:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВФ държи пенсия да се взема не повече от 10 години

Правителството не чу предложението на валутния фонд да се премахне ранното пенсиониране за военни и полицаи
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Финансовият министър Симеон Дянков използваше често доклада на МВФ в споровете за пенсионната реформа, но си затвори очите за препоръката ранното пенсиониране да се ограничи драстично.
Международният валутен фонд смята, че реформите в българската пенсионна система трябва да се стремят към запазване на формулата пенсия да се получава 1/4 от трудовия живот. Това е записано в доклада с анализа и предложенията за стабилизиране на пенсионната ни система, изготвен по молба на българското правителство. Той вече е публикуван на сайта на финансовото министерство.

Сега реформата на правителството предвижда стажът за пенсия да се увеличи от 37 г. на 40 г. за мъжете и от 34 г. на 37 г. за жените, като започне да се вдига с по 4 месеца на година от 2012 г. Това ще рече, че по стратегията на фонда българите не бива да вземат пенсия повече от 10 г. У нас все още няма конкретни данни колко време се получава пенсия, защото променените през 2000 г. правила на практика бяха изпълнени в края на 2008 г. В същото време има и прекалено много опции за ранно пенсиониране. Според МВФ близо 340 000 души успяват да се пенсионират под официално признатата възраст.

Експертите на фонда смятат, че за да се гарантира стабилността на пенсионната система дългосрочно, пенсионната възраст би могла да се обвърже с продължителността на живот. Предложената формула е за всяка година увеличение на средната продължителност на живота в страната да се пенсионираме с 9 месеца по-късно. Това щяло да запази правилото да прекарваме в пенсия само 1/4 от трудовия си стаж. По проекта на правителството възрастта за пенсия ще започне да се вдига от 2021 г. с по 6 месеца на година, докато за жените от 60 г. стане 63 г., а за мъжете от 63 г. стигне 65 г. От МВФ държат това да се случва още от 2017 г. и да не спира да се вдига, докато стигне 66 г. и за двата пола.

От доклада е видно, че финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков, който оправда настояването си пенсионната реформа да започне още от 2011 г. с предложенията на МВФ, много удобно е пропуснал настояването на експертите му силно да се ограничи ранното пенсиониране на военни и полицаи. "Не е икономически обосновано определени категории, включително военните и държавните служители, да се възползват от една по-благосклонна към тях пенсионна правна уредба в сравнение с останалите работници. Стажът, който се изисква за ранно пенсиониране, следва да продължи да се увеличава. Освен това в средносрочен план следва да бъдат установени граници при възрастта за пенсиониране", смятат експертите. Те дори държат след 2028 г. да няма привилегии за военни и полицаи. Според тях ранното пенсиониране е обосновано единствено за опасните професии.

РАЗМИНАВАНЕ

От МВФ смятат, че големият проблем на родната пенсионна система е слабата връзка между осигурителни вноски и обезщетения. Вноските са най-ниските сред новите страни членки. В същото време обезщетенията са над средните нива. Причината според тях е, че във формулата за изчисляване на пенсията основна роля играе стажът, а не осигурителният принос. МВФ предлага да се въведе законодателство, което да не позволява ползване на права, ако работодателят не е превел осигурителни вноски. Сега това е разрешено, тъй като се смята, че те не са виновни. Работниците обаче трябва да бъдат информирани от НАП и НОИ, ако не са плащани вноски за тях. Фондът е категорично против индексиране на пенсиите с швейцарското правило, което води до много по-високи увеличения на обезщетенията, отколкото е нарастването на доходите. Те държат индексациите да стават само с инфлацията. Друга идея е да се правят 3-годишни актюерски разчети и на базата на тях да се вземат политически решения за увеличаване на вноски или за замразяване на обезщетения.
47
3985
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
17 Ноември 2010 19:48
Да видим дали съм разбрал правилно задната мисъл на МВФ. Значи бачкаш до 65 години, пенсионираш се, и когато чукнеш 75, на другата сутрин една душегубка идва да те прибере.
17 Ноември 2010 19:50
Я, ще харчат пари за кола! На място!
----------------------------------------- ---
Блогът на Генек
17 Ноември 2010 20:36
Приятели, пропуснали сте, че искат възраст 66 години за мъже и жени. А средната възраст на живот при мъжете към настоящия момент е 69 години. Какви 10 години пенсия, бре? От бачкането - в гроба. Пък нали се сещате при тази висока възраст на пенсиониране колко ще са щастливците, които ще дочакат пенсия... Мерзавци отвратителни.
17 Ноември 2010 20:37
skyspirit, и аз така го разбрах.

17 Ноември 2010 20:51
Ако, го нямаше ранното пенсиониране Никой, ама Никой нямаше да подозира, че БеБе, Цецо и сие същесвуват във времето и пространството.
17 Ноември 2010 21:01
skyspirit, и аз така го разбрах.
Има професии, в които по-ранното пенсиониране е наложително.
17 Ноември 2010 21:06
Дори не са се постарали да го кажат някака си така... иносказателно, ами директно - пукнете майки и бащи, пукнете баби и дядовци... освободете жизнено пространство и ресурси за политическата класа. Само дето не се замислят, че колкото и да са ограбили и натрупали от властта, когато няма кой да им работи и натрупаното ще свърши. Младите отдавна са избрали посоката. Инвестирайте в гробища, продажници - това ще са последните ви залци, да се задавите, дано.
17 Ноември 2010 21:09
При все принципното ми мнение за МВФ, напълно нормално е човек да работи до 66 години, освен ако, недай си боже, се разболее. Аз, ако мога, бих си работил и повече - иначе какво, да гледам телевизия и да ходя за вода на банята ли?
А привилегиите за ранно пенсиониране на милиционерите е много ясно , че трябва да се премахнат; и есъщо толкова ясно, че това няма да се случи при сегашното правителство; а имаме основания и да подозираме, че няма да се случи никога, т.е. в рамките на съществуващата българска държава.
17 Ноември 2010 21:13
Като се има пред вид, че маса народ излизат в пенсия на 45 и я взимат средно 25-30 години, следва останалите изобщо да не взимат такава.
17 Ноември 2010 21:14
Ако всеки си трупа вноските в поименна сметка и тя се наследява, проблеми няма. Нека нещата не се драматизират, а да се тласкат в нужната посока.
17 Ноември 2010 21:24
Значи ще трябва да се създаде една нова агенция, която да следи пенсионерите. И минат ли 10 години от пенсионирането…
Разстрел, и след разстрела - червеи.
Това е толкоз просто и логично. ; )
17 Ноември 2010 21:29
И меня два красивых охранника
Повезли из Сибири в Сибирь.
А потом на карьере ли, в топи ли,
Наглотавшись слезы и сырца,
Ближе к сердцу кололи мы профили,
Чтоб он слышал как рвутся сердца.
Владимир Высоцкий
17 Ноември 2010 21:34
Каква ти димукрация? Мамини синчета от типа на Симеон Дянков решили да решат проблемите на човечеството! Има старец – има проблем. Няма старец – няма проблем.
17 Ноември 2010 21:51
дядо, да започваме ли - ближе к сердцу кололи мы профили - и чий точно да изографисваме, а? Защото ОН някак си не е актуален за времето и мястото, но ТОЙ може би...
17 Ноември 2010 22:14
Туй предложение требе да се допълни и със закон за евтина и безболезнена евтаназия. И после вечен сън колко душа сака!
17 Ноември 2010 22:23
Абе аз се чудя защо не вземат да последват светлия пример на о бозе почившият туркменбаши и да забранят пенсиите, пък всеки пенсионер да се оправя както може...
17 Ноември 2010 22:43
Е, с тези идеи шансът за пенсиониране се отдалечава на светлинни години, но пък прогнозата за смъртта е за кратко време. Извод: Война е, не се знае кой кой е, спасяването е поединично.
17 Ноември 2010 22:48
Ако не се премахне ранното пенсиониране, тия с шапките отидоха зян, завалиите. Ше ги отстрелят и тях след 10 години пенсионна ясла...
17 Ноември 2010 22:55
news.bg
"Правителството на Боливия обяви, че е подготвило законопроект за национализиране на пенсионната система в страната и намаляване на пенсионната възраст до 58 години. ...

Освен че намалява от 65 на 58 години възрастта за пенсиониране, латиноамериканската страна сваля още надолу този праг за майките и миньорите. Ще продължи гарантирането на минимална пенсия от 340 долара годишно дори за хората без пенсионни осигуровки."
Сладко нещо е социализъма! Кога тръгва товарният влак за Боливия?
17 Ноември 2010 23:23
В момента в България ситуацията е пенсионирането е както едни яли средно пуйка с зеле. На едни мръвката, на други зелето, а не повечето само миризмата на манджата, т.е. средно те всичките яли пуйка с зеле. Същото и с пенсионирането, шапкарите са с мръвката, работят по-малко години, отколкото са пенсионери след това, тези от 2-ра категория труда ядат зелето, т.е. горе-долу те изпълняват това изискване на МВФ, докато всички останали сме само на миризмата, сега работим 37 години и живеем още 6 години, т.е. пенсионери сме за по-малко от 1/6 от трудовия си стаж. Това е при мъжете, но и при жените не е много по-различно. Ако МВФ искат още повече да работим, то ще трябва да работим над средната възраст за мъжете в България, т.е. практически пенсионерите ще са изключително от шапкарите и тук-таме някой без пагон.
17 Ноември 2010 23:33
Искането на МВФ може да се приложи и по обратен път. Мъжете в България живеят средно до 69 години, значи от започването на работа, до умирачката са между 45-50 години, в зависимост от това, кога човек е почнал работа. Да получва човек пенсия са 1/4 години от трудовия му стаж, означава да се пенсионира на около 59-60 години или излиза, че МВФ иска да се намали възрастта за пенсиониране при мъжете.
Това без шапкарите разбира се.
18 Ноември 2010 00:26
А въжето сами ли да си носим или от МВФ ще ни раздадат?
18 Ноември 2010 00:41
.
18 Ноември 2010 00:48
... и тогава се появи Бойко Моралес!


Редактирано от - Han на 18/11/2010 г/ 00:52:41

18 Ноември 2010 04:21
Живели едно време едни щастливи глупаци, когато всичко започнало с едно скачане по едни плиощади...
То "Бъдеще За България" ли не беше, то времето ли не беше наше "с малко, но завинаги", палаткови лагери, градове на истината, накрая алчни пенсионери изпълзяха на припек и преебаха работата - Тодор Живков и комунизма са виновни за всичко!...
18 Ноември 2010 07:58
Още някоя друга реформа в здравеопазването и може и да преизпълним плана и да свалим времето за получаване на пенсия до 9 години. Без да вдигаме пенсионната възраст.
18 Ноември 2010 08:11
Един Дядо ,
Разстрелът трябва да е публичен, така всеки пенсионер, който навърши десета година от вземане на пенсия ще вземе мерки сам да се затрие, за да не харчи държавни пари за патрони, инжекции или др. Все пак хазната трябва да не се изпразва с безмислени разходи.
Има едно странно нещо в цялата работа, което не ми е ясно, значи държавата не те пита откъде вземаш пари да си плащат здравните осигуровки ако си безработен. Но в същото време пък отчита, че не работиш и затова пенсията ти трябва да е по-малка.
Апропо, за държавните служители - не знам по какъв показател техният труд се води различен от на останалите професии, че да се ползват с преференции при пенсионирането. Странна работа, аз съм забелязала, че обикновено не си дават много зор, защото всеки път трябва да им обяснявам (когато ми се случи да им ползвам услугите), че всъщност техните заплати ги плащаме ние, другите, които работим и заради тях.
18 Ноември 2010 08:49
Arbait maht frai...
--------------------
Блогът на Генек
18 Ноември 2010 09:41
Аз не мога да разбера къде, в коя държава и как изобщо МВФ е свършил нещо свястно, че тука му се дава трибуна чак от амвона.
Иначе - да, идеята е прогресивна и необходима. Неудобно е някак държавата да дава пари, виж да прибира данъци и такси е друго нещо.
18 Ноември 2010 09:44
Новата подредба :

милиционер- шапкар-гроб

Е те тва ще остане в БГ след 1-2 десетилетия.
18 Ноември 2010 09:45
Десет години пенсия и след това евтаназия. Имаше един научно фантастичен разказ, в който хората станали безсмъртни и за да се прекрати пренаселването на земят измислили лесен начин да се справят с проблема. Качвали ги на виенско колело и по случаен принцип хвърляли някои от тях от най-високото. Мисля че това е добра идея за МВФ-то.
18 Ноември 2010 09:56
Тук една женица писа, че малоумен е всеки, който вярва на Дянков.Бойко му вярва, а двамата на МВФ.Изводи и оценки?
18 Ноември 2010 09:59
Много пенсионерски препирни...
Няма значение МВФ ли го е казал, пенсиите са пари, които преди това са натрупвани, т.е. времето на получаването им и размерът на пенсията зависят от натрупаното. Въпрос на аритметика.
Проблемът със социалнослабите, т.е. които не са внасяли или малко са внасяли е проблем на държавата, която всички издържаме.
18 Ноември 2010 11:30
МВФ искат ли да ме целунат по ...
18 Ноември 2010 11:43
"Не е икономически обосновано определени категории, включително военните и държавните служители, да се възползват от една по-благосклонна към тях пенсионна правна уредба в сравнение с останалите работници. ...... ", смятат експертите.

За военните е така и напълно го подкрепям, но не съм чул държавните служители да имат някакви привилегии за пенсионирането. Някой знае ли нещо по въпроса?
18 Ноември 2010 12:08
Това е най-големият цинизъм, който съм чувал... МВФ явно е най-циничната институция... Но бленуваната "демокрация" води до такива антихуманни решения кой колко трябва да живее... Нямам думи просто, но то и няма какво повече да се каже...
18 Ноември 2010 12:12
Хе-хе! Трудов стаж имах много, ама възраст нямах. Що зор беше да им доживея до 63 години! И какво сега!? 4 години щастлив пенсионер, а ми остават само още 6. И ЖИВИТЕ-МЪРТВИ! Върви такъв сериал по една кабеларка. Май по Стивън Кинг!?
Та там, спасението за трудоспособните млади граждани от живите-мъртви е куршум главата им или длето в мозъка.
Глей, кво бъдеще са ми подготвили Световната банка и МВФ, като са командировали в България Симеон Дянков! Той заради това е толкова сигурен, че вече излизаме от кризата - БУМ! БУМ! И БАЛАНСИРАН БЮДЖЕТ!
18 Ноември 2010 12:23
МВФ знае ли какво иска? В момента мъжете в България живеят средно само 6 години след пенсионирането си на 63 години. Проблемът идва от раннопенсиониращите се фуражки, които с това ранно пенсиониране срутват не само пенсионната система, а и здравната система. Те са проблема и проблема трябва да се реши справедливо - еднаква пенсионна възраст за всички, а ако се счита, че дадена професия е тежка, то си има съвсем ясен начин това да се отчете - заплащането. Ако това не стига, може да се сложи възрастова граница за дадена професия и след като я достигнат да работят нещо друго до общата пенсионна възраст еднаква за всички. МВФ в случая не разбира за какво става въпрос и борави с някакви измислени средни. Ако се върви по логиката на МВФ ще трябва да се вдигне още сега възрастта за пенсиониране на 70-80 години, за да се компенсира ранното пенсиониране на фуражките.
18 Ноември 2010 14:39
Xyz, прав си за фуражките
18 Ноември 2010 14:41
Спорейки за правилата, забравяме, че те са извън всякакви правила...
18 Ноември 2010 14:51
По формулата на МВФ ако трудовия стаж е 60 години например, една четвърт от него е 15. Ако човек започне трудова дейност на 20 години + 60 ще значи пенсия на 80 и още 15 години сладък пенсионерски живот и ето че сме доживяли до 95. Оттам още пет години и вече столетници...
18 Ноември 2010 15:15
Това означава, че не трябва да теглим кредити от МВФ. Тогава те ще ни определят правилата, парите и живота, който да водим.
18 Ноември 2010 15:35
Парвенюто на СБ и МВФ уважаемият безроднк Моню пицата интересно какви простотии още може да натвори?
18 Ноември 2010 16:05
"...Това е записано в доклада с анализа и предложенията за стабилизиране на пенсионната ни система, изготвен по молба на българското правителство..."
Кое лице е поръчало анализа, и колко народна пара е заплатено за тази глупост?
Имало ли е конкурс за такъв анализ ваща м?ма !
18 Ноември 2010 16:27
Една идея за МФ-публично-частно партньорство.МФ-Пенсията е следствие на хазарта "ЖИВОТ"-да се обложат вноските.Вkарват се в задължително частните "фондове" , а те си знаят кое как; -)) p.s-Скоро писаха че имали 100 милиона в наличност, кеш
18 Ноември 2010 16:53
Ааааааааааааа, не не съм съгласен! Много са 10 години!! По- добре ич!
18 Ноември 2010 17:50
Що не вземат, да прибират осигуровки докато могат и после всеки който е работил 3-та категория в момента в който си подаде документи за пенсиониране, направо да го гръмват
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД