:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите облекчиха декларирането на конфликт на интереси

Режимът за подаване на декларации за конфликт на интереси вече ще бъде облекчен, реши парламентарната правна комисия при първото четене на промените в закона за конфликт на интереси. Срокът за тези документи вече ще бъде 30 дни след заемането на съответната публична длъжност вместо досегашните 7 дни.

Министрите няма да подават декларации, ако преди това са били депутати и вече са го направили, решиха още депутатите. Членовете на правителството ще подават повторно декларация само ако междувременно са настъпили нови обстоятелства. Досега министрите задължително подаваха декларации независимо дали вече са го правили в предишно качество.

С промените се предвижда създаване на нов 5-членен независим орган за установяване на конфликт на интереси. Предложения за членове на комисията ще могат да правят депутатите, президентът, Министерският съвет и Висшият съдебен съвет. Избора обаче ще прави парламентът с обикновено мнозинство. Мандатът на комисията ще е 5 години, като членовете й могат да бъдат преизбирани само за още един последователен мандат. Органът ще налага и санкциите на сгазилите закона.

В момента в различните власти действат различни структури, които следят за конфликт на интереси. Например за магистратите е ВСС, а за депутатите и министрите - парламентарна комисия. След разкриване на конфликта казусът отива във Върховния административен съд, който има последната дума и налага санкциите.
924
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД