:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 630
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Доколко наклонена е кулата PISA 2009?

Неистеричният прочит на данните от изследването показва, че българските ученици са и зле, и добре - зле главно в старото, а добре основно в използването на новите технологии
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Оказва се, че българчетата прекарват много повече време он лайн от западноевропейските връстници, но не само за забавление, а и за обучение. На снимката - ученици, облечени в национални носии, заради посрещане на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.
Предпочитаният начин за водене на обществен дебат в България е чрез "писъци" - независимо дали в буквалния смисъл на думата, или във вид на някакви привидно научни "изводи", които медиите подхващат и превръщат в различни по мащаб обществени паники, истерии или поне нервни кризи. Но всички мащабни международни сравнителни изследвания, в резултатите на които по един или друг повод все по-често попада и нашата страна, съдържат огромни по обем данни. Данни, които действително заслужават да бъдат разчоплени внимателно.

По повод на обявените на 7 декември 2010 г. данни от международното проучване PISA 2009 медиите в България влязоха в бясна надпревара по улея на черногледството: то не бяха изводи, че младежите в България израстват "без книги", че "една четвърт от българските ученици смятат, че четенето е пълна загуба на време", или пък "половината гимназисти не разбират какво четат" (последното - изведено дори като заглавие)...

Много медии вече алармираха за "малкия брой книги" в домовете на българските ученици. Да, данните от изследването действително показват, че ако в страните от ОИСР учениците с под 10 книги у дома си са 12%, то в България те са цели 20%. Но не трябва да си затваряме очите и пред друг факт - ако в ОИСР учениците, които по този показател са в най-високата категория (тези с по над 500 книги у дома), са 8.16% (средно по страни), то в България те са почти също толкова: 7.52%.

Друг въпрос от PISA 2009, който разкрива не просто наличието на възможности за четене (у дома), но и самото отношението на учениците към четенето, тяхната склонност да четат (без да бъдат принуждавани), е следният: "Приблизително колко време обикновено отделяте да четете за удоволствие?". Тук драстично негативният отговор "Аз не чета за удоволствие" е посочен от цели 37% от учениците средно по страни в ОИСР - и само от 27.44% от тези в България. Пак на този въпрос отговорът, показващ най-силно увлечение по четенето ("повече от два часа на ден"), е избран от 4.41% от учениците в страните от ОИСР - и от почти двойно повече - 8.08% от българчетата! Всъщност за българските ученици е характерна една като цяло



по-висока склонност да "четат за удоволствие",



която проличава и в другите отговори (показващи не максимална, но все пак достатъчно висока интензивност на тази дейност) - ако в ОИСР четат за удоволствие "от 1 до 2 часа на ден" 10.54% от учениците, то в България същото правят цели 18.90%! Така че всякакви изводи, че "българчетата не четат" са, меко казано, пресилени - особено като се сравним с другите развити страни, каквито са тези от ОИСР.

Изобщо акцентът, който много медии у нас поставиха при първото си отразяване на резултатите от PISA 2009 - а именно, че "за всеки четвърти ученик в България четенето е загуба на време" - беше не само заблуждаващ, но и обективно неверен в сравнителен международен план.

Да, в проучването има директно поставен такъв (бих го нарекъл "провокативен") въпрос: "Доколко сте съгласен или несъгласен с твърдението: за мен четенето е загуба на време". За да бъдем коректни обаче (ако не към друг, то поне към собствените си деца), сме длъжни да уточним: положителните отговори на този въпрос при българските ученици ("съгласен" - 13.17% и "напълно съгласен" - 7.52%, сумарно: 20,69%) са не по-високи - а напротив: по-ниски са - от резултатите средно за страните от ОИСР ("съгласен" - 14.60% и "напълно съгласен" - 9.38%, сумарно: 23,98%). Дори във Финландия - страната, показала високи резултати в PISA 2009 - този процент е дори още по-"зле": ("съгласен" - 15,26% и "напълно съгласен" -11,58%, сумарно: 26,84%). Да не говорим пък, че в Швейцария сумата от двата отговора дава цели 30%, а в "добри" страни като Австрия и Белгия се получава, че има по над 34% ученици, за които четенето е "загуба на време"!

За да си изясним какво става с образоваността на децата ни, не бива да пренебрегваме някои



най-базови демографски съотношения,



които до голяма степен обясняват и различията в образователните резултати (изразяващи се в прословутите "точки" за "четене" по PISA 2009). От учениците в Германия над 96% посочват, че живеят заедно с майка си (а у нас - само 84.21%) - и над 83% - че живеят заедно с баща си (а в България така са само 74.55% от учениците) - трябва да ни бъде пределно ясно: подобна лишеност на голяма част от нашите ученици от родителска подкрепа може да се преодолее по два начина - или с много здрава обществена образователна система (каквато нямаме и едва ли скоро ще имаме), или чрез ... евентуално много активно и ефективно домашно ползване на компютри и интернет.

По-нататък има смисъл да си зададем въпроса: а дали това, което българчетата, както вече видяхме по-горе, четат по собствено желание, има някакво отношение към ученето?

Истината се разкрива в отговорите на въпрос, отнасящ се до четенето (по собствено желание) на нехудожествена литература (която е по-вероятно да бъде свързана с науките или изобщо с изучаваното по повечето учебни предмети в училище). На въпроса "Колко често ви се случва да четете, защото го искате, следните материали: нехудожествена литература?", отговорите показват следното : "Никога или почти никога" правят това цели 32.85% средно в ОИСР (при само 21.66% в България). А отговорът, показващ в рамките на този въпрос максимална честота ("няколко пъти на седмица") е избран от само 5.56% средно в ОИСР - при цели 10.56% сред учениците в България!

Има и въпрос, отговорите на който би трябвало да успокоят и тези у нас, които се тревожат, че "българчетата, дори и да четат, едва ли нещо им остава в главата". Всъщност данните от PISA 2009 показват, че 15.48% от учениците в България твърдят, че "напълно споделят" (и цели 41.93% са просто "съгласни с") твърдението "Аз обичам да изразявам мнението си по книги, които съм прочел". Съответните проценти при учениците от ОИСР са доста близки с нашите: съответно 15.77% и 40.49%. Така че



и по този показател сме си по-скоро "като света" -



а не по-зле, както сме свикнали да си мислим.

Като цяло, разбира се, в по-голяма степен заслужават нашето внимание не резултатите, по които България се оказва близо до, или с по 2 до 4 пункта "по-добре" или "по-зле" от останалите страни (независимо дали съседни нам или членки на ОИСР) - а онези случаи, в които разликите са много по-значими.

Например, има неща, по които учениците в България и Германия си приличат: почти еднаква част от тях са посочили, че използват компютъра у дома за "забавления (например гледане на видео-клипчета в Youtube)" - по собствените им признания, "почти всеки ден" правят това 61.32% от българчетата и 61.63% от германчетата. Дотук няма нищо изненадващо - тези, както и много други сходства в данните, като че ли подкрепят тезата, че "децата навсякъде по света са еднакви - като седнат на компютъра, правят едно и също".

Както ще видим по-нататък обаче, това съвсем не е така - има разлики между децата от отделните страни, и в някои отношения тези разлики са огромни!

Твърде големи са разликите в отговорите на въпроса "Колко често извършвате чрез компютър следната дейност от къщи: теглите музика, филми, игри или софтуер от интернет"? Отговорът "почти всеки ден" са посочили 29% от учениците в Германия, 38.5% от тези в страните от ОИСР - и цели 65% от тези в България.

Това обяснява и друг резултат, който иначе би изглеждал "нереален" - на въпрос "Имате ли на компютъра у дома образователен софтуер" отговор "да" дават 55.83% от учениците в Германия - и цели 59.75% от тези в България.

Оказва се, че българските ученици са като цяло свръхактивни в интернет - при това не само в "консумативните", но и в сравнително по-"творческите" онлайн дейности. Защото ако в Германия само 11% "почти всеки ден" поддържат своя личен уеб сайт или блог, или публикуват нещо там (при 15.64% средно за ОИСР), то в България имаме цели 30.31%, които правят това!

Разбира се, в такива случаи винаги следват възражения - "Да, обаче всичко това е за сметка на времето, което децата отделят за учене". И това клише обаче се оказва невярно!

В България делът на учениците, които "почти всеки ден" използват у дома компютъра си, за да си подготвят домашните (20.85%), е почти два пъти по-висок от този в Германия (10.89%) - и изглежда доста висок дори в сравнение със средното ниво като цяло в страните от ОИСР (15.17%)

Как да си обясним онлайн превъзходството на нашите ученици?

То е отчасти и естествена последица от намаленото родителско участие в техния живот (кога от разводи, кога от емигрантски отсъствия на родителите им). Друго възможно обяснение е, че поради прекомерната употреба на интернет (която пролича и в друго наскоро оповестено международно изследване - "Децата на Европа Онлайн 2010"), цялостният онлайн живот на нашите деветокласници вече се слива в тяхното съзнание в един общ непрекъснат поток от дейности, които те вече не успяват да разграничат по дни - и затова да им се струва, че едва ли не всичко, което те правят онлайн, го правят "почти всеки ден".

Въпреки това данните от PISA 2009 си остават такива, каквито са - и следва да се имат предвид в тяхната пълнота. И зле сме, и добре сме - и хубавото засега е, че зле сме главно в старото - а добре сме главно в новото.
26
4164
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
15 Декември 2010 20:50
Сирков, Вие май освен като ученик не сте влизали в училище, а сигурен съм, че хабер си нямате от основни тенденции в европейското образование. Това, че българчетата висят по цели дни пред компютрите, не е положително, а лошо явление. В Европа възрастните СТРОГО КОНТРОЛИРАТ децата в ползването на компютрите и ги ОГРАНИЧАВАТ в зависимост от възрастта.
Данните, които изнасяте като положителни, всъщност са точно обратното. Затова се виждат и такива изкривявания в поведението, неумение на тийнейджърите ни да общуват, масов инфантилизъм, смесване на реалността с въображаемото, и т.н.
И в тази област, както и в много други, се наблюдава явлението "криворазбрана цивилизация".
15 Декември 2010 21:13
Имам внук, който в6-ти клас глада като извънземен и не знае как се пише ГЬОЛ!!!! какво да говорим!??
15 Декември 2010 21:29
Четохте ли текста под снимката?


Оказва се, че българчетата прекарват много повече време он лайн от западноевропейските връстници, но не само за забавление, а и за обучение.


На снимката - ученици, облечени в национални носии, заради посрещане на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.






Па на мойта внучка в класа миналата седмица им дошъл на гости Гара Дембеле... Не, децата не били в малийски носии, ама - знаково посещение в просветно учреждение. Носещо името на Васил Априлов.
15 Декември 2010 21:41
То пак добре, че Гара Дембеле е отишъл, щото ако беше някой от управляващите дембели, сигурно и лента за рязане трябваше да се набави.
16 Декември 2010 01:43
Туткалчев, Сирков разглежда статистиката от прословутото проучването не само относно прекараното онлайн време и навици, но и относно навиците за четене за удоволствие и изказване на мнение по прочетеното. Обърна ли внимание и на това какъв процент от бг учениците използват компютрите за образователни нужди?
за статията! Наистина, истериите ни тресат повече от необходимото. Жалко, обаче, че всички медии пяха в хор и ни бомбандираха съзнанието с "доказателства" колко безнадеждни са нашите ученици. Чудя се как родителите не скочат срещу такова едно позорене на децата им.
Зная, че сега някои ще контраатакуват с доводи относно ученическите протести. Аз, разбира се, не съм съгласна с тях /т.е с исканията на протестиращите/. Все пак да спомена тук нещо, което го знае всеки сравнително грамотен педагог: когато на някого стократно втълпяваш колко е тъп и безотговорен, рано или късно той започва да действа според очакванията ти. Не се чудете защо учениците постепенно се превръщат в това, в което възрастните ги обвиняват, че са. Много хора от невежество или гордост (т.е горделивост) си слагат този грях на душата и лично или анонимно "работят" за формирането на подрастващи чудовища.
16 Декември 2010 07:09
Жана,
не съм убеден, че някой ОТВЪН им руши духовността. Сами си я рутят.
Приятел ми разказа: споменал за книгата на Евгени Константинов "Покръстването" и попитал на шега един за какво се разказва в нея. Оня гледал, гледал, пък казал, че не знае. И друг. И трети. Накрая един се сепнал - аааа, сигурно за покръстването.
Те не щат да се замислят над даденото, някои смятат, че разсъждават върху високото.
----------------------------------------- -
Блогът на Генек
16 Декември 2010 11:09
Съгласен с автора на статията, че се скандализираме прекалено лесно. Моите лични впечатления са, че българските деца са много по-адекватни и по-любопитни от италианските им врастници.

Пак ви казвам: трябва да имаме доверие в младите! Да ги оставим на мира, да им дадем свобода (която те и без друго ще си вземат!) Каквото можахме да направим ние, възрастните, направихме. Ред е на младите! Да им помагаме, вместо да ги учим!
16 Декември 2010 11:10
Ако някой твърди "Децата ни са по-лоши от нас", това показва просто че е остарял.
16 Декември 2010 11:15
Неверния Тома,
16 Декември 2010 11:24
Децата ни не са по-лоши от нас и като затуй им помагам , да попълват личните си библиотеки . Засега ме слушат ...
16 Декември 2010 11:45
Жана, и през ум не ми минава да обвинявам децата за това, което са. Те просто са огледалото на нашия грозен образ.
Никак не е хубаво да се изпада в бодрячески настроения. Децата ни са много зле. И отрицателните процеси ще се задълбочават, защото се задълбочават и в обществото.
16 Декември 2010 11:55
Не зная точно какво четат българските ученици, но виждам какво пишат и какво рисуват То ми дава голям оптимизъм за бъдещето ни!
16 Декември 2010 12:14
Вижте сега какво, властта не иска децата да четат, иначе не биха затворили читанката. Тогава какво се чудим, че младото поколение не чете?! Просто спазват повелите на власт имеющите!
16 Декември 2010 12:36
Не само на властимеющите. Спазват повелите на цялото общество. Колко от възрастните четат? А какво четат? Свестни са си децата! Някои четат, други- не, както винаги е било.
Четящите сега деца се интересуват от много по-сериозна литература и са много по-знаещи от моето поколение.
16 Декември 2010 12:45
Тази статия не е за този вестник! Показва и позитивни неща, за негативните излиза, че до голяма степен се дължат на семейството, а не на ниските заплати на учителите и не казва нищо лошо за Боко. То затова и не е коментирана, де.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
16 Декември 2010 13:35
Вярно, че статията е пусната погрешка. То още снощи си личеше, когато под нея излизаха коментарите от друга тема. Иначе за автора.
16 Декември 2010 13:39
"Как да си обясним онлайн превъзходството на нашите ученици? "

Това е голяма глупост.

"Онлайн" уменията, които нашите придобиват за 100 часа висене на компютъра без надзор най-често са достижими за 10 - 20 часа .

Останалите 80 са загубени.

Проблемът който ПИСА поставя е различен:

1) В нея има част за директорите и др. "експерти" - там е истинската трагедия и тя не е коментрана изобщо.

2) Какво като умеем "компютър". Тя и Румито Желева го умее, и чужди езици "знае", и Калинка-Малинка също. Но записите в интернет на техни дейсности (вкл. изслушването) показват че става дума за ПРОФЕСИОНАЛНО НЕДОРАЗВИТИ / НЕИЗГРАДЕНИ дами, бурали се цял живот с връзки на разни топли местенца и бъркащи употребата на ПРОТОКОЛ (поздрав, костюми и т.н.) с професионализъм в дадена област. Нивото на Руми на изслушването е като на средна абитуриентка без трудов стаж!(Неадекватно изказване, на счупен, клиширан английско-немско-български, фрапирал слушателите, които без предупреждение трябваше да сменят слушалки - кич).

Пита се, какво умеят децата по ФИЗИКА, ХИМИЯ, МИСЛЕНЕ, ЛИТЕРАТУРА ....

Та за това е ПИСА. А не за някаква компютърна грамотност.....

Компютърната грамотност е СРЕДСТВО КЪМ НЕЩО.

ПИСА е за НЕЩОТО, не за средството.

16 Декември 2010 14:09
Статията не е съвсем точна, но е порядъци над воя на оплаквачките досега.



И на Неверния Тома едно палче.
16 Декември 2010 14:20

"Колко често извършвате чрез компютър следната дейност от къщи: теглите музика, филми, игри или софтуер от интернет"? Отговорът "почти всеки ден" са посочили 29% от учениците в Германия, 38.5% от тези в страните от ОИСР - и цели 65% от тези в България.


Хм, дали това е толкова положително . Отделно - доколко е истина.

Че се истерясва и по темата за образованието, е вярно. Ама и все повече родители истерясват още преди децата им да станат първолачета. Понеже най-близкото квартално училище е зверилник, търсят усилено по-добро. А кварталното става още по-зле. Не знам какъв е критичният процент гаменчета в един клас, над който учителят се превръща в звероукротител, но май вече има и такива основни училища, извън "тъмнозелените" махали, в които нормален учебен процес е невъзможен... Вместо да пенсионират полицаите и военните на 45, май по-добре е да ги преквалифицират в помощник-учители

Отделно - повечето родители, които искат децата им наистина да научат английски (а и друг западен език), не разчитат на училището. Лошото е, че децата са заставяни да усвоят лошия и неправилен английски на учителката, изкарала някакъв скоростен курс за преквалификация. Понеже учители с английска филология май не достигат... То и някои учители по математика тотално бъркат задачите. Понякога се чудя, ако учителите се явяват на периодични матури по предмета, който преподават, дали всички ще изкарат поне 5-ци? Ако не - ще търсим ли по-качествени кадри и как?


16 Декември 2010 15:27
Позволявам си да поздравя автора за анализа или за публикуваната част от него. От нея разбрах, че има за какво да ни е срам, но все пак децата ни имат и заслужават по-добро бъдеще.
Приемам всякакви подобни изследвания, като допълнителни насоки за работата. Държавата вместо да кори учителството да вземе да смени държавната поръчка. Да приемем стандартите на PISSA за държавни образователни изисквания и да се реши проблема... http://matematikasmironov.wordpress. com/ Натиснете тук
16 Декември 2010 16:03
Отделно - повечето родители, които искат децата им наистина да научат английски (а и друг западен език), не разчитат на училището. Лошото е, че децата са заставяни да усвоят лошия и неправилен английски на учителката, изкарала някакъв скоростен курс за преквалификация.

Абсолютно вярно; и аз се сблъсквам ежедневно в къщи с този проблем. Но въпросът не би трябвало да е: защо набързо преквалифициралата се учителка знае английски по-зле от учениците си, а : защо "избягаха" истинските филолози?! и кому беше нужно след като е немислимо да се създадат толкова лесно и бързо адекватно обучени кадри, буквално във всяка паралелка след 7 клас да се изучава англ ез интензивно /т.е огромният брой часове по англ. изисква армия от филолози, а такъв голям брой нямаше, дори и преди да избягат от училище добрите филолози-англицисти.
На някого това да изглежда бодряшко мислене и настроение?
16 Декември 2010 16:14
Точно така, Жана. Стои и въпросът колко ефективно е езиково обучение на повече от 15 деца едновременно. А най-грозното е, че има неграмотни учители в добри училища, които някак си са е "уредили", а в този момент перфектни специалисти работят по селата. стигнах до там да обяснявам на детето, ти недей да вярваш на никого/учителката/, проверявай в правописния речник. Щот наш`та "госпожа" поправила вярно написаната дума омраза с "умраза".
И кой е крив в този момент? Днешното поколение, а? И какво доверие можеш да имаш в училището след такава случка в трети клас? И като как продължаваш с вяра, че учителите те учат, за да си по-добре образован?! А голямата щерка чете книги в час по аглийски и имитира присъствие с одобрението на учителката!
16 Декември 2010 16:17
Книги, които нямат нищо общо с часа по английски и с училищния материал.
Крррррасота!
16 Декември 2010 16:32
"Колко често извършвате чрез компютър следната дейност от къщи: теглите музика, филми, игри или софтуер от интернет"? Отговорът "почти всеки ден" са посочили 29% от учениците в Германия, 38.5% от тези в страните от ОИСР - и цели 65% от тези в България.


колко мило е казано "и цели 65%"! щото тфа гореизброеното е върхът на компютърната грамотност
16 Декември 2010 17:23
Аз не обвинявам скоростно преквалифицираните учителки, а "пазарниците", които мислят, че докато има съгласни да работят при тези условия (липсваща дисциплина в училище, ниско заплащане за младите учители, лошо отношение от обществото), проблем няма. Като се появи - ще го разрешим ударно. Какви точно спекулации могат да се правят с резултатите от "Пизата", не ме интересува, но има проблеми, на които никое МОМН не обръща внимание. И те ще се задълбочават с пенсионирането на по-възрастните учители.

16 Декември 2010 20:32
Препратката към блога на ученика, която Патиланец е постнал, ни показва, че имаме прекрасни мислещи деца. Това, че не всички са такива като това дете, не е вина на децата, а на безумната система. Особено въведените делегирани бюджети, които обезсмислят всякакви опити и за нормално обучение, и за нормална дисциплина. Как да изключат някое гаменче, като заедно с него заминава определена сума пари. Как да се пишат реални оценки, като на 15 септември няма да има достатъчно ученици, щото те ще си кажат " в това школо много трудно се изкарва". Въобще системата е сбъркана и човек да се чуди, как успява да "произведе" такива прекрасни деца като този млад блогър.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД