:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,558,606
Активни 126
Страници 4,307
За един ден 1,302,066
Интервю

До 5 г. може да имаме електронно правителство като в Германия

Не е работа на интернет доставчиците да следят какво свалят клиентите им, казва зам.-министърът по информационните технологии Първан Русинов
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Първан Русинов
Първан Русинов е заместник-министър на транспорта и съобщенията с ресор информационни технологии. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Преди идването на ГЕРБ на власт е работил в Комисията за регулиране на съобщенията и като зам.-директор в БТК.

- Господин Русинов, представители на звукозаписната и филмовата индустрия пак настояват за мерки, които според тях ще намалят пиратството. Последното им хрумване е доставчиците на интернет да следят клиентите, които свалят "защитено" съдържание от мрежата и да прекъсват достъпа им. Според вас редно ли е подобна мярка да бъде записана в закон?

- По принцип това е една доста противоречива практика, дори не съм убеден дали някъде интернет доставчиците са задължени да следят клиентите си и да филтрират съдържанието. Прехвърлянето на това задължение на доставчиците без някакъв конкретен модел е по-скоро в противоречие с европейското законодателство. Има си компетентни органи за това, интернет операторите по-скоро са длъжни да съхраняват информацията и да я предоставят при поискване. Това е лично мое мнение.

- Вие ползвал ли сте някога електронна услуга от портала на електронното правителство и доволен ли сте от нея?

- Може да се каже, че да. Тествал съм ги, поне някои от тях, и отговорът ми е положителен. Информационните услуги, които много лесно се ползват, са например тези на Центъра за градска мобилност, на справката за репатриран автомобил, справката за осигуровките.

- Какви са пречките всички държавни институции да се свържат с този портал и да качат всичките си електронни услуги на него? Защо се налага 18 млн. лв. да отиват само за администрирането на портала, а много по-малко - за развитието на самите услуги?

- Първо, какво трябва да направи една администрация, за да си качи услугата на интеграционната платформа и съответно на портала? Като започне с описване на информационните обекти, подаване на заявление за присъединяване към единната среда за електронен обмен на документи, за което е необходима сертификация. Наистина, тази нормативна уредба създава някои пречки при реализация от администрациите. Т.е., за да се присъедини една администрация към обща система, трябва да се акредитират определени лица, което струва пари. Например, за да се сертифицира една система, администрацията се нуждае от сума между 10 000 и 100 000 лв., а не всяка от тях разполага с такива средства.

Що се касае до проекта, не всичките 18 млн. лв. отиват за администрирането, а от тях близо 10 млн. лв. ще покрият създаването на между 100 и 200 услуги от различни ведомства и администрации. Останалите средства вече отиват за реализиране на софтуерни инструменти. Защото не можем да накараме администрацията да ги произвежда сама, тя трябва да се възползва от стандартни инструменти безплатно. Част от парите отиват за самия портал - за да се направи по-интуитивен за потребителите и по-лесен за ползване.

- Можете ли да се ангажирате с конкретни срокове за пълната готовност държавата и общините да предоставят услугите си по електронен път на гражданите и бизнеса?

- С приключване на проекта тази система ще е много по-лесна за ползване. Не бих могъл обаче да прогнозирам кога всички администрации ще си електронизират услугите, ще преминат изцяло към електронен обмен на документи и кога ще са си интегрирали електронните услуги към портала на електронното правителство. Това е едно уравнение с адски много неизвестни.

- Значи няма да можем скоро да стигнем страни като Естония или Германия в областта на електронното правителство?

- Трудно е да се сравняваш с други държави, но ако наистина се реализира една целенасочена, финансово съизмерена стратегия, може да догоним тяхното ниво в рамките на 4-5 години. В Естония този процес е започнал през 1995 година от чиста дъска и е провеждан много систематично, много информирано и последователно. А нищо не може да се прекопира наготово. Това, което ние се опитваме да направим, е по-скоро да сглобим вече създадени парчета, които трябва да се трансформират. Това може да ни спести пари. И много е важно да се установи устойчивост, защото не е редно всяко правителство да започва от нулата и всичко, което е направено до момента, да се загърбва.

- Сумата от 300 млн. лв., която е похарчена досега в България за създаване на електронно правителство, не е ли прекалено висока за досегашния резултат?

- Така е - твърде висока е.

- Миналата година Европарламентът гласува към Програмата за развитие на селските райони да се отпуснат на България 40 млн. лева за осигуряване на скоростен интернет в отдалечени селища. Какво е направено досега с тези пари?

- Процедурата е в стадий прединвестиционно проучване за всичките 19 труднодостъпни региона. Тази процедура ще стартира всеки момент и ще я обяви Министерството на земеделието и храните, където са парите по Програмата за развитието на селските региони. Мисля, че в рамките на 4 месеца ще се направи прединвестиционното проучване и вече въз основа на него ще могат да стартират към средата на следващата година и поръчките за възлагане на изграждането на инфраструктурата.

- Инвеститори и експерти твърдят, че държавата и общините пречат за този и подобни проекти, защото ги мотаят за издаване на разрешителни. Мобилните оператори например твърдят, че узаконяването на всяко съоръжение отнема 3 години и при такива условия трудно ще се изгради мрежа в тези региони.

- По-трудно е, но факт е, че там, където има търсене, те успяват. Тези разрешения наистина се бавят с месеци и дори с години, което тях ги затруднява в планиране на инвестициите и мрежите, защото една мрежа е динамична величина и тя винаги се влияе от това, доколко е натоварена на определено място. Има законодателни текстове, които се нуждаят от промяна, за да може да има по-голям контрол и експедитивност при провеждане на тези процедури. Но това е свързано с прегледа на доста закони, свързани с устройството на територията, с горския, земеделския фонд и тъй нататък.

- Първият етап на цифровизацията на тв ефира в България трябва да е приключил до края на 2012 г. Има ли вече яснота дали това ще стане и как?

- Все още сме в процес на изясняване с какви средства и кога ще можем да разполагаме. Но това, което мога да кажа е, че ако наистина не се отпуснат достатъчно средства, ако не бъде проведена една много масирана кампания за популяризиране и не бъде по някакъв начин отчетена нуждата от подпомагане на определени социални слоеве, няма да може да бъде направен преходът до края на 2012 година. Защото процесът наистина е много сложен, можем да видим, че например САЩ са го отложили три пъти. И основните им аргументи бяха, че въпреки вложените финансови средства за популяризиране, населението не е готово. Подготвянето на населението означава наистина да имат проникване на сигнала и да разполагат с такива устройства, тоест да се прецени, че моментът е настъпил. Много е трудно да се каже колко пари трябват, но при всички условия става въпрос за десетки милиони.

- Само толкова ли?

- Зависи докъде искаме да стигнем. Това е необходимият минимум, за да се гарантира успешен преход към цифрова тв. Но ако трябва да включваме и разходите на домакинствата за оптимизиране на антенните системи по Закона за етажната собственост, можем да стигнем до главозамайващи суми. Всичко е въпрос на реализация и едно нещо може да бъде направено със страшно много пари, а може да бъде направено работещо с разумни средства. В следващите един-два месеца трябва да е ясно всичко за сроковете и финансирането, защото времето е малко.
23
5718
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
11 Ноември 2010 20:01
А защо все още го нямаме туй електронно правителство при толкова изхарчени пари? За цели пет години още колко трябва да похарчим? Какво ще правим през тези пет години? Една система в една ведомство се прави за година-две. Услугите за клиентите е само една от функциите на администрацията, при това крайна, на изхода. За да бъде издадено едно удостоверение от някакъв регистър, например, администрацията първо трябва да си е подредила къщата и да го води тоз регистър както трябва. Една интелигентно замислена и интелигентно реализирана система в едно ведомство, автоматизираща (най-общо и най-популярно казано) от тяхното начало да техния край вътрешните административни процеси, чрез които то осъществява преките си функции, би имала за краен резултат постигнато високо технологично ниво на цялата си дейност, вкл. и на обслужването на гражданите и бизнеса. Ако някое симпатично момиче първо пише нещо на хартия, а после второ вкарва нещо на ръка, за да може трето да издаде във фронт офиса за 2 мин. срещу 10 лв. удостоверение за това нещо... Това не е електронно правителство. Това е усвояване на средства...
11 Ноември 2010 20:20
Може, колкото тате ще ми купи колело.
11 Ноември 2010 20:24
Разбира се има и други неща - анализ на функциите на ведомствата, избягване на дублираност, еднократност и неповтаряемаост, технологична съвместимост... Това са известни още на теоретично ниво аксиоми. Като цяло те се декларират и досега. Това, което е сбъркано, е основният приоритет, целта на упражнението. Не просто и САМО обслужването на гражданите и бизнеса, а цялостната административна дейност, ЧАСТ от която е това обслужване. Хората по европата В МОМЕНТА наистина имат за приоритет обслужването на гражданите и бизнеса, ама те отдавна са си автоматизирали самата администривна дейност. Така че с голо преписване на документи не става. Става с мисъл и идея. За нещо реално и конкретно. А не само за усвояване на средства...
11 Ноември 2010 20:44
letec55 мили ,
Добре ги редиш , но съобразявай , че и кучето ми те чете , а то не е в длъжно . Песът ми е Гражданин , Клиент на Системата . Оня ден го натресох в процедура за смяна на Лична карта . Уж елементарно , а още "откриват" топла вода ...Редактирано от - beagle на 11/11/2010 г/ 20:48:57

11 Ноември 2010 20:58
...мейли ше ми пуска тя, къде се намира бе?!
11 Ноември 2010 21:00
Не разбирам това "но" за какво е... пред "съобразявай" ... Мисля, че съм ясен... целта не бива да е САМО обслужването, а да е цялостната административна дейност, част от която е и това обслужване...
Оня ден, викаш... Бе и аз бях тогава на опашката. В интерес на истината беше края на работния (за тях) ден, но ни обслужиха всички да последния човек дето се беше наредил, вкл. и тия без номерче (и ние с булката от тях бяхме...) без да си гледат часовника... Могат като поискат, както се казва в един виц...
А за технологичното решение не ми се говори... Вече минава 21 и се настройвам романтично...
11 Ноември 2010 21:15
Така си представям електронното правителство: влиза човек в съответния сайт, вижда бутон "логни се" (логването е в два етапа - 1. идентифициране с акаунт, ЕГН, електронен подпис или както го измислят; 2. бутон "донате" в СИБ, става дума за плащане). След като СИБ приеме "донатето", долу от дясно бутонът "некст" става активен. Натиска го, в следващия екран вижда питане каква услуга желае, избира я, следва процедурата с "донате". Плаща, СИБ приема, долу от дясно бутонът "некст" става активен. Натиска го, в следващия екран вижда ... and again, and again, and again...
---------
бесплатенобятняма

Редактирано от - водопроводчик на 11/11/2010 г/ 21:18:27

11 Ноември 2010 21:20
Малки Мууук, къдя сиии? Ехооо...Малкиии Мууук...
Еий мъ

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
11 Ноември 2010 21:28
Правилно си го представяш. От гледна точка на потребителя. Като технологична реализация. Не може да има две мнения. Като качество на продукта, обаче, може да има два варианта. Първи, по който се кара сега, криещ рискове за системата, защото се мисли само за крайния, финалния етап на процеса. И втори, за който аз говоря. И който гарантира най-високо ниво и качество на обслужването. Защото гарантира не само технологичността, която е външната страна на проблема, но и качеството на продукта, което качество е резултат на цялостния процес, не само на неговия финал.
11 Ноември 2010 21:32
А бе, Бармалей, ти кога почна да се занимаваш със спиритични сеанси... И за какво го викаш тоа.... сещай се какъв, че да не ме баннат...
11 Ноември 2010 21:43
Е, що...Ми нъл той беше по електронните правителства в най-успешното правителство - на Негово Количество?...Нали Именно неговото министерство изхарчи пари колкото МонБлан именно за тая цел? Та за туй го викам - белки помогне...Все пак хранен човек, царедворец, почтен един вид... Нийе к'во да е

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
11 Ноември 2010 22:01
Правилно си го представям в какъв смисъл - че съм познал или че така е редно да бъде?
11 Ноември 2010 22:18
Естествено, че такова ТРЯБВА да бъде... Като външна допирна точка с хората...
И още нещо, коета би улеснило възприемането на моите мисли. Има държавни функции, които са вменени по силата на документи от международното право, страна по които е България. Такива са, например, функциите в областта на енергетиката и транспорта. Има и други подобни. Там дейностите са предмет на лицензи, удостоверения и свидетелства. Държавата, преди да ги издаде тези документи, трябва да се увери, че заявителите отговарят на съответните изисквания. И второ, след като ги е издала, тя трябва да следи и контролира дали констатираното веднъж състояние се запазва с течение на времето. Тези дейности - лицензиране (общо казано) и контрол, са сложни административни процеси, които се извършват и документират по строго определен начин и от квалифицирани кадри. Те не се правят за една минута - дай заявление, ето ти удостоверение... Тук общественият интерес за сигурни и безопасни енергетика и транспорт е доминиращ над интереса на заявителите на "услугите" - свидетелствата, лицензите и удостоверенията.
11 Ноември 2010 22:39
Впрочем, издаването на нещо си не е единствената форма на електронното управление. (Има си Закон, нам пише...) Това да направиш подаването на заявленията и придружаващите ги документи, заверени с електронен подпис, да става по електронен път без да бият път хората до фронт офиса (пардон!), администрацията да изисква помежду си необходимите документи, а не да се разкарват хората на две места, това също е електронно управление. Тук като че ли има повече реална мисъл и действие от страна на началниците...
Голям си майтапчия, Бармалей... Тоа се снишил, снишил, та знае ли се... Едно, че си е дребничък... Лесно му е да се скрие... То големите бандити никой не ги вижда, та един такъв като него лесно ще се притаи някъде...
Баси лекцията изнесох... Сори, ама ми е слабост тая дейност... Кой ли го интересува... Ама нали е форум, нека и аз да се изокам...
11 Ноември 2010 22:44
Летец55, ти наблягаш на технологията, а аз наблегнах на това, от което се страхувам - "донате"-то за СИБ. В този смисъл се съмнявам, че точно така е редно.
12 Ноември 2010 05:27
Всеки случаен минувач с висше образование можеше да даде това интервю. Висшист-техничар би бил дори по-интересен за четене. Можели сме да имаме нещо след 5 години, мрежите се натоварвали на определени места: еврика! Дъра-бъра и хабене на хартия и байтове.
12 Ноември 2010 07:11
Абе какви са тия сертификации от 10 до 100 хиляди лева за една чисто административна дейност??! Някой май пак си е организирал картел и/или хранилка за свои хора. С безумните начални такси за електронния подпис (помните ли - бяха по 300-400 лв. на година в началото), се спъна цифровизацията на България за няколко години. Само и само да може 3-4 фирми да налеят здраво гуша. Сега пак така май става. И айде още 3-4 години и още 200-300 милиона. Баф го у правителството - и това е като предишните. Смотаняци на 100%!
12 Ноември 2010 07:58
Бармалей,
изпреварил си ме.През цялото време го"виждах"как кърши китки тоя плашип......к.
12 Ноември 2010 08:30
Електронно правителство... А-й да му се невидят и чалъмите! Представяте ли си ел.митница или ел.администрация - някога с един приятел мечтаехме да монтираме по едно апаратче и да печелим от човек по стотинка, деца!
12 Ноември 2010 08:35
С две думи - кани се да КРАДЕ.
Юрист-инженер за гонене!
Мани-мани...
12 Ноември 2010 08:48
Защо не му се задават въпроси относно въвеждането на софтуеър с отворен код?! Други държави отдавна започнаха да го прилагат, а ние докога ще чакаме и ще пропиляваме пари на данъкоплатците -- segabg.com/online/new/article...0000902
12 Ноември 2010 11:32
Ега си и сорофската статия!
18 Ноември 2010 10:34
Електронно правителство... мале-е-е...размечтах се...ми тогава другото (неелектронното) ще получава ли заплата и за какво? И колко ли хакери потриват ръчички в трепетно очакване

P.S. ...а нЕкой знае ли как се дава рушвет на електронен министър?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД