:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 326
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата загуби първото дело срещу военния ексминистър Цонев

Бившият шеф на МО бе оправдан по обвинението за сключена неизгодна сделка
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Николай Цонев (вдясно) и адвокатът му Васил Василев спокойно изчакаха решението на съда.
Малко повече от година след като правителството на ГЕРБ предаде на прокуратурата няколко от членовете на кабинета на тройната коалиция първото дело завърши с фиаско в Софийския градски съд (СГС). Съдия Мариян Марков напълно оправда бившия военен министър Николай Цонев по обвинение, че е ощетил държавата с 8 млн. лв., като е сключил неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари. Прокуратурата твърдеше, че ексминистърът не се съобразил със заповед на финансовия министър да не се правят подобни харчове и одобрил разхода, въпреки че за него не е било предвидено финансиране в бюджета на МО.

"Тази присъда ще направи по-трудно за българското правителство да докаже на Брюксел, че може да наложи върховенството на закона и по този начин да избегне нови финансови санкции и отлагане на приемането на страната в Шенген", коментира Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Агенцията припомня, че страната ни е заплашена да загуби 11 млрд. евро от еврофондовете до 2013 г., ако не покаже значителен напредък в борбата с корупцията и престъпността.

По време на процеса срещу Цонев стана ясно, че всички военни експерти и отговорни служители в системата са поставили положителна резолюция за проекта, а накрая бившият шеф на Генералния щаб ген. Златан Стойков е подписал договора. Самият той разказа пред магистратите, че закупуването на машината било необходимо, за да се сбъдне мечтата му бойците ни да живеят в "натовски условия". И се аргументира, че базата в армията била много занемарена от години и се нуждаела от спешно подобряване.

Твърденията на няколко свидетели, че не са били съгласни със сделката, не бяха потвърдени от други доказателства. Причината е, че в нито един от събраните документи по делото не фигурират писмено нито особено мнение, нито жалба или сигнал за упражнен натиск.

Иначе доскорошният шеф на ВВС, а сега началник на отбраната ген. Симеон Симеонов заяви, че е бил привикан в кабинета на Стойков, който му казал: "Министърът на отбраната е бесен, господин генерал. Трябва да подпишете". За подобен подход от страна на ръководството намекна и експертът Огнян Цветков, изготвил няколко анализа за необходимостта от закупуването на машината. Той свидетелства, че е дал заключение на шефа на дирекция "Логистика" ген. Бойко Арабаджийски, че не е целесъобразно да се купува поточната линия, но след две седмици трябвало да изготви ново становище, тъй като началникът му казал, че "горе" е взето решение за сделката. И накрая дори подписал без възражения протокола от преговорите с фирмата доставчик "МИК индъстрийс".

Това е първото от общо четири дела, които в момента се водят срещу Цонев. От тях само това за предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров вече е в съдебна фаза. Ескминистърът е обвиняем още за закупуването на комуникационната система "Странджа 2" и за 4 неизгодни сделки, сключени от него преди 11 години, като шеф на "Снабдяване и търговия" и "Управление на доставките" в МО.

В съда още не са тръгнали делата срещу останалите от предишния кабинет - бившите министри на земеделието и на труда - Валери Цветанов и Емилия Масларова, както и експремиера Сергей Станишев. Цветанов ще отговаря, че е разрешил 15 замени на гори, с което е нанесъл щети за над 200 хил. лв. Обвинението на Масларова е за длъжностно присвояване на 11 038 405 лв. при ремонт на сграда на социалното министерство в Стара Загора. Станишев бе обвинен за разгласяването на държавна тайна заради изчезването на 7 секретни доклада от деловодството на МС.

И ексшефът на фонд "Земеделие" чу оправдателна присъда

И ексшефът на държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев бе оправдан вчера. Софийският апелативен съд отмени 4-годишната му присъда, произнесена на първа инстанция, и го оневини по обвинение, че е злоупотребил със средства по програма САПАРД на стойност над 48 млн. лв., от които 12 млн. лв. са от бюджета на страната. Прокуратурата твърдеше, че евросредствата трябвало да бъдат отпуснати на фирми, които произвеждат плодове и зеленчуци, а те са били дадени само на вносители. Тогава производителите подали няколко сигнала в държавното обвинение.
20
2251
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
17 Ноември 2010 21:27
Николай Цонев беше най успешния министър на отбрана през целия преход.Колкото той направи за армията никой не направи толкова.Чудя се защо Бойко Борисов не го остави за министър, него и Даниел Вълчев, а ги изгони и опетни.Тия обвинения са тъпи, наивни, за простаци и наивници.А оня прокурор, а...?И той ще пие една стодена вода.
17 Ноември 2010 21:29
Само конституционна промяна - изборност на съдиите чрез преки избори, решаване на въпроса за виновността само от избрани с жребий съдебни заседатели, може да въведе ред и законност в тази държава. А без ред и законност няма държава!

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
17 Ноември 2010 21:36
Manrico, кви преки избори за съдии, кви 5 лева! Та тука депутати не можем да си изберем като хората, ти за съдии бълнуваш!!!!
17 Ноември 2010 22:57
Гери, недей така...
Идеята на Манрико е добра, друг е въпроса дали е приложима
в сегашния момент. Представям си какъв вой ще нададе всичкото
магистрат. И да допълня - прокуратурата в изпълнителната власт,
а следствието - в МВР. Тази независимост и несменяемост видях
ме до какво води.
А ти си прав да се съмняваш /за съжаление/, но има една малка
подробност. Дупетатите когато ги избираме обещават "реки от мед
и масло", законност, прозрачност, най-вече "нов морал в политиката"
и т.н. После отиват на жълтите павета и всичко забравят. Докато
пряко избраните съдии и съдебни заседатели в различните съдеб
ни райони ще си останат в тях, пред очите на хората които са ги избрали.
По-друго е.......
17 Ноември 2010 23:07
Не виждам друго справедливо, правилно и полезно решение освен провелите разследването и подготвилите мотивите за делото следователи и прокурори да заплатят лично от джоба си всички разходи, направени за цялата сага.
18 Ноември 2010 01:01
Идеята на Манрико е съвсем на място, понеже е изпробвана в най-дивото от дивите места - Дивия Запад и е сработила перфектно.


Само бих добавил и кратки мандати до 1-2 години най-много.
18 Ноември 2010 01:31
/:/ Съдия Мариян Марков напълно оправда бившия военен министър Николай Цонев по обвинение, че е ощетил държавата с 8 млн. лв., като е сключил неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари...
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
Сиреч, според този Съд и съдия:
1. сделката, сключена от подсъдимия Цонев, е изгодна
2. сделката е неизгодна, но не я е сключил подсъдимият Цонев
Трети вариант няма, щом Съдът счита Цонев за невинен- освен ако Съдът е сгрешил?!
18 Ноември 2010 01:44
в САЩ съдийте се избират, както и шерифите, кметовете и пр.
Даже и директорите на държавните болници и учереждения.
18 Ноември 2010 07:31
Съдът изобщо не е виновен, сигурен съм, че съдията е имал голямото желание да вкара Цонев в затвора - защото знае, че след това ще го освиркат, че е корумпиран и т.н. И прокуратурата не е виновна - по същата причина, както съда и те са си скъсали задника да намерят вината на Цонев. Е да, ама всички генерали, подписали положителните становища, до последно ще повтарят, че машината е ценна и нужна, защото в противен случай и те трябва да поемат някаква вина! Как са подписвали като селски кметове, като са ЗНАЕЛИ, че е ненужна! Та затова Цонев ще си ходи и ще си свирка!
18 Ноември 2010 09:09
Manrico,

Като гледам диектно кавъв премиер е избрал народа почвам да се плаша и за служителите на Темида.

Mitkomm,

Помня статии от времето когато сега обвинявания, а това военен министър бе хвален като много успешен. Медиите може и да са се натягали, но със сигурнонст не са си измисляли несъществуващи заслуги.

Ако пък се окаже, че срещу Цонев обвиненията са скалъпени, ББ и ЦЦ да се молят съдиите да ги оправдаят след време.
18 Ноември 2010 09:17
Tim,
Аз пък съм потресен от настоящото състояние на държавата, като гледам какви съдии са НАЗНАЧЕНИ.
18 Ноември 2010 10:35
По идеята на Манрико:
Цяла седмица Боко и Цецо обикалят телевизиите и ни разказват кои са лошьите.В понеделник се събират Киро, Шура и Мара и издават присъдата!
Такъв живот ще настане...
18 Ноември 2010 11:50
Ся, все пак идеята не е моя, а си е от древността и до ден днешен се използва в някои страни. Ясни са недостатъците и, ясно е, че съд от професионални, компетентни, честни и неподкупни съдии е по-добро нещо, отколкото жури от обикновени граждани, но де ги тези съдии у нас? А който не иска да го съдят Киро, Шура и Мара, да ходи да си върши престъпленият в други държави.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
18 Ноември 2010 13:09
А който не иска да го съдят Киро, Шура и Мара, да ходи да си върши престъпленият в други държави.

А който не е вършил престъпления, но го съдят Киро, Шура, Мара, Цецо и форумните писачи, какво да прави?
18 Ноември 2010 13:12
Има и трети вариант, бай Параграфе, има и четвърти... ама няма аз да те уча как се правят деца.
18 Ноември 2010 13:27
Само конституционна промяна - изборност на съдиите чрез преки избори,

Аз пък не искам избирателите на Жорж Ганчев и Б. Борисов да ми избират и съдиите.
18 Ноември 2010 13:27
Какво се чудите,
целия генералитет и "експерт" си плюло на суратя и подписвало срещу устно намекване "горе така са решили".
Е как да го осъдят?
Има ли един генерал, един експерт, един отговорник да се е опънал?
Не.
какво правим ?
Шикалки.
Експертът заявява в прав текст "ми помолиха ме, изготвих фалшива експертиза, как да Не угодя на началството"
нещо мерки, теглилки да са взети?
генералът от ВВС някой да му е отпорил пагоните и да го е уволнил позорно без право на пенсия?
Нтц.
Играе се политическо театро "аз ги фащам, они ги пускат"
Е уважаеми, няма система за контрол, която да може да издържи подобно групово безхаберие. Моралът и контролът започва от най ниското винтче по веригата. Един подписвач да се беше опънал - 1 щеше да е друго. Но всичкото седнало да руча и му недреме. Не става така.
18 Ноември 2010 13:41
Manrico, в кои европейски държави съдиите се избират пряко от населението?
18 Ноември 2010 14:46
VETOV,
/:/ "Само конституционна промяна - изборност на съдиите чрез преки избори"
Аз пък не искам избирателите на Жорж Ганчев и Б. Борисов да ми избират и съдиите.
......................................... ......................................... ...................................
При Демокрацията има значение само какво иска Мнозинството! Без значение кои са Мнозинство!
Даже, "Върхът на Демокрацията е: да няма Демокрация, ако Мнозинството не иска да има Демокрация!"/§39/
18 Ноември 2010 14:55
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД