБВъзраждане, обаче, е претенциозно и гавра с българския народ. При този тотално сринат авторитет на политиците ни да ни възраждат си е направо наглост. Особено като се има предвид докъде ни докараха за тези 21 години. Позора на дереджето ни като нация и държава! А разните там професори са "за цвят и мирис". Направеното от Първанов е под нивото му. Мирише на нафталин и старчески памперси.

Редактирано от - mercury на 11/11/2010 г/ 22:49:40

11 Ноември 2010 22:32
AБВ = Аз Бях Вербуван
11 Ноември 2010 22:37
За да подлеем масълце в огъня, да отбележим, че хич даже не бива бюджетът да финансира организация, която има в състава си "институт за философски изследвания", чийто директор, агент на ДС, получавайки държавна заплата, да ходи да прави абв-сборища, нали?

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
11 Ноември 2010 22:37
Тези хора не се еднозначни личности, но така е в смътните времена.


А и за целия постинг като цяло...
11 Ноември 2010 22:37
А разните там професори
Това е от ранния маоизъм - началото на Културната революция.
11 Ноември 2010 22:38
Айде-е-е-е!

Пак излезе сезона на алтернативите.
ОФ-тата и болшевиките като вземе да им залязва слънчицето и ги избива на алтернативи и почват да се наалтернативяват.

Помня като взе да се укрепва СДС-то навремето се роди великата социалистическа алтернатива - АСП (алтернативна социалистическа партия).
Като взе да изгрява Царя на хоризонта пък се спретна ДАР - Демократична алтернатива за Републиката, водена от такива чисти и святи републиканци като Добрия Вълк Лупи - Ал. Томов. Тогава пък се стреснах да не би БКП-то и БСП-то да са станали монархисти и по-царе от Царя.

Много алтернативи се пръкнаха, та крайно време беше още една да ни ощастливи.

Говорещото и нищо не казващо безличие я кръстило АБВ, което е едно добро съкращение за едно добро начало: А Бе Вашата **** !

Къде по света действащ президент се занимава с подобни щуротии като нашето републиканско недоразумение?

11 Ноември 2010 22:42
чийто директор, агент на ДС, получавайки държавна заплата, да ходи да прави абв-сборища, нали?
Не.
А за масълцето - ти за собствено кулинарно шоу ли драпаш? Нали се увличаше по тенори и кастрати?
11 Ноември 2010 22:54
Тука има две неща - името и съдържанието на новата дружинка. Името няма значение и идеята да се критикува Гоце, че бил окупирал символа на българския език е доста примитивна. Не става за повече от шехички и подигравки на тема Гоце. Което придава несериозен и заядлив характер на цялата статия.
За съдържанието е прав - Гоце е изхабен и компроментиран като политик и правил твърде много лупинги, за да е в позиция да предлага нещо различно от старото. Ние не сме забравили, че влезе в парламента като шеф на една отявлена анти-ДПС организация, а излезе от там като главен идеолог на присъствието във властта на ДПС. По въпросите за ЕС и НАТО - същия безпринципен завой. За Сърбия и Милошевич - също. Няма значение кога е бил прав и кога крив, на туй му се вика гьонсурат. Тия дето са около него може да са супер личности, но самия факт, че се въртят около подобно нечистоплътно човече е безспорна черна точка в биографиите им. Да не говорим че повечето от тях не го правят за пръв път. Тъй че идеята за алтернатива може да е добра, но началото е повече от неудачно и краят е предизвестен.
11 Ноември 2010 23:04
Абе, не може да докараш един народ до просешка тояга и унижение и после да му кажеш, че ще го възраждаш. Това е най-малкото обидно. Не приемам това име АБВъзраждане. Всяко едно възраждане започва "отдолу", от народа. Не му го "вкарват" свисше.
11 Ноември 2010 23:09
...Не приемам това име АБВъзраждане...

Аз от коги ви викам, е не е възраждане, а опит за въскресение...инкарнация един вид Мъ умрял кон не рита

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
11 Ноември 2010 23:11
Абе сигурно си прав за предопределения край на абевето. Нечестната хватка е, че увличате разговора не около нещата, които са казани там, а около глупости. Значи, когато Първанов казва, че идеята за твърдата ръка не сработва, майната му на това твърдение, а трябва за енти път да дъвчем агентурното му минало. Ми не ми е интересно. Но тук има втора нечестност, щом не ти е интересно, значи си ченге. Сега трябва да се оправдавам. Макар, че защо? Впрочем, опитът ми показва, че най-много шум за агентите на ДС, вдигат точно те и по-точно доносниците. И така нататък. Ей затова няма светлина в тунела.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД