:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 625
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
От първа ръка

Надежда Михайлова: От кабинета зависи ще получим ли точна дата за членство в ЕС

Докладът на Европейската комисия ще покаже реалистични ли са заявките на правителството, засега всичко е на ниво декларации, смята бившата външна министърка
Снимка: Николай Дойчинов
- Като тръгваше за Брюксел, министър Соломон Паси обяви, че ще започне преговори за определяне на точната дата, на която България да стане член на ЕС. Вие бяхте в белгийската столица седмица по-рано. Какви са нагласите в Еврокомисията, склонни ли са да ни "дадат" дата?

- По принцип Европейската комисия винаги е била много предпазлива относно това да бъдат определяни дати за приключване на преговорите. Мотивите за това са напълно разбираеми. Смятам, че когато говорим за ускоряване на преговорите с ЕС, трябва да се говори за ускоряване на подготовката - в преговорите винаги има 2 страни.



----------

Не мога да коментирам възможностите комисията да определи дати за България, защото това преди всичко зависи от способността на правителството да покрие изискванията и да води преговорите по бърз и ефективен начин. В този смисъл аз се безпокоя от забавянето на преговорите в редица направления. Тази година е ключова за България. На срещата в Копенхаген през есента ще бъдат взети решения за първите 10 държави, които по мнение на комисията могат да станат членки на съюза съвсем скоро, както и за възможностите на България и Румъния да се присъединят. Нека изчакаме доклада на Европейската комисия и тогава ще видим дали заявките на правителството са реалистични.

--------------



- Споделят ли в Брюксел вашите оценки, че има забавяне на преговорите? От външно министерство декларират точно обратното. Новото правителство дори изнесе с една година напред срока за приключване на преговорите.

- Аз не искам да влизам в задочен дебат с правителството по отношение на сроковете. Мога само да му пожелая успех. Ако то успее да реализира сроковете, които заявява, аз ще бъда много щастлива - не само като бивш външен министър, но и като лидер на опозицията, която се стреми към реализация на стратегическите интереси на България. Но пак повтарям: нещата все още са в сферата на вербалните заявки, на декларирана готовност. Резултатите ще намерят най-ясно изражение в годишния доклад на Европейската комисия. Докладът, който излезе непосредствено след края на нашето управление, беше изключително позитивен. В него беше отчетен значителен напредък на България по пътя към членство в ЕС. Това са документи и факти, които не могат да бъдат отречени. Така че когато се говори за начина, по който се е справило предишното правителство и за това как се справя настоящото, бих призовала да се говори с факти и цифри.

- Как ни оценява в момента Европейската комисия? Вие бяхте в Брюксел, чули сте го директно от Гюнтер Ферхойген.

- Да, разбира се. Това, което имах да кажа, го заявих на министър-председателя Сакскобургготски. Смятам, че посланието беше достатъчно ясно за него.

- Заявете го и пред обществото. Все пак то има правото да знае.

- Преди всичко от управляващите обаче. Аз не бих искала по никакъв начин да хвърля сянка върху шансовете на България за ЕС. Ако те смятат, че могат да се справят със заявените ангажименти, аз ще изразя подкрепа за техните усилия. Но пак ще кажа: присъединяването към ЕС е въпрос на поемане и конкретно изпълнение на ангажименти, свързани с икономическа политика, с финансова политика и т. н.

- Кои ангажименти не изпълняват управляващите според вас?

- Първо, данъчната политика. Второ, видяхте какво се получи в митниците. Начинът, по който тече приватизацията, необходимите промени в съдебната система. Не може да не ме тревожи фактът, че преговорите по глава "Финансов контрол" все още не са приключили. Това има пряко отношение към усвояването на средствата от предприсъединителните фондове, както и към контрола върху разходването на публичните средства. Тази глава трябваше да бъде затворена най-късно ноември м. г. Всичко това са ангажименти, които или се изпълняват или не. Рекапитулацията за постигнатото и непостигнатото ще проличи в годишния доклад.

- Премиерът изрази ли намерение да се съобрази с препоръките, които сте му дали?

- Аз го информирах за разговорите си в Брюксел, за моето мнение. Отговорност на изпълнителната власт и нейно решение е до каква степен ще възприеме една или друга идея и препоръка.

- Критикувате и правителството, и БСП за позициите им по "проблема" АЕЦ "Козлодуй". Какъв според вас е верният начин да бъде защитен националният интерес?

- Упрекът към левицата е в това, че искайки отказ от затваряне на 1-и и 2-и блок на АЕЦ, те не казват пред обществото какви икономически загуби ще предизвика едно подобно конфронтиране с Европейската комисия. Що се отнася до 3-и 4-и блок и позицията на ОДС, тя е заявена в меморандума, който беше подписан между нашето правителство и Европейската комисия. В него не е постигната договореност за закриването на 3-и и 4-и блок. Там са маркирани единствено позициите на едната и на другата страна - 2006 от страна на комисията и 2008-2010 от страна на българската държава.



---------------

Смятам, че беше неправилно българският министър-председател и министърът на държавната администрация да артикулират, преди още преговорите за 3-и и 4-и блок да са започнали, датата 2006 г. като възможна и допустима за българското правителство. Това отслабва позицията на българската държава.

---------------



Когато правителството на ОДС преговаряше с ЕК за "Козлодуй", ние поискахме мандат от парламента. Така позицията ни в Брюксел беше изключително силна. Сега ние очакваме от правителството на Симеон Сакскобургготски и лично от него да се ангажира с това да защити интересите на България. Те могат да бъдат подкрепени с много конкретни аргументи и експертизи. Ние разполагаме с тях. Аз заявих това и пред министър-председателя - ако екипите на правителството нямат достатъчно аргументи, ние можем да им предоставим цялата онази база данни и изследвания, с които разполагаме.

- По думите на Ферхойген затварянето на първите 4 реактора е условие за приемането ни в ЕС. Ако си представите за момент, че пак сте външен министър и закриването на 3-и и 4-и блок през 2006 г. се поставя като условие за приключване на преговорите, не бихте ли го приели?

- Не е моя работа да влизам в обувките на управляващите. Аз съм била позиция, когато е трябвало да се взимат много сериозни решения. Такава беше ситуацията около стартирането на преговорите.

- Тогава платихте "цената" за започването им, договаряйки дати за 1-и и 2-и блок.

- Не, напротив. Ще ви върна към това, което беше подписано от правителството на Любен Беров. Г-н Шеваршидзе беше подписал много по-ранни срокове за закриването на АЕЦ "Козлодуй". Благодарение на силната и енергична позиция на правителството на ОДС ние успяхме да отложим тези срокове.



-------------

Ние защитихме интересите на държавата. Затова казвам, че много зависи от волята на правителството, от способността му да изложи нужните аргументи. Всичко е въпрос на желание и възможности. СДС ще подкрепи 2008 и 2010 г. като срокове за затварянето на 3-и и 4-и блок.

------------



- Защо смятате, че Законът за класифицираната информация в този си вид е по-скоро пречка, отколкото плюс, какъвто би трябвало да бъде, пред присъединяването ни към НАТО? Управляващите нееднократно заявиха, че проектът е бил съгласуван с експерти на алианса.

- Първо, Законът за класифицираната информация наистина е важно условие за приемането ни в НАТО. Но не и във вида, в който ни го предлагат управляващите. Ще изтъкна само 2 аргумента. Поставя се знак на равенство между информацията, която е била набирана от ДС по време на тоталитарния режим, и информацията, която е събирана от спецслужбите след демократичните промени. 36-ото НС има изрично решение, с което се обявява, че информацията, събирана от ДС, не е тайна. Сега, с този закон, архивите се засекретяват.

- Как всичко това според вас може да ни попречи да получим покана на срещата в Прага?

- За мен темата с получаването на покана за НАТО е функция и на вътрешния дебат, който се води в обществото. Ще ви дам още един пример. Става дума за съдебния контрол върху правото на отказ на службите да дадат досието на една или друга личност. Ако вие и аз утре бъдем обвинени, че сме агенти на ДС, няма да имаме възможност да свалим от себе си тези тежки обвинения. По този начин всеки един политик може да бъде оклеветен. Това моментално ще сложи петно не само върху него, но и върху държавата, която представлява. Ще го формулирам този начин - ако не успеем да създадем климат на доверие към политическия елит на България, не можем да очакваме той да бъде уважаван и от политическия елит на ЕС и НАТО. Дебатът за досиетата има изключително значение преди всичко за авторитета на институциите, на партиите и политиците вътре в страната, а оттам респективно и за сигналите, които страната изпраща към ЕС и НАТО.
 
Миналата седмица Надежда Михайлова се срещна с премиера Сакскобургготски, за да го запознае с резултата от срещите си в Брюксел с комисаря Ферхойген и генсека на НАТО Робъртсън.
 
Надежда Михайлова
775
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД