:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 368
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цифровизацията на тв ефира се отлага за 2015 г.

Правителството се сети, че няма пари за смяната на аналоговия сигнал
Въпреки възможните санкции от Еврокомисията и доскоро даваните от правителството уверения, цифровизацията на българския тв ефир се отлага с 2 години. Вместо до края на 2012 г. аналоговото разпръскване у нас ще отпадне чак на 1 януари 2015 г., реши кабинетът вчера.

"Първият етап на цифровизацията не може да се изпълни в срока, предвиден още през 2008 г.", оправда се транспортният министър Александър Цветков след заседанието. Според него причината за отлагането е, че военните нямат 200-300 млн. лв., за да освободят честотите за цифрово излъчване. В същото време държавата няма пари, с които да плати преминаването на държавните БНТ и БНР към цифрово излъчване, както и да купи декодери за социално слабите, чрез които по-старите им телевизори могат да приемат цифров сигнал. Един декодер струва между 70 лв. и 100 лв. Според експерти сумата, от която се нуждае държавата, е поне 1 млрд. лв., въпреки че доскоро Цветков и заместникът му по информационните технологии Първан Русинов твърдяха, че всичко е наред и не липсват средства за процеса. Цветков вчера се оправда и с неизготвени все още корекции на закони, наредби и т.н.

Вчера не стана ясно дали това са истинските причини, или просто фирмите, които спечелиха правото да изградят цифрови платформи, не са готови. Новината за отлагането свари шефа на КРС Веселин Божков неподготвен. Той каза само, че свиква спешно комисията. Лицензите за цифровите платформи са за срок от 15 години.

Според Цветков изобщо няма опасност Брюксел да накаже България за забавяне, защото срокът 31 декември 2012 г. бил само препоръчителен. Освен това много от останалите страни членки не са го спазили, каза Цветков, давайки за пример съседна Румъния. Според експерти обаче Румъния просто е поискала от Еврокомисията разрешение да отложи срока, но не е сигурно дали е получила съгласие.

КОНКУРС

М.г. Комисията за регулиране на съобщенията даде на "Тауърком" лиценз за два от мултиплексите за частните радиа и телевизии, а "Хану Про" взе другите три. "Тауърком" после стана част от Националното управление "Радио-телевизионни системи" (НУРТС), в което собственици поравно са "Виваком" и офшорката "Манселорд Лимитед", представлявана у нас от Цветан Василев, собственика на Корпоративна търговска банка. Впоследствие много от останалите участници в конкурсите обжалваха избора на двете фирми и делата все още се гледат от съда. Това от своя страна също забавя процеса.
1305
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД