:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 320
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Германия вдигна пенсионната възраст до 67 години

Въпреки критиките правителството даде старт на реформата заради нарастващия брой на работещи възрастни граждани
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Авторката на пенсионната реформа Урсула фон дер Лайен (първата вляво) на заседанието на германския кабинет. До нея са външният министър Гидо Вестервеле, канцлерката Ангела Меркел и Роналд Пофала, ръководител на премиерската канцелария.
Правителството на Германия одобри увеличаването на пенсионната възраст от 65 на 67 години, което ще стане от 2012 г., съобщи ДПА. Предложението се съдържаше в представения на правителствено заседание доклад на министърката на труда Урсула фон дер Лайен, посветен на ситуацията по заетостта при възрастни хора. В доклада се изтъква, че през последното десетилетие делът на работещите германци на възраст 60-65 години се е увеличил с 38 процента, което всъщност е почти двойно повече от предишното десетилетие. Според правителството тенденцията ще продължи да бъде благоприятна, затова то смята за уместно и необходимо започващото през 2012 г. увеличаване на пенсионната възраст до 67 години.

Федералното правителство гласува също годишния доклад за пенсии. Ако икономиката продължи да се развива положително, пенсиите могат да бъдат увеличени до 2024 г. с почти 29 процента - или на година средно с 1.9 процента. По тези изчисления пенсията след 45 години получаване на средна заплата ще нарасне от сегашните 1224 евро на 1584 евро.

Пенсионната реформа предизвика вълна от критики в страната, а профсъюзите призоваваха правителството да се откаже от нея. В отговор Фон дер Лайен заявяваше, че постепенното увеличаване на пенсионната възраст е и въпрос на честност спрямо по-младото поколение, заяви министърът. Според нея реформата ще спомогне да се разпредели справедливо тежестта от покачващата се продължителност на живота.

В 82.2-милионна Германия жителите на 65 години представляват 20.3% от населението. Трудоспособното население съставлява 66.1 процента.

КОНТРА

За разлика от Германия далеч по-бедната от нея Боливия намалява пенсионната възраст от 65 на 58 години, предаде Ройтерс. Освен това страната ще национализира пенсионната система и ще премахне два частни пенсионни фонда, които принадлежаха на испанска и швейцарска банкови групировки, обслужвали по официални данни 1.3 млн. боливийци. Нововъведенията се съдържат в проектозакон на правителството, който ще бъде гласуван следващите няколко седмици, както твърди президентът Ево Моралес. Текстът е изработен след 4 години преговори с профсъюзите.
7
2631
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
17 Ноември 2010 21:52
... Освен това страната ще национализира пенсионната система и ще премахне два частни пенсионни фонда, които принадлежаха на испанска и швейцарска банкови групировки...

Не зная нищо за Боливия, но тази стъпка определено е най-доброто, което може да се предприеме за една пенсионна система.
Няма как частен пенсионен фонд да върши по-добра работа от държавен такъв. Точка!
P.S. Между другото - дори и при идеално инвестиране в най-супер-перспективни-печеливши вложения - един фонд, вземащ да речем средно едва 1-1.5% за "административни разходи по управеление на паричните потоци" - в дългосрочен план си цунква между 75 и 95% от паричките точно по тази изпипана схемичка. Който не верва - нека провери у Гуглето.
17 Ноември 2010 22:35
67 са малко.Трябва да я вдигнат на 97 г, че я колко хрантутници има на веригата по Европа.Ханс трябва да ги храни.
17 Ноември 2010 23:01
То парите и при тях вече са в недостиг и хората се опитват да си ги набяват чрез труд и веднага ги дамгосват, като вдигат възраста. Ей немци, и вие трябва да се учите от другите. Направете си сива икономика и сте ОК.
17 Ноември 2010 23:28
Този светъл немски пример повдига сериозен въпрос у некои среди у нас:
Кога ще ги стигнем германците?
18 Ноември 2010 00:24
Хайбул, то да не ги стегне шапгата и да вземат да направят сиви танкове и да подпочнат мързеливците и банкерите-евреи като едно време, че...
18 Ноември 2010 09:56
поколението на бейби бума в годините непосредствено след ІІ Св. В. вече е на близо 65 години. Огромни маси от хора ще навлязат в пенсионна възраст и ще намалят приходите в държавните хазни, като увеличат разходите им. Реалности, какво да правиш! И ние не можем да избягаме от това. Големите нации решават този проблем много често с вноса на работна ръка от чужбина. Понеже българина не ще да гледа деца и на нас ще ни се наложи да прибегнем до емигранти. А ако не го направим, е какво пък след 20 години ще се пенсионираме на 90.
18 Ноември 2010 10:10
Да се обзалагаме ли чия реформа ще се окаже успешна: германската или боливийската ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД