:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,518
Активни 140
Страници 24,152
За един ден 1,302,066

Задава се контрол и по интернет

Доставчиците ще са длъжни да пазят кореспонденцията в мрежата половин година
Интернет-доставчиците ще бъдат длъжни да пазят записи от всички разменени през интернет съобщения и файлове в продължение на 6 месеца. Това ще залегне в подготвящия се закон за електронните съобщения, който трябва да влезе в сила в средата на 2006 г., съобщиха източници от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).



Ограниченията на свободната сега глобална мрежа обаче идват от все още неприет проект на нова европейска директива. Преди две седмици тя бе отхвърлена с голямо мнозинство от Европарламента, но е на път да влезе в българското законодателство. България трябва да приеме нов закон, уреждащ далекосъобщенията, най-късно до юни 2006 г.

Намеренията са за всяко разменено съобщение да се съхранява т. нар. "хедър" - електронните адреси на изпращача и получателя, темата на писмото, размерът на прикачения файл. Ако през интернет се води телефонен разговор, се записват номерата и продължителността. Изискването засяга и всички програми за размяна на файлове и съобщения - ICQ, MIRC, различните програми за размяна на торенти и т. н.

Съдържанието на самите файлове ще е достъпно за органите на сигурността само след разрешение на съда.

Неприетата още проектодиректива предвижда средствата за допълнителното оборудване на интернет-доставчиците да се отпускат от държавата, тъй като записите ще се пазят за целите на сигурността. "В момента обсъждаме различни варианти как да компенсираме на интернет-фирмите оборудването. Вероятно те ще доказват с фактури какво са купили, но все още не е ясно от чий бюджет ще идват парите", каза Петър Рендов, член на КРС.

Съмнения

"Според мен разходите ще бъдат съвсем малки - просто един сървър в повече. Не вярвам да ни задължат да предаваме на органите съдържанието на разменените файлове", коментира председателят на Българската асоциация за интернет Теодор Захов. Това ще създаде много работа за интернет-доставчиците, без да има очаквания ефект, смята секретарят на "Интернет-общество България" Димитър Ганчев. Наблюдението върху имейлите е осъществимо, ако се ползва пощенският сървър на съответния доставчик, но той може да се заобиколи, ако се ползва базирана на интернет имейл програма.
10
883
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
12 Октомври 2005 00:17
"...проект на нова европейска директива. Преди две седмици тя бе отхвърлена с голямо мнозинство от Европарламента, но е на път да влезе в българското законодателство..."
Това са "политиците" ни, свикнали само да се предлагат, за да се харесват на силните на деня. Как пък веднъж не помислиха, че някак си трябва да се погрижат и българинът да заработи. За да ги храни тях - "преговарящите", и за да ги предпази от ЕС, който няма да ни търпи да му увиснем на шията и като циганите, само да го крадем и да чакаме помощи. ДАЙТЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА БЪЛГАРИТЕ ДА РАБОТЯТ! Поне в Интернет. Може ли? А? След прословутите "срещи" на НСБОП с провайдорите, г-н Рендов, знаете ли, че скоростите за достъп в Интернет станаха равни ако не и по-ниски от тези преди 2000г.? То не стигат вирусите, шпионските програми на американците, уж неизвестните "дупки" на Бил Гейтс (за една от които той сам беше казал в изблик на настроение - питайте ФБР защо не я запушваме), рекламните СПАМ-ове ами сега и българските "органи"! Много ни дойдохте вече. Мислете ако не за нас - то поне за вашето бъдеще.
12 Октомври 2005 03:57
Това са глупости. Спам и реклами........ ........ казах спам а не салам......
12 Октомври 2005 09:13
Задавя се контролът и по интернет
12 Октомври 2005 10:40
Много ми е интересно новата Internet & GSM "Държавна Сигурност" как точно възнамерява да чете криптирани данни?

Редактирано от - VladiSD на 12/10/2005 г/ 10:44:44

12 Октомври 2005 10:56
Владо, ами като купят мощни компютри и софтуер за декодиране в реално време. Засега нямат но като решат (ако все още подобни ни управляват ...) като нищо ще похарчат нашата пара за да ни контролират тотално самите нас.

Виж само какво прави Агенцията за Национална Сигурност в САЩ и ще ти стане ясно как. Просто похарчваш няколко милиарда лева, прокарваш 1-2 закона ( а може да си го правя и без закон но малко по-трудно ... ) и готово.

12 Октомври 2005 10:59
Хедърът, адресът на подателя и дори сорсът не означават нищо. Срамота е по този начин да се контролират нормалните изпращачи.
12 Октомври 2005 13:04
Занимават се със глупости.В най-добрия случай ще разберат кой е посещавал порно сайтове.И какво от това?От друга страна все повече закони се прокарват под натиска на някякви странни организации за авторски права.Естествено ефектът от тези закони е нулев.
12 Октомври 2005 14:37
Просто едно въпросче
Кога се очаква да задължат български пощи да пазят пликовете, адресите и кратки анотации, на всяко едно изпратено писмо? Предвижда ли се колетните пратки да се съхраняват за срок от 6 месеца, та да може държавата да ги преглежда?
12 Октомври 2005 14:52
Петър Рендов? Що за българско име е това Рендов?
Така значи, и интернета са решили да контролират! Много интересно как ще стане. Лесно е когато основните сървъри на интернет доставчиците са под контрол и се знае всяко съобщение от кое IP е изпратено, но ако IP-то се промени?
По всичко личи, че принуждават РАЗУМНИТЕ хора да те използват телефони, джиесеми и интернет.
12 Октомври 2005 16:37
Поредната простотия, от който ще се увеличат разходите на фирмите, те ще ударят потребителите и накрая от всичко това няма да има никакъв ефект.
ЗАЩО ВСЕ ТЪПАНАРИ СЛАГАТ ЗА ЗАКОНОТВОРЦИ???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД