:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 608
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хайде да помислим

Bg, EU & NATO

През 1993 бе съставен (а през 1995 влезе в сила) проектът "Партньорство за мир" (между 27 държави: 16-те от НАТО плюс Русия и други от разпадналия се червен блок). Тогава "Джейн'с" излезе с таблица на военните бюджети - какъв процент от БВП са те в 27-те и в други страни.

Излезе, че в Испания военните разходи са 1.6% от БВП; в Германия - 1.8; в Италия - 2; в Швеция - 2.4; във Великобритания - 3.1; в Израел - 10; в Саудитска Арабия - 13.8.

Красноречиво говореха и процентите, отнасящи се за:

Унгария - 1.6; Полша - 2.5; Словакия - 3.1; Турция - 5.6; България - 6; Албания - 8.3; Афганистан - 15.

И - накрая - не говореха, а просто крещяха процентите за САЩ (4.2) и за Русия (21.5).

Сега никой не ми казва каква ще е цената на евентуалното членство на България в НАТО. До втръсване едно и също: няма безплатен обяд - това е очевидно.

Не вярвам на очевидното от малък, когато ми казаха да не пипам една жица, но очевидно нямаше ток в нея и аз я пипнах.

Исландия е под чадъра на НАТО, без да има военни разходи. Получава наеми за базите на алианса на своя територия. Исландия няма армия. Нито безработица - заетостта се движи между 99 и над 100% (понеже някои исландци работят по съвместителство на повече от едно място).

Гърция и Турция имаха армии, но за да се стабилизират, и те не даваха, а получаваха.

Поомръзна ми и поучаващото "Който не храни своя армия, храни чужда". Сред бедстващите държавици на централноамериканския провлак има едно изключение - Коста Рика. Тя е "малък егалитарен рай на спокойствие и демокрация след революцията през 1948-1949, която ликвидира армията, пренасочи военния бюджет към образованието и създаде патерналистична и силна държава, която може да не е богата, но в която средната продължителност на живота (почти 77 години) е не само най-високата в Латинска Америка, но по-висока и отколкото в Дания" (този цитат е от "The Economist", April 6th 2002).



Като сайънс-фикшън...



Също като сай-фай, политиката е за неща, които могат да се случат: (#1) утре; или (#2) в далечното бъдеще; или (#3) никога.

Чувам, че България щяла скоро да влезе в ЕС. Чудесно - това е вариант #1. Но знаем, че за да ни приемат в ЕС, ние трябва да достигнем 40% от средния за ЕС БВП на глава от населението. Казват ми, че ако в ЕС годишният ръст е 2%, а нашият 5%, ние ще достигнем заветните 40% след 76 години; значи вариант #2 - ще влезем в ЕС в далечното бъдеще. Подскажете ми - по #1 или по #2 ще се развият нещата?

Що се отнася до НАТО, изключвам вариант #2 (далечното бъдеще). По-вероятни ми изглеждат вариантите #1 или #3 (утре или никога).

#1 ще е, ако в края на годината Румъния и България получим покани. Ще обидя вашата интелигентност, ако ви заподозра, че гледате сериозно на дипломатическото шоу по лобирането за НАТО. Шоуто е ординерен маркетинг, който ни внушава, че трябва да се изчервим от гордост, ако ни закичат с четирилъчката.

От ХIII век насам политическите школи поучават: щом някой иска ти да поискаш каквото той иска, и ти кажеш, че го искаш, излиза, че ти си длъжник нему вместо той на теб. После той ще ти каже: плащай! Или - както сега е модерно: няма безплатен обяд.

Вярно, няма. И на Исландия, Гърция и Турция им казаха: вие ни трябвате, ние ви купуваме и плащаме. Правим ви оферта, която вие не можете да отхвърлите.



...и социални примитиви



Натоманията ме плаши - както ентусиазмът за силите на оста Рим-Берлин-Токио навремето. Румъните дори пратиха дивизия на Източния фронт. И само в медиите да е натоентусиазмът, той пак ни поставя в лоша позиция.

Ако ни поканят в НАТО, то няма да е, защото сме се демократизирали или икономически сме цъфнали и вързали, макар че тези неща са много важни. То ще е, понеже сме влезли в геостратегическия разчет на Вашингтон (какъв е той, вече е друг разговор).

Вариант #3 (никога да не влезем в НАТО) е възможен в три случая:

1. Ако възникне троен антитерористичен съюз САЩ-Русия-Израел, неразчитащ на Източна Европа и още по-малко на Западна.

2. Ако в България се развихри първично гражданско общество в хармония с развихрилия се първичен капитализъм. Гражданското общество се родило, когато мъжете казали: грабвайте пушките, да го хванем този негър и да го линчуваме! У нас хората се организират, за да пазят с оръжие реколтата и имотите си.

3. Ако алиансът стане история. Недалеч от Оксфорд има едно местенце, което се нарича Дичли Парк (Ditchley Park). Там периодически има срещи на англоамериканското разбирателство; напоследък с участието на повече националности. На тазгодишната среща в Дичли Парк САЩ предупредиха своите партньори, че Вашингтон може да действа УНИЛАТЕРАЛНО. И тогава "НАТО може да се види извън бизнеса".

Предложете ми по-добър превод на "NATO MIGHT FIND ITSELF OUT OF BUSINESS".
1491
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД