:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Австрия блокира за месец европомощта за Гърция

Брюксел и Атина отричат да има забавяне на следващия транш от спасителния заем
Жан-Клод Юнкер
Третият транш от финансовата помощ за Гърция от страните от еврозоната може да бъде отложен най-рано за януари 2011 г., вместо да бъде внесен в средата на декември т.г., съобщи от Брюксел австрийският финансов министър Йозеф Прьол, цитиран от Би Би Си. Той заяви, че Атина не е изпълнила задълженията си по намаляване на дефицита според договорката със страните от еврозоната. Първоначално бе съобщено, че решението е взето късно вечерта във вторник на срещата на финансовите министри в Брюксел и засяга сумата, която се изплаща от 16-те страни в европейския финансов съюз. Според меморандума за финансова помощ за Гърция 1/3 от сумата се изплаща от Международния валутен фонд, а 2/3 идва от страните в еврозоната. През декември Гърция очакваше да влязат девет милиарда евро, според документа, подписан през май т.г. Австрийският финансов министър обяви, че Виена засега няма да внесе своя принос към следващия транш за Гърция поради неизпълнение на поетите задължения. Прьол дори заяви, че цялата еврозона ще отложи плащането. През август Словакия отхвърли да отпусне 816 млн. евро за Гърция.

Вчера обаче Европейската комисия отрече твърденията, че следващият транш от спасителния заем за Гърция ще бъде отложен, предаде АП. Представители на ЕК и на гръцкото правителство отхвърлиха твърдението на австрийския финансов министър Йозеф Прьол, че следващата част от заема от 110 млрд. евро за Гърция ще бъде отложена от декември за януари, понеже се очакват данни как Атина се справя с намаляването на бюджетния дефицит, който е около 9.8%, вместо разрешените 3% в ЕС. Брюксел и Атина подчертаха, че няма промяна в програмата за плащанията на заема за Атина, който се изплаща на траншове в зависимост от напредъка на страната. "Винаги ситуацията е била окончателното решение за отпускане на третия транш да става през декември, а самите средства да се отпускат през януари", съобщиха от кабинета на комисаря по валутните въпроси Оли Рен. Окончателното решение за изплащането на средствата ще зависи от изхода на мисията на Еврокомисията, Европейската централна банка и МВФ, която в момента е в Гърция.

ПОМОЩ

Ирландия е прекратила съпротивата си срещу отпускането на помощи от Европейския съюз за разрешаването на дълговата криза и най-вероятно ще се възползва от европейския спасителен чадър, съобщи "Дойче веле". "Не е изключено да се обърнем за подкрепа към еврозоната", призна вчера ирландският финансов министър Брайн Лениън преди вчерашната си среща с колегите от ЕС в Брюксел. Предвижда се още днес да започнат разговори с ЕС, с ЕЦБ и МВФ, посветени на спасяването на силно задлъжнялата държава. Великобритания вече предложи кредити на Ирландия. Шефът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер увеличи натиска върху Ирландия и поиска ясен сигнал за финансовата помощ от европейския спасителен фонд, предаде АФП. За спасяването на банките си, начело с Anglo Irish Bank, Ирландия има нужда от рекордната сума от 350 млрд. евро. Според германския канцлер Ангела Меркел дълговете в Европа не представляват опасност за еврозоната.
2
1386
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
18 Ноември 2010 10:01
Горките гърци, пенсията им е била 120% от получаваната заплата, а сега е паднала до 100%. Няма живот!
22 Ноември 2010 16:11
Не знам къде да добавя мнение и затова мисля, че ще е най-уместно тук, тъй като се засяга и нуждата на Ирландия от помош.
От малка Естония (ок.1, 3 млн.души), която въвежда еврото от 1 ян.2011 се иска да стяга 800 млн. евро за Ирландия. http://rus.delfi.ee/daily/estonia/estoniy a-pomozhet-irlandii-12-milliardami-kron.d ?id=35374003&l=fplead
Значи, ако ни приемат март или не знам кога си там, юни, пита се в задачката откъде ще вземем 3-4 млрд. ЕВРО да спасяваме Ирландия, като не можем намерим 50 млн. ЛЕВА да си спасим Академията на науките?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД