:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 375
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мавзолеят се възражда в музей на тоталитарното изкуство

Вратата на разрушения мавзолей на Георги Димитров, както и негова восъчна фигура ще са сред експонатите в бъдещия музей на тоталитарното изкуство. Идеята е на културния министър Вежди Рашидов. Той обясни, че преди години е прибирал на части вратата от мавзолея и сега смята да я постави в бункер заедно с восъчната фигура. "В тоталитарното изкуство има и добри художествени образци и най-важното е, че от това може да се печели", каза културният министър. По думите му в Унгария подобна експозиция е изключително успешна. Музеят на тоталитарното изкуство ще се подслони на един от етажите в сградата на министерството в столичния кв. "Изгрев" до централата на КАТ. Досега там се помещаваше телевизия "Седем дни", но сега културното министерство си я е върнало. Частите от мавзолея ще бъдат експонирани в бункер в двора на сградата, който сега се почиства, поясни Рашидов. В същата сграда ще бъде настанен и ансамбъл "Филип Кутев" и така ще се освободи пространството за друг музей по идея на Рашидов - на изобразителното изкуство, в квартал 500 до паметника "Левски".
16
1575
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
17 Ноември 2010 19:56
Когато някой е тъп, но иска да се прави на интересен...
----------------------------------------- --------------------------
Блогът на Генек
17 Ноември 2010 20:46
Господи, и тоя министър изперка.
17 Ноември 2010 21:04
Определено трябва да има музей на тоталитаризма. Характеристиките на тази епоха трябва да се познават от всички идващи поколения, защото в случая не става въпрос само за българския тоталитаризъм, а изобщо за тази система.
17 Ноември 2010 21:12
А статуя на Бъки Багера в естествен размер ще има ли?
17 Ноември 2010 21:19
Аз не бих погледнал това даже и да ми плащат. МинистЕрът на невменяема публика ли разчита?
17 Ноември 2010 22:14
Вежди е прибран човек, прибрал е вратата, може би с бравата. Дали се е сетил да прибере нещо от Мултигруп?
18 Ноември 2010 00:20
Аз съм "за". Навсякъде из "посттоталитарните" държави има такъв музей: Чехия, Полша, Литва, Словения (10Е вход).... Мавзолеят вместо да го гърми Бъки и Елена Костова да си прави градинка на която й увехнаха цветята, трябваше на музей да стане, да има пионерски връзки, снимки от строежа на Хаинбоаз...."да напомнят на хората за славното минало дето се строеше а не рушеше. За 21-те години демокрация (половината на 45-те год. тоталитаризъм е построена 100км отсечка на магистрала и язовира на Доган)....". Та пак след 20 години следващото поколение като завие "45 години стигат"... да може да се обърне назад да види що за стока сме....
18 Ноември 2010 02:40
И защо въобще трябваше да го бутаме.
Та това беше най-уникалната сграда в България ... изключителна забележителност и следа от миналото ни.
Натиснете тук
18 Ноември 2010 03:29
Мавзолеят и вратата му не са образци на "тоталитарното" изкуство, а на българското изкуство. Мавзолеят беше забележителна, модерна сграда ар деко, приличаше малко на Рокафелер сентър в Ню Йорк. Той беше работа на големи български архитекти и художници. Подхождаше и на сградата на БНБ, също модерна, и площадът беше създаден (дотогава там нямаше равен площад, в средата беше оградата на двореца и имаше и спуск от двореца към градската градина, денивелация 2-3 метра) и оразмерен за него, и мястото му сега зее. Военния ритуал пред него беше магнит за децата и туристите. Сегашният пред президенството е някаква пародия.

Бъки валяка беше комсомолски идиот, познавам го, веднъж се наложи да пия с него и с Ф.Д. кафе на една маса. Сегашното седесарие много ми напомня за него.

Но дори и Ларгото с партийния дом, президентството и МС (също работа на големи наши архитекти), което обикновено се нарича презрително "сталински ампир", за съжаление още, и явно завинаги, си остава най-представителната и монументална част на столицата.
18 Ноември 2010 03:54
Мавзолеят беше забележителна, модерна сграда ар деко, приличаше малко на Рокафелер сентър в Ню Йорк.

Фиче, ти май не си идвал в София. Ако кажеш и че трамваите бяха модерни превозни средства с всякакви удобства...
Не се излагай. Пиши си за Варна.
18 Ноември 2010 04:01
Тази гробница на Гого тарабата - българоубиец, диктатор насаден от една чужда държава, бе унижение за народа.
18 Ноември 2010 10:33
Историята трябва да се помни!
Като ще правят мавзоляй на "тоталитарното изкуство" да вземат и да увековечат деянията на комунизма с всичките им извращения, бомбени атентати, разстрели, предателства и прочие така щото да може човек да си заведе детето и да му покаже за какво реч, че да не се лъжат идните поколения по "справедливата им социална" демагогия и приказки за "равенсто и братство"!!!
18 Ноември 2010 10:46
Аз и преди съм казвал - Мавзолеят трябваше да бъде запазен като музей на тоталитарният режим.
Да могат хората да влязат вътре и да видят материали за нагласените процеси, за лагерите, за начините по които се следи, подслушва, доносничи.
Ние и сега не знаем почит нищо за мрачни личности като Георги Дамянов, Антон Югов, Мирчо Спасов.
Елементарно правило - миналото трябва да с познава, за да не се повтори.
Ама де толкоз акъл у другарите антикомунисти.
Всъшност..."анти" ли?
18 Ноември 2010 14:26
Вежди Рашидов лично е купил парчета от вратите, останали след взривяването през 1999-а. Върху страховитата конструкция ще построят и лятно арткафе.
"Ще сложим саркофаг, восъчни глава и ръце на Димитров. На видео постоянно ще се въртят кадри, които разказват историята на мавзолея", обеща Рашидов.
18 Ноември 2010 14:32
Цитатът е от в. Стандарт. Интересен правопис е 1999-а. Правилото, което е "спазено", въобще не засягаше изписването на години, а от друга страна вече не се ползва.
Никой не се съмнява, че Рашидов е купил вратите лично, но въпросът е от кой ги е купил - от Бакърджиев, ЦК на БКП, ЦК на СДС, кмета, премиера?
18 Ноември 2010 14:33
Anardil, анти са, просто мислят със задника си, а той знае само кой го е ритал и кой го е шибал. Ако египтяните разсъждаваха като garamel, щяха да взривят пирамидите, щото тези гробници на един езичник, илюстриращи вярата му, са унижение за ислямския египетски народ. Е, талибаните са на неговия акъл, там гърмяха едни статуи на Буда.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД