:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 377
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ дава заден за закриването на БАН

Стреснато от протестите на учените от БАН и на студентите и преподавателите от Софийския университет, ръководството на ГЕРБ спешно е привикало просветния министър Сергей Игнатов, за да разясни какво смята да прави с академията. На заседание на Изпълнителната комисия на партията Игнатов бил разкритикуван, че не е запознал предварително членовете й с идеите си. Намерението за разформироването на БАН, като част от институтите преминат към МС, а друга - към висшите училища, бе анонсирана преди дни от премиера Бойко Борисов. Оказа се обаче, че само той е бил посветен в идеята. Преди ден и от ръководството на БАН се оплакаха, че никой не е обсъждал с тях намерението и то е крайно неприемливо.

По време на заседанието на Изпълнителната комисия във вторник вечер е решено да не се ликвидира академията. Депутати от ГЕРБ признаха, че партията е уязвима по тази линия и затова намерението няма да се осъществи. Така се стигнало до компромиса да се остави "шапката" на БАН. С решението формално ще се запази академията, но институтите ще станат второстепенни разпоредители на средствата, предвидени в бюджета на БАН. Така парите вече директно ще идват от кабинета и няма да минават през ръководството на академията.

Конфронтацията за бюджета на университетите и БАН особено се изостри преди ден, когато парламентарният председател Цецка Цачева поиска сметка на ректора на СУ проф. Иван Илчев защо студентите му я освиркват. Цачева изтъква, че Народното събрание отделя 2 млн. лв. от икономиите си за Алма матер.
42
3322
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
17 Ноември 2010 19:52
Абе, тия гербери май все педе*асти?
Много обичат да дават назад...Така и отвъд Капитан Андреево ще стигнат.
--------------------------------------
Блогът на Генек
17 Ноември 2010 20:20
Този човек е много любезен - трябваше да й каже, да се радва че не я замерят с яйца! И един въпрос възниква - щом могат да икономисат 2 милиона, колко ли изхарчват?!? Като се знае, че депутатите не познават икономията като такава!
17 Ноември 2010 20:46
Както казах преди относно подкрепата на Атака за БАН: ще стане каквото ГЕРБ реши. Само не мога да разбера следното:
"Така се стигнало до компромиса да се остави "шапката" на БАН. С решението формално ще се запази академията, но институтите ще станат второстепенни разпоредители на средствата, предвидени в бюджета на БАН. Така парите вече директно ще идват от кабинета и няма да минават през ръководството на академията."
Т.е. правителството ще раздава пари директно на институтите. Имам един въпрос: за какво е тогава "шапката"?
Има капани. Изобщо като гледам, това е елегантно извъртане от страна на ББ.
1. Тежестта на "шапката" много ще олекне. Тя, "шапката", вече няма да раздава пари. Само може да има известно влияние за растежа на кадрите, но това не е много. Елегантно ББ отдели "шапката" от БАН. Така де, какви са тези "протести на БАН", сега ще има "протест на ЖЖЖЖ институт".
2. Това решение е токова удобно за правителството, че съм сигурен че следващото правителство ще запази схемата.
3. Основното: перфектно може да се прилага механизма "Разделяй и владей". Сега ако заплатите в един институт са 200лв, а в друг 2000 лв. , тези с 2000 лева ще се борят със зъби и нокти да се запази статуквото. Представям си какво натапяне ще има от страна на институт А за институт Б. И отговор под кръста от страна на институт Б.
4. По този начин ББ ще има право да реши: кой институт да съществува, а кой да се разтури (като му намали средствата).
Дали съм прав или не, ще се види много скоро от това: дали ще има твърди правила за оформяне на заплатите във всеки институт (по рейтинг), или ще бъде по усмотрение на фЮрера. Ако е първото (за мен ми звучи невероятно), не съм прав. Ако е второто, съм прав.
17 Ноември 2010 20:58
Генек,
Как искаш един обременен семейно като Дянков, мразещ и непоглеждаш баща си, да обича род и Родина! Как искаш такъв човек да милее за българските образование, наука и култура. Как агентите на СБ и Сорос да не искат да закрият БАН, приемника на Българското книжовно дружество, след като в неговата първа официална публикация при възстановяване на дейността му в България през 1882 г., наред с целите и задачите е записано:
"Тук считаме за неизлишно да забележим пътем на нашите еднородци, че ний под името българско отечество или татковина разбираме всичките земи, които, и в историческо, и в етнографическо отношение, принадлежат на българский народ, и от които една голяма част с пламенна молитва пред Бога чакат всяка минута своето пълно усвобождение и присъединение кам свободна България, като се намерват днес за днес разпокъсани пад чуждата власт... Прочее ний трябва да изучаваме всестранно както всичкият си народ така и целото си отечество, като в същото време се погрижим да придобием достатъчни познания и за съседните нам държави и народи, които само в такъв случай не могат да бъдат опасни за нас, и всякога ще ни почитат и ще слушат наший комшийски глас...[...]
Ний Българете, които вече сме честити да се радваме с пълна свобода, каквито работи и да правим, каквито преимущества и да имаме случайно на тос час в ръцете си; каквито обществени и държавни неучебни учреждения и да въздигаме за своето държавно благоустройство и за народното си укрепвание: ний никога не ще можем да бъдем честити нито нравствено нито материално, никога не ще имаме порядочно управление, нито добри съдилища, нито отлично народно войнство с пълна храброст и доблест, нито тъй благочестиво народно духовенство, каквото трябва да има всякога наший народ, именно такова духовенство, което да се отличава с образование, смирение и с примерна любов към народа и отечеството; нито пък ще можем, казваме, материално поне да се убогатяваме, ако преди всичко не си наредим училищата, каквито са нам нужни и полезни, ако не се сдобием постепенно с порядочна своя книжнина, ако не почнем да се просвещаваме правилно и систематично за да придобием истинна наука и образование, защото без народно образование, без истинска наука и просвещение няма никаква доброчестина, няма нищо добро за никой народ на света..."

Редактирано от - Zmeja на 17/11/2010 г/ 21:05:10

17 Ноември 2010 21:11
Е, ако сега, след поредната издънка на И(г)натов или не му се поиска оставката, или той сам не си я даде (пак фантастика!) , не зная какво още трябва да направи с този нагаждач, за да се махне. Днес или утре парламентът или по-точно "мнозинството" от ГЕРБ, подкрепено от кудучето Атака, ще гласуват на първо четене текстовете на "реновирания" Закон за академичния състав, написани от психоложката и психотерапевтка и неизвестно заради каква компетентност оказала се в комисията по образование и наука към НС Ирена Соколова. С това окончателно ще се развържат бесовете на неизброимото множество от порнографски "Оневерситети" за скоростно произвеждане на хабилитирани кадри от рода на Евгенчо Дайнов, накичени с конски опашки и огърлици от синци синци. Ликуй, народе!
17 Ноември 2010 21:19
Змей, Пицко е типичен зубър - комплексиран, наизустяващ - без да разбира, отчитащ се с примерно поведьение, мразещ оригиналността, следващ шаблоните, непроменящ се...
Изобщо - всичко е на психиатрична основа.
А, и да не забравя - космополит! Номад, демек. А номадите не създават цивилизации - те ги разрушават и паразитират върху останките им.
17 Ноември 2010 21:29
За Zmeja . Резултат: За повече от 100 години - прогресиращо опростачване на нацията ни ! Протси хора избират прости като тях управляващи...
17 Ноември 2010 21:45
Така и отвъд Капитан Андреево ще стигнат.

Ми кво се туткат.
Ако требе, ще се обадим тук таме и топло посрещане да им направят!
17 Ноември 2010 21:47
Генек, ГНевен,
Припомням тези стари писания защото не могат да се намерят в Интернет и за да видят съфоромците, че в същност почти нищо ново не е измислено в областта на обществените науки от времето на Платон и Аристотел. Че нашите предци преди 130 години са виждали проблемите по-ясно от сегашните хабилитирани ненормалници. Същото важи за правото и магистратите. И право даже не сме си измислили. Уж сме го изплагиатири от римляните, а все едно сме го взели от ромите. Така сме го осъвременили, увъртяли и усукали и така го прилагаме по целесъобразност, че в същност на практика отричаме всякакво право.
17 Ноември 2010 21:50
в същност почти нищо ново не е измислено в областта на обществените науки от времето на Платон и Аристотел.
Ся, то и ние казваме, че уманитарните институти и факултети трябва да се закрият, а на тяхно място да се даде на уманитарите една горичка - да се разхождат там и да си приказват

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
17 Ноември 2010 21:56
Манрико,
Той Царя нали направи такива пътечки за перипатетиците по време на мандата си като републикански премиер.
17 Ноември 2010 22:37
Хора, не забравяйте, че Тиквата е пожарникар.
И за него идеалът е 451 F.
17 Ноември 2010 22:47
Значи, оцелял е по турско, развил се е при царизма, фашизма, партизанството, Втората световна, оцелял е при комунизма и култа към личността, при прехода, и сега си намери майстора в лицето на Джанков! Като го гледам този Джанков, изглежда един нищо и никакъв човек, пък то се оказа голяма шушумига
17 Ноември 2010 22:50
book, e-book; БАН, е-БАН. Другари не спирайте прогреса, моля.
18 Ноември 2010 00:10
Според мен "шапката" си е за рязане - най-големите далавери в БАН там стават, там има най-много администрация на глава работеща единица. Ясно е, че до работещите учени стигат най-малко средства.
18 Ноември 2010 00:29
lukcho2
Е абсолютно прав
Схемата е класика,
Подходът и сценарият повече от стандартни - типична политика за овладяване на придобит бизнес при хостал тейк овър.
18 Ноември 2010 00:34
Еми аз ви казах оня ден, хем отдалече, че нема страшно, обаче глас в пустиня - форумна тема, истерия, опело - да се чуди човек как може да изкукуригат иначе разумни хора.
Аре едно палче за "Атака" и за позицията й по въпроса.
18 Ноември 2010 02:56
"Според мен "шапката" си е за рязане"
Айде започна са! Сега ще има разпри институт срещу институт, институт срещу "шапка", "шапка" срещу институти и т.н.
18 Ноември 2010 03:08
"в същност почти нищо ново не е измислено в областта на обществените науки от времето на Платон и Аристотел"

"в същност почти нищо ново не е измислено в областта на природните науки от времето на Евклид и Архимед"
18 Ноември 2010 03:38
Чичо Фичо го удари на философска чест
18 Ноември 2010 06:06
Скоро разбрах, че Игнатов с връзки бил пиет във Великотърновския университет, защото баща му бил виш функционер в БКП. След това баща му го изпратил в Москва. Стана ми ясно, че Игнатов си е некадърен по принцип и е свикнал някой друг да го "оправя"!
18 Ноември 2010 06:19
ГЕРБ дава заден за закриването на БАН

Каква е разликата между малоумния и лудия? Знае я само лудия и се прави на умен.А като събере себеподобни в партия и...почва да сече умните.Нормално за партията...
18 Ноември 2010 09:15
Генек,

казал си половината истина.
Цялата истина е, че ГЕРБ дават периодично ту напред, ту назад.
Назад-напред-назад-напред-назад-напред ...

Така им е по-голям кефа.

Изглежда, че електоратът умира от кеф и той, щото ако са верни проучванията електратът би избрал все същото
"Назад-напред-назад-напред-назад-напред"

Много възбуждащо!
18 Ноември 2010 09:44
На заседание на Изпълнителната комисия на партията Игнатов бил разкритикуван, че не е запознал предварително членовете й с идеите си.

Как не ви омръзна бе...пак старата песен: "добър цар, лоши министри".
18 Ноември 2010 09:47
ГЕРБ не прави нищо, защото не е политическа партия. Дори Игнатов няма нищо общо с темата, защото всичко беше обявено лично от Борисов - че едни институти работят за държавата, защото предсказвали времето и земетресенията, като че ли същият НИМХ през август не заплаши да спре прогнозите за времето поради липса на средства. При ограничената си обща култура Борисов не е в състояние да анализира и оценява информация, която не е свързана с овчарско куче. А от срещата с Путин насам е напълно неадекватен в интервютата си.
18 Ноември 2010 10:50
"Заден", "преден" е тактика. Борисов е прав в стратегията. Да ви я повторя:
1. Запазване на БАН като "синедрион", съвет, събрание или каквото щете, но без да й се разрешава отклоняване от мисията заради долнопробни финикийски знаци и интриги на дребно. Книжовното дружество да не би да е било търговско?
2. Преминаване към проектна организация и финансиране на институтите. Тука Игнатов можеше да се постарае повече. Да предложи един пилотен проект, например в областта на археологията, да обясни принципите на работа, да изиска становища от всички хабилитирани археолози, да сблъска мнения.
3. При проектната организация не е толкова важно, какви са постоянните структури, от които се набират хора за проектните екипи - дали са ВУЗ и институти в структурите им или са организационно независими. Ключови са обемът на финансирането и ръководителите на проекта, които се определят от възложителя.
18 Ноември 2010 11:00
Назад-напред-назад-напред-назад-нап ред ...
На това му викали "диалогичност". Ja ja
18 Ноември 2010 11:32
Напред-назад си е живо inmissio penis in vaginem et frictiones, но на единия очевадно не му е кеф.Вероятно е фригиден.
А идеята да се изолират институтите от каскета е добра.
18 Ноември 2010 11:37
Всяка научна или културна задача е уникална и лично аз не мога дори да си представя, че е възможно да се изпълнява по друг начин, освен чрез проектни организация и финансиране. Поддържането на постоянни структури за уникални задачи... прогнозите за времето или нивото на Дунав не са такива, не спа?... е наистина невъобразим анахронизъм и гаранция за безрезултатно харчене на пари. Няма нужда да стигаме до проекта "Манхатън", за да разберем, че е така. Бях още ученик, когато една позната ми даде възможност да припечеля малко пари, като кодирам за перфокартно въвеждане част от програмата - тогава така наричаха проектите - "1300 години България". Изпълняваха я над 500! организации и цялото им взаимодействие бе сведено до простичките "Кой?", "Какво?", "Кому?", "Колко?" и "Кога?".
18 Ноември 2010 11:38
Да ги махат - няма нужда от клуб за пенсионирани старчета !!!!
18 Ноември 2010 11:54
Не мисла, че е тактика.
На практика се връща положението към април-май.
Което в административен план не е лошо. Проблемът е че "орязването" на финансирането е извън разумните граници.
Борисов е прав за едно, а именно че "реформи" се правят когато имаш ресурса да ги направиш ефективно. Кавичките са мои, защото мисля, че "реформи" стана мръсна дума покрай "преходните" практики. Предпочитам оптимизация.
Конкретно за последната атака спрямо БАН мисле, че е инкпирирана от Дянков/Игнатов и лобисти. Едва ли ще станат ясни мотивите, но мисля че за Дянков това си е "кампания" ала Грузия, а Игнатов продължава тенденцията за престуктуриране на сектора под благия поглед на ОО. За лобистите е най-малко ясно, но например за изграждане на инфраструктира, харкинги, хотели, магазини ..... към новата зала на 4-ти км. и строящия се наблизо офис център ще има доста желаещи, а явно имат и възможности като отчетем приоритетното финансиране на залата, примерно.
18 Ноември 2010 11:58
така, такааа... и няма ли най-после тоя некадърник да подаде оставка? Да е успял в нещо въобще откакто е министър?
Нещастник некадърен!
18 Ноември 2010 12:18
За стратегията.
Мисля, че са необходими няколко условия за да може да се реализира.
Първо да се промени "васледството". Два момента.
Достъпа до европейско финансиране. Предното правителство отказа да поиска пари за наука и иновации и ни направи единствената държава в ЕС без такива.
Доста поредни години националния фонд изкуствено ограничава конкурсите, така че да не вогат да кандидатктват колективи от БАН или смесени, а само от университетите (с малки изключения) с което в частност ограничава и възможностите за коопериране както на изследванията така и за обучение.
За съжаление Игнатов се занимава с други неща,
Реално за оптимизация на сектора, а за завършване на оптимизацията на БАН ще е необходим ресурс за проектно финансиране. Примерно чвез Фонда за научни изследвания плюс мерки за компенсиране ограниченията за достъп до евроресурси. Това едва ли е възможно в момента.
Това което може да се направи според мен е да се коригира бюджета на БАН за 2011 до разумни стойности примерно -5-10% стрямо проекта за 2010 и максимално да се запазят средствата за "проектно" финансиране.
И разбира се ясна разбивка по години как ще стигнем до планираните от
това правителство стойности в следващите години. Мисля, че два процента бяха заложили, ако не се ляжа.

Редактирано от - 66 на 18/11/2010 г/ 12:29:44

18 Ноември 2010 12:21
Това, което каза Игнатов за реформата в интервюто си преди 2 дни е принципно същото, което каза и при обявяването на реформата. Не виждам заден ход.
18 Ноември 2010 12:43
Тц.
Връщането е към заявено от Премиера, а именно че БАН си остава национален изследователски и научен център.
А Игнатов два пъти пробва раздробяване и постепенно (а може би и доста бързо) закриване.
В административен план, присъствието на зам председател като представител на държавата и това че институтите ще имат по-голяма финансова самостоутелност са по-скоро полезни.
Поне доколкото мога да преценя.[/b]

Което съвсем не звачи, че ако запазят толкова орязан бюджет няма да я вкарат в криза. Няма институзия дето може да реагира на 50% или близко до това свиване на бюджета. Това си е преход към ликвидация.

Редактирано от - 66 на 18/11/2010 г/ 12:51:56

18 Ноември 2010 14:26
нека си оправят първо калпавия закон за академичния състав, че от половин година развитието е блокирано напълно, а нали личността трябваше да е водещият фактор в научното развитие.

Нека видим стратегията за развитие на науката.

Нека видим прословутия закон за висшето образование, дето преди година трябваше да е готов.

Пък после да се упражняват върху БАН, щото със всичките си недостатъци БАН дава над 60 % от научната продукция у нас, каквото и да означава това.
18 Ноември 2010 14:39
Парламентарната група на „Атака” иска още 40 милиона лева за образование в Бюджет 2011
18 ноември 2010 | 13:13 | Агенция "Фокус"- Натиснете тук
18 Ноември 2010 15:16
нещо за неевклидова геометрия да си чувал случайно? хилбертови пространства, лобачевски?
или квантова механика? далеч е от лоста на архимед.
БАН та БАН. толкова сълзи за някакви напикаващи се старци. ако е толкова обичана да си отварят сметка и влюбените в БАН да даряват там.
устави отпреди 150 години. защо пък не публикувате нещо от черноризец храбър да си защитите тезата? той също е защитавал ученето.
докато има БАН ще има глад и мизерия, никой да не се съмнява
18 Ноември 2010 15:31
Хм,
Неевклидова геометрия, ..... Лобачевски ....
Неевклидовата геометрия доста добре се онагледява в двумерно пространство с балон.
А напоследък доста често се говори за балони.
Покрай "успехите" на неолибералните практики
Това ли визирахте многоумажаеми многоцифрени
18 Ноември 2010 17:10
Императоре, Не си прав: никакво проектно финансиране не може да има. В БАН работят хора, които са тесни, ама много тесни специалисти, тип "кон с капаци". Те знаят много добре дадена тясна област, и нищо навън.
За проектна организация се иска хора, които да могат да направят цялостна експертиза на проблема, т.е. хора с широки познания. Или поне такива трябва да бъдат ръководителите на проекта.
Освен това предполагам че тези проекти ще са приложни, а там БАН не е много силен.
Начина на финансиране на институтите ще е най-интересното нещо. Моето предвиждане е че никакви проекти няма да има, а ще продължи временно наливане на пари в бездънната каца "БАН". И постепенно ще изчистят един по един институтите чрез реформи, обединения, сливания и т.н.
18 Ноември 2010 18:05
СУ и БАН (а защо не и другите качествени университети, ако се считат за такива) ще напрявят голяма грешка ако се хванат на тази ефтина залагалка и спрат протестите преди Дянков-Игнатов да бъдат натирени подобаващо.
21 Ноември 2010 00:55
НикЦв. и другите матросовци на Бойко Цветанов и Дянков прочетете следното http://www.razkritia.com/66446/математикъ т-аполоний-би-свалил-шапка/
Само заради това дете трябва да се наливат пари в наука ама фундаментална наука като математика , химия , физика, астрономия, билогия и всички останали защото без тях и шланга на Бойко и шпайковете на Цветанов и калкулаторчето на Дянков не струват пукната пара. Всичките Герберски фенове и водачи взети заедно не струвате колкото това дете.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД