:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 616
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕФОРМИ

Ще обменяме валута по нови правила

Чрез тях трябва да се пресекат възможностите за измами. Добре е обаче гражданите пак да си отварят очите на четири
Снимки: Николай Дойчинов
След данъците, митниците и външния дълг финансовото министерство най-после намери време и за наболял през последните години проблем - измамите при обмяна на валута. Екипът на министър Милен Велчев изработи наредба, с която въвежда нови правила в този бизнес, за да бъдат максимално защитени клиентите.

На пръв поглед изглежда съмнително доколко подобно решение ще има ефект. Все пак специална наредба действа и в момента. Тя регламентира дейността на обменните бюра от началото на 2000 г. Тогава влезе в сила и новият Валутен закон. Практиката обаче показа, че



точно наредбата дава широко поле за измами



Основният проблем бе, че в нея има твърде общи правила за това как сарафите трябва да предлагат своите услуги. Последните пък се възползваха от вратичките в нормативната уредба и се научиха бързо и ефективно да прилъгват и заблуждават хората.

Според действащата наредба всяко обменно бюро трябва да постави на видно място пред офиса си и на гишето за обмяна табла с обменните курсове. Информацията в тях трябва да бъде написана с еднакви букви и цифри, в това число котировките за отделните чужди валути към лева и допълнителните условия за обмяна като комисиони, такси, отстъпки при различни обеми и др. Извънредните условия трябва да са изписани на български и на английски език над валутния курс. На таблото трябва да бъде обявен и телефон на финансовото министерство, на който да се подават сигнали при нередности в дейността на бюрото.

Формално досега обменните бюра, с малки изключения, спазваха тези правила. Заради твърде общия запис обаче сарафите измислиха



най-различни трикове за заблуда



и подвеждане на клиентите, свързани най-вече с начина, по който се обявяват условията за обмяна. Както отбелязват данъчните, таблата на много от бюрата са правени с помощта на квалифицирани психолози, които отчитат по какъв начин може да се отклони човешкото внимание.

Играта с цветовете е най-често използваното средство за прилъгване на клиентите, казват експерти на Главна данъчна дирекция. Информационните табла на повечето пунктове са нашарени по всевъзможен начин, а принципът е валутният курс да бъде изписан контрастно и да се набива на очи, докато останалите условия - като комисиони например, са почти незабележими. Някои бюра обявяват ясно, че доларът се купува срещу примамливо изгоден курс, а над тази котировка със специално подбрани тонове, които да правят надписа трудно различим, посочват, че всъщност той важи само за сделки над 30 000 лв. Другият трик е трудно забележимо да се посочи условието, че при покупка на валута има комисиона от 8% на лев например. Тази информация обикновено се изписва с букви, които са еднакви по размер с цифрите на валутните курсове, както изисква наредбата, но



цветовете са подбрани така, че да не й се обърне внимание



Друг широко използван номер е таблата да се правят от две крила, като на едното се изписват курсовете при покупка, а на другото - при продажба на валута. В тези случаи се гледа разположението да е такова, че клиентите най-често да забелязват по-изгодните котировки, без да успеят да разгадаят при каква операция важат те. Другият вариант е от едната страна на таблото да се изписват курсовете за продажба, а от другата - за покупка, като целта е, преди да влезе в пункта, клиентът да се сблъска с по-примамливите оферти. Масови са и случаите, когато на едно табло се обявяват различни обменни курсове на една валута, които важат съответно при обмяна на банкноти и при изкупуване на чекове. Информацията е разположена така, че да не става ясно коя оферта за кой тип услуга важи.

С повечето си трикове сарафите хем спазват формално изискванията на нормативната уредба, хем успяват да подмамват клиентела. Недобронамерените бизнесмени си имат и изтъркан номер, в случай че някой недоверчив гражданин се сети да попита дали все пак има някакви допълнителни условия. На подобни въпроси традиционният отговор на касиерите е: "Всичко е изписано на таблото." И толкова. Който не види добре какво точно пише, както се случва най-често, просто бива излъган.



"Ужилените" при обмяна на валута са хиляди



Официалната статистика на данъчните сочи, че през 2001 г. само в София, Пловдив, Варна и Бургас са подадени 3931 жалби от измамени граждани. За първите 3 месеца на тази година оплакванията вече наброяват 2729. Със сигурност не са малко хората, които са били заблудени и ощетени при сделка, но по една или друга причина са се отказали да търсят справедливост. Недоверието им за съжаление се оказва напълно оправдано. Защото практиката сочи, че до разваляне на сделки се стига много рядко. Ако данъчните открият някакви нарушения, налагат санкции на сарафите. Те обаче обикновено отпадат в хода на съдебното обжалване. Защото формално с номерата си бюрата не нарушават нито закона, нито наредбата. Така през последните години съдът е отменил всички наложени наказания общо за около 800 000 лв.

На практика контролът, който упражняват данъчни, финансово разузнаване и полиция, е блокиран и безрезултатен, оплакват се от финансовото министерство. И стигат до извода, че трябват по-ясни и строги правила.

Те са включени в новата наредба, която бе публикувана във вчерашния брой на "Държавен вестник" и влиза в сила от петък.

Безспорно най-радикалното решение е да отпаднат комисионите при обмяна на валута. Занапред те трябва да се калкулират в цената на услугата, т. е. да бъдат



отразени в разликата между курс "купува" и курс "продава"



за съответната валута, а не да се явяват като доплащане към цената. Това условие ще важи и за останалите допълнителни условия на обменното бюро, които се отнасят до цената на сделката. Всички те трябва да бъдат включени и отразени в обменния курс, обявен на таблото. От клиентите не могат да се изискват никакви допълнителни такси и доплащания за услугата. Условия извън официално обявения валутен курс могат да се прилагат само след договаряне между бюрото и съответния клиент, като те трябва да бъдат посочени и в писмен договор между страните.

Наредбата въвежда нови изисквания към таблата на сарафите. На тях трябва да се изписват само валути и чекове, с които бюрата могат да търгуват в момента. Валутите трябва да се изписват само с трибуквените кодове, без допълнителни надписи или символи като знамена и др.



Бюрата трябва да обявяват само по един курс



"купува" и един курс "продава" за всяка търгувана валута и за всеки търгуван чек. Предвиден е точен регламент за това как трябва да бъде разположена информацията, за да се избегнат възможности за заблуда. В колони отляво надясно се изписват трибуквените кодове на валутите, котировките при обмяна на банкноти и котировките при изкупуване на чекове. Над колоните се изписва изрично кой курс за какъв тип операции се отнася, а отдолу се посочват телефони за контакти на оправомощен представител на собственика на бюрото и на данъчната служба по местонахождение на обекта.

Цялата информация трябва да бъде изписана върху чист едноцветен фон с контрастен на него цвят, с един шрифт и с еднакви по размер букви и цифри. В наредбата се поставя изричното условие информацията да бъде недвусмислена и да не въвежда в заблуждение клиентите.

Както досега, за всяка сделка бюрата са длъжни да издават разширен фискален бон или бордеро в два екземпляра за всяка от страните. В този документ се посочват ЕГН или други идентификационни данни за клиента само когато се обменят суми над 10 000 лв., защото тогава те попадат под обхвата на Закона за мерките срещу прането на пари. Наредбата изрично



забранява на касиерите да агитират клиентите



или да им предоставят по своя инициатива каквато и да е информация или препоръки, свързани с данните, които изрично са изписани на таблото. Служителите на бюрата трябва да отговарят само при конкретно запитване, като изчерпателно обясняват условията за обмяна.

Сделката по обмяна на валута в наличност се смята за завършена с фактическото предаване на валутата или левовете от бюрото на клиента, е записано в наредбата. Сарафите са длъжни да поставят на видно място в пунктовете информация какви са правата на гражданите за рекламация. А именно, че хората могат да възразяват, ако получените банкноти имат дефекти или ако сделката не е извършена по обявения на таблото валутен курс. Клиентите трябва да предявят претенциите си, преди да напуснат обекта. Обменните бюра са длъжни незабавно да отстранят недостатъка.

Информационните табла вече ще са много изчистени, затова гражданите могат да направят



рекламация само ако парите не са сменени по обявения курс,



обясниха собственици на бюра. Според тях това лесно ще може да се провери чрез касовата бележка или бордерото, което пунктът трябва да издаде за всяка сделка. Ако замяната е според обявените условия, няма да има основания за разваляне на сделката. Така че хората трябва да внимават и да преценяват добре дали предлаганите оферти ги удовлетворяват.

Ако при обмяна клиент е измамен, агитиран или заплашен по някакъв начин от служители на съответното чейнджбюро, може да потърси обяснение от собственика или негов оправомощен представител на посочения на таблото телефон. Оплакванията на клиента могат да се потвърдят или отхвърлят от видеокамерата, с която бюрата са длъжни да записват всяка сделка.

Според собствениците на обменни бюра новите условия за работа могат да подобрят имиджа им. Те прогнозират, че след като отпаднат комисионите, маржът - разликата между курс "купува" и "продава", ще се повиши леко и ще е около 2%.



Внимание---------------------

Наредбата дава срок от 30 дни на обменните бюра, за да приведат дейността си според новите изисквания и правила. Това според данъчната администрация означава, че до края на май на практика ще действат и старият, и новият режим. Следователно в този период някои сарафи може да начисляват комисиони като доплащане към цената, както бе досега, а други вече да ги калкулират в разликата между курс "купува" и "продава" за съответната валута.

Затова данъчните препоръчват на гражданите да са особено внимателни в този период и изрично да питат, преди да обменят парите си, дали се заплаща комисиона. И още - да четат внимателно таблата. В крайна сметка предпазливостта никога не е излишна.
 
Занапред обменните бюра ще трябва да подават максимално изчистена и опростена информация на клиентите си.
1368
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД